Header Bollenstreek / Copyright © JTravel.nl

De afgelopen jaren heb ik verschillende keren een bezoek gebracht aan de Bollenstreek. Ik woon niet ver van Hillegom en toch kom ik nooit in dit schitterende deel van ons land. Goede Goede Vrijdag 2017 ben ik op de fiets via Hillegom naar De Zilk gereden, 2e Paasdag heb ik hier met mijn ouders met de auto rondgereden en op zaterdag 29-4-2017 heb ik met de fiets de toeristische route naar De Zilk genomen en ben ik via Kasteel Keukenhof naar huis gefietst.

Op Goede Vrijdag heb ik mijn fiets op de erven van de kwekers langs de Zilkerbinnenweg geparkeerd en ben toen langs de bollenvelden met narcissen, hyacinten en tulpen gelopen. Dit is een fantastisch schouwspel van geuren, kleuren en lijnen. Overal staan rijen met tulpen in allerlei kleuren, waarvan sommigen nog in de knop. Daarnaast was de sterke geur van de hyacinten al vanaf de weg te ruiken en wat ook weer een schitterende kleuren, paars, roze en wit. En wat een contrast met het knalgeel van de narcissen die op sommige velden nog te zien waren, er waren al velden waar de narcissen er niet al te best meer voor stonden. Aan de kant van weg werden verse tulpen voor weinig geld (ik heb ze gezien voor € 1,-- per bos) verkocht. Op sommige velden was het onmogelijk bij de hyacinten te komen. Later hoorde ik dat de kwekers bang zijn voor ziekten, zoals de geelziekte. De ziekten kunnen zelfs door bezoekers via de broekspijpen, overgebracht worden. Wat me opviel hoe weinig fatsoen sommige mensen hebben, er waren kinderen en volwassenen die gewoon midden in een tulpenveld gingen zitten of bloemen gingen plukken om mee naar huis te nemen. Dat is denk ik niet de bedoeling van een bezoek aan de Bollenstreek.

De Bollenstreek rond De Zilk Mozaïek in de Bollenstreek

 

Wat op 2e Paasdag opviel was dat je nergens de terreinen van de kwekers aan de Zilkerbinnenweg op kon lopen, iets wat een paar dagen er voor nog overal kon. Ik ben toen ook veel dichter bij de bollenvelden en bloemen geweest dan op 2e Paasdag. Alle erven waren afgezet, waarschijnlijk vanwege de drukte. De hyacintenvelden waren vanwege de angst voor een bepaalde ziekte in de bollen, nog altijd afgezet. Soms stonden er ook borden aan de rand van de velden dat het niet was toegestaan om de bollenvelden te betreden of werd de toegang tot de velden met grote bakken afgesloten. Met de auto hebben we een ander deel tussen Hillegom en De Zilk gezien (we hebben een toeristische route via de Zilkerduinweg en de Zilkerbinnenweg genomen) en aan de Zilkerduinweg hebben we nog een eindje door de bollenvelden kunnen lopen. Het was zeker op 2e Paasdag heel druk met toeristen die net als wij per auto een rondje bollenvelden hebben gereden. Voor foto's, zie foto's Bollenstreek 14 en 17 april 2017.

Ik vond het Goede Vrijdag leuker omdat ik toen veel dichter bij de bloemen kon komen. In de Zilk waren verschillende bloemmozaïeken te zien. Dit is een traditie in het dorp. Toen ik er op vrijdag fietste, heb ik verschillende kinderen bezig gezien met de mozaïeken en het bloemsteken, ik wist op dat moment niet dat dit een wedstrijd was. Maar 2e Paasdag heb ik een paar mozaïeken van dichterbij bekeken (fotograferen was bijna onmogelijk door de drukte op de weg en het gebrek aan parkeergelegenheid) en was er ook te zien welke een prijs had gewonnen. Elk jaar in de maand april staan er vele bloemmozaïeken langs de weg. Deze zijn van hyacintenbloemetjes gemaakt. De mozaïeken worden door een jury beoordeeld en er zijn prijzen te verdienen. Op de zondag in het mozaïekweekend wordt de publieksprijs bekendgemaakt.

Kasteel Keukenhof in Lisse

Op zaterdag 29-4-2017 waren de bollenvelden, die op Goede Vrijdag en 2e Paasdag schitterend waren, volledig uitgebloeid en leeg. Wel waren er nog enkele andere velden in volle bloei, zoals een paar bollenvelden langs de Noorder Leidsevaart. Ik heb hier een paar stops gemaakt en vanaf daar ben ik naar De Zilk gefietst. Daar ben ik weer de Zilkerbinnenweg op gereden. Ook hier was niets meer te zien van de bloemenpracht van twee weken geleden. Ik ben blij dat ik toen ook al geweest ben, want vandaag zou het anders karig zijn geweest. Het zijn nu nog tulpenvelden die bloeien, hyacintenvelden zijn er nog wel, maar het mooie is er af en narcissen zijn bijna niet meer te zien. Aan de Zilkerweg was nog één schitterend veld met aan het begin rode en paarse tulpen, maar ik kon een heel eind doorlopen tot bijna aan de Zuider Leidsevaart (waar ik twee weken geleden langs terug gefietst ben) en daar waren rode en roze tulpen te zien. Ik ben verder gefietst naar de Delfweg, waar ik nog een keer de weg ben overgestoken naar een veld met rode tulpen. Op de kruising van de Delfweg, Zuider Leidsevaart en de Houtvesterslaan in Halfweg (gemeente Lisse) was het in een bollenveld ontzettend druk. Ik heb hier een stop gemaakt en genoten van de schitterende tulpenvelden in oranje en roze. Het was hier ontzettend druk met toeristen. Na een tijdje fiets ik via de Stationsweg in de richting van de Keukenhof. Aan de rechterkant zie ik Kasteel Keukenhof. Ik neem hier een kijkje. Geen idee op dat moment of er entree betaald moet worden of dat ik zo het terrein op kan. Voor de tuinen is de entree gratis, het kasteel is niet gratis toegankelijk en het is vandaag ook niet mogelijk om een bezoek aan het kasteel te brengen, want er wordt een bruiloft gevierd. Ik loop een eind door de tuinen en de bossen, genietend van de natuur en kunst die hier te zien is. Op een veld zie ik in de bomen drie halsbandparkieten. Als ik hier uitgekeken ben, fiets ik via de Westelijke Randweg, Heereweg en Leidsestraat naar Hillegom en zo weer naar huis. Voor foto's die deze middag zijn genomen, zie de artikelen foto's Bollenstreek 29 april 2017, Kasteel Keukenhof en foto's Kasteel Keukenhof.

Een kerststal in Museum De Zwarte Tulp in Lisse

Woensdag 20 december 2017 heb ik met mijn museumkaart Museum De Zwarte Tulp in het centrum van Lisse bezocht. Voor informatie en foto's van dit museum in de Bollenstreek, zie de artikelen foto's Museum De Zwarte Tulp en Museum De Zwarte Tulp. Dit is een leuk museum voor een paar uurtjes. Het museum laat het verhaal van de bloembollencultuur in de Bollenstreek zien. Toen ik er was (20 december 2017) was er ook een tijdelijke tentoonstelling met (heel toepasselijk) kerststallen en een tijdelijke tentoonstelling met schilderijen van Anton Koster te zien. De tentoonstelling had de toepasselijke naam 'Naar de bollen'. Deze tentoonstelling duurt nog tot eind april 2018.

Een tulp in de Bollenstreek op 17-4-2018

Op een mooie dag in april 2018, heb ik opnieuw de bollenvelden bezocht. Wat mij opviel is dat er bijna geen tulpenvelden in bloei stonden. Vooral de narcissen en de hyacinten waren in volle glorie te zien. Ik heb opnieuw het rondje rond De Zilk gefietst. Ik ben begonnen aan de Nieuweweg in Hillegom, en via de de Noorder Leidsevaart ben ik naar De Zilk gefietst. Onderweg heb ik een paar stops gemaakt maar veel tulpenvelden stonden nog niet in bloei. Ik moet er dus nog een keer naar toe om de tulpenvelden in volle glorie te zien. Vanaf de Noorder Leidsevaart ben ik doorgefietst naar De Zilk en ben de Zilkerweg op gefietst. Ook hier weinig tulpenvelden in bloei. Wel hyacinten en de narcissen. Aan het eind van de Zilkerweg ben ik linksaf geslagen en de Delfweg op. Nog voor de spoorwegovergang ben ik, na een fotomoment aan de linkerkant bij een bollenveld, de drukke weg overgestoken, naar Halfweg en ik heb daar een rondje gefietst die langs de golfbaan ging en zo terug over een mul, zanderig landweggetje (volgens mij gewoon het erf van een boer, maar iedereen fietste daar) langs de bollenvelden terug naar het punt waar ik mijn rondje begon. Ik ben doorgefietst naar Kasteel Keukenhof. Hier heb ik in het park (gratis toegang) een rondje gelopen en genoten van de ontspruitende natuur. Het kasteel was opnieuw niet toegankelijk en ook het restaurant was gesloten (is geopend van woensdag-zondag). Ik heb meer van het deel rond het kasteel gezien omdat er verder geen evenementen waren. De terugweg liep via de Zuider Leidsevaart, Noorder Leidsevaart naar de Nieuweweg in Hillegom en zo ben ik naar huis gefietst. Voor foto's die deze middag zijn genomen, zie de artikelen foto's Bollenstreek 17 april 2018, Kasteel Keukenhof en foto's Kasteel Keukenhof.

In het voorjaar 2019 heb ik door persoonlijke omstandigheden geen bezoek aan de bloeiende bollenvelden gebracht. Eind augustus bezoek ik het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse op het terrein van Kasteel Keukenhof. Voor informatie en foto's van dit museum in de Bollenstreek, zie de artikelen foto's LAM - Lisse en LAM - Lisse. Het thema van het Lisser Art Museum (LAM) is voedsel, winkelen en consumptie. Alles wat u in het museum ziet aan kunstwerken heeft hierop betrekking. Een leuk museum voor een uur. Als u dit museum wilt bezoeken, moet u van te voren uw entreeticket reserveren. Het museum werkt met tijdslots, waardoor het nooit te druk is. Na het LAM Museum bezocht ik nog de tuinen rond Kasteel Keukenhof waar op dat moment de dahlia's in bloei stonden. Het was die dag de start van het dahlia event in de Bollenstreek. Een praalwagen van het bloemencorso was voor de gelegenheid opnieuw gestoken, dit keer met dahlia's. Meer foto's van de dahlia's en de praalwagen vindt u in het artikel foto's Kasteel Keukenhof.

Kunstwerk ‘Last supper’ van kunstenaar Yinka Shonibare, naar de muurschildering van Leonardo da Vinci, uitbeeldende het laatste avondmaal (verhaal uit de Bijbel) in het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse. Dahlia event bij Kasteel Keukenhof in augustus 2019

 

Op een mooie dag in april 2020, heb ik opnieuw de bollenvelden bezocht. Het was er relatief rustig, want buitenlandse toeristen zijn er, vanwege het coronavirus, op het moment niet in Nederland. Onderweg was het druk met fietsers. Wat mij opviel is dat er bijna geen tulpenvelden in bloei stonden en dat het ook leek alsof er al velden geruimd waren. Het waren vooral narcissen en hyacinten die ik zag. Maar gelukkig ook een paar mooie tulpenvelden. Ik heb opnieuw het rondje rond De Zilk gefietst. Ik ben begonnen aan de Nieuweweg in Hillegom, en via de de Noorder Leidsevaart ben ik naar De Zilk gefietst. Alleen bij een veld aan de Nieuweweg stonden narcissen in bloei. Vanaf de Noorder Leidsevaart ben ik doorgefietst naar De Zilk en ben de Zilkerweg op gefietst. Ook hier weinig tulpenvelden in bloei en dus velden waarvan het leek dat ze al geruimd waren. Ik heb hier wel hyacinten en de narcissen gezien. Aan het eind van de Zilkerweg ben ik linksaf geslagen en de Delfweg op. Voor de spoorwegovergang ben ik naar Halfweg gefietst en ik heb daar een rondje langs de gesloten golfbaan gefietst. Ook hier weinig te  beleven. Ik ga teleurgesteld naar huis. De terugweg liep via de Zuider Leidsevaart, Noorder Leidsevaart naar de Nieuweweg in Hillegom en zo ben ik naar huis gefietst. Voor foto's die deze middag zijn genomen, zie het artikel foto's Bollenstreek 7 april 2020.

Hyacinten rond de Zilk in de Bollenstreek Tulpen rond de Zilk in de Bollenstreek

 

Anderhalve week later heb ik opnieuw de bollenvelden bezocht. Het was er opnieuw relatief rustig. Ik heb een andere route gefietst dan anderhalve week geleden, in de hoop meer velden te zien. Uiteindelijk heb ik 8 stops gemaakt, waarvan de laatste bij een hele mooie bloesemboom maar de andere zeven stops waren bij tulpenvelden. Dit keer fietste ik vanuit de Haarlemmermeer langs de Ringvaart naar Hillegom. De eerste velden die ik gefotografeerd heb waren velden tussen Hillegom en Lisse. Daarna ben ik langs een, helaas, gesloten Keukenhof (wat een triest gezicht om in deze tijd van het jaar een volledig leeg parkeerterrein te zien, normaal gesproken zou het hier zwart staan van de auto's en de mensen, maar helaas de coronacrisis heeft er voor gezorgd dat de Keukenhof in 2020 gesloten blijft) gefietst en verder langs Kasteel Keukenhof naar Halfweg en De Zilk om hier de velden te bezoeken die ik vorige week ook bezocht heb. Voor foto's die deze middag zijn genomen, zie het artikel foto's Bollenstreek 16 april 2020.

Tulpen bij Hillegom in de Bollenstreek Tulpen rond de Zilk in de Bollenstreek

 

Wandelingen in de Bollenstreek
Op een zonnige dag in mei 2020 maakte ik twee korte kabouterwandelingen op het terrein van Landgoed Keukenhof. De eerste kabouterwandeling begon bij het oude station van Lisse en leidde mij een paar kilometer over Landgoed Keukenhof en langs een heus kabouterdorp.
De tweede kabouterwandeling was op het terrein van Kasteel Keukenhof. Deze korte route leidde mij langs 16 paaltjes met schilderingen van kabouters. Een leuke route om met kinderen te maken.
Er zijn meer wandelingen in de Bollenstreek. Ik wil sowieso de Laarzenpadroute een keer lopen.

De kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof De kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof

 

Informatie over de Bollenstreek
De Bollenstreek is bekend vanwege de tulpen. Maar hier zijn ook krokussen, narcissen en hyacinten te bewonderen. De Bollenstreek is tijdens de bloeiperiode vanaf eind maart tot in mei één van de meest kleurrijke plekken ter wereld. In de nazomer is er nog een tweede bloeiperiode. De krokussen zijn de eerste bolgewassen die in maart in bloei staan en daarna volgen de van tulpen, narcissen en hyacinten. De hyacinten worden half april geplukt en gebruikt voor de mozaïeken en het bloemencorso. De bloeiperiode van de tulpen is vanaf half april. De totale bloeiperiode loopt door tot in mei. Gladiolen, dahlia's, anjers en asters zijn in de nazomer een tweede attractie in de Bollenstreek. De grensplaatsen van de Bollenstreek zijn Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek en Heemstede. Andere bekende plaatsen in de Bollenstreek zijn Noordwijk, Noordwijkerhout, Vogelenzang, De Zilk en Zwaanshoek.

Een bekende attractie in de Bollenstreek is de Keukenhof met jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Ook dit is een eldorado voor fotografen. In 2018 was de bloemententoonstelling Keukenhof geopend vanaf 22 maart tot en met 13 mei.
Op de eerste zaterdag na 21 april vindt het Bloemencorso Bollenstreek plaats. De praalwagens rijden op deze zaterdag een route van 42 kilometer van Noordwijk aan Zee via Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek en Heemstede naar Haarlem. Op de zondag staan de praalwagens opgesteld aan de Gedempte Oude Gracht en de Nassaulaan in Haarlem. U kunt gedurende deze dag de praalwagens van dichtbij bekijken en fotograferen.

De bollen worden over de hele wereld geëxporteerd.

Er zijn ook veel bollenvelden in Noord-Holland, West Friesland, Groningen, Zeeland en de Noordoostpolder te vinden.

Elk voorjaar zijn er verschillende fiets-, wandel- en autoroutes uitgezet in de Bollenstreek. U kunt hier fietsen en lopen tussen de bollenvelden en genieten van de kleurenpracht en de geuren opsnuiven.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


De afgelopen jaren heb ik verschillende keren een bezoek gebracht aan de Bollenstreek, hetzij voor de kleurrijke bollenvelden, hetzij voor een museumbezoek. Lees je mee over mijn bezoeken aan de Bollenstreek? #bollenstreek #lisse #kasteelkeukenhof #lamlisse #museumdezwartetulp #bollenvelden #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment