Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Trage Tocht Lisse

In dit artikel beschrijf ik de Trage Tocht Lisse. Dit is een wandeling over landgoederen Keukenhof en Wassergeest. U begint met een wandeling over Landgoed Keukenhof en een bezoek aan het kabouterdorp en loopt verder over het terrein van Kasteel Keukenhof naar het Keukenhofbosch.

Daarna loopt u onverhard naar Landgoed Wassergeest en via de Lageveensemolen komt u terug waar u deze wandeling begonnen bent: het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse bij Restaurant het Tussenstation aan de Stationsweg in Lisse. Misschien komt u onderweg nog bloeiende bollenvelden tegen. Meer over deze Trage Tocht Lisse leest u in dit artikel.

Inhoudsopgave

Trage Tocht Lisse

Uw fiets of auto kunt u bij het beginpunt het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse bij Restaurant het Tussenstation aan de Stationsweg in Lisse parkeren. Vanaf Toeristisch Overstap Punt (TOP) steekt u de drukke Stationsweg over om aan deze wandeling van 10 kilometer te beginnen.

Landgoed Keukenhof

U loopt door het hek met de tekst ‘Landgoed Keukenhof’ bij knooppunt 45 het broekbos de Grote Looster in. Dit pad maakt deel uit van het Laarzenpad. Het kan hier, zeker als het net geregend heeft,  modderig zijn.

Landgoed Keukenhof tijdens Trage Tocht Lisse

Een broekbos is een bos waarvan de vegetatie sterk wordt bepaald door de (hoge) stand van het grondwater. Broekbossen komen veel voor in drassige lage landen. Dit wordt broeklanden genoemd.

U volgt hier het graspad met aan uw linkerhand een sloot en daarachter het spoor waar de trein tussen Haarlem en Leiden regelmatig langs dendert. Aan de rechterkant ziet u op een gegeven moment het kabouterdorp.

Het kabouterdorp op Landgoed Keukenhof tijdens Trage Tocht Lisse

De kaalslag in het bos is zeer waarschijnlijk de essentakziekte. De route over dit deel van Landgoed Keukenhof wijst zich vanzelf. Er is één plek waar u zou kunnen twijfelen. Dit is het punt waar een pad rechtdoor gaat en een pad dat naar rechts gaat. U gaat hier rechtsaf.

Geniet van de mooie doorkijkjes en de paden. U volgt het pad. Op sommige plekken is het pad met knuppelhout verstevigd. De wandeling over Landgoed Keukenhof en het broekbos de Grote Looster eindigt bij een hek met de tekst Landgoed Keukenhof. Daarachter staat het knooppuntenpaaltje 43.

Kasteel Keukenhof

Net na het hek slaat u linksaf en loopt aan de rustige kant van de Stationsweg naar Kasteel Keukenhof. Deze ligt aan de andere kant van de weg. Net na een bankje met vuilnisbak steekt u de weg over en loopt het terrein van Kasteel Keukenhof op.

Kasteel Keukenhof is in 1641 gebouwd en was oorspronkelijk een landhuis. Later werd het een kasteel en werden er zeven torens aangebouwd. Op het terrein staan ook nog het washuis, de hofboerderij, het koetshuis, Frederik’s Hof en het eendenhuis. Het park werd in 1857 heringericht door de bekende tuinarchitecten Zocher. Zij ontwierpen ook het Vondelpark in Amsterdam.

Tegenover het kasteel wordt jaarlijks (behalve in 2020 en 2021) de jaarlijkse bloemententoonstelling ‘Keukenhof’ gehouden.

Kasteel Keukenhof tijdens Trage Tocht Lisse

Op het terrein van het kasteel is een fantastisch museum is gevestigd (nu helaas vanwege corona gesloten, maar als de musea weer open mogen, een aanrader). Dit is het LAM (Lisser Art Museum). Een museum waar het draait om onbevangen kijken en zelf ontdekken. Alles in dit museum heeft te maken met eten en drinken en het consumeren er van. Echt een aanrader.

LAM (Lisser Art Museum) tijdens Trage Tocht Lisse

De wandeling gaat langs het kasteel naar de het strandwalbos rondom het kasteel. In dit deel staan veel kunstvoorwerpen. Vanaf de heuvel heeft u een mooi uitzicht over kasteelterrein, de beeldentuin en het kasteel.

Kunst op het terrein van Kasteel Keukenhof tijdens Trage Tocht Lisse

Via de aardenwal loopt u naar beneden aan de voorkant van de hofboerderij. Hier is de tuin schitterend is aangelegd. Nu met vooral tulpen, heel toepasselijk is een deel in de Nederlandse kleuren, oranje, rood, wit en blauw. De horeca van de hofboerderij is gesloten. Zij zijn niet dagelijks geopend, alleen van woensdag tot en met zondag tussen 12.00 en 18.00 uur.

Ook op het terrein van Kasteel Keukenhof is een kabouterroute uitgezet. Tijdens deze wandeling ziet u de eerste kabouter, het beginpunt van deze wandeling. Het beginpunt is achter de hofboerderij.

U verlaat achter de hofboerderij het terrein van Kasteel Keukenhof en loop door een hek het Keukenhofbosch in.

Keukenhofbosch

De route door het Keukenhofbosch volgt een deel van het Laarzenpad. Het is een schitterend bos met hele oude bomen.

Het Keukenhofbosch maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Het Keukenhofbosch is een heuvelachtig en gevarieerd bosgebied met beuken, eiken en naaldbomen. De heuvels waren ooit duinen, nu zijn ze al eeuwenlang begroeid met bomen. Het Keukenhofbosch is één van de laatste authentieke strandwalbossen in de Bollenstreek.

Het is een heerlijk bos voor een mooie wandeling, maar let wel op want in het hele bos liggen dikke boomwortels op het pad. De route heuvel op, heuvel af over slingerende paden door een prachtig en imposant bosgebied. Op het hoogste punt van het Keukenhofbosch staat een wandelbankje. Vanaf dat punt kijkt u een eind naar beneden. OP dit deel van de route zijn ook routepaaltjes te volgen. Het pad gaat omlaag en over de wijdvertakte wortels van een hele oude boom.

Keukenhofbosch tijdens Trage Tocht Lisse

Aan de bosrand loopt u langs de manege en de houten ophaalbrug van de scouting. Dit stukje van de route heeft een halfverharde weg. Maar dat halfverhard is al snel weer over.

Onverhard pad

Het pad gaat langs de sloot via een bruggetje en weer langs de sloot.

Het pad eindigt bij een houten hek met klaphek. Deze laat u links liggen. U loopt hier rechtdoor over een graspad langs de sloot en na een dam ziet u aan uw rechterhand een weiland. U steekt aan het eind van dit pad een houten brug over.

Een onverhard pad tijdens Trage Tocht Lisse

U volgt het smalle pad tot aan de asfaltweg Loosterweg-Zuid. Deze weg is vanaf het Keukenhofbosch nooit ver weg. De route gaat tot huisnummer 23 aan de rechterkant via de asfaltweg. Deze weg deelt u met het overige verkeer (fietsers, motoren en auto’s). Dus kijk uit. Als u deze trage tocht Lisse in het bollenseizoen loopt kan het zijn dat u aan uw linkerhand een bollenveld ziet.

Landgoed Wassergeest

Voor het huis met huisnummer 23 slaat u rechtsaf, een asfaltweg op. Aan het eind van het pad loopt u door een openstaand metalen hek. U bent gearriveerd op Landgoed Wassergeest. Het eerste deel over het Landgoed gaat via een verhard pad dat overgaat in een onverhard graspad. Dit pad volgt u tot aan de sloot en daar steekt u een dam over.

Wassergeest is een landgoed dat rond 1660 werd gesticht. Het terrein Wassergeest heeft een oppervlakte van 53 hectare. Wassergeest ligt in het zuidelijke deel van de Lageveense Polder ten westen van Lisse. Het landgoed is nu in het bezit van het Zuid-Hollands Landschap. Natuurgebied Wassergeest is een relatief klein natuurgebied. In korte tijd is het een natuurgebied geworden met een rijke flora en fauna. In het voormalig houthakbos ziet u bomen als de els, es en eik. De watergangen zijn broedgebieden voor vogels. Ook Wassergeest is een broekbos.

Landgoed Wassergeest tijdens Trage Tocht Lisse

Een broekbos is een bos waarvan de vegetatie sterk wordt bepaald door de (hoge) stand van het grondwater. Broekbossen komen veel voor in drassige lage landen. Dit wordt broeklanden genoemd.

Ook op Landgoed Wassergeest heeft de essentaksterfte huisgehouden. Het over het landgoed lopende laarzenpad is daarom afgesloten. De route gaat over een graspad langs de sloot. Dit graspad bereikt u door een houten bruggetje met leuning over te steken. Direct na dit bruggetje is het pad volgegooid met boomstammen die, in tegenstelling tot op Landgoed Keukenhof, los liggen. U voelt ze waarschijnlijk af en toe bewegen als u over de boomstammen loopt. Het is maar klein stukje van de route.

Door de weilanden

Het laatste stuk van deze wandeling is een stuk met obstakels. Aan de linkerkant ziet u de trekvaart tussen Haarlem en Leiden en daarachter de spoorlijn tussen Haarlem en Leiden. De trekvaart voor vervoer van goederen en mensen kwam in 1657 gereed.

Tijdens de route door de weilanden moet u af een toe een hek over klauteren. Dit gaat met opstapjes die voor kleine mensen te hoog zijn. Maar een andere optie is er niet. Er zijn ook een paar hekken die tijdens mijn wandeling openstaan of geopend kunnen worden. Dat maakt het iets makkelijker. Als het geregend heeft, zal het bij de opstapjes heel vies, glibberig en modderig zijn.

Een hek met opstap tijdens Trage Tocht Lisse

Lageveensemolen

De molen in het weiland is de Lageveensemolen. Dit is een wipmolen uit 1890. Hier stond vroeger een andere molen maar die in 1890 is afgebrand. Daarvoor is de Lageveensemolen een paar keer verhuisd. In de 17e eeuw om plaats te maken voor de aanleg van de trekvaart tussen Haarlem en Leiden en in de 19e eeuw voor de aanleg van de naastgelegen spoorlijn. De Lageveensemolen is een poldermolen die gebouwd is om de Lageveensepolder te bemalen. De molen is een rijksmonument.

Een mooie molen helemaal in the middle of nowhere. Het pad loopt via een hek, een dam en nog een hek om de molen heen en weg van het water. Aan de andere kant van de molen vervolgt u uw pad door de weilanden. Er zijn geen hekken en opstapjes meer in dit laatste deel van uw wandeling.

Lageveensemolen tijdens Trage Tocht Lisse

Einde van de Trage Tocht Lisse

Aan het eind van de weilanden steekt u een bruggetje over.

Het laatste bruggetje tijdens Trage Tocht Lisse

U loopt langs de bosrand van Landgoed Keukenhof naar het hek bij knooppunt 44.

Aan de linkerkant voor het hek staat het gemaal Lageveensepolder. Aan de andere kant van het hek staat u op het fietspad van de Stationsweg, vlakbij het eindpunt, het Toeristisch Overstap Punt (TOP) en horecagelegenheid Het Tussenstation.

Praktische informatie

Afstand

Deze Trage Tocht Lisse heeft een lengte van 10 kilometer.

Ondergrond

De Trage Tocht Lisse heeft een zandpadgarantie van 85%.

Start- en eindpunt

Het startpunt van deze Trage Tocht is bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse, Stationsweg 59, 2161 AM Lisse. Dit is bij het oude, niet meer in gebruik zijnde, station van Lisse.

Horecagelegenheid Het Tussenstation bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse tijdens Trage Tocht Lisse

Bereikbaarheid

 • Auto:
  Uw auto parkeert u gratis bij Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse.
 • Openbaar vervoer:
  De dichtstbijzijnde bushalte is de bushalte Leidsevaart aan de Delfweg in Halfweg. Vanaf Haarlem/Leiden rijdt buslijn 50 naar het centrum van Lisse en tussen Schiphol en Noordwijk rijdt buslijn 361 via Lisse. De uitstaphalte is de halte Nassaupark in Lisse. Daar stapt u over op buslijn 90 van Arriva tot aan bushalte Leidsevaart. Buslijn 90 is de buslijn tussen Lisse en Den Haag. Vandaar is het 4 minuten lopen naar het beginpunt van de Trage Tocht Lisse. Er stoppen geen treinen meer bij het oude station Lisse.
 • Fiets:
  Bij het beginpunt kunt u uw fiets gratis neer zetten. Er is geen fietsenrek en omdat het beginpunt bij Restaurant Tussenstation Lisse ligt, kan het in het bollenseizoen druk zijn met fietsen. Er is altijd wel ergens een plekje om uw fiets neer te zetten. Het restaurant ligt aan een drukke doorgaande weg die ook veel door fietsers wordt gebruikt.

Horeca

Onderweg zijn twee horecagelegenheden gevestigd:

 • Restaurant Tussenstation Lisse, Stationsweg 59, 2161 AM Lisse in het oude stationsgebouw van Lisse, naast het beginpunt van deze wandeling, het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse
 • Restaurant de Hofboerderij, Keukenhof 1, 2161 AN Lisse (op het terrein van Kasteel Keukenhof)
Horecagelegenheid De Hofboerderij op het terrein van Kasteel Keukenhof tijdens Trage Tocht Lisse

Honden

Honden zijn op deze route op Landgoed Keukenhof, bij Kasteel Keukenhof en in het Keukenhofbosch aangelijnd toegestaan. Op Landgoed Wassergeest zijn honden, ook al zijn ze aangelijnd, niet toegestaan.

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in en rond Lisse. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wilt u niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje een mogelijkheid.

U kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boekt u voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijgt u korting op uw eerste boeking.

Vanuit Lisse kunt u heel goed de Bollenstreek verkennen of bijv. de Amsterdamse Waterleidingduinen, Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken.

Wat is een Trage Tocht?

Een Trage Tocht is een wandelroute die zoveel mogelijk over onverharde paden gaan. Bij het maken een Trage Tocht is het belangrijk om zoveel mogelijk onverharde paden in de route op te nemen. De leidraad is minimum 70% onverhard per wandeling. Dit wordt ‘zandpadgarantie’ genoemd. Een ander belangrijk criterium is een route met een zo gevarieerd mogelijk landschap van boerenland en natuur. Er staan inmiddels 579 Trage Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina. Trage Tochten hebben een lengte tussen de 5 en de 22 kilometer. U wandelt door natuurgebieden, in het boerenland, langs de waterkant, in een rustig landelijk gebied. Er wordt met het samenstellen van de route rekening gehouden met de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De wandelingen hebben allemaal een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en GPS-track.

De Trage Tocht Lisse is samengesteld door Rutger Burgers van Routwerk.nl.

Deze wandelroute is, tegen betaling, te downloaden als PDF-bestand met routekaart, GPX-bestand en GPS-track via de website van Wandelzoekpagina.

Mijn route

Bewaar op Pinterest

Ik liep de Trage Tocht Lisse via Landgoed Keukenhof, over het terrein van Kasteel Keukenhof, door het Keukenhofbosch, over onverharde paden naar Landgoed Wassergeest, langs de Lageveensemolen en door weilanden met soms afgesloten hekken. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #lisse #landgoedkeukenhof #kasteelkeukenhof #landgoedwassergeest #lageveensemolen #tragetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Lisse via Landgoed Keukenhof, over het terrein van Kasteel Keukenhof, door het Keukenhofbosch, over onverharde paden naar Landgoed Wassergeest, langs de Lageveensemolen en door weilanden met soms afgesloten hekken. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #lisse #landgoedkeukenhof #kasteelkeukenhof #landgoedwassergeest #lageveensemolen #tragetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Lisse via Landgoed Keukenhof, over het terrein van Kasteel Keukenhof, door het Keukenhofbosch, over onverharde paden naar Landgoed Wassergeest, langs de Lageveensemolen en door weilanden met soms afgesloten hekken. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #lisse #landgoedkeukenhof #kasteelkeukenhof #landgoedwassergeest #lageveensemolen #tragetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog
Ik liep de Trage Tocht Lisse via Landgoed Keukenhof, over het terrein van Kasteel Keukenhof, door het Keukenhofbosch, over onverharde paden naar Landgoed Wassergeest, langs de Lageveensemolen en door weilanden met soms afgesloten hekken. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #lisse #landgoedkeukenhof #kasteelkeukenhof #landgoedwassergeest #lageveensemolen #tragetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Lisse via Landgoed Keukenhof, over het terrein van Kasteel Keukenhof, door het Keukenhofbosch, over onverharde paden naar Landgoed Wassergeest, langs de Lageveensemolen en door weilanden met soms afgesloten hekken. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #lisse #landgoedkeukenhof #kasteelkeukenhof #landgoedwassergeest #lageveensemolen #tragetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Lisse via Landgoed Keukenhof, over het terrein van Kasteel Keukenhof, door het Keukenhofbosch, over onverharde paden naar Landgoed Wassergeest, langs de Lageveensemolen en door weilanden met soms afgesloten hekken. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #lisse #landgoedkeukenhof #kasteelkeukenhof #landgoedwassergeest #lageveensemolen #tragetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven