Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hué

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 8 bezocht ik de schitterende stad Hué met de Verboden Stad/Citadel, de Thien Mu Pagode en het Mausoleum.

Inhoudsopgave

Hué

Hué heeft ongeveer 340.000 inwoners. Hué was ooit hét centrum van Vietnam.

Vooral de verborgen stad, de keizerlijke graftombes en Thien Mu Pagode zijn interessant.

Ligging

Hué ligt in centraal Vietnam, niet ver van de voormalige grens van Noord- en Zuid-Vietnam. De stad ligt langs de Parfumrivier.

Geschiedenis

Tussen 1802 en 1945 regeerden de keizers van de Nguyen-dynastie in Hué.

Hué raakte tijdens de Vietnamoorlog zwaar beschadigd. Tijdens het Tet-offensief in de Vietnamoorlog is er in deze stad zwaar gevochten tussen Amerikaanse mariniers en het Zuid-Vietnamese leger aan de ene kant en de Vietcong en het Noord-Vietnamese leger aan de andere kant. Bij deze gevechten is het keizerlijk paleis grotendeels vernietigd. Tijdens de bezetting van Hué werden er massa-executies uitgevoerd waarbij ongeveer 4.000 zogenoemde ‘witten’ (mensen die ervan verdacht werden anti-communistisch te zijn) werden gedood. Na de gevechten werden deze in tientallen massagraven rondom het stadion van Hué teruggevonden.

UNESCO knapt de keizerlijke hoofdstad op. In 1993 is een aantal monumenten in Hué door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Bezienswaardigheden

Hué valt uiteen in drie afgebakende delen, elk met een eigen karakter.

De ommuurde citadel uit de 19e eeuw, op de noordoever van de Parfumrivier, omvat de keizerlijke stad en een uitgebreid netwerk van straten met huizen en welige tuinen.

Aan de overkant van het Dong Bakanaal in het oosten ligt Phu Cat, de oorspronkelijk de koopmanswijk waar ooit de schepen arriveerden. Het is nu een drukke wijk met winkelhuizen, Chinese gemeenschapshuizen en pagodes.

Wat vroeger de Europese stad heette, een driehoek tussen de zuidoever van de Parfumrivier en het Phu Cam kanaal, is nu het moderne bestuurscentrum van Hué, waar u ook de meeste hotels en instellingen voor toeristen vindt.

Het zuidelijke grensgebied van de stad wordt gevormd door heuvels met naaldbomen. Hier bouwden de Nguyen hun mausolea.

Plattegrond van Hué

Verboden Stad

De Verboden stad/Tu Cam Thanh is de absolute trekpleister van Hué.

Dit ommuurde complex was ooit het privéterrein van de keizerlijke familie. Gecastreerde bewakers, die geen bedreiging vormden voor de keizerlijke harems, waren de enige burgers die hier naar binnen mochten. Anderen die probeerden binnen te glippen, konden rekenen op de doodstraf. De verboden stad leed hevig onder de bombardementen en beschietingen tijdens de Vietnamoorlog. UNESCO is al ruim twintig jaar bezig dit gebied op te knappen. Deze klus is nog lang niet af.

Het is fascinerend hier rond te lopen. De mystiek en grootsheid doen u naar adem happen. De harems van de keizers gaven Hué de bijnaam: de stad met de mooiste vrouwen. De keizers haalden tijdens hun bewind de aantrekkelijkste meisjes uit het hele land naar de stad. Er was voor de keizers niet veel meer vermaak. Tijdens de Franse kolonisatie hadden de keizers nauwelijks iets te zeggen. Keizer Minh Mang bijvoorbeeld had door deze verveling liefst 142 kinderen. De keizers van de Nguyen-dynastie hielden hier audiëntie en voltrokken religieuze riten die nodig waren om de harmonie tussen hemel en aarde te bewaren.

De citadel is een geweldig mooi complex van tempels, paviljoens, tombes, muren, grachten, toegangspoorten, musea, winkels en galeries, waar u de geschiedenis van Vietnam ziet.

De hoofdingang, de Ngo Mon, was vroeger gereserveerd voor de keizer.

U heeft een mooi uitzicht over de binnentuin als u naar de tweede verdieping gaat. De ingangen links en rechts van de keizerlijke entree waren bestemd voor de burgerlijke en militaire Mandarijnen.

Via de ingangen in de vleugels kwamen soldaten, paarden en olifanten de stad binnen. Een brug tussen lotusvijvers brengt u naar een voorplein met twee terrassen op verschillende niveaus. Op dit plein, de San Dai Trieu Nghi, kwamen de Mandarijnen uit alle delen van het keizerrijk samen om de keizer te eren. Hoe hoger de rang, hoe hoger de Mandarijnen op de terrassen mochten plaatsnemen. De linkerkant van het terrein was voor burgerlijke Mandarijnen en de rechterkant was voor de militairen. Het Thai Hoa Dien, het Paleis van de Opperste Harmonie, is het paleis waar de keizer de buitenlandse afgezanten en andere hoge gasten ontving. Dit was ook de plek waar de keizers gekroond werden. Het gebouw heeft twee daken met goudgele tegels en een dakrand versierd met draken die over het dak ‘kruipen’. De tachtig zuilen zijn bewerkt met confuciaanse teksten.

Het paleis is zo gebouwd dat het in de zomer koel blijft en in de winter warm. Achter het Thai Hoa Dien ligt de Verboden Purperen Stad, Tu Cam Than. De stad met deze bijna magische naam diende als het privé-terrein van de keizerlijke familie. De enige personen zonder keizerlijk bloed die hier naar binnen mochten, waren eunuchs, gecastreerde gevangenenbewaarders die geen bedreiging vormden voor de concubines en vrouwen van de keizer. De overtreders kregen de doodstraf.

Het terrein wordt omringd door een bakstenen muur met zeven poorten. Hier stonden ooit tientallen gebouwen. Het westelijke gedeelte was bestemd voor de harems van de keizer. De bibliotheek, het theater en de archieven lagen in het oostelijk deel van de stad. De zuidelijke gebouwen waren gereserveerd voor officiële aangelegenheden, de noordelijke voor het privéleven van de keizer.

Thien Mu Pagode

De Thien Mu Pagode ligt aan de Parfumrivier.

Thien Mu is ook wel bekend als de Linh Mu, dit betekent: ‘Pagode van de Hemelse Witte Dame’. De Thien Mu Pagode is in 1601 gebouwd en is daarmee de oudste tempel van Hué. In 1945 droegen de keizers hun toch al grotendeels symbolische macht over aan de nieuwe, communistische regering.

In 1963 kwam de Thien Mu Pagode uitgebreid in het nieuws omdat een monnik vanaf hier naar Saigon reed om zichzelf in die stad in brand te steken. Hij protesteerde hiermee tegen het bewind van president Ngo Dinh Diem van Zuid-Vietnam. Hij overleed, maar de grijsblauwe Mustang waarmee hij de reis aflegde, en de foto die zijn laatste daad wereldberoemd maakte, staan tentoongesteld achter Thien Mu.

Het meest opvallende onderdeel van de pagode is de achthoekige, zeven verdiepingen tellende bakstenen stoepa. Deze stoepa is in 1840 in opdracht van keizer Thieu Tri gebouwd. Elke verdieping van deze stoepa vertegenwoordigt een van de incarnaties van Boeddha op aarde.

In de twee paviljoens aan beide kanten van de stoepa bevinden zich een enorme klok die in 1710 gegoten is en die meer dan 2.000 kilo weegt. Als deze klok luidt, is dit in Hué te horen.

In het andere paviljoen is een grote stèle uit 1715 te zien. Hierop staat de geschiedenis van het boeddhisme in Hué beschreven. Daar achter staat de eigenlijke tempel met daarvoor een vergulde Maitreya Boeddha.

Mausoleum van Hué

De keizerlijke tombes zijn een bezienswaardigheid buiten Hué, die u absoluut niet mag missen.

Dit zijn tombes van de dertien Nguyen-vorsten die tussen 1802-1945 over Vietnam regeerden. De tombes liggen langs de Parfumrivier tussen de 2 en 16 kilometer ten zuiden van het centrum. U kunt hier met de taxi, bus of zelfs per fiets naartoe maar de beste manier is met de boot.

De tombes zijn indrukwekkend en liggen een eind uit elkaar. De tombes liggen in een uitstrekt gebied samen met andere gebouwen en paviljoens. Alles vormt één geheel met kunstmatig aangelegde heuvels, tuinen, vijvers en watervallen.

De tombes bestaan uit drie delen: de grafheuvel met de tombe, de tempel voor de ziel van de overleden keizer en een stèle met verhalen over al zijn goede daden. Vanuit het troonpaviljoen kon de keizer zien wie er zijn grafmonument binnenwandelde. Restauraties zijn volop aan de gang.

De mooiste tombes zijn die van de keizers Tu Duc, Minh Mang en Khai Dinh. Dit zijn voorbeelden van Vietnamese boeddhistische stijl en architectuur. De tombe van Minh Mang is het meest indrukwekkend. Deze keizer regeerde tussen 1820 en 1840. Hij stierf na een ongelukkige val van zijn paard. Zijn tombe is 475 hectare groot en er werd ruim twee jaar aan gewerkt. Zijn graf is geïnspireerd op de Ming Tomben bij Beijing in China. Een boulevard met beelden leidt u naar de grafheuvel.

Parfumrivier

De Parfumrivier mondt enkele kilometers naar het oosten uit in de Zuidchinese Zee. De Parfumrivier splijt Hué in tweeën.

Op de noordoostelijke oever ligt de oude stad met keizerlijke paleizen. Aan de zuidwestelijke zijde strekt de nieuwe stad zich uit met een sterk Frans koloniale sfeer.

U kunt vanuit Hué een mooie boottocht maken op de Parfumrivier.

Parfumrivier in Hué

Dong Bamarkt

Dong Bamarkt bevindt zich aan de overkant van de Parfumrivier als u de Trang Thienbrug bent overgestoken. Dit is een drukke overdekte markt in de zuidoosthoek van de Citadel, en één van de commerciële brandpunten van de stad. Op alle mogelijke plekken staan verkopers van fruit, vis en groenten en in de hal beneden vindt u de bijdrage van Hué aan de modewereld, de non bai tho, of poëziehoed. Deze hoeden zien er uit als de normale puntige hoed maar hebben een stencilafdruk van een romantisch gedicht, die tussen de palmbladeren is gestoken en alleen zichtbaar is als u hem tegen het licht houdt. De markt ligt op loopafstand van het centrum.

Redemptoristenkerk

De Redemptoristenkerk is een mix van gotiek en kubisme. Deze kerk is eind jaren vijftig door een plaatselijke architect ontworpen. De kerk bedient een deel van de 20.000 katholieken van Hué. Het interieur is niet zo bijzonder.

Redomptoristenkerk in Hué

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen.

Wilt u een vlucht naar Hanoi of Ho Chi Minh City boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Hué is één van de mooiste plekken van Vietnam. Ik heb de info en de bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. De citadel staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Lees je mee? #hue #vietnam #werelderfgoedlijst #unesco #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven