Dit is het reisverslag van dag 7 van mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Thailand.
Inhoudsopgave
Programma voor vandaag volgens de beschrijving van De Jong Intra Vakanties
Route: Chiang Mai
Omschrijving: U rijdt naar de op 1.054 m hoogte gelegen Doi Suthep tempel. De route naar deze jungletempel gaat langs de prachtige bossen van het gelijknamige nationale park en geeft een mooi uitzicht over de stad en de vallei. ’s Middags bezoekt u Bo Sang. Hier kunt u o.a. het maken van Thaise zijde en het beschilderen van parasols en waaiers van nabij gadeslaan. Ook neemt u een kijkje bij het zilversmeden en het bewerken van edelstenen. Vanavond maakt u een enerverende rit per traditionele songtaew (2-banken) taxi naar een mooi gelegen resort aan de Ping rivier voor een sfeervol ‘moekratha’ (Thai bbq) diner.
Overnachting: Pornping Tower Hotel – Chiang Mai. In het artikel Foto’s van de hotels in Thailand ziet u meer foto’s van het Pornping Tower Hotel in Chiang Mai. Het hotel is inmiddels definitief gesloten.
Ochtend
De wake up call is deze ochtend om 07.15 uur. Ik loop naar het ontbijt waar heel veel keuze is. Ik loop nog even terug naar mijn kamer om mijn spullen voor vandaag te halen en mijn tanden te poetsen.
We vertrekken om 08.30 uur voor de tocht naar de Wat Phra That Doi Suthep Tempel en Bo Sang.
Busrit naar de Wat Phra That Doi Suthep
De busrit gaat door Chiang Mai naar de Wat Phrathat Doi Suthep. Het is een uur rijden voor we bij de tempel op de berg zijn. Het uitzicht op de berg is erg mooi, maar we maken (helaas) geen fotostop. De route gaat langs de prachtige bossen van het gelijknamige nationale park en biedt een mooi uitzicht over de stad en de vallei. De berg staat 16 kilometer ten westen van de Chiang Mai (je kunt er via de ‘Poort van de witte olifanten’, Pratu Chang Puak, komen).
Wat Phrathat Doi Suthep
Op de flank van de berg, op een hoogte van 1.054 meter, staat de jungletempel Wat Phra That Doi Suthep. Deze tempel werd in het jaar 1383 door koning Ku Na gebouwd. De trap wordt door naga’s bewaakt. Deze trap heeft maar liefst driehonderdtwintig treden en leidt naar de tempel. Op heldere dagen kijk je uit over het hele dal van Chiang Mai.
Beneden is er de keuze, of 320 treden lopen of met de lift. Ik ga met de lift naar boven, maar loop later lopend weer naar beneden. Er gaan een paar groepsleden lopend naar boven. Ping is niet bij de groep, hij heeft een vergadering op het kantoor van Rowaco Asia Travel, dat hier in Chiang Mai is gevestigd. Wouw is er wel bij. Zij begeleidt ons deze ochtend.
Bij de tempel moeten degenen die een te korte broek aan hebben een omslagdoek om de benen hebben. Het is een soort wikkelrok.
Let op uw kleding als u tempels in Thailand bezoekt. Er gelden strenge en strikte kledingvoorschriften.
Wouw vertelt ons over het feit dat je vóór een Boeddha op de grond kan gaan zitten en je toekomst kan laten voorspellen door een koker met stokjes hard heen en weer te schudden totdat er uiteindelijk één stokje uitvalt. Op dit stokje staat een nummer dat correspondeert met een nummer van een aan de wand hangend papiertje met daarop de voorspelling voor je toekomst. Dit gaan we uiteindelijk ook allemaal doen.
Je kunt je in de Wat Phra That Doi Suthep laten zegenen door een Boeddhistische monnik. Het is een heel ritueel dat afgesloten wordt door het ombinden van een wit armbandje. De mannen krijgen dat van de monnik en de vrouwen van een leek. Ook wordt uitgelegd dat zittend op de knieën de dames hun voeten plat op de grond moeten houden, hun handen tussen het voorhoofd en dan moet je 3x naar de grond als ritueel naar de monnik. Daarna krijg je dan dat witte armbandje voor de dames om de linkerpols. Deze moet drie dagen blijven zitten als teken van respect.
Van Wouw krijgen we een stukje bladgoud die we op een deel van de Boeddha plakken. Daarna mag je een wens uitspreken.
Overal in de tempel staat een rijtje verschillende Boeddha beelden die de dagen van de week uitbeelden. Belangrijk is hierbij je geboortedag. Voor degene die niet weet op welke dag hij of zij geboren is, hebben we twee dagen geleden van Wouw een schema gekregen om dit uit te rekenen. Ik ben op zondag geboren. Hiermee kan je nagaan welke uitvoering van Boeddha voor jou belangrijk is. De zondag is staand met de handen voor zich gekruist.
Als we hier uitgekeken zijn, lopen we via de lange trap naar beneden. Bij een stalletje aan de voet van de trap koop ik mijn zondag Boeddha. Wouw is nog even flink aan het afdingen.
Gems Gallery en lunch
In de bus wordt ons de rest van het programma van vandaag vertelt:
- edelstenenbedrijf
- lunchen
- parasolfabriek in Bo Sang
- zijdefabriek
Na busrit van een uur arriveren we bij Gems Gallery. Bij dit edelstenenbedrijf worden we welkom geheten door een paar dames. Zij staan ons buiten al op staan te wachten.
We worden naar een zaaltje gebracht waar een video gedraaid wordt over de edelstenen en hoe dit gedolven wordt en wat voor soort sieraden hiermee gemaakt worden. Het wordt in het Nederlands verteld.
Vervolgens mogen we een kijkje nemen in de fabriek waar de sieraden gemaakt worden en waar het een leuke bedrijvigheid is. Helaas mogen we geen foto’s maken (bedrijfsgeheimen). Er wordt druk gepolijst, geslepen, het passend maken van een zetting voor een ring.
Dan is het tijd dat we gaan kopen want we worden naar de showroom gebracht. Daar zien we waanzinnig mooie, maar ook ontzettend dure sieraden.
Ik koop uiteindelijk twee jade hangers, een olifantje en een andere hanger. Als we de showroom uit zijn, drinken we nog een drankje bij de bar.
Het is lunchtijd. Voor weinig geld krijgen we een heerlijke lunch voorgeschoteld. Hier kun je zelfs frieten en een soort macaroni krijgen. Aroi aroi, weer eens wat anders dan thais.
Bo Sang
Om 14.15 uur gaan we verder in de richting van de parasolfabriek in Bo Sang.
In Bo Sang zie je het hele proces van het maken van de parasols/waaiers. De geraamtes van de parasols en waaiers bestaat uit bamboe en de parasols en waaiers zijn gemaakt van rijstpapier. Je kunt het ook zo gek niet bedenken of je kan het laten beschilderen. Er zijn enkelen die hun t-shirt laten beschilderen.
Ik koop in een winkeltje een waaier en laat daar een paar olifanten en mijn naam in het Thais op schilderen. Het schilderen op waaiers of t-shirts gaat zo snel en is zo mooi, daar kan je alleen maar bewondering voor hebben. Het kost ook nog eens bijna niets in onze ogen, 40 bath voor een waaier en 100 bath voor het beschilderen.
Ping is inmiddels ook weer bij de groep aangesloten.
Zijdefabriek
Om 15.30 uur rijden we naar de zijdefabriek. Hier zien we het hele proces van de zijde. Van de rups tot cocon tot spinnen tot kleuren en weven.
In de winkel kun je zijden kleding en accessoires kopen. Leuk om te zien, maar ik koop hier niets. Het is heel arbeidsintensief werk want in een dag tijd weven ze soms maar 50 cm op hun weefgetouwen.
Wilt u Chiang Mai ook bezoeken, boek hier uw tour(s).
Terug naar het hotel
Om 16.00 uur zitten we weer in de bus terug naar het hotel. In de bus rekenen we af voor het eten van gisteren, de excursies van morgen en overmorgen en de Thaise massage. Vanavond zullen we om 18.00 uur met de songtaws vertrekken voor de Thaise BBQ. Als ik weer op mijn kamer ben, douche ik me en schrijf ik mijn reisverslag van deze dag, voor je het weet is het weer 18.00 uur.
Thaise BBQ
We gaan met de lokale taxi’s, de songtaws (auto’s/taxi’s met in de lengte 2 lange banken achterin) naar de BBQ. Er kunnen acht mensen in de auto. Het is heel gezellig achterin. Bij een schitterend resort komen we aan voor de Thaise BBQ. We zitten aan tafels van 6 of 4. Het is erg gezellig.
De Thaise BBQ is anders dan wij kennen. Hier komt een stenen pot met er onder een houder met gloeiend hete kolen er onder op tafel te staan en daarin wordt heet water gegooid dat ook geregeld bij gevuld wordt vanwege het verdampen ervan. Op de randen van de pot, dat een hoger middendeel heeft, kun je het vlees (kip, spek en varkensvlees) leggen. Dit wordt dan op deze manier gegaard.
Vooraf eten we komkommersoep en een salade. Bij het vlees is verder nog brood en sausjes en noodles die je in het bijna kokende water kunt leggen. Het is weer aroi aroi.
Het toetje bestaat uit papaja en watermeloen.
Rob Waardenburg, eigenaar van Rowaco Asia Travel (de lokaal agent) is er vanavond ook bij. Hij komt nog even bij elke tafel langs om te informeren of alles naar wens is en of er nog klachten zijn. Hij eet met Ping en Wouw aan een andere tafel.
Bekijk ook: Foto’s van Chiang Mai
De rest van de avond
Met dezelfde taxi rijden we weer terug naar ons hotel. Het regent inmiddels heel hard. De Thai zijn opnieuw zeer behulpzaam met de paraplu’s die we nodig hebben om van het resort droog de taxi in te komen.
Als we terug zijn bij ons hotel loop ik met een paar dames naar een kledingmakerij, waar ze elk een blazer willen laten maken. Ze kijken wat de mogelijkheden zijn qua stof ed. Het is heel erg interessant om te zien, maar ik laat voor mezelf geen kleding maken. Ik ben wel heel benieuwd hoe de blazers geworden zijn. Alle maten worden opgemeten en er wordt een aanbetaling gedaan. Morgen moeten ze dan opnieuw langskomen om door te passen en te beslissen hoeveel knopen ze willen en welke knopen en hoe het kraagje moet.
Om 22.15 uur ben ik terug op mijn kamer. Ik schrijf mijn reisverslag van deze dag en dan is het weer bedtijd.
Het weer
licht bewolkt en zonnig en ± 32° C
Kaart
Meer lezen over reizen naar Thailand
Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden: