Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een wandeling in de Bollenstreek

In dit artikel beschrijf ik een wandeling in de Bollenstreek die ik maakte. De wandeling kunt u overal op de route beginnen. Mijn start was Bij DE JONG Kampeer & Recreatie aan de Beeklaan in De Zilk. Vanaf de parkeerplaats loop ik langs de Beeklaan in De Zilk, via de 3e Loosterweg en de Veenenburgerlaan in Hillegom naar de Stationsweg in Lisse en via Halfweg en de Tespellaan via de Oosterduinseweg, de Delfweg en de Zilkerbinnenweg terug naar de Beeklaan. Deze wandeling in de Bollenstreek heeft een lengte van 14 kilometer.

Deze wandelroute kunt u heel makkelijk op andere punten in de route beginnen.

Inhoudsopgave

Wandelen in de Bollenstreek

De Bollenstreek ligt tussen Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom. Bekende plaatsen in de Bollenstreek zijn de bollendorpen Noordwijk-Binnen, Noordwijkerhout, Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, De Zilk en Vogelenzang.

Het beste kunt u de Bollenstreek wandelend en of per fiets verkennen. In april en begin mei is het druk in deze regio. De tulpen, narcissen en hyacinten staan in bloei en dagjesmensen trekken er massaal op uit om de bollenvelden te fotograferen.

In de Bollenstreek zijn bewegwijzerde wandelroutes uitgezet door Wandelnetwerk Bollenstreek. Op de website van Wandelnet staan ook een aantal wandelroutes in de Bollenstreek. In totaal is er in de Bollenstreek meer dan 100 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes over verharde paden, door weilanden en bollenland uitgezet, net als op op de website van Bollenstreek.nl.

Loopt u een knooppuntenroute, dan komt u regelmatig een paaltje tegen met een nummer. Elk knooppunt heeft zijn eigen paaltje met nummer. Zo kunt u uw eigen route uit stippelen. Deze wandeling door de Bollenstreek gaat via knooppunten 65 – 50 – 49 – 48 – 42 – 43 – 44 – 45 – 68 – 26 – 24 – 65.

Wandelknooppunt 65 tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Bollenstreekwandeling rond De Zilk

Mijn wandeling begint bij DE JONG Kampeer & Recreatie aan de Beeklaan in De Zilk waar ik mijn fiets neerzet. U kunt op elke plek in de route uw wandeling beginnen.

Beeklaan

Met de parkeerplaats achter u gaat u vanaf het terrein van DE JONG Kampeer & Recreatie naar links. Alleen aan de linkerkant van de Beeklaan ligt een trottoir. Aan de overkant ligt een druk fietspad. De knooppuntenpaaltjes liggen aan die kant van de Beeklaan. Wilt u de knooppuntenpaaltjes zien, dan moet u de weg oversteken.

Het eerste knooppunt is knooppunt 65. Deze ligt net aan de overkant van de Noorder Leidsevaart op een stukje groen voor een huis.

Knooppunt 50 is het volgende knooppunt. Het paaltje staat net na het spoor, maar voor het bord Hillegom. U loopt door tot de rotonde.

De Leidsevaart bij Hillegom tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

3e Loosterweg

De rotonde loopt u een kwart rond en loopt de 3e Loosterweg in. Direct daarna steekt u de Hippelaarsbrug over. Na dit bruggetje over de Oude Beek staat aan de linkerkant knooppuntenpaaltje nr. 49.

Aan de rechterkant is sinds 2021 The Tulip Barn gevestigd. Dit is een nieuwe bloemenbeleving en een uniek concept op het gebied van bloemenbeleving. Leuk voor jong en oud. Het is een unieke selfie-tuin met meer dan 400.000 kleurrijke tulpen en tussen de tulpen staan voorwerpen, zoals een piano, een oldtimer, een tractor en fietsen. De authentieke bloemenkas is omgebouwd tot een sfeervolle horecagelegenheid. Achter is gratis parkeergelegenheid en zijn toiletten.

Adres: 3e Loosterweg 130, 2182 CX Hillegom.
Entree: Volwassenen € 4,– per persoon. Kinderen: gratis.
Openingstijden: dagelijks: 10.00 tot 20.00 uur. Geopend van 20 maart tot en met 16 mei 2021.

Website

The Tulip Barn aan de 3e Loosterweg in Hillegom tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Na de Tulip Barn is aan de rechterkant een mooi roze tulpenveld te zien.

Een roze tulpenveld aan de 3e Loosterweg in Hillegom tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Als u deze wandeling maakt, terwijl de bollenvelden nog bloeien, loop dan langs de velden, maar ga er niet in zitten. Mensen doen alles voor de mooie plaatjes en waarschijnlijk (hoop ik) uit onwetendheid stappen ze de velden in ondanks de waarschuwingsborden. U mag wel een foto voor de velden maken, maar nooit in de velden. Maak uw foto’s op aan de randen van de tulpenvelden. Daar kunt u ook mooie foto’s en selfies maken. De bollenvelden zijn het levenswerk van de bollenkwekers. De bollen/bloemen kunnen door de onvoorzichtige bezoekers kapot getrapt worden of er worden ziektes verspreid. Genieten mag, maar heb respect voor al het werk van de bollenkwekers. Anders staat er de volgende keer dat u hier bent een hek omheen en kunt u ook niet meer voor de velden foto’s maken.

Heb respect voor de bollen, maak je foto’s voor de velden en niet er in!

Aan de overkant van de weg is een veld dat nog in bloei moet komen. Op de hoek met de Veenenburgerlaan sla ik rechtsaf.

Veenenburgerlaan

Aan beide kanten van deze drukke weg zijn verschillende bollenvelden te zien. Het zijn vooral tulpen die nog bloeien als ik hier loop. Van de narcissen en hyacinten is niet veel meer over.

Op de hoek van de Frederikslaan aan de rechterkant van de weg is een stalletje waar u verse tulpen kunt kopen. Direct naast dit stalletje begint een mooi veld met rood-gele tulpen. Dit veld ligt direct langs de kant van de weg.

Op de hoek met de Zwartelaan ligt een schitterend paars tulpenveld. Aan de overkant ligt een veld met roze tulpen en een veld met geel-witte tulpen, die al deels gekopt zijn. Het knooppuntenpaaltje nr. 48 staat aan de linkerkant van de weg, net na de kruising met de Zwartelaan.

In dit deel zijn niet veel bollenvelden te zien. Aan uw linkerhand ziet u de Keukenhof. Deze jaarlijkse tentoonstelling is in 2021, vanwege de coronapandemie, gesloten. Het is triest om te zien dat de Keukenhof er zo stil bij ligt. Terwijl het er nu zo heel druk zou moeten zijn. We hopen maar op betere tijden.

Een tulpenveld aan de Veenenburgerlaan tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Stationsweg in Lisse

Het knooppuntenpaaltje nr. 42 staat aan de linkerkant van de weg op de hoek met de drukke Stationsweg. De route gaat verder langs de rustige kant van de Stationsweg. Dit is het voetpad.

Aan de overkant staat een mooi wandelbankje in de vorm van 2 uilen. Dit was een boom die is omgezaagd en een boomkunstenaar heeft er een wandelbankje van gemaakt.

Het wandelbankje voor Kasteel Keukenhof aan de Stationsweg in Lisse tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Achter het wandelbankje ligt Kasteel Keukenhof. Mocht u willen, kunt u het terrein oplopen. De toegang is gratis. Het kasteel is niet toegankelijk. De tuinen zijn schitterend.

Het kasteel dateert uit 1641. Helaas is het kasteel niet te bezichtigen maar de tuinen rondom het kasteel wel. In augustus/september is het hier schitterend met de bloeiende dahlia’s. Achter het kasteel bij de hofboerderij kunt u een heuse kabouterwandeling 16 verschillende kabouterpaaltjes maken.

Het beste is om aan de rustige kant van de Stationsweg te blijven lopen. Hier is een wandelpad aangelegd. Aan de kant van het wandelbankje is het fietspad, waar het in bollenseizoen heel druk is met fietsers. Aan de kant van het wandelpad passeert u de hekken van Landgoed Keukenhof. Achter de hekken kunt u een mooie wandeling in een broekbos (een bos waarvan de vegetatie sterk wordt bepaald door de (hoge) stand van het grondwater. Broekbossen komen veel voor in drassige lage landen. Dit wordt broeklanden genoemd) maken. Ook is hier een heus kabouterdorp te bewonderen.

U passeert knooppunt 44. Aan het eind van het voetpad staat knooppuntenpaaltje nr. 45. Hier steekt u de drukke Stationsweg over. Voor u ziet u het oude station van Lisse, Het Tussenstation waar u iets te drinken of te eten kunt kopen of een sanitaire stop kunt maken. Achter Het Tussenstation is het Toeristisch overstappunt (TOP). Dit is het begin van meerdere wandelroutes in de regio, zoals de Trage Tocht Lisse.

U loopt langs het oude Station van Lisse en via het drukke fietspad naar knooppunt 68. Dit knooppuntenpaaltje staat in het gehucht Halfweg (niet te verwarren met de plaats Halfweg in de Haarlemmermeer). Hier verlaat u de Stationsweg.

Houtvesterlaan/Tespellaan

Binnendoor loopt u via de Houtvesterlaan/Tespellaan langs een speeltuintje een heel eind rechtdoor langs de golfbaan. In het begin van deze straat is aan de rechterkant een mooi veld met rode tulpen.

Rode tulpen in Halfweg tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Heb respect voor de bollen, maak je foto’s voor de velden en niet er in!

Aan het eind van de Tespellaan kunt u bij Landgoed & Golfbaan Tespelduyn eventueel iets drinken of eten of een bezoek brengen aan het toilet.

Aan het eind van de weg, daar waar de weg een bocht naar links maakt, staat een mooi wandelbankje met Delftsblauwe tekeningen. U loop met de bochten mee en komt uit bij knooppunt 26. Dit routepaaltje staat net voor het tunneltje en de oprit naar de N206 (Provincialeweg).

Oosterduinseweg

U loopt door het tunneltje door en slaat dan rechtsaf. Halverwege de Oosterduinseweg ziet u aan de linkerkant Pluktuin van S. Pennings.

De pluktuin van S. Pennings tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Een eindje verderop is het vakantiepark van Roompot Vakantiepark Dunimar gevestigd.

Aan het einde van de Oosterduinseweg slaat u rechtsaf en loopt onder het viaduct door de Delfweg op.

Delfweg in Noordwijkerhout

Net aan de ander kant van het viaduct bevindt zich een rotonde met het beeld van de ‘Bollenzifter’.

Oranje tulpen aan de Delfweg tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

U steekt de de rotonde over en loopt via het fietspad van de Delfweg tot de Tulip Experience Amsterdam.

Tulip Experience Amsterdam is een dynamische ontdekkingstocht door de geschiedenis, het kwekersproces en de magie van de tulp. Het verhaal achter het Nederlandse icoon wordt verteld vanuit het oogpunt van de bollenkweker. Helaas is de Tulip Experience Amsterdam deels gesloten. Je kunt alleen genieten van het buitenterrein. In de showtuin zijn 1 miljoen tulpen (waaronder 500 soorten uit eigen kwekerij) geplant.

Adres: Delfweg 37, 2211 VK Noordwijkerhout.
Entree: Volwassenen € 5,– per persoon. Kinderen 2 t/m 12 jaar: € 3,– per kind.
Openingstijden: dagelijks: 09.00 tot 18.00 uur. Geopend van donderdag 1 april t/m zondag 16 mei 2021.

Website

Tulip Experience Amsterdam aan de Delfweg tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Zilkerbinnenweg

Vanaf de Tulip Experience Amsterdam loopt u een stukje terug en slaat rechtsaf de Zilkerbinnenweg in. Dit is een weg waar al jaren heel veel mooie bollenvelden liggen. Het is een drukke weg die u ook weer moet delen met fietsers, motoren en auto’s. Her en der liggen schitterende bollenvelden.

Het knooppuntenpaaltje nr. 24 staat als u vanaf de Delfweg komt, verstopt achter een heg aan de rechterkant van de weg. het paaltje is niet heel duidelijk zichtbaar.

Geel-witte tulpen aan de Zilkerbinnenweg tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Beeklaan

Ik steek hier de Beeklaan over, dit omdat het fietspad te smal en te druk is. Ik moet toch aan de overkant zijn, want daar staat mijn fiets. Eerst passeer ik de H. Hart van Jezuskerk, de rooms-katholieke kerk in De Zilk. Voor de kerk staat een mooie tekst: Geloof, Hoop, Liefde.

De H. Hart van Jezuskerk in De Zilk tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Dit is een mooie Bijbeltekst uit 1 Korintiërs 13:13:

Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.

Het is nog een klein stukje naar DE JONG Kampeer & Recreatie.

Conclusie

Het nadeel van deze wandeling in de Bollenstreek is dat er onderweg vaak niet gerekend wordt op voetgangers en u de weg moet delen met het overige verkeer. Fietsers en automobilisten zijn er niet altijd op berekend dat er ook nog wandelaars op pad zijn. Dit merkt u vooral op de Veenenburgerlaan en de Zilkerbinnenweg. Loop dan ook altijd aan de linkerkant van de weg, zodat u de fietsers en auto’s aan ziet komen. Doe dit voor uw eigen veiligheid, anders wordt u van achteren verrast door het overige verkeer.

De knooppunten liggen een eind uit elkaar. Ik ben onderweg geen bordjes tegengekomen (in tegenstelling tot bij fietsknooppunten) die mij de richting wijzen. Of ik moet ze gemist hebben, maar mij zijn ze niet opgevallen. Ik ken deze omgeving, dus weet ik ongeveer waar de knooppuntenpaaltjes staan en waar ik langs moet, maar ik kan me voorstellen dat als u onbekend bent in deze omgeving dat u elke keer op uw telefoon moet kijken om uw route te bepalen.

U kunt deze route ook goed fietsen, de hele route is verhard.

Roze tulpen aan de Zilkerbinnenweg tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Mijn route

Deze kaart is gemaakt door DE JONG Kampeer & Recreatie en overgenomen vanaf de website van DE JONG Kampeer & Recreatie.

Praktische informatie

Bloeitijden

Het bollenseizoen duurt ongeveer van eind maart tot half mei.
De hyacinten worden half april geplukt en gebruikt voor de mozaïeken en het bloemencorso.
De bloeiperiode van de tulpen is vanaf half april. De totale bloeiperiode loopt door tot in mei.

Please do not enter the flower fields tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Andere streken met bollenvelden

In de Kop van Noord-Holland, West-Friesland, de provincie Groningen, de provincie Drenthe, op Goeree-Overflakee en de Noordoostpolder zijn ook bollenvelden te vinden.

Drukte

Het kan tussen half april en half mei erg druk zijn in de Bollenstreek. De reden: dagjesmensen die de bollenvelden en/of de Keukenhof bezoeken. Het beste is om door de weeks te gaan, dan is het minder druk en heb je alle tijd en ruimte om mooie foto’s van de bollenvelden te maken. Of u bezoekt de streek in een ander jaargetijde, maar dan ziet u niet de pracht van de kleurrijke bollenvelden. Maar ook dan is de Bollenstreek de moeite waard. In augustus/september bloeien in de streek de dahlia’s en zeker rond Kasteel Keukenhof is het dan zeer kleurrijk.

Afstand

De Bollenstreekwandeling rond De Zilk heeft een lengte van 14 kilometer.

Knooppunten

Deze Bollenstreekwandeling rond De Zilk gaat via knooppunten 65 – 50 – 49 – 48 – 42 – 43 – 44 – 45 – 68 – 26 – 24 – 65. U kunt op elk willekeurig punt beginnen.

Wandelknooppunt 43 tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Ondergrond

De Bollenstreekwandeling rond De Zilk heeft een volledig verharde ondergrond. Het kan druk zijn onderweg met auto’s, fietsers en motoren. Op het grootste gedeelte van de route zijn GEEN aparte trottoirs.

Bereikbaarheid

De Bollenstreekwandeling rond De Zilk is goed bereikbaar.

Komt u met de auto dan zijn er een aantal opties waar u uw auto, met toestemming van de eigenaren van de parkeerterreinen, kunt parkeren.

  • H. Hart van Jezuskerk, Beeklaan 13, 2191 AB De Zilk
  • DE JONG Kampeer & Recreatie, Beeklaan 18a, 2191 AB De Zilk
  • The Tulip Barn, 3e Loosterweg 130, 2182 CX Hillegom
  • Toeristisch overstappunt (TOP), Stationsweg, 2161 AM Lisse
  • Landgoed & Golfbaan Tespelduyn, Tespellaan 53, 2211 VT Noordwijkerhout
  • Tulip Experience Amsterdam, Delfweg 37, 2211 VK Noordwijkerhout (dit is betaald parkeren!)

Uw fiets kunt u hier ook stallen.

Horeca

Tijdens deze Bollenstreekwandeling rond De Zilk passeert u verschillende horecamogelijkheden.

  • The Tulip Barn, 3e Loosterweg 130, 2182 CX Hillegom
  • Het Tussenstation Lisse, Stationsweg 59, 2161 AM Lisse
  • Landgoed & Golfbaan Tespelduyn, Tespellaan 53, 2211 VT Noordwijkerhout
  • Tulip Experience Amsterdam, Delfweg 37, 2211 VK Noordwijkerhout
Horecagelegenheid Het Tussenstation Lisse tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in De Zilk en omgeving:

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boekt u voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijgt u korting op uw eerste boeking.

Vanuit De Zilk kunt u heel goed de rest van Bollenstreek verkennen of bijv. de Amsterdamse Waterleidingduinen, Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken.

Roompot Vakantiepark Dunimar tijdens mijn wandeling in de Bollenstreek

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling in de Bollenstreek. Deze Bollenstreekwandeling gaat via verschillende knooppunten en langs veel bollenvelden. Wandel je mee? #bollenstreekwandeling #bollenstreek #dezilk #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in de Bollenstreek. Deze Bollenstreekwandeling gaat via verschillende knooppunten en langs veel bollenvelden. Wandel je mee? #bollenstreekwandeling #bollenstreek #dezilk #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in de Bollenstreek. Deze Bollenstreekwandeling gaat via verschillende knooppunten en langs veel bollenvelden. Wandel je mee? #bollenstreekwandeling #bollenstreek #dezilk #wandelen #jtravel #jtravelblog
Ik maakte een wandeling in de Bollenstreek. Deze Bollenstreekwandeling gaat via verschillende knooppunten en langs veel bollenvelden. Wandel je mee? #bollenstreekwandeling #bollenstreek #dezilk #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in de Bollenstreek. Deze Bollenstreekwandeling gaat via verschillende knooppunten en langs veel bollenvelden. Wandel je mee? #bollenstreekwandeling #bollenstreek #dezilk #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in de Bollenstreek. Deze Bollenstreekwandeling gaat via verschillende knooppunten en langs veel bollenvelden. Wandel je mee? #bollenstreekwandeling #bollenstreek #dezilk #wandelen #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven