Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mausoleum van Ho Chi Minh in Hanoi

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 3 bezocht ik het Mausoleum van Ho Chi Minh  in Hanoi.

Het Mausoleum van Ho Chi Minh is een groot gedenkteken. Het is het graf van Ho Chi Minh.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Mausoleum van Ho Chi Minh staat aan het Ba Dinh plein in het centrum Hanoi.

Geschiedenis

Het Ba Dinh plein is de plaats waar de Vietminh leider Ho Chi Minh, van 1951 tot zijn dood in 1969 de voorzitter van de Communistische Partij van Vietnam, op 2 september 1945 de Verklaring van Onafhankelijkheid voorlas, die leidde tot de oprichting van het Democratische Republiek Vietnam. Vietnam werd toen onafhankelijk van de Unie van Indochina. Hij las hierbij passages voor uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Hij verving het woord Engeland door Frankrijk. Deze verklaring was hem door een lid van de OSS ter beschikking gesteld. De OSS was een voorloper van de CIA. Ho en de Vietminh werden door de Fransen uit Hanoi verdreven en vochten met hen een zware oorlog uit. Dit zou de Vietnamoorlog worden.

Oom Ho, zoals hij in Vietnam liefkozend wordt genoemd, liet in zijn testament aanwijzingen na voor zijn crematie. Het was zijn laatste wens te worden gecremeerd en zijn as zou over het noorden, midden en zuiden van het land verdeeld moeten worden. Hij ligt in het midden van het gebouw opgebaard. Dit ondanks zijn wens om gecremeerd te worden. Dit zou hygiënischer zijn en het zou landbouwgrond schelen. Het grandioze gebouw waarin hij nu ligt, past niet bij deze bescheiden man die maatschappelijke gelijkheid voorstond. De heersende elite had echter andere ideeën. Voor de 77e verjaardag van Ho zond het regime in het geheim een delegatie naar Moskou om daar te onderzoeken of het mogelijk was de leider te balsemen. Ho is in 1969 aan een hartaanval overleden. Zijn lichaam werd gebalsemd en de leider werd opgebaard, net zoals in de Sovjet-Unie met Lenin was gebeurd. Het proces van balsemen werd door Russische experts uitgevoerd en ieder jaar, meestal in de maand september, wordt zijn lichaam voor het onderhoud gedurende drie maanden naar Moskou overgevlogen. De grandeur van het mausoleum is een vreemd contrast met de eenvoudige paalwoning waar Ho Chi Minh leefde en werkte.

De bouw van dit mausoleum begon op 2 september 1973 en was gereed op 29 augustus 1975. Het gebouw is geïnspireerd door het Mausoleum van Lenin, maar heeft in de architectuur duidelijk Vietnamese kenmerken. Het schuine dak is daar een voorbeeld van. De buitenkant is gemaakt van grijs graniet, terwijl het interieur is grijs, zwart, rood en gepolijste stenen. Op het mausoleum staat met rode letters een inscriptie: Chu tịch Ho Chi Minh (President Ho Chi Minh).

Mausoleum van Ho Chi Minh in Hanoi

Mausoleum van Ho Chi Minh

Het mausoleum is 21,6 meter hoog en 41,2 meter breed. Rondom zijn twee platforms voor het bekijken van de parades. Het plein voor het mausoleum is verdeeld in 240 groene pleinen. De tuinen rondom het mausoleum bevatten bijna 250 verschillende soorten planten en bloemen uit de verschillende regio’s van Vietnam. In de centrale hal ziet u de stelregel van Ho Chi Minhs: ‘Niets is belangrijker dan onafhankelijkheid en vrijheid’. Boven ligt de voormalige Vietnamese leider in een koud vertrek in een glazen kist. In het flauwe licht is hij een kleine, bleke verschijning, zijn dunne handen rusten op een donker kleed. Er eerst een plechtige stemming. Het lichaam wordt bewaakt door een militaire erewacht. Het lichaam ligt in een glazen kast met dimlichten. De regels met betrekking tot kleding en gedrag van de bezoekers worden door het personeel en de bewakers strikt gehandhaafd. De benen van zowel mannen als vrouwen moeten worden bedekt. Korte broeken of minirokken zijn niet toegestaan evenals het dragen van petten en hoeden. Tassen en fotocamera’s moeten bij de entree achtergelaten worden. Bezoekers moeten stil zijn en in twee rijen lopen. Uw handen mogen niet in de zakken en de armen mogen ook niet worden gekruist. Roken, drinken, eten, fotograferen en video-opnames maken zijn nergens in het mausoleum toegestaan. Deze plek is een bedevaartsoord voor de Vietnamezen.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen. Wilt u een vlucht naar Hanoi boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Openingstijden

Het mausoleum van Ho Chi Minh is van april tot september van dinsdag tot en met donderdag geopend vanaf 07.30-10.30 uur en in het weekend van 07.30-11.00 uur.

Vanaf december tot maart is het mausoleum geopend van dinsdag tot en met donderdag van 08.00-11.00 uur en in de weekenden vanaf 08.00-11.30 uur.

Het mausoleum is op maandag en vrijdag gesloten.

Elk jaar van september tot december is het mausoleum gesloten voor publiek. Dit omdat het lichaam onderhoud nodig heeft.

Entree

De entree is gratis.

Overnachten in Hanoi

Ik maakte een 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen door Vietnam. In Hanoi overnachtte ik in het Thang Long Opera Hotel aan de 1C Tong Dan, Hoan Kiem, Hoan Kiem, niet ver van het Hoan Kiemmeer en de Rode Rivier, de rivier die door Hanoi stroomt. Verblijft u liever in een ander hotel in Hanoi? Er zijn veel hotels in Hanoi.
Mijn kamer in het Thang Long Opera Hotel in Hanoi

Beste reistijd voor Hanoi

Hanoi ligt in het noorden van Vietnam.

In Noord-Vietnam is het goed weer van oktober tot en met december. In december tot en met februari is het veel koeler.

In de hogere gebieden kan het in de winter soms vriezen en er kan zelfs sneeuw vallen.

Vanaf maart stijgen de temperaturen weer.

Tussen mei en augustus kan het 40° C worden. Het is in deze periode ook het regenseizoen, met zware regenbuien. In de lager gelegen gebieden wordt het heet en vochtig.

De beste reistijd voor Noord-Vietnam is van oktober tot en met december.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie in Hanoi bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Het Ho Chi Minh Mausoleum is het Mausoleum/graf van de Vietnamese vader des vaderlands Ho Chi Minh. Het is een must see als je in Hanoi bent. Toen ik in september was, kon ik niet naar binnen omdat het lichaam onderhoud nodig had, iets wat elk jaar gebeurt. Meer lezen over het Mausoleum van Ho Chi Minh in Hanoi doe je op mijn website. Lees je mee? #hochiminhmausoleum #hochiminh #mausoleum #hanoi #vietnam #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven