Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

In dit artikel deel ik de kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse met u. De kunstroute bij kasteel Keukenhof is een wandeling van een paar kilometer met veel kunstwerken rond het kasteel.

Het startpunt van deze kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof is bij de ingang van Kasteel Keukenhof aan de Stationsweg tegenover het terrein van bloemententoonstelling Keukenhof. De meeste kunstwerken heb ik al vaker gezien, maar recent zijn er een aantal nieuwe kunstwerken geplaatst en is er een aparte kunstroutewandeling over het terrein gemaakt. Bij de meeste kunstwerken staan geen bordjes met de naam van de maker en de naam van het kunstwerk. De route staat niet aangeven met bordjes op het landgoed. De kaart met de route staat op de website van Kasteel Keukenhof.

Inhoudsopgave

Wat is de Kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse

De kunstroutewandeling loopt over landgoed Keukenhof in Lisse. Tijdens uw wandeling ontdekt uw tientallen kunstwerken die passen in de rustieke omgeving van het landgoed. De route is volgens de website van Kasteel Keukenhof 1,5 kilometer lang maar geloof me, dat klopt niet, ik heb meer dan 4 kilometer gelopen en ben bijna niet van de route afgeweken.

De wandeling

De kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof begint op de parkeerplaats aan de Stationsweg. Hier kunt uw auto of fiets parkeren.

Er is geen routebeschrijving. U kunt bijv. mijn route aanhouden. Vanaf de ingang ga ik rechtsaf. Ik loop voor het kasteel langs. Het eerste kunstwerk: Vlucht van Wim van Hoorn staat hier tussen het groen. Voor het kasteel staan ook een paar beelden en mooie vazen. Vanaf het Kasteel loopt u in de richting van de Stationsweg. Dicht tegen het hek staat een kunstwerk die ook vanaf de weg te zien is.

Kasteel Keukenhof in Lisse tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

Bij het LAM (Lisser Art Museum) staat buiten de rode koe met de naam dwarsliggen of herkauwen, een blok chocolade voor de deur van het museum en op de hoek het kunstwerk ‘Artisjok’ van Rob Voerman.

Naast het museum staat 7 kunstwerken. Deze kunstwerken staan er nog niet zo lang, zoals The Harlekin’s Demise (Opera) van Paul Kubic en het rode kunstwerk dat vorig jaar nog in een weiland aan de rand van de Kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof.

Via een smal pad loopt u terug naast de koningslinde ter ere van de troonsbestijging van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013 naar een mooi veld waar 12 kunstwerken staan. Een voorbeeld van een kunstwerk is Jolly Green Giant van Paul Kühle. Bij de rest van de kunstwerken staan helaas geen bordjes. Als u achteraan staat met het beeld van de man en vrouw in handstand heeft u een mooie zichtlijn over het veld met de 12 kunstwerken en de zijkant van het kasteel.

Een blauw kunstwerk tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

Aan de zijkant en bij de vijver voor het kasteel staan een paar beelden, zoals twee stenen beelden van vogels.

Vanaf de vijver loopt u via een bospad naar de trap vanaf waar u een zicht heeft over het veld met kunst en het kasteel. Voor u bij de trap bent ziet u nog 3 kunstwerken: het Zwembadmozaïek van Ger van Iersel, een werk zonder titel van Louise Schouwenberg en De hemel vangen in een ijzeren hoed van Maya van Hall.

De wandeling gaat verder achter de trap. Op dit veld staan twee kunstwerken, waaronder het werk zonder naam van David van de Kop. Dit werk stond tot 2017 bij De Rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. Ook liggen hier een beetje achteraf een aantal grafstenen.

Kunst Zonder titel van Louise Schouwenberg tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

Via een mooi bospad met aan beide kanten ook weer een aantal paddenstoelen loopt u langs het kunstwerk Tic Tac Toe van Frans en Truus van der Veld uit 1978.

Aan het eind van dit bospaadje bent u aan de rand van het landgoed aangekomen. Het landgoed is met een hek afgezet. Aan de andere kant van het hek loop het pad door het Keukenhofbosch. Hier gaat ook de Trage Tocht Lisse langs. Via een bospad langs het hek loopt u naar het toegangshek. Hier staat het kunstwerk Tempeltje voor de wetenschap van Pjotr Muller uit 1991.

U komt uit in de de tuin aan de achterkant van de hofboerderij en bij de kinderboerderij.

Voor het washuis naast Kasteel Keukenhof staat een kunstwerk. Het washuis wordt op het moment gerestaureerd. Rond het koetshuis staan zeven kunstwerken, waaronder Orakel (profetie) van Wim van Hoorn, Signaal van Pearl Perlmuter, Omhelzing van H.J.A. van Loo, Animus, Anima van Peter Schuijren, Transformatie van Peter Schuijren en Vrouw van Lot van Peter Schuijren. De laatste drie zijn de drie witte beelden langs de muur rond de Frederik’s Hof. Dit is in het voorjaar en najaar een fantastisch deel van het landgoed als de bollen en dahlia’s in bloei staan. Nu is er geen bloem te zien.

Het beeld Transformatie van Peter Schuijren tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

Aan de rand van het landgoed ligt het eendenhuis.

Het laatste kunstwerk is Verzoeking van de Heilige Antonius van Paul Kubic in de tuin voor de Frederik’s Hof. U ziet in dit kunstwerk allerlei figuren. De Frederik’s Hof is een Zwitsers speelhuis met binnen de ommuring een moestuin. Dit is ook een fantastisch stukje als in het voorjaar en najaar de bloemen bloeien.

Het kunstwerk is Verzoeking van de Heilige Antonius van Paul Kubic in de tuin voor de Frederik's Hof tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

Dit is alweer het einde van deze kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse.

Ook op het terrein van Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof

Op het terrein van Kasteel Keukenhof is nog meer te doen en zien. Het kasteel zelf is niet te bezoeken, maar u kunt wel genieten van de tuinen (mocht u de gelegenheid hebben, ga in augustus als de dahlia’s bloeien in de kasteeltuinen).

Voor de kinderen is er achter de Hofboerderij een speeltuin en kinderboerderij Poelepetaat, waar ze de dieren kunnen aaien.

De kinderboerderij tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

De Hofboerderij is de horecagelegenheid op het terrein van Kasteel Keukenhof.

In augustus en september bloeien de dahlia’s rond Kasteel Keukenhof. Bent u in de gelegenheid, bezoek het terrein van Kasteel Keukenhof ook eens in deze periode. Het is een kleurrijk spektakel.

Zichtlijn tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

LAM (Lisser Art Museum)

Het LAM (Lisser Art Museum) is een leuk museum op het terrein van Kasteel Keukenhof. In het LAM draait het om onbevangen kijken en zelf ontdekken. Er staan bij de kunstwerken geen bordjes met de namen van het kunstwerk en kunstenaar. Er is een digitale tour die u volgt via uw smartphone of tablet. Zo komt u meer te weten over het kunstwerk en de maker ervan. Alles in dit museum heeft te maken met eten en drinken en het consumeren er van.

Het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

Andere wandelingen op Landgoed Keukenhof

Er zijn meer leuke wandelingen op Landgoed Keukenhof te maken, zoals de Kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof of aan de overkant vanaf het voormalig station van Lisse, een eindje verderop aan de Stationsweg, is de start de Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof maken. Vanaf voormalig station van Lisse, bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse start ook de Trage Tocht Lisse, die deels over Landgoed Keukenhof loopt en er zijn er nog twee Laarzenpad wandelingen uitgezet.

De Lageveense Molen tijdens de Trage Tocht Lisse

Mijn route

Praktische informatie

Afstand

De afstand van deze wandeling is 1,5 kilometer volgende officiële routebeschrijving, maar dit klopt in mijn ogen niet.

Start- en eindpunt

Het startpunt van de route is op de parkeerplaats van Kasteel Keukenhof.

Bereikbaarheid

  • Auto:
    Op het terrein van het Landgoed Keukenhof is parkeren gratis.
  • Fiets:
    U kunt uw fiets gratis stallen bij de ingang van Landgoed Keukenhof.
  • Openbaar vervoer:
    Er stoppen geen treinen meer bij het oude station Lisse. Reist u met de bus dan zijn de bushalte Leidsevaart of de bushalte Keukenhofdreef in Lisse op 10-15 minuten lopen van Kasteel Keukenhof in Lisse de dichtstbijzijnde bushaltes.

Openingstijden

Landgoed Keukenhof is in de winter dagelijks geopend 08.30–17.00 uur en in de zomer van 08.30–19.30 uur.

Entree

De toegang tot Landgoed Keukenhof is gratis.

Honden

Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan.

Horeca

Op het landgoed is horecagelegenheid de Hofboerderij gevestigd. De Hofboerderij is geopend van woensdag tot en met zondag tussen 10.00–17.00 uur.

De Hofboerderij tijdens mijn kunstroutewandeling op het terrein van Kasteel Keukenhof in Lisse

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Lisse en omgeving. Wilt u een hotel in Lisse boeken, vergelijk de hotels en de prijzen via Booking.com.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boekt u voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijgt u korting op uw eerste boeking.

U kunt vanuit Lisse ook heel goed de omgeving verkennen en bijv. de rest van de Bollenstreek, de Amsterdamse Waterleidingduinen, Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken.

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een kunstroutewandeling over het terrein bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kunstroutewandeling over het terrein bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kunstroutewandeling over het terrein bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog
Ik maakte een kunstroutewandeling over het terrein bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kunstroutewandeling over het terrein bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kunstroutewandeling over het terrein bij Kasteel Keukenhof in Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #kasteelkeukenhof #kunstroute #lisse #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven