Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Notre Dame Kathedraal in Ho Chi Minh City

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 17 bezocht ik de Notre Dame Kathedraal in Ho Chi Minh City.

Inhoudsopgave

Notre Dame Kathedraal

De Notre Dame Kathedraal in Ho Chi Minh City herinnert aan de Franse koloniale tijd. Het is het meest imposante Franse katholieke bouwwerk in Vietnam.

Ligging

De Notre Dame Kathedraal staat in de binnenstad van Ho Chi Minhstad/Saigon. Naast de kathedraal staat het Postkantoor en Diamond Plaza.

Geschiedenis

De kathedraal werd tussen 1877 en 1880 door de Franse kolonisten gebouwd. Het gebouw heeft twee klokkentorens van 58 meter hoog.

De Rooms-katholieke Kerk vestigde zich in het toenmalige Saigon om religieuze diensten aan de gelovige Franse kolonialisten aan te bieden.

Architect Jules Bourard ontwierp deze kathedraal. Bisschop Isidore Colombert legde op 7 oktober 1877 de eerste steen voor de kathedraal. Deze nieuwbouw moest de toenmalige houten kerk vervangen. Deze was veel te klein geworden. Ook was hij zwaar door termieten zwaar beschadigd. De bouw duurde drie jaar en op Eerste Paasdag op 11 april 1880, werd het gebouw met een ceremonie geopend.

Al het bouwmateriaal is afkomstig uit Frankrijk. De buitenmuur is met rode bakstenen uit Marseille gebouwd. Het graniet kwam uit de buurt van Bien Hoa. De totale kosten bedroegen 2,5 miljoen francs.

In 1895 werden de twee torens toegevoegd. Elke toren is 57,6 meter hoog en heeft zes bronzen klokken. De zes klokken wegen bij elkaar bijna 27 ton. De kruizen op de top van de torens hebben een hoogte van 3,5 meter en zijn 2 meter breed. De totale hoogte van de kathedraal komt van de top van de kruizen tot op de grond op 60,5 meter.

Het Vaticaan verleende in 1962 de Notre Dame Kathedraal de status van basiliek. Het bouwwerk werd tijdens de Vietnamoorlog niet ontzien. De buitenmuren vertonen kogelgaten.

Het Mariabeeld op het plein voor de kathedraal zou in 2005 hebben gehuild. Volgens de verhalen zou een traan over de rechterwang hebben gelopen. Duizenden mensen kwamen op dit ‘wonder’ af en de politie moest het verkeer rondom de kathedraal stopzetten. De kerk zelf liet in een reactie weten dat het verhaal niet waar was en dat het Mariabeeld niet gehuild had. Desondanks bleven nieuwsgierige mensen nog dagen lang toestromen.

De kerk wordt nog druk bezocht.

Bezienswaardig

De kerk heeft twee identieke torens. Deze rijzen 56 meter boven het Paris Square op. De torens bepaalden tientallen jaren de skyline van Ho Chi Minh City.

De buitenkant van de Notre Dame Kathedraal in Ho Chi Minh City

De Notre Dame Kathedraal is door een dubbele zuilenrij in vijf schepen verdeeld en heeft een halfronde apsis en een gewelfd gotisch plafond. De nissen aan beide kanten bevatten kruiswegstaties en beelden van beschermheiligen. De beeldhouwwerken zijn niet zo interessant, maar de herdenkingsstenen in de muur zeggen veel over het koloniale verleden van de kerk.

In de Eerste Wereldoorlog begonnen de parochianen de muren rond hun favoriete heilige, Sint Antonius, te beplakken met dankbetuigingen als Merci en Reconnaissance. Toen de Fransen vertrokken en de Vietnamezen de leiding kregen, bleef de gewoonte bestaan, maar dan in het Vietnamees.

De oorspronkelijk gebrandschilderde ramen in de nissen zijn afkomstig van de firma Lorin in Chartres. In de jaren veertig en vijftig van de 20e eeuw werden deze vervangen door ramen uit Grenoble. Ze hebben motieven als de heilige Teresa voor een kaart van Indochina en Sint Joris, die de draak doodt.

De Vietnamezen hebben het bezadigde katholieke decor geleidelijk verrijkt met typisch Vietnamese elementen. Een heilige in de nis heeft een halo van blauw neonlicht en achter de apsis staat Ave Maria in wit neonlicht en aan de zuilen in het schip hangen fluorescerende neonbuizen.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen.

Wilt u een vlucht naar Ho Chi Minh City boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

De Basiliek van Notre Dame staat in de binnenstad van Ho Chi Minhstad/Saigon. De Notre Dame Basilica herinnert aan de Franse koloniale tijd en is het meest imposante Franse katholieke bouwwerk in Vietnam. Meer lezen over deze kathedraal doe je op mijn website. Lees je mee? #notredamekathedraal #kathedraal #hochiminhcity #saigon #vietnam #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven