Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tam Coc

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 5 maakte ik een boottocht met een sampan naar de grotten van Tam Coc.

Inhoudsopgave

Ligging

Tam Coc ligt 10 kilometer ten zuidwesten van Ninh Binh in het noorden van Vietnam.

Tam Coc

Tam Coc is driegrottenstreek van een mystieke, waterrijke schoonheid. Het is een door land omgeven miniatuurversie van de Halong Bay, het wordt ook wel Halong Bay aan de rijstvelden genoemd. De film Indochine werd hier opgenomen en dit zette het gebied op de kaart. De populariteit heeft voor- als nadelen: de toegangswegen zijn verbeterd en de kanaaloevers zijn voorzien van beton. Maar Tam Coc is ook veel te commercieel geworden. De dag wordt voor veel toeristen door de vasthoudendheid van de verkopers verpest.

De twee uur durende sampantocht is een hoogtepunt voor veel toeristen. Al zigzaggend vaart u over de rivier de Ngo Dong tussen bolvormige karstheuvels door in een overstroomd landschap. De rivier en rijstvelden vloeien hier samen. De berggeiten staan hoog op de kliffen en u kunt voorbij scherende kleurige ijsvogels zien. Het einddoel is Tam Coc. Hoe verder u stroomopwaarts vaart, hoe indrukwekkender het landschap. Dit zijn drie lange, donkere grotpassages. Deze zijn uit de kalksteenheuvels geërodeerd. De sampan kan hier na zware regenval maar net door. De roeiboten worden bemand door vrouwen.

Tam Coc

De Ca grot ligt aan de voet van een grote berg die de Ngo Dong rivier kruist. De Ca grot is de eerste grot en ook de langste en breedste grot van Tam Coc tour. Als u de grot invaart, ziet u de binnenkant van de grot. Deze grot wordt geopend met stalactieten en druppelend water in de rivier. Het geluid van het kabbelende water aan de zijkanten van de boten en het geluid van de roeiboot maken een wonderbaarlijk geluid. De grot is relatief lang.

Na deze grot ziet u in de verte, aan de rechterkant, een indrukwekkende reeks bergen met veel grote stenen op elkaar gestapeld. Deze stenen zijn gedurende miljoen jaren door zeewater uitgehold.

De volgende grot is de Giua grot. De Guia grot is 60 meter lang en 18 meter breed. Deze grot ligt aan de voet van een berg die de Ngo Dong rivier kruist. De ingang van het plafond van de grot bestaat uit stalactieten in verschillende vormen. De stalactieten projecteren de rivier naar van het plafond van de grot die zo laag is dat de toeristen het plafond kunnen aanraken.

Na deze grot is het landschap zeer imposant met bergen rondom een deel van Ngo Dong rivier die verder stroomt door de groene rijstvelden.

De rivier tussen Guia grot en Ca grot is ongeveer 100 meter. In de bergen, aan de rechterkant is een grote grot, het is Bat grot (Doi Cave), waar zwermen vleermuizen leven.

Er is nog een grot aan de linkerkant, die een grote steen naast de ingang heeft. De steen heeft de vorm van een meisje in kleermakerszit, genietend van het uitzicht van de toeristen die op de boten in de rivier dobberen. De Bat grot is de kleinste van de drie grotten, maar het is de koelste met een aangenaam briesje.

Op weg naar de grot in Tam Coc

Tussen de begroeide kalksteenrotsen liggen heldere, ondiepe meertjes waar vlinders rondfladderen en vrouwen die in kleine bootjes rondvaren op zoek naar eten. Vogelliefhebbers spotten de reigers en ijsvogels op deze rivier. Op de terugweg kunt u vragen om een stop bij de Thai Vitempel, op loopafstand van de rivier. Het is een sfeervolle locatie uit de 13e eeuw die is gewijd aan de stichter van de Trandynastie.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen.

Wilt u een vlucht naar Hanoi boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

In Tam Coc is er de mogelijkheid om een twee uur durende sampantocht te maken naar de driegrottenstreek. Een hoogtepunt voor veel bezoekers. Meer lezen over Tam Coc doe je op mijn website. Lees je mee? #tamcoc #vietnam #jtravel #jtravelblog In Tam Coc is er de mogelijkheid om een twee uur durende sampantocht te maken naar de driegrottenstreek. Een hoogtepunt voor veel bezoekers. Meer lezen over Tam Coc doe je op mijn website. Lees je mee? #tamcoc #vietnam #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven