Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Maison Centrale in Hanoi

Mijn 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Vietnam begon in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Op dag 3 bezocht ik Maison Central in Hanoi. Maison Central is vooral bekend vanwege het vasthouden van Amerikaanse gevangenen tijdens de Vietnamoorlog.

Inhoudsopgave

Ligging

Maison Centrale ligt in de Franse wijk in de Vietnamese hoofdstad Hanoi.

Geschiedenis

De gevangenis is in de periodes van 1886-1889 tot 1898-1901 door de Fransen gebouwd. Vietnam maakte toen nog deel uit van het Franse Indochina. De Fransen noemden de gevangenis Maison Centrale, letterlijk Central House, een traditioneel eufemisme om gevangenissen aan te duiden in Frankrijk. Dit was een gevangenis die door de Franse kolonisten in Vietnam voor politieke gevangenen gebruikt werd. Later werd het ook tijdens de Vietnamoorlog als gevangenis voor krijgsgevangenen door de Noord-Vietnamezen gebruikt.

De naam Hoa Lo betekent ‘vurige oven’, ‘Hell’s hole’ of ‘kachel’. De naam is ontstaan uit de straatnaam Pho Hoa Lo. Hier bevonden zich veel winkels die houtkachels en kolenvuur kachels uit de prekoloniale tijd langs de kant van de weg verkochten.

In 1913 werd de capaciteit uitgebreid uit van 460 gevangenen naar 600 gevangenen. Toch was het vaak overvol. In 1954 zaten hier meer dan 2.000 gevangenen vast onder mensonwaardige omstandigheden, het was een symbool van koloniale uitbuiting. Veel toekomstige leiders van communistisch Noord-Vietnam brachten tijdens de jaren 1930 en 1940 hun tijd door in Maison Centrale. Na de nederlaag in de slag bij Dien Bien Phu en de akkoorden van Genève in 1954 verlieten de Fransen de stad Hanoi en de gevangenis kwam onder het gezag van de Democratische Republiek Vietnam te staan. De gevangenis diende toen als een opleidingscentrum voor revolutionaire leer en activiteit.

Vanaf het begin van de Vietnamoorlog moesten de Amerikaanse krijgsgevangenen hier erbarmelijke omstandigheden doorstaan, slecht voedsel en onhygiënische omstandigheden waren hun deel. Het gevangeniscomplex kreeg van de Amerikaanse krijgsgevangenen sarcastisch bedoeld de bijnaam ‘Hanoi Hilton’, met een verwijzing naar de bekende Hilton Hotel keten.

Begin 1967 werd een nieuw deel van de gevangenis geopend voor inkomende Amerikaanse krijgsgevangenen. Dit deel werd gesynchroniseerd als ‘Little Vegas’, en de afzonderlijke gebouwen en gebieden werden vernoemd naar bezienswaardigheden op de Las Vegas Strip, zoals Golden Nugget, Thunderbird, Stardust, Riviera en de Desert Inn. Deze namen werden gekozen omdat veel piloten op de Nellis Air Force Base getraind hadden. Deze basis lag in de nabijheid van de Amerikaanse stad Las Vegas.

Het Hanoi Hilton was een plek die door het Noord-Vietnamese leger gebruikt werd om de gevangen militairen, voornamelijk Amerikaanse piloten die tijdens bombardementen waren neergeschoten, te martelen en te ondervragen. Hier werden de Severe Torture methoden toegepast. Dit bestond uit touwbindingen, strijkijzers, mishandeling en langdurige eenzame opsluiting. Het doel van deze marteling was om de wil van de gevangenen te breken, zowel individueel en als groep en niet het verwerven van militaire informatie. Het doel van de Noord-Vietnamezen was om schriftelijke verkregen of opgenomen verklaringen van de gevangenen te krijgen, waarin de Amerikanen uitten op het verloop vanuit het Amerikaanse standpunt bekeken. Zij prezen in deze verklaringen de manier waarop de Noord-Vietnamezen hen behandelden. Deze POW-verklaringen werden als een propagandaoverwinning in de strijd en de binnenlandse Amerikaanse opinie tegen deze oorlog gezien. De Noord-Vietnamese marteling was tegen het einde van de oorlog brutaal en langdurig waardoor bijna elke Amerikaanse POW die hieraan onderworpen werd, op bepaald moment een verklaring heeft afgelegd. Deze krijgsgevangenen werden geobsedeerd over wat ze gedaan hadden. Ze zouden jaren na hun vrijlating nog steeds achtervolgd worden door de ‘bekentenissen’ en de andere verklaringen zij gedaan hadden.

Binnen in Maison Centrale

Maison Centrale

Maison Centrale is de bijnaam van de Hoa Lo Gevangenis, ook wel bekend als ‘Hanoi Hilton’.

De gevangenis werd in de jaren 1990 afgebroken, het poortgebouw is nu als museum ingericht. De gevangenis is nog steeds een populaire toeristische attractie voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Vietnamoorlog. De Hoa Lo Gevangenis toont een andere kant van de horrorverhalen van ex-gedetineerden. Dit ondanks de duidelijk zichtbare ketenen die aan de muren bevestigd zijn. Nu ligt de nadruk op de Vietnamese revolutionairen van wie sommigen in de gevangenis werden geëxecuteerd. De Amerikaanse krijgsgevangenen zijn goed gedocumenteerd door hun eigen ervaringen Op de vroegere plek van de gevangenis staan nu twee hoge gebouwen, een appartementencomplex en een hotel. Dit werd met buitenlands geld gefinancierd. De originele Franse koloniale muren zijn behouden gebleven.

Slechts een deel van de gevangenis is nu het museum. De gele betonnen toegangspoort en enkele celblokken, compleet met prikkel- en stroomdraad zijn bewaard gebleven en zijn nu ingericht als museum, waar u de blokken voor de gevangenen en de guillotine kunt zien. De foto’s tonen vooral de gevangenis tijdens de Franse koloniale periode, zoals guillotine kamer, nog steeds met originele apparatuur, en de cellen voor de Vietnamese politieke gevangenen. Ook is de onder de Amerikaanse gevangenen beruchte verhoorkamer te zien waar veel nieuwe gevangen genomen Amerikaanse soldaten werden ondervraagd. Deze ruimte is onder ex-gedetineerden berucht als de ‘blauwe kamer’.

Aan de hand van een maquette en foto’s wordt in detentiekamp D uitvoerig verslag gedaan van het gevangenkamp in koloniale stijl. Dit ziet er meer apart dan bedreigend uit. Op een foto aan de muur zijn gevangen te zien die aan brede banken zijn geketend nadat ze in 1908 in Ha Thanh waren vergiftigd. De banken staan in het volgende vertrek van het museum. De gevangenisbewaarders ketenden de gevangenen in deze bovengrondse cellen aan betonnen platen vast. De vettige plekken laten nog de plekken van de handen en billen van de gevangenen zien. In twee kleine zalen over oorlogsgevangenen toont het museum hoe goed de Noord-Vietnamezen de Amerikaanse gevangenen behandelden. Tandenborstels, sweaters, bedden en zelfs volleybalnetten worden hier getoond. In een ander vertrek hangen foto’s van deze gevangenen. Bij de dodencellen ziet u twee guillotines die de Fransen gebruikten en een metalen vat dat werd gebruikt voor martelingen met water. Boven worden de 1624 ‘revolutionaire patriotten’ die hier gevangen zaten op gouden gedenkplaten herdacht.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie in Hanoi bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Beide luchthavens worden niet rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen. Wilt u een vlucht naar Hanoi boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

Overnachten in Hanoi

Ik maakte een 21-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen door Vietnam. In Hanoi overnachtte ik in het Thang Long Opera Hotel aan de 1C Tong Dan, Hoan Kiem, Hoan Kiem, niet ver van het Hoan Kiemmeer en de Rode Rivier, de rivier die door Hanoi stroomt.

Verblijft u liever in een ander hotel in Hanoi? Er zijn veel hotels in Hanoi.

Mijn kamer in het Thang Long Opera Hotel in Hanoi

Beste reistijd voor Hanoi

Hanoi ligt in het noorden van Vietnam.

In Noord-Vietnam is het goed weer van oktober tot en met december. In december tot en met februari is het veel koeler.

In de hogere gebieden kan het in de winter soms vriezen en er kan zelfs sneeuw vallen.

Vanaf maart stijgen de temperaturen weer.

Tussen mei en augustus kan het 40° C worden. Het is in deze periode ook het regenseizoen, met zware regenbuien. In de lager gelegen gebieden wordt het heet en vochtig.

De beste reistijd voor Noord-Vietnam is van oktober tot en met december.

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Iets wat je gezien moet hebben als je in de Vietnamese hoofdstad Hanoi verblijft is Maison Centrale. Tijdens de Vietnamoorlog een gevangenis, nu een museum. Meer lezen over het Maison Centrale doe je op mijn website. Lees je mee? #hanoi #vietnam #maisoncentrale #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven