Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mausoleum van Hué

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 8 bezocht ik de schitterende stad Hué waar ik o.a. de Mausoleum van Hué bezocht.

Inhoudsopgave

Mausoleum van Hué

De beste manier om de tombes te bereiken is per boot. De tombes zijn indrukwekkend en liggen een eind uit elkaar.

Ze liggen in een uitstrekt gebied samen met andere gebouwen en paviljoens. Alles vormt één geheel met kunstmatig aangelegde heuvels, tuinen, vijvers en watervallen.

De extravagante mausoleums herbergen de dertien Nguyen-vorsten die tussen 1802-1945 over Vietnam regeerden. U krijgt de wildste verhalen als u de inwoners van Hué over deze majestueuze tombes vraagt. Om grafschenners te misleiden, zouden de keizers niet in maar naast hun tombes zijn begraven. Een ander verhaal is dat de hoofden van de grafdelvers voor de zekerheid werden afgehakt. Dit alles na hun bewezen diensten, zodat de rustplaats van de keizer geheim zou blijven. De Nguyen-heersers hebben door deze tombes een blijvend stempel op Vietnam gedrukt. De dynastie telde 13 heersers van wie zeven een tombe in Hué als laatste rustplaats hebben gevonden.

De graftombes bestaan uit drie delen: de grafheuvel met de tombe, de tempel voor de ziel van de overleden keizer en een stèle met verhalen over al zijn goede daden. Vanuit het aangrenzende troonpaviljoen kon de keizer zien wie er zijn grafmonument binnenwandelde. Er is door de jaren heen veel beschadigd, maar er wordt nu volop gerestaureerd. De mooiste tombes zijn de tombes van de keizers Tu Duc, Minh Mang en Khai Dinh. Het zijn mooie voorbeelden van Vietnamese boeddhistische stijl en architectuur. De tombe van Minh Mang is het meest indrukwekkend.

Ligging

Het tombes van het Mausoleum van Hué liggen langs de Parfumrivier. De tombes liggen tussen de 2 en 16 kilometer ten zuiden van het centrum van Hué.

Bezienswaardig

Tombe van Gia Long

In 1802 riep Nguyen Phuc Anh zichzelf uit tot keizer Gia Long. Hiermee stichtte hij de Nguyen-dynastie die bijna 150 jaar zou bestaan. Hij regeerde van 1802-1820. Gia Long koos zijn laatste rustplaats met zorg. Hij bemoeide zich in detail met de ligging en architectuur van de gebouwen. Zijn tombe is omringd door het graf van zijn vrouw en graven van familieleden. De tombe ligt tussen de Parfumrivier en een zijrivier. De tombe is alleen per boot bereikbaar. Na de oversteek volgt nog een flinke wandeling. Van de meeste gebouwen resteren slechts ruïnes. Het is een groep van graven. De hele compound ligt over een gezamenlijke berg met 42 kleine en grote toppen verspreid, waaronder Dai Thien Tho is de grootste.

Het grafcomplex bestaat uit drie gebieden. In het midden bevindt zich het dubbele graf tombe van de keizer en de koningin Thua Thien Cao. Na het passeren van de Honor Hof ziet u imposante stenen beelden. Zeven stappen van de aanbidding yard leiden tot Buu Thanh op de heuvel top.

Binnen Buu Thanh werd een stenen dubbelgraf volgens het concept van de ‘Kan Khon Hiep Duc’ gebouwd. Dit was een symbool van geluk en loyaliteit. Aan de rechterkant bevindt zich de Minh Thanh tempel. Deze is gewijd aan de keizer en zijn eerste koningin. Aan de linkerkant ligt de stele paviljoen. U kunt langs de paden langs het gras en wilde bloemen, onder de verse schaduwrijke pijnbomen lopen naar de andere naburige graven in dit gedeelte.

Mausoleum in Hué

Tombe van Minh Mang

De tombe van Minh Mang (1820-1841) ligt op 12 kilometer van Hué, op de westelijke oever van de Parfum Rivier.

De bouw begon in september 1840 en in januari 1841, nog tijdens de bouw, werd Minh Mang ziek en overleed hij. Hij regeerde tussen 1820 en 1840. Hij stierf na een ongelukkige val van zijn paard en liet maar liefst 142 kinderen achter.

De bouw ging verder onder zijn troonopvolger Keizer Thieu Tri. Het lichaam van Keizer Minh Mang werd op 20 augustus 1841 in Buu Thanh begraven. De bouw van de tombe werd in 1843 voltooid. Keizer Minh Mang liet zijn tombe dicht bij die van zijn vader bouwen. De in strakke symmetrie geplaatste bouwwerken vormen een contrast met de niet-symmetrische vijvers en tuinen die het complex omzoomen.

Er is een brug over de Parfumrivier naar dit complex gebouwd. De belangrijkste gebouwen zijn in de oude staat teruggebracht. De tombe van Minh Mang is een standaard architectonisch complex dat bestaat uit veertig gebouwen (paleizen, tempels, paviljoens, enz.). De tombe is volgens een symmetrische as ontworpen. Deze as loopt van de Dai Hong poort naar de voet van La Thanh (Omwalling) achter het keizersgraf.

De constructies zijn verdeeld in drie parallelle assen waarvan het Than Dao pad het centrum is. De Dai Hong Ma is de belangrijkste poort naar het graf. De poort presenteert drie paden met 24 deinende daken bedekt met prachtige decoraties. De poort werd slechts een keer geopend om de keizer in de kist naar het graf te brengen, en is sindsdien gesloten.

Bezoekers moeten de twee zijpoorten gebruiken. De linker poort is de Ta Hong Ma en de rechterpoort is de Huu Hong Mon. Achter de Dai Hong Mon (grote poort) is het voorplein met twee rijen van mandarijnen, olifanten en paarden.

De Bi Dinh (Stele Paviljoen) is op de berg Phung Than gebouwd. Binnen is de stele ‘Thanh Duc Than Cong’, gegraveerd met biografie en verdiensten geschreven door zijn zoon Thieu Tri de keizer.

Het voorhof is verdeeld in vier delen: de Hien Duc Mon (poort) leidt naar de gebedsruimte.

De Sung An-tempel in het centrum is omgeven door Ta, Huu Phoi Dien aan de voorkant en Ta, Huu Tung Phong erachter. In de Sung An-tempel worden de keizer en de koningin Ta Thien Nhan aanbeden.

De Hoang Trach Mon (poort) leidt naar de Bright Pavilion (Minh Lau), dat op Tam Tai berg gebouwd is. Dit is een vierkant paviljoen met twee verdiepingen en acht daken.

Aan beide zijden van Minh Lau staan op de heuvels twee obelisken. Aan de achterkant van Minh Lau zijn twee bloementuinen aangelegd. Het Tan Nguyet (New Moon) Crescent meer omringt de Buu Thanh (De muur rond het graf). Drie bruggen leiden u naar het Tan Nguyet Meer.

U moet 33 stenen treden op naar het graf van de keizer.

Tombe van Thieu Tri

Langs de rand van het voorportaal van de tombe van Thieu Tri (1841-1847) zitten de bewoners van het nabijgelegen dorpje te vissen. Verderop grazen hun koeien. Dit zijn tekenen dat deze tombe niet in een al te hoog aanzien staat.

Alleen het gebouw waar de stele (grafsteen) zich bevindt, is nog in redelijke staat. Net als bij Minh Mang ligt het eigenlijke graf ergens in het ronde, ommuurde terrein aan het einde van het complex. Het graf is overwoekerd door bomen en struiken en op de deur zit een roestig hangslot. Niemand weet hoe lang het geleden is dat hier de laatste mensen rondliepen.

Het graf ligt in het dorp Chu Chanh, op ongeveer 8 kilometer van Hué.

Keizer Thieu Tri werd ziek toen hij 7 jaar keizer was. Hij overleed op 4 november 1847 op 41 jarige leeftijd. Er was geen graf gebouwd. Zijn zoon, Keizer Tu Duc liet onderzoek doen om aan land te komen voor het graf van zijn vader. Op 11 februari 1848 begon de bouw en 10 maanden later was het graf klaar.

Er zijn twee delen: het graf gebied en tempel. Het graf gebied bevindt zich aan de rechterkant van het Nhuan Trach Lak. Het is een bronzen poort die leidt naar het grote Binh Dai (voorplein). De twee rijen van stenen beelden zijn typerend voor de beeldhouwkunst in die tijd.

U kunt op een schildpadvormige heuvel de Bi Dinh (Stele Paviljoen) en Duc Hinh toren zien. Het Ngung Thuy Meer ziet eruit als een halve maan.

Aan de overkant van het meer bevinden zich drie bruggen: in het midden de Chanh Trung, rechts de Dong Hoa en links de Tay Dinh.

De tempel werd afzonderlijk gebouwd op 100 meter van de Duc Hinh Toren. Na het passeren van de marmeren poort en nog eens drie stappen die leiden naar Bieu Duc tempel gaat u door de Hong Trach poort. In het midden bevindt zich de Bieu Duc tempel. Hier worden de graven van de keizer en de koningin Tu Du aanbeden.

In de belangrijkste tempel zijn op de randen van het dak en Hong Trach poort meer dan 450 woorden inclusief gedichten met educatieve en literaire waarden gegraveerd. Thieu Tri’s graf bevindt zich aan de voet van de Thuan Dao berg. Aan de voorzijde van het graf ziet u een vlak land met groene bomen en rijstvelden.

Tombe van Tu Duc

De Tombe van Tu Duc (1847-1883) ligt in een smalle vallei in het dorp Thuong Ba. Het is één van de mooiste werken van de Koninklijke architectuur van de Nguyen dynastie. Het graf ligt in een dennenbos, op 8 kilometer van Hué.

De bouw begon in december 1864 en eindigde in 1867. Binnen de omringende muur bevindt zich een gebied van ongeveer 12 hectare groot. Hier werden bijna 50 constructies op terrassen van verschillende niveaus (ongeveer 10 meter hoogteverschil) gebouwd. Deze constructies hebben het woord Khiem (Bescheidenheid) in hun naam.

De metershoge stele voor deze graftombe bevat een levensbeschrijving die door de keizer zelf werd geschreven en niet, zoals gebruikelijk was, door zijn opvolger. Deze memoires zijn grotendeels gewijd aan Tu Ducs grootste frustraties: de groeiende koloniale overheersing waardoor hij nauwelijks aan regeren toekwam en zijn kinderloosheid, toegeschreven aan impotentie. Hij besloot van de nood een deugd te maken en gebruikte zijn mausoleum als buitenverblijf. Hier bracht hij meer tijd door dan in de keizerlijke stad.

Tombe van Duc Duc

De Tombe van Duc Duc (1883) is weggemoffeld in een arme woonwijk van Hué. De geadopteerde zoon van Na Tu Duc kwam na diens dood aan de macht. De Nguyen-dynastie beleefde een roerige tijd. Duc Duc (spreek uit: Joek-Duk) werd het slachtoffer van een felle machtsstrijd en drie dagen na zijn kroning werd hij in de gevangenis gezet, waar hij enkele maanden later onder duistere omstandigheden (uithongering, vergiftiging?) stierf.

Op het verwaarloosde complex zijn ook zijn zoon keizer Thanh Thai (1889-1907) en diens zoon keizer Duy Tan (1907-1916) bijgezet. Zij stierven beiden in ballingschap op het eiland Réunion. De dynastie kende nog het korte keizerschap van Hiep Hoa (1883) die waarschijnlijk werd vergiftigd, Kien Phuc (1883-1884) en Ham Nghi (1884-1885) die jaren door de Fransen werd gezocht, uiteindelijk werd opgepakt en als balling naar Algerije werd gestuurd, waar hij in 1944 overleed. Hij is in Frankrijk begraven.

De Duc Duc tombe is een tombe die een bescheiden en eenvoudige architectuur heeft. Het rechthoekige graf heeft een oppervlakte van 3.445 m2. Binnenin bevinden zich geen tempels of stenen beelden.

De ingang is een vrij grote poort, gemaakt van baksteen en voorzien van een vals dak. Achter de poort bevindt zich de binnenplaats, dat versierd is met borstbeelden. Verder is er nog een poort, ook met een vals dak, en versierd met keramische figuren.

In het midden van de omringende muur bevindt zich het Huynh Oc huis. Deze is overdekt met gele tegels. Het interieur is eenvoudig en bestaat uit een bed en een tafel gemaakt van Thanh steen en gebruikt om als altaar en offergaven te dienen tijdens ceremonies. Aan beide kanten liggen symmetrisch de graven van keizer Duc Duc en Koningin Tu Minh.

De steen voor de keizer graf bevat twee woorden ‘Song Hy’ of ‘dubbel geluk’.

De Long An-tempel ligt in het centrum van het gebied en is gebouwd naar het model van de bestaande paleizen in Hué. Binnen bevinden zich drie altaren van de drie keizers. In het midden bevindt zich het altaar van Duc Duc met zijn vrouw, links het altaar van Thanh Thai en rechts het altaar van Duy Tan. Deze twee patriottische keizers (Thanh Thai en Duy Tan) rusten in Long An.

Er zijn ook graven van de keizerlijke familieleden.

Tombe van Dong Khanh

De bouw van de tombe van Dong Khanh (1885-1889) werd pas 25 jaar na zijn dood afgerond. De Europese bouwstijlen hadden zich met de lokale tradities vermengd.

Deze tombe ligt verscholen achter de tombe van Tu Duc en wordt nauwelijks bezocht.

De tombe biedt een mooi uitzicht over het heuvellandschap waarvan de Nguyen-keizers zo gecharmeerd waren.

De Ngung Hy-tempel vooraan het complex heeft een bijzondere collectie achterglasschilderijen. Omdat de schilder tegen een glasplaat schilderde, diende hij bij dit soort kunstwerken als het ware achterstevoren te werken.

Andere bezienswaardigheden zijn de kleurrijke glazen deuren van de tempel en de bronzen urn in de verwaarloosde tuin.

De tombe van Dong Khanh ligt bij het gehucht Thuong Hai.

Dong Khanh heeft na zijn kroning een tempel gebouwd naast het graf van zijn vader en naar hem vernoemd om Truy Tu te aanbidden. Dong Khanh werd tijdens de bouw in februari 1888 ziek en stierf.

Keizer Thanh Thai kwam aan de macht. Hij moest de Truy Tu tempel gebruiken en noemde het Ngung Hy. Zijn lijk werd begraven op een heuvel met de naam ‘Ho Thuan Zoon’. Deze bevindt zich 30 meter ten westen van de Ngung Hy Tempel. Het hele graf gebied heet Tu Lang. In 1916, toen Khai Dinh, de zoon van Dong Khanh, werd gekroond, heeft hij de tempel gerenoveerd en het graf gebouwd voor zijn vader. In juli 1917 was het graf klaar.

De Ngung Hy tempel en de bijgelegen huizen werden in mei 1923 gerestaureerd en afgewerkt. De bouw van de tombe van Dong Khanh vond tijdens de levens van vier Nguyen keizers (1888-1923) plaats. Dit is reden dat de tempel de stempel van twee architectonische neigingen van twee verschillende historische perioden krijgt. De constructies bieden nog steeds de traditionele kenmerken volgens de dubbele architectuur, een huis met meerdere daken. In de belangrijkste tempel en haar afhankelijke huizen, vindt u de rode en vergulde pilaren met decoratie van de vier seizoenen en vier hulstdieren. Meest opmerkelijk is de Ngung Hy tempel, de beste geconserveerde plaats voor rode en vergulde kunst en beroemde lak kunst in Vietnam.

In de belangrijkste tempel bevinden zich 24 tekeningen bestaande uit illustraties uit ‘Nhi Thap Tu Hieu’, met historische referenties over vrome voorbeelden in China. Aan de randen van het dak, pilaren en balken, bevinden zich terracotta sculpturen en andere versieringen, zoals visser winsten dubbel profiteren, hanengevechten, muziekinstrumenten, schaak-gedicht-wijn, bloemen en vruchten, dieren. Het ontwerp van het graf is bijna volledig Europees. Dit komt door zijn architecturale eigenaardigheden en decoratieve modellen en de bouwmaterialen. De Bi Dinh is een variant van de Romeinse architectuur vermengd met Aziatische architectuur met lange, dunne mandarijn beelden uit cement en bricks (in plaats van steen) en tegels bakstenen.

Het graf van Dong Khanh was het begin van de mix van Europese en Aziatische stijlen, van oude en nieuwe architecturen.

Muurmozaiek in het Mausoleum van Hué

Tombe van Khai Dinh

Met het begin van de tombe van Khai Dinh (1916-1925) werd op 4 september 1920 gestart. De bouw duurde 11 jaar.

Tijdens de regeerperiode van Khai Dinh bereikte de Franse invloed zijn hoogtepunt.

Van deze keizer is niet bekend dat hij heeft geprobeerd hieraan veel te veranderen. Hij liet zich liever in Parijs fêteren. Hier bestelde hij ook zijn standbeeld voor de tombe. Zijn rustplaats trekt nog altijd grote drommen Franse toeristen.

Door de vele trappen en terrassen en het excentrieke interieur van aardewerkscherven, is zijn tombe een van de indrukwekkendste. De zoon van Khai Dinh, Bao Dai (1926-1945) stierf in 1997 in ballingschap in Frankrijk. Hiermee kwam de Nguyen-dynastie ten einde.

In 1916 kwam keizer Khai Dinh op de troon. Hij koos voor zijn graf de helling van Chau Chu berg (ook wel Chau E), 10 kilometer van Hué. De tombe van Khai Dinh is veel kleiner in oppervlakte (117 meter x 48,5 meter) dan de tombe van de andere keizers, maar ook deze is nog altijd zeer uitgebreid.

De tombe is een mengeling van veel architectonische trends: Europese en Aziatische, oude en moderne. De totale constructie van het graf is een opkomende rechthoekige structuur met 127 treden, leunend tegen de berg.

Om het grafgebied te bereiken moet u 37 treden beklimmen. Op de binnenplaats vindt u een lijn van twee rijen dat gebouwd is volgens de traditionele configuratie van dubbele verdiepingen met acht daken. Alle balken zijn gemaakt van gewapend beton.

Als u 29 treden hoger gaat, bereikt u het keizerlijke publiek hof, met in het centrum de achthoekige stele monument dat ook gemaakt is van gewapend beton. Aan beide zijden van de binnenplaats bevinden zich twee rijen beelden die gericht zijn naar het rechtercentrum. Naast deze beelden die vergelijkbaar zijn met die van de andere graven zijn er nog zes paren die bodyguard soldaten voorstellen. Deze beelden zijn gemaakt van steen, een materiaal dat zeer zeldzaam is in het graf Khai Dinh.

De binnenplaats wordt aan beide zijden geflankeerd door twee hoge en imposante zuilen.

U kunt nog drie niveaus omhoog om het altaarmonument te bereiken.

Het Khai Thanh paleis is de belangrijkste kamer van het Thien Dinh paleis. Hier bevinden zich veel met elkaar verbonden kamers. De muren zijn versierd en ingelegd met glas en porselein. De vloer is bedekt met geëmailleerde bloemen bakstenen en het plafond is beschilderd met negen draken. Het achterste deel van de Khai Thanh paleis vormt de belangrijkste tempel. Hier bevinden zich het standbeeld van Khai Dinh, zijn graf en zijn altaar.

Het graf van Khai is een van de meest verrassende van de Koninklijke graven van Hué.

Let op uw kleding als u tempels in Vietnam bezoekt. Er gelden strenge en strikte kledingvoorschriften.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen.

Wilt u een vlucht naar Hanoi of Ho Chi Minh City boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

De tombes in het mausoleum van Hué liggen langs de Parfumrivier ten zuiden van het centrum. Per boot zijn de tombes het makkelijkst te bereiken. De tombes zijn indrukwekkend. Ze liggen in een uitstrekt gebied samen met andere gebouwen en paviljoens. Meer lezen over het Mausoleum van Hué doe je op mijn website. Lees je mee? #hue #mausoleum #vietnam #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven