Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Phong Nha grotten

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 6 maakte ik een boottocht naar de Phong Nha grotten, een uniek grottenstelsel die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Inhoudsopgave

Ligging

De Phong Nha grotten liggen in het dorp Son Trach, 55 kilometer ten noordwesten van Dong Hoi in het midden van Vietnam. De grotten liggen in een nationaal park.

Ligging

Dit nationaal park is één van de grootste kalksteenlandschappen ter wereld. Er bevinden zich enkele honderden grotten, ondergrondse rivieren, watervallen en stromen en lange ondergrondse gangen met stalagmieten en stalactieten. Er zijn vele ondergrondse rivieren, in dit park. In 2003 is Phong Nha-Ke Bang opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De in- en uitgang van de Phong Nha grotten

Voor veel gelovige Vietnamezen is Phong Nha een belangrijke heilige plaats, maar ook een plek waar hevige strijd met de Amerikanen werd geleverd.

Veel grotten zijn min of meer hetzelfde, met stalactieten en stalagmieten in mysterieuze vormen en een vochtige atmosfeer.

Om de bovenste grot van Phong Nha te bereiken moet u eerst een prestatie van formaat leveren door naar het hoogste punt te klimmen. U kunt op ruim 800 meter hoogte een kijkje nemen in de grot, waar gedurende de 9e en 10e eeuw de Cham boeddhistische heiligdommen hebben gebouwd. De resten van hun altaren en inscripties zijn er nog te zien.

U kunt vanaf het hoogste punt van het grottencomplex kilometers ver kijken en genieten van een ongerept uitzicht. Dit is betrekkelijk want midden in de rijstvelden ziet u de kraters die herinneren aan de allesvernietigende oorlog tegen de Amerikanen. Zware bombardementen hebben enorme schade aangericht en vele soldaten en burgers verloren het leven. De herinnering aan de oorlog wordt intenser en tastbaarder als u een bezoek brengt aan de grot onder de berg.

Per boot kunt u net onder een lage toegangspoort doorvaren, waarna u terechtkomt in een lange gang. Elke paar honderd meter ziet u links en rechts enorme zandvlakten. Hier hielden vele tienduizenden Vietnamese soldaten zich schuil tijdens de bombardementen.

De boot legt aan voor een korte wandeling op de kleiachtige vlakte waar de soldaten sliepen, kookten en wachtten tot de kust weer veilig was.

De bomkrater bij de Phong Nha grotten

De enige manier om in de Phong Nha grot te komen is per boot. Deze boten bieden plaats aan veertien personen. Het beginpunt is het bezoekerscentrum. Daarna vaart u vijf kilometer stroomopwaarts langs pittoreske karstrotsen naar de ingang van de grot. Hier zet de gids de motor af en gaat roeiend verder.

De ingang van de grot bestaat uit een spleet aan de voet van een steile, 150 meter hoge kalksteenrots.

In het droge seizoen van februari tot augustus staat het water zo laag dat de boot slechts 600 meter de grot in kan varen na eerst een 100 meter lange kamer gepasseerd te zijn.

U vaart langs wanden van kalksteen en u ziet immense stalactieten en stalagmieten. Deze worden door veelkleurige lampen verlicht. Eén van de stalagmieten is 17 meter hoog en heeft een diameter van 6,5 meter. De stalagmieten groeien één cm per jaar. De 25 meter lange stalactiet boven deze formatie hangt, volgens de lokale bevolking, als vrouwenhaar naar beneden.

De sampanboot legt aan bij een onderaards strandje met een grote kamer van 50 meter hoog, waarvandaan u een 500 meter lang pad kunt volgen.

U moet wel op het pad blijven om beschadiging van de grot te voorkomen. Aan het eind van de grot wacht de gids u weer op.

Op een wand verder stroomopwaarts staat een 1.000 jaar oude inscriptie, een religieus traktaatje van de Cham met 97 karakters en een verwijzing naar Boeddha.

De boten varen als het water te hoog staat niet uit.

Binnenin de Phong Nha grotten

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen.

Wilt u een vlucht naar Hanoi boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Eén van de leukste dingen om te zien als het om natuurwonderen in Vietnam gaat, zijn de Phong Nha Grotten. Deze grotten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lezen over deze grotten in Vietnam doe je op mijn website. Lees je mee? #phongnha #phongnhagrotten #vietnam #werelderfgoedlijst #unesco #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven