Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Zuid-Afrika : dag 3 – zaterdag 6 oktober 2012

Dit is het reisverslag van dag 3 van mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Zuid-Afrika. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van Fox Verre Reizen

Route: Pretoria Panoramaroute Ohrigstad

Omschrijving: We rijden via de plaatsjes Witbank, Middelburg, Dullstroom, Lydenburg en Graskop naar de Panorama Route. Hier bezoeken we Pilgrim’s Rest, het oudste mijnstadje van Zuid-Afrika en nog geheel in oorspronkelijke staat. We genieten van het uitzicht bij God’s Window. U maakt een wandeling naar de Bourke’s Luck Potholes waar rivierdraaikolken vreemde ronde gaten in de rotsen hebben gevormd en u gaat naar de Blyde Rivier Canyon voor een prachtig uitzicht op het drie na grootste ravijn ter wereld met de Drie Rondavels. ’s Avonds geniet u van een echt Zuid-Afrikaans welkomstdiner.

Overnachting: Hannah Lodge Ohrigstad. In het artikel Foto’s van de hotels in Zuid-Afrika ziet u meer foto’s van het Hannah Lodge in Ohrigstad.

Ochtend

Vanochtend loopt de wekker al om 05.45 uur af. Ik kleed me aan en stop de laatste spullen in de koffer zodat de koffer op de gang gezet kan worden. We vertrekken vandaag naar het tweede hotel van deze rondreis. Bij het uitchecken krijgen we ontbijtpakketten mee. Om 06.30 uur rijden we. De kofferboy van het hotel heeft alle koffers in de aanhanger van Lourence geplaatst. In de bus eet ik de inhoud van het ontbijtpakket op. Het ontbijtpakket bestaat uit een blikje ijsthee, een croissant, een appel, meerdere andere broodjes, een meergranenmuffin en een ei. Het is een smakelijk ontbijt.

Bij een benzinestation nabij Middelburg maken we een stop en drinken we koffie. Om 08.30 uur rijden we verder vanaf het benzinestation door het landbouwgebied en steenkoolgebieden.

Onderweg naar de Panoramaroute

Bij de Spar in het plaatsje Belfast, maken we een stop. Steve wil de snoepbox volproppen en daar moet van alles voor gekocht worden. Hij koopt ook nog koekjes voor onderweg. De groep loopt op zijn gemak door de supermarkt om een kijkje te nemen wat er in Zuid-Afrika in een supermarkt verkocht wordt. Het is een hele grote supermarkt met heel veel keuze.

Panoramaroute

We rijden verder door het berggebied in de richting van Dullstroom. We maken een fotostop op een schitterend plekje waar we genieten van het schitterende landschap. We beginnen aan één van de mooiste en meest bekende routes in Zuid-Afrika: Panoramaroute.

Aan de Panoramaroute bezoeken we achtereenvolgens:

  • Pilgrim’s Rest
  • Graskop
  • God’s Window
  • Bourke’s Luck Potholes
  • Drie Rondavels
  • Blyde Rivier Canyon

Pilgrim's Rest

Pilgrim’s Rest is de eerste stop. Dit is een oud mijnwerkersstadje. Lourence en Steve zullen om 13.00 uur op ons staan te wachten. We lopen de vele oude huisjes langs in Uppertown. Veel van deze huizen zijn nu als souvenirwinkels ingericht. Het is een leuke plaats, maar wel heel toeristisch. Er is een oud hotel, een postkantoor zoals het vroeger was, een likeurwinkel. Overal zijn kraampjes met van alles en nog wat te koop. We zijn allemaal om 13.00 uur terug bij de bus.

Pilgrim's Rest aan de Panoramaroute

Lunch in Graskop

We rijden door naar Graskop. De verkopers zijn opdringerig, want we zijn amper de bus uit of ze lopen al om ons heen. Vreselijk. Ik houd hier niet van, laat me rustig uitstappen en rustig dit stadje doorlopen en laat me met rust. Als ik iets wil kopen geef ik dat wel aan. We hebben tot 14.00 uur de tijd om door Graskop te lopen. Achteraf hadden we liever langer in Pilgrim’s Rest willen rondlopen en daarna lunchen in Graskop. In Graskop is niets te beleven. En we hebben hier bijna een uur de tijd.

We lunchen bij Harries Pancake. Ik heb een pannenkoek met banaan, suiker en ijs. Dit is wel een heel leuk plekje en ook een heel druk restaurant.

Lunch bij Harries Pancake in Graskop

God's Window

Na de lunch rijden we naar God’s Window. We treffen het niet, want het is heiig. Dat wat we zien is schitterend. Het is een open gaat waar je inkijkt maar als het helder weer is zou je tot aan het Kruger National Park moeten kunnen kijken. Helaas vandaag niet.

God's Window aan de Panoramaroute

Bourke's Luck Potholes

De volgende stop is Bourke’s Luck Potholes. Dit is een schitterend gebied met veel water en graniet en een door water en erosie uitgesleten steenmassa. Onze groep loopt een rondje en geniet van dit fenomeen. Het is een indrukwekkend natuurgeweld. Het is er ook best druk met lokale mensen. Het is weekend en dit zal dan voor hen ook een uitje zijn. Het een ontzettend mooi gebied. We hebben geboft met het weer, want het is zonnig en warm vandaag.

Bourke's Luck Potholes aan de Panoramaroute

Wilt u ook de Panoramaroute bezoeken, boek hier uw tour(s).

Drie Rondavels

Als we allemaal uitgekeken en uitgefotografeerd zijn, rijden we verder naar de Drie Rondavels. Ook dit is weer een schitterend natuurfenomeen waar het zo moet zijn dat er uit de bergen drie rondavels gesleten zijn (rondavels zijn typisch Zuid-Afrikaanse hutten). We lopen een stukje en kijken bij twee verschillende uitzichtpunten naar de overkant van de Blyde Rivier.

De Drie Rondavels aan de Panoramaroute / Copyright © JTravel.nl

Aankomst in Hannah Lodge

We rijden naar Hannah Lodge, onze verblijfplaats voor de komende twee nachten. Op het terrein van Hannah Lodge spotten we het eerste wild van deze reis: een wrattenzwijn, parelhoenders, een kudu en springbokken. De accommodatie ligt in een natuurpark.

Het is een schitterende accommodatie. Bij de receptie krijgen we een welkomstdrankje en de sleutel van de kamers. Ik heb een tweepersoonskamer voor alleengebruik.

In mijn kamer stap ik onder de douche en pak ik mijn spullen voor vanavond, want de afspraak is dat we om 19.00 uur bij de receptie samenkomen om onze eerste aanbetaling voor de facultatieve excursies te doen. Dit zijn de excursies naar het Kruger National Park met een 4×4 onder begeleiding van een ranger en de gamedrive van morgenochtend hier bij Hannah Lodge. De hele groep wil de beide facultatieve excursies maken. Onder het genot van een drankje krijgen we uitleg over het schoolsysteem in Zuid-Afrika.

Mijn kamer in Hannah Lodge in Ohrigstad

Diner

Dan gaan we aan tafel. Dit is het welkomstdiner in Zuid-Afrika. We kunnen uit verschillende gerechten kiezen. Ik kies voor slakken (alternatief is een aspergepannenkoek en ik lust geen asperges, dan is de keuze beperkt en slakken heb ik nog nooit gegeten), salade en brood, en lamsvlees met broccoli met kaassaus en rijst (alternatief was aardappel met elandvlees en kip) en als toetje fruitsalade (alternatief zijn dadels in custard en een carameltoetje). Het is heerlijk.

Slakken als onderdeel van het diner in Hannah Lodge in Ohrigstad

Terug in mijn kamer schrijf ik mijn reisverslag van deze dag en daarna is het lekker slapen.

Het weer

Zonzonnig en ± 30° C

Kaart

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 3 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika rijden we de Panoramaroute met bezoeken aan Pilgrim's Rest, God's Window, Bourke's Luck Potholes en de Drie Rondavels, Alles over de derde dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #panoramaroute #drierondavels #bourkesluckpotholes #godswindow #graskop #pilgrimsrest #reisverslag #jtravel #jtravelblogOp dag 3 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika rijden we de Panoramaroute met bezoeken aan Pilgrim's Rest, God's Window, Bourke's Luck Potholes en de Drie Rondavels, Alles over de derde dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #panoramaroute #drierondavels #bourkesluckpotholes #godswindow #graskop #pilgrimsrest #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 3 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika rijden we de Panoramaroute met bezoeken aan Pilgrim's Rest, God's Window, Bourke's Luck Potholes en de Drie Rondavels, Alles over de derde dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #panoramaroute #drierondavels #bourkesluckpotholes #godswindow #graskop #pilgrimsrest #reisverslag #jtravel #jtravelblog
Op dag 3 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika rijden we de Panoramaroute met bezoeken aan Pilgrim's Rest, God's Window, Bourke's Luck Potholes en de Drie Rondavels, Alles over de derde dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #panoramaroute #drierondavels #bourkesluckpotholes #godswindow #graskop #pilgrimsrest #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 3 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika rijden we de Panoramaroute met bezoeken aan Pilgrim's Rest, God's Window, Bourke's Luck Potholes en de Drie Rondavels, Alles over de derde dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #panoramaroute #drierondavels #bourkesluckpotholes #godswindow #graskop #pilgrimsrest #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 3 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika rijden we de Panoramaroute met bezoeken aan Pilgrim's Rest, God's Window, Bourke's Luck Potholes en de Drie Rondavels, Alles over de derde dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #panoramaroute #drierondavels #bourkesluckpotholes #godswindow #graskop #pilgrimsrest #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven