Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kunstfort bij Vijfhuizen

Het Fort bij Vijfhuizen is één van de eerste betonnen gebouwen in Nederland. Het fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Dit is een 19e eeuws verdedigingsplan. De Stelling van Amsterdam werd in 1996 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.
Het fort wordt omringd door 19e eeuwse polderlandschappen en 20e eeuwse Vinex-architectuur.
Het fort is gebouwd op een eiland. Sinds 2005 is het fort een plek waar (beeldende) kunst en militair erfgoed samenkomen.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Kunstfort ligt bij Vijfhuizen in de gemeente Haarlemmermeer tussen de steden Haarlem en Hoofddorp.

Geschiedenis

Het Fort bij Vijfhuizen is onderdeel van de sector Sloten in de Stelling van Amsterdam. Het fort om de Ringvaart en dijk van de Haarlemmermeerpolder en de droog blijvende terreinstrook langs de westrand van de polder moesten worden verdedigd. Het Fort bij Vijfhuizen is een fort waarbij de hefkoepels een zelfstandige plek op de flankhoeken hadden. Op het terrein van het fort staat nog een metalen Genieloods. Dit is het enige bewaard gebleven exemplaar van dit type. In de Geniedijk is nog een nevenbatterij te vinden. Het Fort bij Vijfhuizen is één van de eerste gebouwen in Nederland die van beton is gemaakt. Het gebruik van beton werd nodig voor verdedigingswerken na de uitvinding van de brisantgranaat. Deze granaat had een vernietigende kracht waar het metselwerk niet langer tegen bestand was. Eind november 2012 is op het terrein van het Kunstfort een hefkoepelgeschut blootgelegd. Dit hefkoepelgeschut speelde een essentiële rol in de nabij verdediging van het Fort bij Vijfhuizen en dus ook van de Stel¬ling van Amsterdam.

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie. Deze linie is tussen 1880 en 1914 aangelegd om Amsterdam te beschermen. De Stelling van Amsterdam bestaat uit een kring van 46 forten en batterijen, dijken, sluizen. Deze liggen allemaal op een afstand van 15 tot 20 kilometer van de stad.
De Stelling van Amsterdam is een ingenieus systeem. Het land rondom de linie kon onder water worden gezet. Er ontstond een waterplas. Deze waterlinie was ongeveer 50 centimeter diep. Dit was te diep voor paard en wagens en de eerste auto’s, maar diep genoeg om hekjes en andere obstakels niet te zien en te ondiep om er met boten door heen te varen.
De Stelling was al achterhaald voor de bouw ervan klaar was. De betekenis van de linie ging verloren door de opkomst van vliegtuigen. De Stelling werd tijdens de twee wereldoorlogen in staat van verdediging gebracht. Hier hoefde nooit daadwerkelijk gevochten te worden. Een groot aantal forten van de Stelling van Amsterdam heeft een nieuwe bestemming gekregen. De Stelling van Amsterdam staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Stelling van Amsterdam
Een tentoonstelling in het fort bij Vijfhuizen

Fort bij Vijfhuizen

In het fort wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam in het algemeen en specifiek van het Fort bij Vijfhuizen. Het gebouw en verschillende binnenruimten kunnen bekeken worden. Het fort heeft nog een gerestaureerde Genieloods uit 1897. Dit is de laatste nog bestaande metalen Genieloods van de Stelling van Amsterdam. De loods diende voor opslag van kanonnen, die op andere plekken in de Stelling gebruikt konden worden.

Het Kunstfort bij Vijfhuizen
Rondom het Kunstfort bij Vijfhuizen
Rondom het Kunstfort bij Vijfhuizen
Rondom het Kunstfort bij Vijfhuizen
Rondom het Kunstfort bij Vijfhuizen
Rondom het Kunstfort bij Vijfhuizen
Rondom het Kunstfort bij Vijfhuizen
Een vlinder bij het Kunstfort bij Vijfhuizen

Sinds 2005 is het Kunstfort bij Vijfhuizen een plek voor waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. Hier worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden die de omgeving van het fort weergeven. Terugkerende thema’s zijn: klimaat en landschap, grenspolitiek en verdedigingsmodellen, technologie en ritueel. Dit alles wordt gepresenteerd in tentoonstellingen, interventies in de buitenruimte en multidisciplinaire uitwisselingen.

Kunst

Binnen worden wisselende tentoonstellingen gehouden. Deze zijn tegen betaling toegankelijk. Voor een actueel overzicht van deze tentoonstellingen verwijs ik u door naar de website van het Kunstfort.

De kunst buiten is van verschillende kunstenaars. Hieronder een lijstje van de kunstwerken, de kunstenaars en het jaartal waarin de kunstwerken gemaakt zijn.


Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen – Hans van Houwelingen – 2018
Twee Koningskinderen – Simone de Groot – 2018
Hypertrophic Abyss – Annika Kappner – 2017
Flat Nature / Surface Bodies – Rachel de Joode – 2017
Levenslijn – Dik Box -2011
Achtung – Ives Maes – 2010
Aan de waterkant – Oscar Prinsen – 2010
In Heaven – Oscar Prinsen – 2010
De Boomklever – Oscar Prinsen – 2010
BLOB (Binary Large Object) – Jurgen Bey – 2009
Houten mannen in het gras – Tom Claassen – 2006
Love Gun – Serge Verheugen – 2006
De Hoorn des Overvloeds – Hans Koetsier – 1975

Kunst (Love Gun - Serge Verheugen - 2006) bij het Kunstfort bij Vijfhuizen
Kunst (De Hoorn des Overvloeds - Hans Koetsier - 1975) bij het Kunstfort bij Vijfhuizen

Praktische informatie

Overige informatie

  • In en rond het fort worden regelmatig rondleidingen gegeven. Zo is er een rondleiding rond het thema historie en een rondleiding rond het thema kunst. Tijdens de rondleiding rond het thema historie bezoekt u onder begeleiding van een gids de gebouwen op het fortterrein en de binnenruimte. De gids vertelt u het een en ander over de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam en de rol van het Fort bij Vijfhuizen deze geschiedenis. Tijdens de rondleiding kunst maakt u een wandeling langs de dan lopende tentoonstelling en langs de kunst werken op buitenterrein van het Kunstfort. De rondleiding kost € 6,– per persoon met een minimale groepsgrootte van 10 personen. De rondleiding duurt ongeveer een uur.
  • In Restaurant ’t Fort kunt u binnen of buiten op het terras genieten van een lunch, borrel of een kop koffie. U kunt hier ook terecht voor zakelijke bijeenkomsten of een (familie)feest.
  • In het Kunstfort worden workshops en lezingen gegeven.
  • Voor scholen een lespakket samengesteld.
Het restaurant in het Kunstfort bij Vijfhuizen

Bereikbaarheid

Het Fort bij Vijfhuizen met de buslijn 300 bereikbaar. Deze bus rijdt vanaf station Haarlem Centraal, Schiphol of Hoofddorp. Vanaf de halte Vijfhuizen is het 5-10 minuten lopen naar het fort. Komt u met de auto, uw auto kunt u gratis parkeren op het parkeerterrein achter de Genieloods.

Openingstijden

Het kunstfort is geopend op donderdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur.

Het fortterrein is gratis toegankelijk op maandag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.

Brasserie Fort 5 is geopend van woensdag t/m zondag van 10.00-18.00 uur.

Entree

Volwassenen: € 4,– per persoon voor tentoonstellingen in het fort.
Kinderen tot 12 jaar: gratis.
Kinderen van 12 t/m 18 jaar:  € 2,– per persoon.

Museumjaarkaarthouders: gratis.

De bui­ten­ruimte van het fort is da­ge­lijks gratis toe­gan­ke­lijk.

(Prijzen zijn van 2023).

Adres

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen
Telefoon: 023 – 55 89 013
E-mail: info@kunstfort.nl
Website:
Logo Kunstfort bij Vijfhuizen

Bewaar op Pinterest

Het Kunstfort in Vijfhuizen (Haarlemmermeer) maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam en daardoor staat het Kunstfort op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lezen over het fort doe je op mijn website. Lees je mee? #kunstfort #vijfhuizen #unesco #fort #stellingvanamsterdam #jtravel #jtravelblog Het Kunstfort in Vijfhuizen (Haarlemmermeer) maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam en daardoor staat het Kunstfort op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer lezen over het fort doe je op mijn website. Lees je mee? #kunstfort #vijfhuizen #unesco #fort #stellingvanamsterdam #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven