Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Cao Dai Tempel

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 18 bezocht ik de indrukwekkende Cao Dai Tempel.

Inhoudsopgave

Cao Dai Tempel

 De Cao Dai Tempel is zeer kleurrijke tempel. Aan de buitenkant is het gedecoreerd met draken in alle soorten en maten. Binnenin staan beelden van Jezus Christus, Boeddha en de Hindoegod Brahma vredig naast elkaar.

Er zijn negen hiërarchieën van aanbidding, waaronder een paus, kardinalen en aartsbisschop.

De tempel is vergelijkbaar in ontwerp aan een christelijke kathedraal met zijbeuken en een altaar, evenals een lange middenschip, allen gepositioneerd als dat dit een christelijke kerk zou zijn, er is zelfs een hoge koepel die versierd is met wolken en heiligen.

Het zwaartepunt is een Goddelijk Oog, die symboliseert God en het pictogram Ying en Yang in zijn pupil heeft.

De gelovigen dragen witte gewaden, daarnaast zijn er ook gele, blauwe en rode, dit als verwijzing naar de boeddhistische, taoïstische en confuciaanse elementen van Cao Dai.

Priesters dragen vierkante hoofddeksels versierd met het alziende Goddelijke Oog.

Bij het begin van de dienst knikken de gelovigen op de maat van gongslagen. Dan stijgt er een gezang op, begeleidt door snaarinstrumenten. Terwijl de gebeden en gezangen voortduren, offeren de gelovigen wierook, bloemen, alcohol en thee aan het Opperwezen.

Ligging

De Cao Dai Tempel ligt vlakbij de Cambodjaanse grens, 100 kilometer ten noordwesten van Ho Chi Minh City.

Geschiedenis

Dit geloof van de Cao Dai is in 1926 ontstaan, toen Ngo Minh Chieu in contact kwam met Cao Dai, het hoogste opperwezen. Cao Dai spoorde hem aan om het beste uit alle wereldreligies met elkaar te combineren en er een ideale godsdienst van te maken. Er ontstond een mengeling van het Boeddhisme, Confucianisme, Taoïsme en het Christendom.

Cao Dai betekent: ‘Weg van de hoogste macht’. Caodaisten gebruiken vaak de term Duc Cao Dai (Eerbiedwaardige Hoogste God) als afkorting voor de schepper van het universum. Het symbool van het geloof is het linker oog van God.

De gelovigen houden zich bezig met ethische praktijken zoals gebed, verering van voorouders, geweldloosheid en vegetarisme met het doel van de vereniging met God en de vrijheid van de cyclus van geboorte en dood.

De huidige regering schat dat er 3,2 miljoen gelovigen zijn aangesloten bij de Tay Ninh kerk, met aantallen oplopend tot 4,6 miljoen als de andere stromingen hieraan worden toegevoegd.

Ook wonen er nog veel aanhangers, voornamelijk etnische Vietnamezen, in de Verenigde Staten, in Europa en in Australië.

De Cao Dai Tempel werd in 1955 voltooid toen het Cao Dai leger na de Japanse bezetting van Indochina werd gevormd. Caodaisten geloven dat alle religies uiteindelijk hetzelfde zijn en proberen om tolerantie te bevorderen in de hele wereld.

Bezienswaardig

De kerk van de Cao Dai is een bombastisch en kleurrijk gebouw, waar dagelijks honderden gelovigen samenstromen in wapperende witte gewaden.

De Cao Dai kerken herkent u aan een groot oog op de gevel.

Rond 11.30 uur kunt u de gelovigen buiten opwachten. Dit is een zeer fotogeniek schouwspel.

De buitenkant van de Cao Dai tempel

De priesters zijn het meest fotogeniek: zij zijn gekleed in het geel, rood en blauw, de volgelingen dragen witte gewaden.

De dienst vindt plaats om precies 12.00 uur. Tijdens deze dienst zijn bezoekers van buitenaf zeer welkom. De Cao Dai kennen een aan de katholieke kerk ontleende hiërarchie met een paus, kardinalen, aartsbisschoppen, bisschoppen en priesters. De lagere ambten staan open voor mannen en vrouwen. Alle geestelijken leven celibatair en zijn vegetariër.

De buitenkant van de grote tempel lijkt verzakt te zijn, maar dat is gezichtsbedrog veroorzaakt door de trappen naar boven. Ondanks de fluorescerende kleuren en rococo overdaad weet dit opzichtige bouwwerk op een of andere manier de smakeloosheid te overstijgen. Twee vierkante torens in pagodestijl flankeren de gevel, waarvan de centrale zuilengang wordt overdekt met een rond balkon en een alziend Goddelijk oog. Het meest voorkomende motief in de tempel, het oog, wordt omvat door een driehoek, zoals u die vindt op een Amerikaans dollarbiljet. De twee torens zijn versierd met een reliëf. Op de linkertoren staat de eerste vrouwelijke kardinaal van Cao Dai, Lam Huong Thanh, en op de rechtertoren staat Le Van Trung, de eerste paus.

De ideologie van Cao Dai is in het interieur weerspiegeld. Het bouwwerk is half kathedraal en half pagode met een wirwar van iconen onder een gewelfd plafond met de primaire kleuren van een hindoetempel.

De mannen betreden de tempel via een deur in de rechtermuur, vrouwen gaan door een ingang in de linkermuur en iedereen trekt zijn schoenen uit. In de foyer toont een muurschildering de drie ’tekens van het derde verbond tussen God en de Mensheid’. De Franse dichter Victor Hugo en de 15e eeuwse Vietnamese dichter Nguyen Binh Khiem schrijven de Cao Daiprincipes van ‘God en mensheid, liefde en rechtvaardigheid’. In het Frans en Chinees op een stralende hemelse tablet. Naast hen houdt de Chinese nationalistische leider Sun Yat Sen een inktsteen op, dit is het symbool van de ‘Chinese beschaving verbonden met christelijke beschaving waaruit de Cao Daidoctrine voortkomt’, volgens het bordje dat er naast hangt.

Tijdens een dienst in de Cao Dai tempel

Toeristen mogen vrijelijk door het schip van de kathedraal lopen, zolang ze maar op de gangpaden blijven en zich niet wagen tussen de rijen roze Corintische pilaren met groene draken die de ruimte doorkruisen.

Uitgehouwen ramen in de buitenmuren hebben een grille met het alziende Goddelijke oog omringd met roze lotusbloemen.

De ondiepe treden leiden naar een altaar dat volstaat met vazen, vruchten, schilderijen en slanke beeldjes van ooievaars. De pauselijke zetel staat aan het hoofd van het vertrek met armleuningen waarin draken zijn uitgesneden.

Eronder staan nog zes zetels voor de kardinalen, drie met arenden als armleuningen en drie met leeuwen als armleuningen.

De ruimte wordt gedomineerd door een enorme lichtblauwe bol, bespikkeld met sterren, rustend op een gepolijst achtkantig podium en beschermd wordt door acht angstaanjagende zilveren draken. Het alziende Goddelijke Oog kijkt door de wolken die op de voorzijde zijn geschilderd.

U ziet meer stralende sterren en donzige wolken op het hemelsblauwe plafond, met uitgesneden leeuwen en schildpadden en feniks.

Het koorhek bevat beelden van de acht godheden van de Cao Dai, Sakyamuni, Jezus Christus en Quang Kong bezetten de belangrijkste plaats.

Aanbidding vindt elk zes uur plaats en begint om middernacht met zingen, verder zijn er nog aanbiddingen om 06.00 uur, 12.00 uur en om 18.00 uur.

Bezoekers mogen vanaf de galerijen toekijken en u mag foto’s maken. De knieën moeten bedekt zijn en de schoenen moeten uit voor u naar binnen kunt. Er wordt stilte gevraagd als er een dienst plaatsvindt.

De knieën moeten bedekt zijn en de schoenen moeten uit voor u naar binnen loopt.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen.

Wilt u een vlucht naar Ho Chi Minh City boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Zeer indrukwekkend en kleurrijk is de Cao Dai Tempel. Aan de buitenkant is de tempel gedecoreerd met draken in alle soorten en maten. Binnenin staan beelden van Jezus Christus, Boeddha en de Hindoegod Brahma vredig naast elkaar. Hier lees je meer informatie over deze tempel. Lees je mee? #caodai #tempel #caodaitempel #vietnam #jtravelblog #jtravel Zeer indrukwekkend en kleurrijk is de Cao Dai Tempel. Aan de buitenkant is de tempel gedecoreerd met draken in alle soorten en maten. Binnenin staan beelden van Jezus Christus, Boeddha en de Hindoegod Brahma vredig naast elkaar. Hier lees je meer informatie over deze tempel. Lees je mee? #caodai #tempel #caodaitempel #vietnam #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven