Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waterpoppenshow in Hanoi

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 3 bezocht ik de waterpoppenshow vlakbij het Hoan Kiem Lake.

Inhoudsopgave

Ligging

De waterpoppenshow kunt u zien in het theater bij het Hoan Kiem Lake in het centrum van Hanoi.

Geschiedenis

De waterpoppenshow is in de Rode Rivierdelta ontstaan en is meer dan 1.000 jaar oud.

De roi nuoc (waterpoppentheater) is één van de meest authentieke expressievormen in de Vietnamese cultuur.

Vroeger werden de voorstellingen in dorpen, op rivieren, meren of rijstvelden gehouden. Nu vinden de voorstellingen plaats in grote waterbassins in het theater.

Waterpoppenshow

De waterpoppenshow is een toeristische topattractie en moet u tijdens uw verblijf in Hanoi een keer bijgewoond hebben.

De poppenspelers staan achter het podium tot hun middel in het water en bewegen de houten poppen op de dramatische muziek van het traditionele orkest. De muziek begeleidt de hele voorstelling en zwelt op belangrijke momenten in het spel aan.

De Ty Ba is een populair tokkelinstrument dat in veel orkesten wordt gebruikt. Daarnaast zingen de cheo-zangers de dialogen en handelingen. Verder wordt er gebruik gemaakt van bijzondere effecten, zoals rook, vuurwerk en waterspuwende drakenpoppen.

De verhalen spelen zich af in een eeuwenoude boerencultuur. Hierin spelen traditionele personages als oorlogshelden, corrupte landheren en wrede heersers de hoofdrol. Daarnaast komen er mythische figuren uit de Vietnamese cultuur, zoals draken, feniksen en eenhoorns in het verhaal voor en verschijnen er vaak waterbuffels en andere dieren. De poppen zijn uit waterbestendig hout gesneden. Meestal is het hout van een vijgenboom of sung.

Waterpoppenshow in Hanoi

De poppen worden na het snijden in felle kleuren geschilderd en gelakt. Ze razen rond over een nat podium en voeren parodieën op uit de rijke Vietnamese folklore en traditie. Een voorstelling bestaat doorgaans uit ongeveer 12 bedrijven. Deze bedrijven vertellen elk een mythologisch verhaal over Vietnam en zijn geschiedenis. Er is een verhaal van de schildpad die in het Hoan Kiem meer in Hanoi leefde en uit de diepte te voorschijn gekomen zou zijn om de goede koning Ly Thai To het zwaard te geven waarmee hij de Chinese indringers zou kunnen verslaan. Daarnaast zijn er verhalen die over het gewone dorpsleven en het leven van alledag gaan, zoals over het planten en oogsten van de rijst, vissen en bootraces. In bijna elk waterpoppenspel komt een arme boer voor die opschept over zijn eenden, tot een vos één van de eenden pakt. Vaak zwemmen jongenspoppen achter kikkers aan en spelen ze fluit op de rug van een waterbuffel. Het populairste personage in een waterpoppenspel is Teu. Hij is een goedlachse grapjas gehuld in een lendendoek, een vest en met drie kuifjes op zijn kale kop. Oom Teu is een scherpe ceremoniemeester en een beetje een boerenkinkel. Hij staat symbool voor de onverzettelijkheid van de Vietnamezen. Na de voorstelling wordt achter het waterpodium het bamboegordijn opgetrokken en ziet u de spelers die tot hun middel in het water staan.

De poppen zijn zwaar en lang, soms wel 20 kilogram en 1 meter lang en er zijn dan wel vier spelers nodig om een dergelijke pop te bewegen. Maar de meeste poppen zijn ongeveer 40 centimeter lang. Deze poppen staan op een drijvend houten voetstuk vlak onder het wateroppervlak. De poppen bestaan uit meerdere met elkaar verbonden delen, waardoor ze meer beweegbaarheid krijgen. De waterpoppen worden in het water met stokken en koorden gehanteerd. Voor ingewikkelde scènes worden de stokken door meerdere personen bediend. De poppen kunnen slechts één beweging maken. Er werd tussen de verschillende dorpen geheimzinnig gedaan over het systeem dat de poppen hun theatrale flair geeft. Wat u niet ziet, zijn de 3-4 meter lange bamboestokken met een soort tangen er aan, die zich in het ondoorschijnende water bevinden. Er is ook gespeeld met het idee om eigentijdse verhalen aan het repertoire toe te voegen maar traditionalisten verzetten zich tegen deze veranderingen. De technieken zijn een goed bewaard geheim. Ook nu nog aarzelen sommige oudere poppenspelers om hun geheimen door te geven aan de jongere generaties. Maar omdat men bang is dat deze kunstvorm zou uitsterven, geven sommige meesters les aan poppenspelers in spé.

 

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen. Wilt u een vlucht naar Hanoi boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Het Waterpoppentheater waar de waterpoppenshow plaats vindt ligt middenin het district van het Hoan Kiemmeer, ten zuiden van het oude stadscentrum van Hanoi en ten noorden van de Franse stadswijk. U kunt de tempel te voet of met de bus vanuit de meeste plekken in het centrum van Hanoi bereiken. Er zijn enkele parkeerplaatsen in dit deel van Hanoi.

Tijden

Optredens vinden dagelijks plaats om 13.45 uur, 15.00 uur, 16.10 uur, 17.20 uur, 18.30 uur, 20.00 uur, 21.15 uur.

Op zondagochtend vindt er ook nog een voorstelling plaats om 09.30 uur.

De voorstelling duurt 45 minuten.

Overnachten in Hanoi

Ik maakte een 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen door Vietnam. In Hanoi overnachtte ik in het Thang Long Opera Hotel aan de 1C Tong Dan, Hoan Kiem, Hoan Kiem, niet ver van het Hoan Kiemmeer en de Rode Rivier, de rivier die door Hanoi stroomt. Verblijft u liever in een ander hotel in Hanoi? Er zijn veel hotels in Hanoi.
Mijn kamer in het Thang Long Opera Hotel in Hanoi

Beste reistijd voor Hanoi

Hanoi ligt in het noorden van Vietnam.

In Noord-Vietnam is het goed weer van oktober tot en met december. In december tot en met februari is het veel koeler.

In de hogere gebieden kan het in de winter soms vriezen en er kan zelfs sneeuw vallen.

Vanaf maart stijgen de temperaturen weer.

Tussen mei en augustus kan het 40° C worden. Het is in deze periode ook het regenseizoen, met zware regenbuien. In de lager gelegen gebieden wordt het heet en vochtig.

De beste reistijd voor Noord-Vietnam is van oktober tot en met december.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Een leuke show om te bezoeken in Hanoi is waterpoppenshow is het speciaal daarvoor gebouwde theater bij het Hoan Kiem Lake in het centrum van de stad. Meer lezen over de waterpoppenshow in Hanoi doe je op mijn website. Lees je mee? #waterpoppenshow #hanoi #vietnam #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven