Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Zuid-Afrika : dag 2 – vrijdag 5 oktober 2012

Dit is het reisverslag van dag 2 van mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Zuid-Afrika. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van Fox Verre Reizen

Route: Pretoria en Soweto

Omschrijving: We beginnen de dag met een stadstour door Pretoria. Pretoria wordt ook wel de ‘Jacaranda stad’ genoemd vanwege de meer dan 80.000 Jacaranda bomen die, vooral in de lente, een prachtige paarse gloed aan de stad geven. We rijden naar Church Square waar diverse mooi gebouwen uit eind 19de eeuw staan. We maken een stop bij het Kruger Huis wat u ook kunt bezoeken (optioneel). Het Kruger Huis is het laatste huis waar President Paul Kruger heeft gewoond voordat hij Zuid-Afrika verliet. Het huis was één van de eerste huizen in Pretoria met elektriciteit en een telefoonlijn. Na het centrum bezoeken we het Voortrekker Monument en de Union Buildings. Het Voortrekker Monument is opgericht ter herinnering aan de grote trek van de blanke pioniers. In de Union Buildings bevindt zich het administratieve hoofdkwartier van de regering en vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende tuinen. In de middag heeft u de mogelijkheid om een excursie te boeken naar Soweto. Er zijn twee verschillende opties waarbij u de sfeer van Soweto goed kunt ervaren, een twee uur durende fietstour of een drie uur durende wandeling door Soweto. Een unieke ervaring! (optioneel).

Optioneel: Johannesburg: Soweto Township tour: Kosten Soweto Tour 2 uur durende fietstocht: ZAR 360,– p.p.
Muldersdrift: Dinner Carnivore Restaurant: ZAR 175,– p.p.

Overnachting: Misty Hills Country Hotel – Muldersdrift. In het artikel Foto’s van de hotels in Zuid-Afrika ziet u meer foto’s van het Misty Hills Country Hotel in Muldersdrift.

Ochtend

De wake up call van mijn eerste dag in Zuid-Afrika is om 07.00 uur. Het is tijd om me aan te kleden en mijn spullen voor een dag Pretoria en Soweto bij elkaar te zoeken. Het ontbijt is niet heel uitgebreid, maar oké. Ik loop nog terug naar mijn kamer om mijn tanden te poetsen en om mijn spullen voor vandaag op te halen. In een vergaderruimte van het hotel wil reisleider Steve het één en ander uitleggen over deze reis en ons papieren geven. We krijgen het programma en een lijst met de facultatieve excursies en de kosten hiervan, een vragenlijst met o.a. thuisblijvergegevens in geval van nood moet ingevuld worden en we horen dat het programma van morgen en overmorgen omgegooid wordt, dit omdat we in een ander hotel zullen verblijven dan in het programma staat en dat als we de programma’s niet omgooien, de route niet heel logisch meer is. Wij gaan akkoord, Steve zal dit het beste weten. Het programma voor morgen wordt Blyde Rivier Canyon/Panoramaroute en overmorgen twee gamedrives, dit i.v.m. de ligging van ons hotel bij het Kruger National Park.

De buitenkant van mijn kamer in het Misty Hills Country Hotel in Muldersdrift

Pretoria

We rijden naar Pretoria. Dit is de hoofdstad van Zuid-Afrika.

Lourence rijdt een eindje om, dit om ons het streng omheinde complex van de huidige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, te laten zien. Het hek er om heen is nieuw en heeft een kapitaal gekost, nl. 98 miljoen ZAR. Steve heeft het niet zo op de politiek.

Union Buildings

We rijden door naar de Union Buildings, het parlementsgebouw. Het gebouw ligt op een heuvel buiten het centrum van Pretoria. Bij de Union Buildings stappen we uit de bus, helaas mogen we niet naar binnen. Aan de straatkant hebben we een mooi zicht op de gebouwen. Vanuit de tuinen ervoor is er een mooi zicht op de Union Buildings en over de stad Pretoria. We hebben een kwartiertje de tijd om hier rond te lopen. Ik loop de tuinen in om van het uitzicht over de stad en het parlementsgebouw te genieten.

De Union Buildings in Pretoria

Koffiepauze en geld pinnen in Pretoria

We rijden naar het Arcadia hotel in Pretoria. Hier hebben we een koffiestop en kunnen we Zuid-Afrikaanse randen pinnen. De koffie is heerlijk. We zitten op het terras van het Arcadia hotel. De koffie zal deze reis uit de pot betaald worden. Hiervoor betalen we per persoon een bedrag aan Steve.

Na het koffiedrinken, lopen we naar een pinautomaat achter het hotel. Hier legt Steve uit hoe het pinnen in Zuid-Afrika werkt. Hij wijst ons er ook op dat we in dit land niemand moeten vertrouwen en dat we nooit alleen moeten gaan pinnen. Maximaal kan er deze keer ZAR 4.000,– opgenomen worden. Dit is per bank verschillend, maar bij de Standaard bank is het maximum bedrag ZAR 4.000,–. Bij andere banken kan het ook ZAR 3.000,– zijn.

Rondje Pretoria

We gaan met de bus het Church Square rond. Helaas stoppen we hier niet. Vanuit de bus zien we de gebouwen rondom het plein. In het midden staat het standbeeld van Paul Kruger.

Het Paul Krugerhuis is vanwege een verbouwing gesloten. Het sluiten van musea schijnt hier van de een op andere dag te gebeuren. Het museum staat wel in de optionele excursies, maar kan dus geen doorgang vinden. De jacaranda’s, waar Pretoria bekend om staat, staan helaas nog niet in bloei.

Voortrekkermonument in Pretoria

We rijden door naar het Voortrekkermonument. Het Voortrekkermonument ligt buiten Pretoria. In de schaduw, want het is inmiddels heel warm geworden, krijgen we uitleg over de voortrekkers en het hoe en waarom van dit monument.

Het Voortrekkermonument herinnert aan de overwinning van de Boeren op het Zululeger in 1838. Het is een indrukwekkend gebouw. Met een hijsbakkie (lift) gaan we naar boven. Bovenop heb ik een schitterend uitzicht over Pretoria.

Voortrekkermonument nabij Pretoria

Weer beneden bezoeken we het monument voor blanke apartheidsslachtoffers en een gedenktuin.

Wilt u ook Pretoria bezoeken, boek hier uw tour(s).

Lunch

De afspraak is dat we in een restaurant bij het Voortrekkermonument lunchen. Het is een beetje onduidelijk waar dit restaurant is. In het restaurant worden voornamelijk burgers geserveerd, ik kies dit keer voor een cheeseburger en voor een cola. Ook de lunches worden deze reis uit de pot betaald.

Bekijk ook: Foto’s van Pretoria

Fietsen in Township Soweto

We rijden naar de bekendste township van Zuid-Afrika: Soweto. Deze township ligt vlakbij Johannesburg. Township betekent niets anders dan voorstad. Het contrast is hier groot, we zien krotten, maar ook de betere buurten met de zgn. Mandelahuizen. Deze huizen zijn genoemd naar de voormalige eerste zwarte president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela. Hij heeft zelf ook in Soweto gewoond.  Samen met zijn woonde hij hier voor voor hij vanwege zijn strijd tegen de apartheid in de jaren 60 van de vorige eeuw gevangen werd gezet. Hij heeft het initiatief genomen om de arme voornamelijk zwarte bevolking een ander onderkomen dan de krotten waarin ze leefden, onder te brengen. Deze zgn. Mandela huizen staan in het hele land.

Als we in Soweto aankomen is het even zoeken waar we de jongens, die de fietstocht organiseren, zullen ontmoeten. We rijden rond het stadion dat hier ter ere van het WK Voetbal 2010 is gebouwd. Als we bij het beginpunt van onze fietstocht aankomen, moeten we eerst een verklaring tekenen dat er niemand, in geval van calamiteiten, hiervoor verantwoordelijk is behalve jijzelf. Als iedereen zijn/haar fiets heeft uitgezocht, zwaaien we naar Steve en één van de groepsleden. Zij doet vanwege haar knieproteses niet mee met deze fietstocht. Er zijn ook nog vier Engelse meiden bij ons groepje en drie begeleiders. Deze jongens zijn zelf inwoner van deze township.

We maken verschillende stops. De begeleiders leggen ons tijdens deze stops het een en ander uit over het leven in de township en hoe moeilijk dit tijdens de apartheid was. Het fietsen hier valt heel zwaar tegen, omdat het veel steil omhoog gaat en mijn conditie niet heel goed is. We zijn in het deel Orlando West.

De eerste stop is in een heel oud vervallen gebouwtje waar we uitleg krijgen over het leven hier en ook uitzicht hebben op het stadion en twee torens die gebruikt worden voor bungeejumpen.

De volgende stop is een open veld waar we opnieuw het een ander te horen krijgen over het leven in Soweto. Onze aandacht wordt afgeleid door een paar kinderen die ons heel interessant vinden en wij hen. Wat hebben ze schattige koppies, maar wat zal er van hen terecht komen als ze zo in armoede moeten leven.

Een andere stop is in een oud deel van Soweto waar twee dames en de heren traditionele Zulu-kralen en -hoofddeksel op krijgen. Ook hier komen weer kinderen kijken wat die blanken hier komen doen. De locals trekken zich niets van ons aan en gaan verder met hun eigen ding. We krijgen hier een lokaal biertje aangeboden maar die smaakt niet echt lekker. Een oudere local gaat dansen en zingen en de kinderen doen mee.

Locals in de township Soweto bij Johannesburg

Bij een pub iets verder op krijgen we een schaal kip en maïspap en bier aangeboden, maar vanwege de hygiëne (of het ontbreken daarvan in onze ogen), passen wij voor dit eten. Later wordt dit eten door een paar kinderen opgegeten.

De laatste stop is het monument ter nagedachtenis aan de Soweto-opstand in 1976. Hier niet ver vandaan rijden we nog langs het huis waar Nelson Mandela heeft gewoond. Dit huis kan bezocht worden, maar helaas voor ons is het al gesloten als we daar zijn.

Wilt u Soweto ook bezoeken, boek hier uw tour(s).

We fietsen terug naar het beginpunt. Het is warm en de weg loopt nog steeds veel omhoog waardoor ik het heel zwaar heb en een heel stuk met een begeleider moet lopen. Maar we arriveren heelhuids bij het beginpunt waar de rest van de groep met Steve al zit te wachten.

Bekijk ook: Foto’s van Soweto

Terug in het Misty Hill Country Hotel in Muldersdrift

We rijden terug naar het Misty Hills Country Hotel – Muldersdrift.

Op mijn kamer douche ik me en kleed ik me om en pak ik mijn spullen iets beter in, want morgen verhuizen we naar een ander hotel.

Diner in het Carnivore Restaurant

Om 19.00 uur is het diner in het Carnivore Restaurant. Gezamenlijk lopen we naar het restaurant waar onze tafel al is gereserveerd door Steve. Het ziet er ontzettend mooi uit en het ruikt hier ook heerlijk naar vers gebraden vlees van het wild dat in deze omgeving rondloopt. Er is een heel groot vuur waar het vlees gebraden wordt. Het is wel heel veel wat we krijgen. Er worden salades, sausjes (voor elk soort vlees een ander sausje) en vooraf een soort van bonensoep geserveerd. Met spiesen wordt het vlees geserveerd. We krijgen o.a. kudu, zebra, impala, krokodil, kip, varken en lamsvlees te eten. Het is vrij droog maar met de sausjes is het oké. Het toetje bestaat uit ijs met fruit.

Eén van de gasten van het restaurant is jarig en werkelijk al het personeel komt aan tafel zingen. Wij zijn dan zo maf dat we daarna in het Nederlands nog lang zal ze leven gaan zingen. Ik heb heerlijk gegeten. Het is gezellig vanavond in een zeer leuk restaurant.

 

Carnivore Restaurant:
The Carnivore grenst aan het Misty Hills Hotel. De ingang van het restaurant ligt te midden inheemse tuinen en een spectaculaire waterpartij en een koivijver. Het is via een rieten wandelpad te bereiken. De aantrekkingskracht van het restaurant is een grote ronde open haard met 52 geconverteerde Masaai stammen speren met een verscheidenheid van 15 verschillende soorten vlees, zoals varkensvlees, lamsvlees, rundvlees, kip, spareribs en worsten, en met inbegrip van wild vlees zoals krokodil, zebra, giraffe, impala, struisvogel, etc. De maaltijd begint met een zelfgemaakte soep van de dag en vers, dagelijks gebakken honingbrood. Een dienblad wordt geplaatst op de tafel, met de onderste laag met zes verschillende soorten salades en de bovenste laag bevat zes sauzen voor bij het vlees. Een zeer hete gietijzeren plaat wordt voor u geplaatst, en daarnaast twee potjiekos potten met ‘pap en saus’. Een gepofte aardappel wordt u ook aangeboden. Carvers komen met de zwaarden met daaraan het vlees en snijden het vlees van uw keuze direct op uw bord. Dit wordt gevolgd door een keuze uit vijf verschillende desserts en koffie. De vlag op elke tafel wordt pas verlaagd als u genoeg te eten hebt gehad. Er is plaats voor 500 gasten.

Verschillende stukjes wild vlees op mijn bord in het Carnivore Restaurant in Muldersdrift

Bij de ingang van het restaurant staan belangrijke figuren uit de Zulugeschiedenis opgesteld, waaronder Shaka Zulu en Nelson Mandela.

Als ik terug ben op mijn kamer schrijf mijn reisverslag af en zoek ik mijn spullen verder bij elkaar, want morgen is het weer vroeg dag. Dan lekker slapen.

Het weer

Zonzonnig en ± 30° C

Kaart

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 2 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika bezocht ik Pretoria met de Unions Buildings en het Voortrekkermonument en 's middags maakte ik een fietstocht door township Soweto. Alles over de tweede dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #pretoria #unionbuildings #voortrekkermonument #soweto #fietsen #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 2 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika bezocht ik Pretoria met de Unions Buildings en het Voortrekkermonument en 's middags maakte ik een fietstocht door township Soweto. Alles over de tweede dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #pretoria #unionbuildings #voortrekkermonument #soweto #fietsen #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 2 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika bezocht ik Pretoria met de Unions Buildings en het Voortrekkermonument en 's middags maakte ik een fietstocht door township Soweto. Alles over de tweede dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #pretoria #unionbuildings #voortrekkermonument #soweto #fietsen #reisverslag #jtravel #jtravelblog
Op dag 2 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika bezocht ik Pretoria met de Unions Buildings en het Voortrekkermonument en 's middags maakte ik een fietstocht door township Soweto. Alles over de tweede dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #pretoria #unionbuildings #voortrekkermonument #soweto #fietsen #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 2 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika bezocht ik Pretoria met de Unions Buildings en het Voortrekkermonument en 's middags maakte ik een fietstocht door township Soweto. Alles over de tweede dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #pretoria #unionbuildings #voortrekkermonument #soweto #fietsen #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 2 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika bezocht ik Pretoria met de Unions Buildings en het Voortrekkermonument en 's middags maakte ik een fietstocht door township Soweto. Alles over de tweede dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #pretoria #unionbuildings #voortrekkermonument #soweto #fietsen #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven