Header Vietnam / Copyright © JTravel.nl

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van de reisorganisatie:

Route dag 6 : Vinh - Phong Nha - Dong Hoi:
In de ochtend rijden we naar de Phong Nha grotten, die op de Werelderfgoedlijst staan. Het unieke grottenstelsel, waarvan nog lang niet alle grotten zijn ontdekt, is het grootste van Vietnam. De grotten zijn onderling verbonden door een ondergrondse rivier en ooit door de Vietcong gebruikt als wapendepot. We maken een boottocht door dit bijzondere gebied. Daarna rijden we naar Dong Hoi, waar we aan het einde van de middag aankomen en u kunt ontspannen aan het zwembad van ons schitterende hotel of aan de prachtige stranden van Dong Hoi.

Overnachting: Sun Spa Resort – Dong Hoi. (Voor meer foto's van dit hotel, zie artikel foto's hotels Vietnam).Vanochtend is de wake up call om 06.00 uur. Aankleden en de koffer buiten de deur zetten, we vertrekken al weer uit dit hotel in Vinh. Het ontbijt is redelijk, maar de koffie is ronduit vies. Ik loop nog terug naar mijn kamer om mijn rugzak te halen voor we om 07.30 uur verder naar het zuiden van Vietnam trekken.

Visverkoopster op de lokale markt

De eerste stop is om 08.20 uur bij een lokale markt waar vooral vis, vlees, groente en fruit verhandeld wordt. De vissen en vogels leven veelal nog en worden ter plekke gefileerd. De vrouwen hebben de grootste lol om ons en wij om hen. De hygiëne is niet om over naar huis te schrijven. Ik zou hier met mijn westerse kijk op deze dingen nooit mijn vis en vlees willen kopen.

We rijden om 09.00 uur verder. Thuan heeft op de markt wat dingetjes gekocht, zoals een groene theeplant en een vrucht en blad waarop voornamelijk door vrouwen gekauwd wordt. Ook heeft hij kleding gekocht die de doden bij hun overlijden meekrijgen. Bij begrafenissen in Vietnam wordt er geld bij de auto's gestrooid om de goden gunstig te stemmen.

Tussen de rijstvelden zien we een kar met buffels. We maken een korte fotostop.

We rijden door naar de volgende stop aan bij een strand. Thuan regelt dat we van het toilet, in een paar bungalows die hier staan, gebruik mogen maken. Hier wil je niet slapen als is het nog zo. Zo vies. De kosten ongeveer $ 10 per nacht, maar de bungalows zijn zo vies. We nemen nog een kijkje aan het strand. (Voor foto's van de de lokale markt, de ossenwagen tussen de rijstvelden en het strand, zie foto's onderweg).

We rijden verder langs Highway nr. 1 met vele eucalyptusbomen aan de kant van de weg. In Vietnam leven ongeveer 200 soorten vogels en er zijn 28 nationale parken en 58 andere parken wordt ons in de bus verteld. We verlaten de Highway nr. 1 en rijden een deel van de Ho Chi Minh route. We trekken de binnenlanden in. Onze lunch gebruiken we in Hotel Saigon Phong Nha. Deze lunch bestaat uit soep, loempia's, rijst, noodles en sperziebonen. Ook dit is weer een lekkere lunch.

De Phong Nha grotten

Dit hotel is ook het vertrekpunt voor de boottocht naar de Phong Nha grotten. Aan de rivier worden de dagelijkse dingen gedaan, er wordt in het gore water gewassen en de afwas gedaan, er wordt groen uit de rivier gehaald met dikke stokken en dat groen wordt vervolgens op een bootje gelegd. Het is een schitterende boottocht. Met de drie boten waarin onze groep zit, komen we aan bij de ingang van de Phong Nha grotten. Deze grotten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de grotten zelf is ontzettend veel te zien, schitterend is het hier binnen. Van Jan begrijpen we dat de uitlichting van dit alles vrij recent opnieuw is aangepast. Het ziet er echt schitterend uit. Het is bij ons op de boot muisstil af en toe hoor je een camera klikken, maar dat is ook alle geluid dat er gemaakt wordt, zo indrukwekkend is het allemaal. Op een gegeven moment verlaten we de boot en gaan we lopend één van de grotten in. Het is zo magnifiek en er is zoveel te zien. Als we, na een paar trappen te hebben genomen, weer buiten staan, zien we de boten weer liggen. We varen dezelfde weg terug. Dit is geen straf want het is een schitterend gebied. Het is er rustig. Er is bijna geen toerist te zien.

Bij de ingang van het grottenstelsel verlaten we even de bus voor een fotostop. Hier hangt op de berg een bord met de aankondiging dat hier de Phong Nha grotten zijn en dat ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. In het veld er voor lijkt het of er allemaal vennetjes in het veld liggen, maar dit zijn bomkraters van Amerikaanse B52 bommen uit de Vietnamoorlog die nu vol staan met water.

Eenmaal onderweg, en het is dan na vieren 's middags, begint het te regenen. Het is net weer droog als we aankomen bij een begraafplaats. De hele familie wordt bij elkaar begraven in Vietnam. Je ziet hier een graf waar iemand buiten de muren van het familiegraf zijn laatste rustplaats heeft gekregen, dit is waarschijnlijk iemand die iets gedaan heeft wat niet door de beugel kon. (Voor een foto van deze begraafplaats, zie foto's onderweg).

Als we weer in de bus zitten, wordt de vraag gesteld of we morgen een extra excursie willen maken naar de Vinh Moc tunnels. Dit staat niet op de excursielijst. Vinh Moc is een gangenstelsel uit de Vietnamoorlog, die Jan indrukwekkender vindt dan de Cu Chi tunnels in het zuiden van Vietnam en die we later deze reis nog zullen bezoeken. De lunch moeten we zelf regelen, deze is niet inbegrepen. Iedereen wil hier naar toe. Het vertrek zal dan morgen om 11.15 uur zijn, de koffers moeten om 10.30 uur buiten staan. We mogen dus uitslapen.

Mijn kamer in het Sun Spa Resort in Dong Hoi

We komen aan bij het hotel in Dong Hoi. Onderweg zien we dat het hotel aan een rivier buiten Dong Hoi ligt. De markt van Dong Hoi ligt op 30 minuten lopen van het hotel. We krijgen de sleutels van de kamers. De hele groep zit in het zelfde blok B2. Ik heb een grote kamer, maar het uitzicht moet ik afwachten, want het is al donker buiten. Ik denk dat ik op de parkeerplaats uit kijk want ik zie de chauffeur en busboy heel druk bij de bus in de weer. Als de koffer er is, douche ik me en werk ik aan mijn reisverslag. Om 19.00 uur heb ik met een paar anderen afgesproken om te gaan dineren. Als ik rond die tijd naar buiten ga, is het wel erg donker, de verlichting tussen de huizenblokken is zeer slecht en bovendien regent het ook nog eens. Ik ga, gewapend met een paraplu en zaklantaarn, op zoek naar de plek waar we voor het diner hebben afgesproken. We zitten op het terras bij het zwembad en het is zwaan kleef aan, want druppelsgewijs komen er steeds meer groepsleden bij ons zitten.

Ik kies voor tragitella met zalm en saus. Het is heerlijk. Ik heb lekker gegeten voor weinig geld. Na het afrekenen van het diner loop ik terug naar mijn kamer. Hier schrijf ik mijn reisverslag van vandaag en dan lekker slapen.

Het weer: Half bewolkt half bewolkt met zon en af en toe Regenregen en ± 30° C


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Op dag 6 van mijn rondreis door Vietnam maakte ik een mooie boottocht in bij de Phong Nha Grotten. Alles over de zesde dag van mijn reis door Vietnam lees je hier. Lees je mee? #vietnam #phongnhagrotten #boottocht #reisverslag #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment