Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

U kunt zich vast nog wel de dag, donderdag 17 juli 2014, herinneren waarop het bericht kwam dat boven Oekraïne een toestel van Malaysia Airlines was neergestort. Later bleek neergeschoten met zeer hoogstwaarschijnlijk een BUK raket van Russische makelij. 298 onschuldige mensen verloren het leven. Ter nagedachtenis aan deze 298 inzittenden van de MH17 is dit nationaal monument opgericht.

Inhoudsopgave

Het Nationaal Monument MH17 wil de herinnering aan de 298 slachtoffers levend wil houden. In een park onder de rook van Schiphol, in Vijfhuizen, is voor elk van de 298 slachtoffers een boom geplant in een groen lint. Dit is een plek die samenbindt en een oase van bezinning, troost en hoop voor iedereen, met name voor de nabestaanden. Het monument en de bomen worden omringd door een krans van zonnebloemen. Midden in het monument is een klein amfitheater en een indrukwekkend gedenkteken gebouwd. Dit Nationaal Monument MH is op 17 juli 2017, 3 jaar na de ramp, tijdens de jaarlijkse herdenking in gebruik genomen. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren hierbij aanwezig.

De entree van het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

Ligging

Het Nationaal Monument MH17 ligt in Park Vijfhuizen. Dit park vindt u aan de Vijfhuizerweg (achter nummer 805) in Vijfhuizen/Gemeente Haarlemmermeer.

Nationaal Monument MH17

De bouw van het Nationaal Monument MH17 begon eind 2016. De bomen werden op 18 en 25 maart 2017 geplant. Eind 2017 zijn een aantal bomen opnieuw gepland, omdat ze een te moeilijke start hadden. Elke boom in het monument representeert een slachtoffer.
Het monument bestaat uit een bomenlint en een gedenkteken. Het Nationaal Monument MH17 heeft de vorm van een groene lint, de Green Ribbon. Dit lint ligt verhoogd in het landschap. Het ontwerp van het herinneringsbos is gebaseerd op het zwarte herdenkingslint. Dit herdenkingslint werd na de ramp vaak gedragen. De Stichting Vliegramp MH17 heeft het lint tot symbool gekozen. Op dit groene lint zijn de 298 bomen geplant. Het bomenlint wordt omringd door een krans van zonnebloemen. Deze zonnebloemen staan rond de herdenkingsdag, 17 juli, in bloei. De zonnebloemen geven het herinneringsbos een gouden gloed en herinneren aan de velden in Oekraïne waar brokstukken van het vliegtuig neerkwamen.

Zonnebloemen bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen
Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

Het Bomenlint

Robbert de Koning heeft het lint van 298 bomen ontworpen naar een idee van Arold Jansen. Het bomenlint ligt rond het amfitheater, het centrum van het monument. De vorm is een herdenkingslint dat zich verheft uit het park en ligt op een dijklichaam. Op dat dijklichaam staan de 298 bomen, voor elk slachtoffer één boom. De bomen zijn geplant door nabestaanden. De bomen zijn een symbool voor het leven dat zich telkens vernieuwt. Het is een blijvende herinnering. Bij iedere boom staat de naam, leeftijd en nationaliteit van het slachtoffer. Voor de slachtoffers zijn 10 verschillende boomsoorten geplant. Elk gezin/reisgezelschap heeft eenzelfde boomsoort, die naast elkaar zijn geplant, zodat ze ook als groep herkenbaar blijven. Voor de vijftien bemanningsleden zijn er lindes geplant en voor de passagiers sierappels, meidoorn, pluimes, ijzerhout en grove den. De lindes voor de bemanningsleden staan vooraan bij het amfitheater. Er ligt gras onder de bomen en in het voorjaar bloeit hier de sneeuwroem, een bolgewas met lichtblauwe bloemen.

Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen
Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen
Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen
Eén van de bomen bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen
Rondom het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

Het gedenkteken

Het amfitheater ligt in het centrum van het bomenlint. Hier worden bijeenkomsten en de jaarlijkse herdenking georganiseerd. In dit amfitheater staat het gedenkteken. Dit gedenkteken bestaat uit een wand van corten staal met daarvoor een roestvrij stalen sculptuur. De wand is 6 meter hoog en 25 meter lang. Deze wand staat voor de zwaarte van het verlies. In het midden van de wand is een soort oog. Dit is een gat waar zonlicht doorheen komt. De roest en de vergankelijkheid van het corten staal staan voor het verdriet. De vorm van de roestvrij stalen sculptuur is een iris met als pupil een hoogglans gepolijst, spiegelend, vlak. In dit spiegelend vlak zijn de namen van alle 298 slachtoffers gegraveerd. Dit staat voor de herinnering. Als het vlak het licht spiegelt in de achterwand, verlicht de herinnering het verdriet. Van boven af gezien heeft het gedenkteken de vorm van een oog dat het luchtruim in kijkt. Dit is een connectie tussen de slachtoffers en de nabestaanden. Het gedenkteken is ontworpen door Ronald A. Westerhuis. In 2016 is dit ontwerp uitgekozen door de nabestaanden.

Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen
Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen
Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen
Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

Het monument wordt elke avond verlicht door een lichtbundel. Deze schijnt in de richting van vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Toen ik eind juni 2018 het Nationaal Monument MH17 bezocht, heb ik een indrukwekkend gesprek gehad met een Maleisische nabestaande. Zijn broer was omgekomen bij deze ramp. Hij was voor het eerst bij het monument en had de boom voor zijn broer gevonden. Hij beschreef heel indrukwekkend hoe hij hoorde van het neerhalen van vlucht MH17 en hoe de resten van zijn broer thuis in Kuala Lumpur arriveerden. Ze herkenden hem aan zijn speciale armband, die ook terug was gevonden in Oekraïne. Deze bezoeker kwam nu met een vlucht uit de VS en had specifiek een vlucht via Amsterdam naar Kuala Lumpur geboekt, zodat hij een stopover in Amsterdam kon maken om 4 jaar na de ramp het monument én de boom van zijn broer te bezoeken. Na ons gesprek liep hij terug met de bus die hem terug naar Schiphol zou brengen om vandaar zijn weg naar Kuala Lumpur te vervolgen.
Ik was er stil van. Heel indrukwekkend om zo’n verhaal uit de mond van een direct betrokkene te horen.

Praktische informatie

Overige informatie

  • Voor mensen die slecht ter been zijn, is er een invalidenparkeerplaats in de buurt. Het monument is toegankelijk met rollator of rolstoel. Er zijn lichte hellingen en halfverharde paden waar u rekening mee moet houden.
  • Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan bij het bomenlint en in het amfitheater. Honden zijn niet toegestaan in het zonnebloemenveld. Er geldt voor het gehele park een opruimplicht voor uitwerpselen.
  • Fietsers en bromfietser zijn niet toegestaan.

Bereikbaarheid

Het Nationaal Monument MH17 ligt in Park Vijfhuizen. Dit park vindt u aan de Vijfhuizerweg (achter nummer 805) in Vijfhuizen.


Auto
Uw auto kunt u gratis parkeren tegenover Park Vijfhuizen. U volgt de borden Expo Haarlemermeer. Links bij de rotonde vindt u de parkeerplaats. U loopt vanaf de parkeerplaats terug naar de Vijfhuizerweg en steekt deze weg over naar het park en monument.


Openbaar vervoer
Vanaf Haarlem neemt u lijn 300 in de richting van Schiphol of vanaf Schiphol/Hoofddorp in de richting van Haarlem. De bushalte is of Expo Haarlemmermeer of Vijfhuizen. U loopt een stukje en slaat af naar het (fiets)pad. Het is vanaf de bushalte 6-10 minuten lopen naar het monument.

Openingstijden

Het park is 24 uur per dag geopend.

Adres

Nationaal Monument MH17
Vijfhuizerweg (achter nummer 805)
2141 CP Vijfhuizen
E- mail: vriendenvan@monumentmh17.nl
Website:
Logo Nationaal Monument MH17

Bewaar op Pinterest

Het Nationaal Monument MH17 is het herdenkingsmonument voor de 298 slachtoffers van de vliegramp met de MH17 in Oekraïne. Het monument in Vijfhuizen met voor elk slachtoffer een boom omringd met zonnebloemen en midden in dit monument een klein amfitheater en een indrukwekkend gedenkteken. Meer over dit monument lees je hier. Lees je mee? #haarlemmermeer #nationaalmonumentmh17 #mh17 #vijfhuizen #jtravel #jtravelblog Het Nationaal Monument MH17 is het herdenkingsmonument voor de 298 slachtoffers van de vliegramp met de MH17 in Oekraïne. Het monument in Vijfhuizen met voor elk slachtoffer een boom omringd met zonnebloemen en midden in dit monument een klein amfitheater en een indrukwekkend gedenkteken. Meer over dit monument lees je hier. Lees je mee? #haarlemmermeer #nationaalmonumentmh17 #mh17 #vijfhuizen #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven