Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Halong Bay

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 4 bezocht ik het schitterende Halong Bay, waar ik een boottocht maakte.

Inhoudsopgave

Ligging

Halong Bay ligt in het noorden van Vietnam.

Geschiedenis

Volgens de legende ontstond de baai toen een draak de zee in sprong en daarbij zijn staart zo heftig heen en weer bewoog dat deze streek een grote archipel werd.

De naam Halong Bay betekent ‘de neerdalende draak’. Natuurlijk vertellen de geologen iets anders. Regenwater en de oceaan hebben de afgelopen 230 tot 280 miljoen jaar het landschap doen eroderen in een reeks torens (fenglin) en groepjes conische rotsen (fengcong). De getijwerking heeft de onderkant van de rotsen uitgesleten waardoor het lijkt of deze staan te wankelen. Ongeveer 25.000 jaar geleden werd de baai voor het eerst bewoond.

In 1149 werd er aan de kust van Van Don een handelshaven gebouwd en in de 15e eeuw, toen keizer Le Thanh Tong de baai in dichtvorm verheerlijkte, raakte de regio sterk in de Vietnamese verbeelding geworteld. In de baai van Halong heeft Vietnam diverse zeeslagen gevoerd met haar buren.

Tot drie keer toe heeft het Vietnamese leger in het labyrint van waterwegen de Chinezen tegengehouden. Tijdens de Vietnamoorlog legde de Amerikaanse marine zeemijnen in verschillende waterwegen tussen de eilanden. Sommige overgebleven mijnen vormen nog steeds een risico.

Halong Bay

Halong Bay

Het landschap van de Halong Bay bestaat uit steile karsttorens die tientallen meters boven het water oprijzen. Het is een fascinerend wonder en een must see bij elk bezoek aan Vietnam.

Halong Bay heeft een kustlijn van 120 kilometer en het gebied beslaat 1553 km2. Halong betekent in het Vietnamees Baai van de dalende Chinese draak. In de Golf van Tonkin liggen ongeveer 2.000 verschillende eilandjes. De kern van de baai heeft een oppervlakte van 334 km2 met 775 eilandjes. De kalkstenen monolieten rijzen spectaculair op uit de oceaan. De baai is voorzien van duizenden kalksteenkarsts en eilanden in verschillende maten en vormen.

Een ander specifiek kenmerk van Halong Bay is de overvloed van meren in de kalkstenen eilanden, bijvoorbeeld, Dau Be eiland heeft zes ingesloten meren.

Verschillende van de eilanden zijn hol, met enorme grotten. Hang Dau Go/Houten Stokken Grot is de grootste van deze grotten. Franse toeristen die deze grot aan het eind van de 19e eeuw bezochten, noemden hem Grotte des Merveilles/Grot van de Wonderen.

De drie grote kamers bevatten veel grote stalactieten en stalagmieten (en Franse 19e eeuwse graffiti). De naam van veel van de eilanden is het resultaat van de plaatselijke interpretatie van hun vreemde vorm, zoals Voi (olifant), Ga Choi (vechtende haan) en Mai Nha (dak).

989 van deze eilanden hebben een naam. Bij enkele van de eilanden bevinden zich drijvende dorpen met vissers die in de ondiepe wateren 200 soorten vis en 450 soorten weekdieren vangen. Op sommige eilanden leven dieren, zoals kippen, apen en leguanen.

Halong Bay

In 1994 is 434 km2 van Halong Bay opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is één van de populairste toeristenbestemmingen van Vietnam. Halong Bay wordt vaak het 8e wereldwonder genoemd.

Halong Bay ervaart u het beste op het water. U kunt een boottocht met een traditionele jonk, opgetuigd met bruine en witte zeilen maken om te genieten van de schitterende omgeving. Veel reizigers bezoeken de baai dan ook tijdens een dagtocht per boot. U ziet hier fantastische kastrotsen, begroeid met korte, stoppelige vegetatie en gedurende miljoenen jaren uitgesleten in verschillende vormen, zwanen, ketels, padden, zadels, monsters, wierookbranders en nog veel meer. De indrukwekkendste rotsen zijn zes keer zo hoog als breed. Van een afstand zijn ze echter nog adembenemender dan van dichtbij. De boottochten doen de populairste plekken aan. Er zijn ook andere bijzondere dingen te zien. De nachtboten varen de laatste jaren alleen langs de grote succesnummers. Hoewel er niet veel stranden bij de karstrotsen zijn, kan er wel gezwommen worden, want door het hoge zoutgehalte van het water blijven zelfs de slechtste zwemmers drijven.

Halong Bay

De baai is het beste te bereiken vanuit het stadje Halong Bay. Dit is een havenstad, die door de rivier de Cua Luc in tweeën wordt gesplitst en wordt verbonden door de indrukwekkende hangbrug uit 2006.

Vanuit Halong Bay kunt u doorreizen naar het zuiden of noorden van Vietnam.

Leuk om te doen in Noord-Vietnam is de Ha Giang Loop, een motortocht van een aantal dagen.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen.

Wilt u een vlucht naar Hanoi boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Iets wat je gezien moet hebben als je Vienam bezoekt zijn de karstrotsen van Halong Bay. Het beste om die rotsen te zien is tijdens een boottocht. Meer lezen over Halong Bay doe je op mijn website. Lees je mee? #halongbay #vietnam #boottocht #werelderfgoedlijst #unesco #jtravel #jtravelblog Iets wat je gezien moet hebben als je Vienam bezoekt zijn de karstrotsen van Halong Bay. Het beste om die rotsen te zien is tijdens een boottocht. Meer lezen over Halong Bay doe je op mijn website. Lees je mee? #halongbay #vietnam #boottocht #werelderfgoedlijst #unesco #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven