Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Thien Mu Pagode in Hué

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 8 bezocht ik de schitterende stad Hué waar ik o.a. de Thien Mu Pagode bezocht.

Inhoudsopgave

Thien Mu Pagode

De Thien Mu Pagode is een historische tempel.

De pagode heeft zeven verdiepingen en is het hoogste pagode in Vietnam. De tempel wordt beschouwd als het officieuze symbool van de voormalige keizerlijke hoofdstad.

Ligging

De Thien Mu Pagode ligt op de Ha Khe heuvel op de linkeroever van de Parfumrivier, in Huong Long, vijf kilometer van de stad Hué.

Geschiedenis

De naam van de pagode komt uit een legende. Lang geleden verscheen een oude vrouw op de heuvel waar nu de pagode gebouwd is. Zij vertelde aan de lokale bevolking dat er een heer zou komen en hier een boeddhistische pagode voor de welvaart van het land zou bouwen. Lord Nguyen Hoang gaf bij het horen van dit verhaal de opdracht om deze pagode van de ‘hemelse vrouw’ te bouwen.

De pagode werd in 1601 gebouwd. In 1665 werd de pagode door Lord Nguyen Phuc Tan gerenoveerd.

In 1710 heeft Lord Nguyen Phuc Chu een grote klok van 2,5 meter hoog en 3.285 kg zwaar gebouwd en in 1715 werd een stele op de rug van een marmeren schildpad van 2,58 meter hoog gebouwd.

Verschillende koningen van de Nguyen dynastie hebben de pagode gerestaureerd.

In 1904 werden de pagode en de gebouwen tijdens een cycloon zwaar beschadigd. Keizer Thanh Thai liet in 1907 reconstructies uitvoeren.

In 1943 werd de pagode zwaar beschadigd. De renovatie heeft in totaal 30 jaar geduurd.

Tijdens de zomer van 1963 werd de Thien Mu Pagoda een broeinest van anti-regerings protest. President Ngo Dinh Diem voerde een sterke vriendjespolitiek tegenover katholieken en discrimineerde de boeddhisten in het leger en in de publieke dienstverlening. Op het platteland waren katholieken vrijgesteld van het uitvoeren van arbeid en in sommige landelijke gebieden, leidden katholieke priesters privé legers tegen boeddhistische dorpen. In de zomer van 1963 explodeerde de ontevredenheid over Diem. Er werd in Hué massaal geprotesteerd. Negen boeddhisten stierven. In mei 1963 werd een wet tegen het dragen van godsdienstige vlaggen aangenomen, de boeddhistische vlag werd verbannen maar de vlag van de katholieken mocht wel worden getoond. De boeddhisten trotseerden dit verbod en een protest dat begon met een mars vanaf de pagode werd beëindigd toen regeringstroepen het vuur op de boeddhisten openden.

Het gevolg hiervan was, dat in het hele land boeddhistische protesten gehouden werden. De Thien Mu Pagode was een belangrijk punt voor het organiseren van de boeddhistische beweging en was vaak de locatie van hongerstakingen, barricades en protesten.

Begin jaren tachtig werd in de buurt van de pagode een persoon vermoord en de plek werd het brandpunt van de anticommunistische protesten. De communistische regering reageerde met de arrestatie van monniken op beschuldiging van verstoring van de verkeersstroom en de openbare orde.

Bij de tempel staat de Austin motorvoertuig waarin Thich Quang Duc naar Saigon werd gereden. Hij stak zichzelf in 1963 in brand als protest tegen het regime van Diem. Het was de eerste van een reeks van zelfverbrandingen door leden van de boeddhistische geestelijkheid.

Thien Mu Pagode in Hué

Bezienswaardig

Vanaf Kom Long voert een trap omhoog naar vier pilaren met Chinese karakters die het boeddhisme en de pagode prijzen.

De pagode wordt gedomineerd door een zeven verdiepingen hoge, achthoekige toren, de Thap Phuoc Duyen (Toren van de Blijdschapsbron). Deze bakstenen toren is 21 meter hoog en heeft een achthoekige vorm en zeven verdiepingen. Deze zeven verdiepingen zijn elk aan een andere Boeddha gewijd.

Naast de toren ziet u aan beide zijden structuren die de architecturale geschiedenis van de toren aantonen en u ziet diverse gedichten van componist Thieu Tri.

In een naast gelegen paviljoen hangt een in 1710 gegoten klok. Deze klok weegt ruim 2.000 kg en is 2,5 m hoog. Het klokgelui is op 10 kilometer afstand nog goed te horen.

In een tweede paviljoen staat een stèle uit 1715 met een tekst over de geschiedenis van het boeddhisme in Hué. Het hoofdaltaar wordt door een bronzen beeld van een lachende Boeddha en beelden van de tien koningen van de hel en achttien arhat, heilige discipelen van Boeddha, gedomineerd. Boven een doorgang zit een bronzen Sakyamuni met zwart haar voor nog een beeld van Di Lac en een heiligdom van Boeddha’s van verleden, heden en toekomst.

Vlakbij staat een opvallend beeld van de Thich Ca Boeddha. De tempel bevat een standbeeld van een groot marmeren schildpad, een symbool van duurzaamheid.

Aan de achterzijde liggen de vertrekken van de monniken. In de open garage aan de westkant ziet u de Austin waarin monnik Thich Quang Duc in1963 naar Saigon gereden werd. Hij stak zich uit protest tegen het Diem-regime in brand. Foto’s van deze gebeurtenis schokten destijds de hele wereld. Achter de kobaltblauwe Austin ziet u een kopie van deze foto.

De pagode is omgeven door bloemen en sierplanten. Aan het eind van de tuin is een rustig en romantisch dennenbos.

Let op uw kleding als u tempels in Vietnam bezoekt. Er gelden strenge en strikte kledingvoorschriften.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen.

Wilt u een vlucht naar Hanoi of Ho Chi Minh City boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

De Thien Mu Pagode is een historische tempel op de linkeroever van de Parfumrivier bij Hué. De pagode heeft zeven verdiepingen en is het hoogste pagode in Vietnam. Meer lezen over Thien Mu Pagode in Hué doe je op mijn website. Lees je mee? #hue #pagode #vietnam #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven