Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sukhothai

Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik op dag 12 Sukhothai. De oude stad van Sukhothai bestaat uit ongeveer 200 tempelruïnes met lotusvijvers in het Historisch Park Sukhothai. Het is een van de meest bezochte archeologische vindplaatsen in Thailand. Sukhothai staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ontdek het Historisch Park Sukhothai per fiets!

Inhoudsopgave

Ligging

Sukhothai (‘Dageraad van het Geluk’) ligt 427 kilometer ten noorden van de Thaise hoofdstad Bangkok en 350 kilometer ten zuiden van de stad Chiang Mai.

Geschiedenis

Sukhothai was de spil van het koninkrijk en geboorteplaats van de natie. Sukhothai werd in de 13e eeuw de eerste hoofdstad van het Siamese koninkrijk. Het koninkrijk is uit kleinere Siamese vorstendommen ontstaan. Vanaf 1238 was het koninkrijk bevrijd van de eeuwenlange heerschappij van de Khmer. Anders dan de Khmerkoningen waren de koningen van Sukhothai geen hindoes, maar aanhangers van het theravadaboeddhisme.

Onder koning Ramkhamhaeng (1275-1298) werd een kunststijl ontwikkeld die zich duidelijk onderscheidde van de Khmer-stijl. In de architectuur en de kunst werden voorbeelden van de vroegere Mon- en Khmerkunst gevolgd. Koning Ramkhamhaeng introduceerde de voorloper van het moderne Thaise alfabet. Het beroemdste van de geschriften die aan hem worden toegewezen bevinden zich op de Ramkhamhaengstele in het Nationale Museum in Bangkok. In Sukhothai is een kopie in het Ramkhamhaengmuseum. Het geschrift beschrijft een utopisch land dat wordt geregeerd door een welwillende koning. Onder Ramkhamhaeng werd Sukhothai een levendig spiritueel en commercieel centrum. Hij nodigde monniken uit om zijn volk te onderwijzen in de nieuwe religie en liet de aardewerkindustrie met behulp van Chinese pottenbakkers tot bloei komen.

In de tweede helft van de 14e eeuw boette het koninkrijk in aan macht en het koninkrijk werd een leenstaat van het nieuwe koninkrijk Ayutthaya. In 1438 moest het zijn afhankelijkheid uiteindelijk helemaal opgeven.

Bezienswaardigheden in Sukhothai

De ruïnestad van Sukhothai ligt 12 kilometer ten westen van de moderne plaats Sukhothai. De oude stad bestaat uit ongeveer 200 tempelruïnes die zijn ondergebracht in het Historisch Park Sukhothai. Het is één van de meest bezochte archeologische vindplaatsen in Thailand. Sinds 1991 staat Sukhothai op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het historisch park bevinden zich eeuwenoude tempels en paleizen die herinneren aan de Ayutthaya-periode. De meeste bezienswaardigheden liggen in het Historische Park met lotusvijvers. Het park kan verdeeld worden in vijf zones: centrum, noord, zuid, oost en west.

Het centrum vormt een rechthoek van 2 kilometer van noord naar zuid en 1,6 kilometer van oost naar west en is omgeven door stadsmuren met een opening in het centrum van elke zijde. Binnen de muren bevinden zich de overblijfselen van het koninklijk paleis en 26 tempels, waarvan Wat Mahathat de grootste is. In het gebied om het centrum bevinden zich binnen een straal van vijf kilometer nog 70 andere historische locaties.

Ten noorden van de Wat Mahatat staat een bronzen beeld van de Koning Ramkhamhaeng de Grote, zittend op zijn troon met daarop afbeeldingen uit het leven van de koning.

Plattegrond van Sukhothai

Wat Mahathat

De Wat Mahathat is de belangrijkste en grootste bezienswaardigheid van Sukhothai Historical Park. De Wat Mahathat is omgeven door een slotgracht en een 200 x 206 meter lange muur. De Wat Mahathat was vroeger het grootste tempelcomplex van Sukhothai. Het was het spirituele centrum, de tempel van de koning en het symbool van zijn macht. Het complex is door opeenvolgende regenten gerestaureerd en steeds verder uitgebreid. Toen het in de 16e eeuw uiteindelijk werd verlaten, bestond het complex uit 10 viharns, een bot, 8 mondops en bijna 200 kleine chedi’s. De tempel lag naast het oude paleis.

In de nog bewaard gebleven chedi werd een ‘grote relikwie’ van Boeddha bewaard. Deze met een lotusknop bekroonde chedi getuigt van de innovatieve architectuur van het jonge rijk. Het reliëf van ‘schrijdende’ monniken aan de onderkant van de chedi vormt hier ook een voorbeeld van. De lotusknop is een gevestigd religieus symbool. De lotusknop staat voor de zuiverheid van de gedachten van de Boeddha, die zich een weg baant door het moeras om dan tot bloei te komen. De chedi wordt omringd door acht kleinere torens, sommige met een Boeddhabeeld in een van de vier nissen. Deze staan op een vierkant platform dat is versierd met een processie van lopende Boeddha-achtige monniken. Naast het chediplatform staan twee vierkante mondops, waarin zicht nog altijd reusachtige staande Boeddha’s bevinden. Deze Boeddhabeelden van de mondop weerspiegelen de kenmerken van een nog vroegere Monarchitectuur. Het ‘Gouden Boeddhabeeld’ is door koning Li Thai in 1362 geplaatst. Het beeld is gemaakt van verguld brons. Rama I liet het kunstwerk naar Bangkok transporteren, waar het in de Wat Suthat vereerd wordt. Vanaf de begane grond is het moeilijk de grote gebouwen van de kleine te onderscheiden. De overblijfselen van de viharns en de bot domineren het zicht.

De Wat Mahathat in Historical Park in Sukhothai

Lees meer: Tempel onderdelen

Wat Si Sawai

De Wat Si Sawai ligt 350 meter ten zuiden van de Wat Mahathat. De Wat Si Sawai lijkt met zijn drie op de Khmer architectuur geïnspireerde prangs op de Prang Sam Yod in Lopburi. Het vermoeden is dat hier vroeger een hindoetempel stond. Er zijn overblijfselen van hindoegoden gevonden. De prangs lijken op maïskolven. De prang vertegenwoordigt de idealen van de Khmer zoals de lotusknop symbool staat voor de ambities van Sukhothai. Op de pleisterreliëfs waarmee de prangs zijn versierd, is een aantal verweerde figuren te zien uit de hindoeïstische mythologie, wat suggereert dat de tempel later werd gebruikt voor boeddhistische diensten. Op het vierkante voetstuk in de centrale prang stond de Shiva Lingam (fallus), terwijl de viharn ervoor een latere boeddhistische toevoeging is.

De Wat Si Sawai in Historical Park in Sukhothai

Wat Tra Phan Ngoen

De Wat Tra Phan Ngoen staat midden in een waterreservoir. De wat heeft een chedi in de typische Sukhothaistijl met een karakteristieke lotusknop, die omgeven wordt door vier nissen met schrijdende en staande Boeddha’s. Op een symbolische lijn van oost naar west met de chedi staat ook een ingestorte viharn. Ten oosten daarvan ligt de ‘zilveren vijver’ waarnaar de wat is vernoemd. Via een plank kunt u naar een eiland in de vijver oversteken. Hier bevinden zich de resten van een bot. Ten noorden van de chedi ziet u de vloeiende lijnen van een lopende Boeddha op een stenen muur, een klassiek voorbeeld van de beeldhouwkunst in Sukhothai.

Wat Sa Si

De Wat Sa Si heeft zichtbaar Singalese invloeden. Dit ziet aan de klokvormige chedi. De tempel ligt op een eiland in een vijver met lotusbloemen. Op een kleiner eiland daarachter lag de inwijdingszaal van het oude klooster. Voor de chedi staat een bronzen, voor Sukhothai typerende schrijdende Boeddha. Deze metalen replica is juist weer typisch uit Sukhothai.

De Wat Sa Si in Historical Park in Sukhothai

Ta-Pha-Daengtempel

De lateriet-ruïnes van de kleine Ta-Pha-Daengtempel uit de 13e eeuw liggen ten noorden van de Wat Sa Si. Deze tempel is gebouwd een vroegere Khmerstijl. Bij opgravingen zijn beelden van hindoegoden gevonden die aan de Angkor Wat doen denken. De beelden staan nu in het nationaal museum Ramkhamkaeng.

U kunt het Sukhothai Historical Park het beste per fiets bekijken. Zo kunt u de afstanden eenvoudig overbruggen.

Wat Chetuphon

Ten zuiden van de oude stadsmuur staat de Wat Chetuphon. Deze tempel is bezienswaardig vanwege de stenen omheining die doet denken aan de houten architectuur en de vier reusachtige Boeddhabeelden: een liggende, staande, schrijdende en zittende Boeddha.

Wat Tra Phang Tong Lang

De Wat Tra Phang Tong Lang staat ten oosten van de oude stadsmuur. Deze tempel heeft een mondop met een vervallen Boeddhabeeld en is gemaakt van baksteen en pleisterwerk. De grote nissen van de tempel waren vroeger versierd met prachtig stukwerk. Het zuidelijke bas-reliëf van een Boeddha, die vanuit de Tavatimsahemel een trap afdaalt, wordt beschouwd als een meesterwerk van de Sukhothaistijl.

Wat Chang Lom

De Wat Chang Lom heeft invloeden uit Sri Lanka. Aan de basis van deze tempel staat uit een klokvormige chedi met 32 olifantbeelden. Het klooster is in de tijd van koning Li Thai, in de 14e eeuw, gesticht door een edelman die tot de monnikenorde was toegetreden. De naam betekent ‘omringd door olifanten’.

Wat Phra Pai Luang

De Wat Phra Pai Luang staat in het noorden. De Wat Phra Pai Luang is omgeven door een gracht. De Wat Phra Pai Luang stamt uit de 13e eeuw. De Wat Phra Pai Luang is één van de oudste tempels van Sukhothai. De grote, deels met stucwerk versierde prang in Lopburi-stijl werd vroeger geflankeerd door nog twee tempeltorens waarvan alleen nog de fundamenten resteren. De drie prangs, waarvan er nog een rest, zijn door de Khmer gebouwd voor de Thai hier een koninkrijk stichtten. Er zijn nog pleisterwerkreliëfs te zien van hindoeïstische en boeddhistische figuren. Het vermoeden is dat deze Wat het centrum vormde van de oude Khmerstad en even belangrijk was als de Wat Mahathat later werd voor de Thai. Toen hij werd omgebouwd tot een boeddhistische tempel, werden er een viharn en een chedi naast de prangs geplaatst. Rond de fundamenten van de chedi zijn nog altijd reliëfs zichtbaar van zittende Boeddha’s. U vindt er ook delen van een grote liggende Boeddha en een mondop met vier grote staande Boeddha’s in verschillende houdingen.

Wat Si Chum

De Wat Si Chum staat ten westen van de Wat Phra Pai Luang. De Wat Si Chum is 15 meter hoog. De binnenruimte wordt vrijwel geheel in beslag genomen door een ruim 11 meter hoge, gerestaureerde zittende Boeddha. Dit is het grootste resterende Boeddhabeeld van Sukhothai. Deze Wat staat op 750 meter ten zuidwesten van de Wat Phra Phai Luang. De grote gerestaureerde zittende Boeddha van steen en pleisterwerk is van knie tot knie ruim 11 meter breed en 15 meter hoog. Hij gluurt door een spleet in zijn op maat gemaakte mondop, en zijn elegante vingers zijn bedekt met bladgouden nagellak. In de muur van de mondop bevindt zich een gang, die helaas zelden toegankelijk is. Hij loopt van de begane grond via het linkeroog van de Boeddha naar het dak, vanwaar u een uitzicht heeft op het beeld.

Wat Saphan Hin

Ten westen van Sukhothai bevond zich volgens inscripties een woud. Hierin trokken de monniken zich terug om te mediteren. Op een 200 meter hoge heuvel staat de Wat Saphan Hin. U kunt er nog de ruïne van een viharn met een Staande Boeddha zien.

De tempels van Sukhothai zijn onderverdeeld in vijf zones: het centrum, noord, west, zuid en het oosten. Toegang tot iedere zone is 100 baht. Het toegangsbewijs is alleen geldig voor de dag waarop u hem koopt, dus als u van plan bent om meerdere dagen uit te trekken voor het Historical Park kunt u beter entree geld betalen waar dat nodig is.

Sukhothai Historical Park is dagelijks geopend van 06.00–18.00 uur.

De koning van Sukhothai

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar Sukhothai bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Bangkok is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM en Eva Air. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 600,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 400,–. Wilt u een vlucht naar Bangkok boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

De meeste reizigers die Sukhothai bezoeken komen vanuit Bangkok of Chiang Mai. De makkelijkste manier om vanuit Bangkok naar Sukhothai te reizen is per vliegtuig. U vliegt in 1.20 uur en voor een paar tientjes naar Sukhothai. Bangkok heeft twee luchthavens waarvandaan de vluchten vertrekken. De vluchten naar Sukhothai vertrekken meestal vanaf Suvarnabhumi Airport (de internationale luchthaven). Een vlucht nemen van Bangkok naar Sukhothai is de snelste optie, maar ook de duurste.

De bus is de meest gemakkelijk optie om van Bangkok naar Sukhothai te reizen. De busreis is sneller dan de trein en duurt ergens tussen de 5 en 7,5 uur. U kunt er ook voor kiezen om een deel per trein en een deel per bus af te leggen. Deze reis duurt ongeveer 7,5 uur. Behalve dat het betaalbaar is, is het ook een prima optie voor wie meer beenruimte nodig heeft. En u krijgt onderweg de gelegenheid van het prachtige landschap te genieten. Op 12Go.Asia kunt u tickets voor de bus of trein kopen en de dienstregeling bekijken.

Sukhothai kun je het makkelijkst op de fiets verkennen. Fietsen zijn overal te huur voor ongeveer 30 baht per dag. Fietsen met kinderzitjes zijn aanwezig.

Overnachten in Sukhothai

Ik maakte een 16-daagse groepsrondreis met De Jong Intra Vakanties naar Thailand. Ik was op doorreis vanuit Chiang Rai naar het zuiden en overnachtte in het Amarin Lagoon Hotel in Phitsanulok. Het hotel heeft inmiddels een andere naam gekregen. Het heet nu het The Imperial Hotel & Convention Centre Phitsanulok. Veel heb ik niet van het hotel gezien omdat het donker was toen we aankwamen en we weer vroeg vertrokken naar Cha-Am.

Verblijft u liever in een hotel in Sukhothai? Er zijn veel hotels in Sukhothai of Phitsanulok.

Mijn kamer in het Amarin Lagoon Hotel in Phitsanulok

Beste reistijd voor Sukhothai

De beste reistijd voor Sukhothai is van januari, juni en oktober t/m december. In deze periode heeft een warme temperatuur en weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Sukhothai is 38° C in april en de laagste is 29° C in december. Het regenseizoen is van juni t/m oktober. Dit is een prima periode om Sukhothai te bezoeken. Uiteraard zal het regenen, maar vaak blijft het beperkt tot een dagdeel. Het hete seizoen in Sukhothai is van maart t/m mei. Het hete seizoen betekent dat het, vooral in de middag, bloedheet is. Het hete, droge, seizoen eindigt eind mei. Dan verschijnen de eerste, verfrissende, regenbuien. Het koele seizoen is van november t/m februari. Dit de beste periode om Sukhothai te bezoeken. Het zijn zonnige dagen met lekkere temperaturen en weinig tot geen regen.

Meer lezen over reizen naar Thailand

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Sukhothai is uitstekend per fiets te verkennen. De oude stad van Sukhothai bestaat uit ongeveer 200 tempelruïnes die zijn ondergebracht in het Historisch Park Sukhothai. Sukhothai Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #sukhothai #thailand #unesco #jtravel #jtravelblog Sukhothai is uitstekend per fiets te verkennen. De oude stad van Sukhothai bestaat uit ongeveer 200 tempelruïnes die zijn ondergebracht in het Historisch Park Sukhothai. Sukhothai Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #sukhothai #thailand #unesco #jtravel #jtravelblog Sukhothai is uitstekend per fiets te verkennen. De oude stad van Sukhothai bestaat uit ongeveer 200 tempelruïnes die zijn ondergebracht in het Historisch Park Sukhothai. Sukhothai Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #sukhothai #thailand #unesco #jtravel #jtravelblog
Sukhothai is uitstekend per fiets te verkennen. De oude stad van Sukhothai bestaat uit ongeveer 200 tempelruïnes die zijn ondergebracht in het Historisch Park Sukhothai. Sukhothai Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #sukhothai #thailand #unesco #jtravel #jtravelblog Sukhothai is uitstekend per fiets te verkennen. De oude stad van Sukhothai bestaat uit ongeveer 200 tempelruïnes die zijn ondergebracht in het Historisch Park Sukhothai. Sukhothai Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #sukhothai #thailand #unesco #jtravel #jtravelblog Sukhothai is uitstekend per fiets te verkennen. De oude stad van Sukhothai bestaat uit ongeveer 200 tempelruïnes die zijn ondergebracht in het Historisch Park Sukhothai. Sukhothai Historical Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #sukhothai #thailand #unesco #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven