Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verboden Stad/Citadel in Hué

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 8 bezocht ik de schitterende stad Hué waar ik o.a. de Verboden Stad/Citadel bezocht.

Inhoudsopgave

Verborgen Stad/Citadel

De Verborgen Stad/Citadel zijn de overblijfselen van de Keizerlijke Stad en de Verboden Purperen Stad. De citadel werd in 1993 op Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Ligging

De oude stad met de Verborgen Stad/Citadel van Hué ligt op de noordwestelijke oever van de Parfumrivier.

Geschiedenis

In 1805 werd de Citadel van Hué door keizer Gia Long gesticht. De enorme vesting omsluit drie concentrische steden: de Burgerlijke, de Keizerlijke en de Verboden Purperen Stad. Deze steden werden achter de prominente vlaggentoren aangelegd.

De citadel is ontworpen volgens de regels van de Chinese geomantie (waarzegkunst op basis van verschijnselen op aarde) en de militaire principes van de Franse architect Sebastien de Vauban.

Voor de bouw van de citadel moesten acht dorpen worden verplaatst.

In de daaropvolgende 30 jaar bouwden tienduizenden arbeiders de meer dan 300 paleizen, tempels, tombes en andere Koninklijke gebouwen. Dit gebeurde soms met materiaal afkomstig uit de voormalige keizerlijke stad in Hanoi.

Naar oude traditie werd de citadel op een gunstige locatie gebouwd. Dit om de uiterst belangrijke harmonie tussen de keizer en zijn onderdanen, hemel en aarde en mens en natuur te bewaren.

Het complex ligt op het zuidoosten, in de richting van het heuveltje Nui Ngu Binh (Koninklijk Scherm), dat kwade invloeden weert.

Voor de zekerheid werd het geheel van 520 hectare voorzien van 7 meter hoge en 20 meter dikke muren van baksteen en aarde en omgeven door een gracht en een kanaal.

In de Indochinese oorlogen werden grote delen van de citadel verwoest, maar het bouwwerk is gerestaureerd.

Binnen de buitenmuur van de citadel ligt de keizerlijke stad met bestuurskantoren, parken dynastieke tempels, met de Koninklijke paleizen van de verboden purperen stad in het centrum. Hoewel oorlogen, branden, tyfoons, overstromingen en termieten hun tol hebben geëist, vormen deze keizerlijke bouwwerken, waarvan enkele in oude luister zijn herstel, de toeristische attractie van Hué.

Bezienswaardig

De Keizerlijke Stad is de belangrijkste bezienswaardigheid van de Hué.

De keizers van de Nguyen-dynastie regeerden vanuit deze stad. Ze hielden hier audiëntie en voltrokken religieuze riten die nodig waren om de harmonie tussen hemel en aarde te bewaren.

Deze citadel is een complex van tempels, paviljoens, tombes, muren, grachten, toegangspoorten, musea, winkels en galeries, waar u de geschiedenis van Vietnam ziet.

De citadel is tijdens gevechten tussen de Fransen en de Viet Minh ernstig beschadigd.

Ook bij het Tet Offensief in 1968 tijdens de Vietnamoorlog tussen de Amerikanen en de Vietcong. Daardoor zijn er lege plekken. Het complex is nog steeds indrukwekkend en wordt momenteel door UNESCO gerestaureerd.

Plattegrond van de Verboden Stad/Citadel in Hué
Nummer Wat is het
1 Hoofdingang Ngo Mon
2 Trung Do brug die leidt naar het Tai Hoa Paleis met 2 bronzen unicoms
3 Thai Hoa Dien (het Paleis van de Opperste Harmonie)
4 a+b Poort van de zon (4b) en poort van de maan (4a)
5 a+b Paviljoens der Mandarijnen
6 Keizerlijke theater
7 Keizerlijke Bibliotheek
8 Cung Dien Tho
9 Truong Dupaviljoen
10 Phung Tien Paleis
11 Hung Mieu
12 The Mieu (Tempel van de Generaties)
13 Hiem Lam Paviljoen
14 Trieu Mieu
15 Thai Mieu

Ngo Mon

De hoofdingang, de Ngo Mon, was vroeger gereserveerd voor de keizer. Vanaf de tweede verdieping is er een mooi uitzicht over de binnentuin. De ingangen links en rechts van de keizerlijke entree waren bestemd voor de burgerlijke en militaire Mandarijnen. Via ingangen in de vleugels kwamen soldaten, paarden en olifanten de stad binnen.

De entree van de citadel van Hué

Vlaggentoren

Bovenop de citadel verrijst de 37 meter hoge Vlaggentoren of Cot Co. Deze dateert uit 1809. Keizer Gia Long liet de vlaggentoren op een 18 meter hoge stenen schans bouwen. Op 31 januari 1968, tijdens het Tet offensief, werd Cot Co internationaal bekend toen het communistische leger de Citadel innam en op de toren de vlag met gele sterren van het Nationale Bevrijdingsfront hees.

Kanonnen van de Negen Goden

In 1803 liet keizer Gia Long de bronzen Kanonnen van de Negen Goden gieten. Het was een symbolische bescherming van zijn nieuwe hoofdstad. Vier kanonnen staan voor de seizoenen en de andere vijf voor de elementen: aarde, metaal, hout, water en vuur. De kanonnen staan naast de Ngan en Quang Duc poorten, aan weerszijden van de toren Cot Co.

Paviljoen van de Vijf Feniksen

Boven de enorme natuurstenen platen van de Ngo Monpoort verrijst het Paviljoen van de Vijf Feniksen. Hier zat de keizer bij staatsaangelegenheden op de troon. Van boven af zou het bouwwerk eruitzien als vijf feniksen. Het middendeel van het dak is bedekt met gele pannen en versierd met draken, banyanbladeren en vleermuizen. De dakranden zijn versierd met keramiekmozaïek in de vorm van orchideeën, chrysanten en bamboe. Bovenin leidt een verboden trap naar een ruimte waar de hofdames door sierlijk traliewerk naar buiten konden kijken.

San Dai Trieu Nghi plein

Bent u de hoofdingang door dan voert een brug tussen lotusvijvers u naar een voorplein met twee terrassen op verschillende niveaus. Op dit plein, het San Dai Trieu Nghi plein, kwamen de Mandarijnen uit alle delen van het rijk samen om de keizer te eren. Hoe hoger de rang, hoe hoger ze op de terrassen mochten plaatsnemen. De linkerkant van het terrein was voor burgerlijke Mandarijnen en de rechterkant voor de militairen.

Thai Hoa Dien

Het Thai Hoa Dien (het Paleis van de Opperste Harmonie) is het paleis waar de keizer de buitenlandse afgezanten en andere hoge gasten ontving. Binnen werden keizers gekroond, werden keizerlijke verjaardagen gevierd en werden ambassadeurs ontvangen. Bij deze gelegenheden besteeg de keizer de magnifieke troon. Hij droeg een kroon met negen draken, een gouden mantel en een jaden riem. Alleen de senior mandarijnen mochten hierbij aanwezig zijn. De anderen moesten buiten blijven. Het gebouw heeft twee daken met goudgele tegels en een dakrand versierd met draken die over het dak ‘kruipen’. Er staan tachtig zuilen die zijn bewerkt met confuciaanse teksten. Door de bouw blijft het in de zomer koel en in de winter warm.

Paviljoen der Mandarijnen

Het Paviljoen der Mandarijnen staat aan weerszijden van een geplaveide binnenplaats achter het Thai Hoa Paleis. Eén voor de militaire en één voor de burgermandarijnen. Hier kleedden ze zich in hun ceremoniële gewaden die per rang verschillend waren om daarna hun hoffuncties te vervullen. Een aantal van deze prachtige gewaden is tentoongesteld.

Verboden Purperen Stad

Achter het Thai Hoa Dien bevindt zich de Verboden Purperen Stad (Tu Cam Thanh). De stad diende als het privé-terrein van de keizerlijke familie. De enige personen zonder keizerlijk bloed die hier naar binnen mochten, waren eunuchs, gecastreerde gevangenenbewaarders die geen bedreiging vormden voor de concubines en vrouwen van de keizer. Eventuele overtreders kregen de doodstraf. In navolging van het hof van de Chinese keizers in Beijing/China werd de Verboden Purperen Stad is gebouwd. De stad weerspiegelt het introverte karakter van de Vietnamese keizers. Het gebouw kreeg de bijnaam het Grote Binnenste. Alleen de keizer en zijn familie mocht de Verboden Stad betreden. Het terrein wordt omringd door een bakstenen muur met zeven poorten. Hier stonden ooit tientallen gebouwen. Het westelijke gedeelte was bestemd voor de harems van de keizer. De bibliotheek, het theater en de archieven lagen in het oostelijk deel van de stad. De zuidelijke gebouwen waren gereserveerd voor officiële aangelegenheden, de noordelijke voor het privéleven van de keizer. Als u de Verboden Purperen Stad binnenkomt, passeert u een binnenplaats waar destijds begroetingsceremonies plaatsvonden. In de kleine gebouwen links en rechts op het terrein bereidden de Mandarijnen zich voor op deze ceremonies.

In de Citadel van Hué

Hung Mieu

Hung Mieu is een 19e eeuwse tempel, gewijd aan de ouders van keizer Gia Long. Het pannendak bestaat uit prachtige glazuurreliëfs. Een andere bezienswaardigheid zijn de op waterspuwers lijkende stenen draken die de grote geplaveide binnenplaats bewaken.

In de Citadel van Hué

Binnenplaats

Negen dynastieke urnen zijn tussen 1835 en 1837 in brons gegoten. Deze enorme grafurnen staan op de binnenplaats tegenover de The Mieu. Ze vertegenwoordigen de macht van negen Nguyenkeizers en zijn rijkelijk versierd met basreliëfs vol machtssymboliek. De urnen wegen elk tot 2.750 kg. De urnen zijn van groot belang voor de keizerlijke voorouderverering.

Keizerlijke theater

Het Keizerlijke theater dateert uit 1826. Het theater is te herkennen aan het pagodeachtige gewelfde dak. Op de bewerkte zuilen in het kleurrijke interieur zijn motieven met gouden draken aangebracht. Het is een belangrijke locatie voor traditionele evenementen, waaronder uitvoeringen van de hofmuziek nha nhac. Deze muziek is volgens Unesco een Meesterwerk van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. De uitvoeringen worden met bamboefluiten, citers, violen en trommels gespeeld.

Keizerlijke bibliotheek

In 1821 liet keizer Minh Mang in de noordoosthoek van de Verboden Stad de keizerlijke Bibliotheek bouwen om in afzondering te kunnen lezen. Het slecht onderhouden gebouw staat aan een kunstmatige vijver met een rotstuin. Er zijn nog meer vijvers, meertjes met paviljoens en bruggetjes, waardoor er een vredige sfeer hangt. De bibliotheek is in gebruik geweest als podium voor Huemuziek en theatervoorstellingen.

Cung Dien Tho

Cung Dien Tho, de Residentie van het Eeuwigdurende leven, was vroeger het paleis van de keizerin-moeder. Het paleis werd tijdens de regeerperiode van Gia Long in 1803 gebouwd. Het gebouw is open voor publiek. Het gebouw wordt door een muur omgeven. In het zuiden vindt u de Cua Tho Chi (Poort van de Eeuwige Blijdschap). De meubels in het gebouw zijn met parelmoer ingelegd. Het plafond is met waaiers van veren, hangen bewerkte lantaarns versierd. Ten oosten van de paleisingang ligt het Truong Dupaviljoen, met een klein kunstmatig meer en een sierlijke rotstuin.

The Mieu

In de zuidwestelijke hoek van de Keizerlijke stad staat de The Mieu (Tempel van de Generaties). Deze tempel is gewijd aan de Nguyendynastie. Binnen ziet u altaren ter ere van de keizers: van Gia Long tot Khai Dinh. Langs het gelen pannendak loopt een rand in de vorm van een wijnkalebas. Op de altaren lagen ooit stapels goudstaven, maar deze zijn nu vervangen door ornamenten van bladgoud en lakwerk.

Paviljoen

In 1824 is in opdracht van keizer Minh Mang een paviljoen gebouwd ter ere van wie had bijgedragen aan de grootsheid van de Nguyendynastie. Dit paviljoen staat midden op de binnenplaats van de The Mieutempel. Uit respect werd vastgesteld dat geen ander gebouw in de citadel hoger mocht worden dan dit piramidevormige paviljoen met zijn fijnbewerkte houten gevel en bakstenen vloer.

Let op uw kleding als u tempels in Vietnam bezoekt. Er gelden strenge en strikte kledingvoorschriften.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen.

Wilt u een vlucht naar Hanoi of Ho Chi Minh City boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Hué is één van de mooiste plekken van Vietnam. De Verboden Stad / Citadel is één van de bezienswaardigheden die hier op je lijstje moeten staan. De citadel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Lees je mee? #hue #verbodenstad #citadel #vietnam #werelderfgoedlijst #unesco #jtravel #jtravelblog Hué is één van de mooiste plekken van Vietnam. De Verboden Stad / Citadel is één van de bezienswaardigheden die hier op je lijstje moeten staan. De citadel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Lees je mee? #hue #verbodenstad #citadel #vietnam #werelderfgoedlijst #unesco #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven