Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vinh Moc

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 7 bezocht ik de tunnels uit de Vietnamoorlog in Vinh Moc.

Inhoudsopgave

Ligging

Vinh Moc is een tunnelcomplex in Vietnam, strategisch gelegen aan de grens van Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam.

Vinh Moc

Vinh Moc lag tijdens het starten van de Amerikaanse bombardementen in 1966 dusdanig onder vuur, dat het voor de bewoners onmogelijk was om bovengronds te leven.

Veel inwoners sloegen op de vlucht, maar er waren ook bewoners die zich in de rode klei in begonnen te graven. De bodem in en rondom het dorp bestaat uit natte klei zodat het makkelijk met de hand kon worden uitgegraven. Nadat de natte klei aan de lucht werd blootgesteld verhardde deze klei zodat de wanden goed stevig werden.

Deze tunnels werden verder uitgebreid en na achttien maanden met de hand graven, boden de tunnels onderdak aan de plaatselijke bevolking maar ook aan de Viet Cong.

Het gangenstelsel is bijna 3 kilometer lang en bestaat uit verschillende verdiepingen. De diepste verdieping is de algemene schuilkelder die via een primitieve glijbaan snel te bereiken is. Verder zijn er familiekamers (kleine ruimtes uitgehakt in de wanden van de tunnels), munitiedepots, een grote ruimte voor bijeenkomsten en recreatieve doeleinden, een toilet en er was zelfs een ziekenhuis waar in de kraamkamer zeventien baby’s geboren zijn.

De uitgegraven rode klei moest wel goed verborgen worden, zodat de Amerikanen dit niet vanuit de lucht zouden opmerken.

De Vietnamezen waren heel goed in het camoufleren en de Amerikanen waren heel goed in het niet kunnen vinden van tunnels en grotten en de plotseling ontstane bergen.

De dertien in- en uitgangen, waarvan er zeven uitkomen op het strand, bleven onopgemerkt.

Ook de voor de Vietnamese kust liggende US NAVY had geen succes met het bombarderen van deze constructies. Slechts éénmaal trof een granaat vanaf zee de tunnels en doorboorde het dak. De Vietnamezen verwijderden de granaat en maakten er een gratis ventilatieschacht van.

De tunnels maakten deel uit van de Ho Chi Minh Trail, een bevoorradingsroute van het noorden naar het zuiden. Dankzij deze tunnels kon 300 ton militair materieel naar het zuiden worden gesmokkeld. Via het voor de kust gelegen eilandje Con Co kon ook nog eens 11.500 ton materiaal het zuiden bereiken.

Het tunnelstelsel was van 1966 tot aan 1972 in gebruik. De tunnels waren zo goed gebouwd dat niemand uit het dorp om het leven kwam.

Een tunnelingang in Vinh Moc

U ziet hier in wat voor ontberingen de Vietnamese bevolking moest overleven.

Er is 400 meter van het complex onder begeleiding van een gids te bezichtigen. De rondleiding duurt 50 minuten. Vanuit het bezoekerscentrum/museum gaat u met deze gids en met zaklantaarn een van de dertien ingangen binnen. U kunt in deze tunnels rechtop lopen, lange bezoekers zullen wel moeten bukken. De betimmerde muren gaan over in cacaokleurig lateriet. De gang komt langs kleine kamers waar de gezinnen woonden, sliepen en kinderen ter wereld kwamen. Het kleine museum ligt bij de ingang en geeft u achtergrondinformatie over de tunnels en de Vietnamoorlog. Dit door de dorpelingen gecreëerde wonder ligt er nog net zo bij als in 1972.

Een deel van de tunnels is gerestaureerd en opengesteld voor bezoekers als eerbetoon aan de moed en koppigheid van de dorpsbewoners.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen.

Wilt u een vlucht naar Hanoi boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis door Vietnam bezocht ik tunnels van Vinh Moc, een overblijfsel van de Vietnamoorlog. Hier lees je de informatie over de tunnels van Vinh Moc. Lees je mee? #vinhmoc #vietnam #vietnamoorlog #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis door Vietnam bezocht ik tunnels van Vinh Moc, een overblijfsel van de Vietnamoorlog. Hier lees je de informatie over de tunnels van Vinh Moc. Lees je mee? #vinhmoc #vietnam #vietnamoorlog #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven