Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Vietnam : dag 6 – dinsdag 10 september 2013

Dit is het reisverslag van dag 6 van mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Vietnam.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van Fox Verre Reizen

Route: Vinh – Phong Nha – Dong Hoi
Omschrijving: In de ochtend rijden we naar de Phong Nha grotten, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het unieke grottenstelsel, waarvan nog lang niet alle grotten zijn ontdekt, is het grootste van Vietnam. De grotten zijn onderling verbonden door een ondergrondse rivier en ooit door de Vietcong gebruikt als wapendepot. We maken een boottocht door dit bijzondere gebied. Daarna rijden we naar Dong Hoi, waar we aan het einde van de middag aankomen en u kunt ontspannen aan het zwembad van ons schitterende hotel of aan de prachtige stranden van Dong Hoi.
Overnachting: Sun Spa Resort – Dong Hoi. In het artikel Foto’s van de hotels in Vietnam ziet u meer foto’s van het Sun Spa Resort in Dong Hoi.

Ontbijt

Vanochtend is de wake up call om 06.00 uur. Aankleden en de koffer buiten de deur zetten, we vertrekken al weer uit dit hotel in Vinh.

Het ontbijt is redelijk. De koffie is ronduit vies.

Ik loop nog terug naar mijn kamer om mijn rugzak te halen voor we om 07.30 uur verder naar het zuiden van Vietnam trekken.

Stops onderweg tijdens de busrit naar de Phong Nha Grotten

De eerste stop is om 08.20 uur bij een lokale markt waar vooral vis, vlees, groente en fruit verhandeld wordt. De vissen en vogels leven veelal nog en worden ter plekke gefileerd. De vrouwen hebben de grootste lol om ons en wij om hen. De hygiëne is niet om over naar huis te schrijven. Ik zou hier met mijn westerse kijk op deze dingen nooit mijn vis en vlees willen kopen.

Visverkoopster op de lokale markt

We rijden om 09.00 uur verder. Thuan heeft op de markt een paar dingen gekocht, zoals een groene theeplant en een vrucht en blad waarop voornamelijk door vrouwen gekauwd wordt. Ook heeft hij kleding gekocht die de doden bij hun overlijden meekrijgen. Bij begrafenissen in Vietnam wordt er geld bij de auto’s gestrooid om de goden gunstig te stemmen.

Tussen de rijstvelden zien we een kar met buffels. We maken een korte fotostop.

Een door een buffel voortgetrokken kar op het platteland van Vietnam

We rijden door naar de volgende stop aan bij een strand. Thuan regelt dat we hier van het toilet gebruik mogen maken. Deze toiletten bevinden zich in een paar bungalows. Ik zou hier niet willen slapen, het is er zo vies. De kosten per nacht zijn ongeveer $ 10 per nacht. We nemen nog een kijkje aan het strand. (Voor foto’s van de de lokale markt, de ossenwagen tussen de rijstvelden en het strand, zie foto’s onderweg).

We rijden verder langs Highway nr. 1 met vele eucalyptusbomen aan de kant van de weg. In Vietnam leven ongeveer 200 soorten vogels en er zijn 28 nationale parken en 58 andere parken wordt ons in de bus verteld.

We verlaten de Highway nr. 1 en rijden een deel van de Ho Chi Minh route. We trekken de binnenlanden in.

Boottocht in de Phong Nha grotten

We lunchen in het Hotel Saigon Phong Nha. Deze lunch bestaat uit soep, loempia’s, rijst, noodles en sperziebonen. Ook dit is weer een lekkere lunch.

Het Hotel Saigon Phong Nha is ook het vertrekpunt voor de boottocht naar de Phong Nha grotten. Aan de rivier is de lokale bevolking bezig met de dagelijkse routine, er wordt in het gore water gewassen en de afwas gedaan, er wordt groen uit de rivier gehaald met dikke stokken en dat groen wordt vervolgens op een bootje gelegd.

Onderweg tijdens de boottocht naar de Phong Nha Grotten

Het is een schitterende boottocht. Met de drie boten waarin onze groep zit, komen we aan bij de ingang van de Phong Nha grotten.

Deze grotten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de grotten zelf is ontzettend veel te zien. Het is er schitterend. Van Jan begrijpen we dat de uitlichting recent opnieuw is aangepast. Het is bij ons op de boot muisstil af en toe hoor je een camera klikken. Dat is ook alle geluid dat er gemaakt wordt. Het is zo indrukwekkend dat iedereen er stil van is.

De Phong Nha grotten

Op een gegeven moment verlaten we de boot en gaan we lopend één van de grotten in. Het is zo magnifiek en er is zoveel te zien. Als we, na een paar trappen te hebben genomen, weer buiten staan, zien we de boten weer liggen.

We varen dezelfde weg terug. Dit is geen straf want het is een schitterend gebied. Het is er rustig. Er is bijna geen toerist te zien.

Bij de ingang van het grottenstelsel verlaten we even de bus voor een fotostop. Hier hangt op de berg een bord met de aankondiging dat hier de Phong Nha grotten zijn en dat ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. In het veld er voor lijkt het of er allemaal vennetjes in het veld liggen, maar dit zijn bomkraters van Amerikaanse B52 bommen uit de Vietnamoorlog die nu vol staan met water.

Bomkraters uit de Vietnamoorlog bij de Phong Nha Grotten

Wilt u ook de Phong Nha Grotten bezoeken, boek hier uw tour.

Busrit naar Dong Hoi

Eenmaal onderweg, en het is dan na vieren ’s middags, begint het te regenen. Het is weer droog als we aankomen bij een begraafplaats. In Vietnam wordt de hele familie bij elkaar begraven. Je ziet hier een graf waar iemand buiten de muren van het familiegraf zijn laatste rustplaats heeft gekregen. Dit is waarschijnlijk iemand die iets gedaan heeft wat niet door de beugel kon. (Voor een foto van deze begraafplaats, zie foto’s onderweg).

Een familiegraf in Vietnam

In de bus vraagt Jan of we morgen een extra excursie willen maken. Deze excursie gaat naar de Vinh Moc tunnels. Dit staat niet op de excursielijst. Vinh Moc is een gangenstelsel uit de Vietnamoorlog, die Jan indrukwekkender vindt dan de Cu Chi tunnels in het zuiden van Vietnam en die we later deze reis nog zullen bezoeken. De lunch moeten we zelf regelen, deze is niet inbegrepen. Iedereen wil hier naar toe. Het vertrek zal dan morgen om 11.15 uur zijn, de koffers moeten om 10.30 uur buiten staan. We mogen dus uitslapen.

Avondprogramma

Onderweg zien we dat het Sun Spa Resort aan een rivier buiten de plaats Dong Hoi ligt. De markt van Dong Hoi ligt op 30 minuten lopen van het hotel.

We komen aan bij het Sun Spa Resort in Dong Hoi en krijgen de sleutels van de kamers. De hele groep zit in hetzelfde blok: B2.

Mijn kamer in het Sun Spa Resort in Dong Hoi

Ik heb een grote kamer, maar het uitzicht moet ik afwachten, want het is al donker buiten. Ik denk dat ik op de parkeerplaats uit kijk, want ik zie de chauffeur en busboy heel druk bij de bus in de weer.

Als de koffer er is, douche ik me en werk ik aan mijn reisverslag.

Om 19.00 uur heb ik met een paar anderen afgesproken om te gaan dineren in een restaurant van het resort. Als ik rond die tijd naar buiten ga, is het wel erg donker, de verlichting tussen de huizenblokken is zeer slecht en bovendien regent het ook nog eens. Ik ga, gewapend met een paraplu en zaklantaarn, op zoek naar de plek waar we voor het diner hebben afgesproken. We zitten op het terras bij het zwembad en het is zwaan kleef aan, want druppelsgewijs komen er steeds meer groepsleden bij ons zitten.

Ik kies deze avond voor tragitella met zalm en saus. Even geen Vietnamees eten. Ik heb heerlijk gegeten voor weinig geld.

Na het afrekenen van het diner loop ik terug naar mijn kamer. Hier schrijf ik mijn reisverslag van vandaag en dan lekker slapen.

Het weer

Half bewolkthalf bewolkt met zon en af en toe Regen regen en ± 30° C

Kaart

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 6 van mijn 21-daagse groepsrondreis door Vietnam maakte ik een mooie boottocht in bij de Phong Nha Grotten. Alles over de zesde dag van mijn reis door Vietnam lees je hier. Lees je mee? #vietnam #phongnhagrotten #boottocht #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 6 van mijn 21-daagse groepsrondreis door Vietnam maakte ik een mooie boottocht in bij de Phong Nha Grotten. Alles over de zesde dag van mijn reis door Vietnam lees je hier. Lees je mee? #vietnam #phongnhagrotten #boottocht #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 6 van mijn 21-daagse groepsrondreis door Vietnam maakte ik een mooie boottocht in bij de Phong Nha Grotten. Alles over de zesde dag van mijn reis door Vietnam lees je hier. Lees je mee? #vietnam #phongnhagrotten #boottocht #reisverslag #jtravel #jtravelblog
Op dag 6 van mijn 21-daagse groepsrondreis door Vietnam maakte ik een mooie boottocht in bij de Phong Nha Grotten. Alles over de zesde dag van mijn reis door Vietnam lees je hier. Lees je mee? #vietnam #phongnhagrotten #boottocht #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 6 van mijn 21-daagse groepsrondreis door Vietnam maakte ik een mooie boottocht in bij de Phong Nha Grotten. Alles over de zesde dag van mijn reis door Vietnam lees je hier. Lees je mee? #vietnam #phongnhagrotten #boottocht #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 6 van mijn 21-daagse groepsrondreis door Vietnam maakte ik een mooie boottocht in bij de Phong Nha Grotten. Alles over de zesde dag van mijn reis door Vietnam lees je hier. Lees je mee? #vietnam #phongnhagrotten #boottocht #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven