Programma voor vandaag volgens de beschrijving van de reisorganisatie:

Route dag 19: Ho Chi Minh City - Mekong Delta - Can Tho
Vandaag rijden we naar de Mekong Delta, ook wel de 'Rijstkom' van Azië genoemd. In de waterstad Cai Be stappen we op een boot en varen we over de rivier de Mekong. We stoppen onder andere bij een familiebedrijfje dat mierzoete rijstkoekjes maakt. We bezoeken de leuke drijvende markt en stoppen bij een eilandje, waar u heerlijk fruit krijgt aangeboden. We varen verder naar Vinh Long via grachten, kanalen en kreken. Overal zijn drijvende markten en tuinen te zien. U overnacht in Can Tho.

Overnachting: Kim Tho Hotel – Can Tho. (Voor meer foto's van dit hotel, zie artikel foto's hotels Vietnam).Vanochtend is de wake up call om 06.30 uur. Ik kleed me aan en maak mijn koffer dicht, want die moet om 07.00 uur buiten de deur staan. We verlaten vandaag Ho Chi Minh City en brengen een bezoek aan de Mekong Delta ten zuiden van de stad. Ik ga ontbijten en als ik terug ben op mijn kamer maak ik een begin met mijn reisverslag. Om 08.00 uur staat de hele groep buiten om te vertrekken.

Langs de Mekong Rivier

Onderweg krijgen we uitleg over de Mekong Rivier die ontspringt in Tibet en dan via China, Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam in de zee uitmond. Ik ben in Thailand ook al bij de Mekong Rivier geweest en ik heb er daar ook op gevaren. Wel grappig dus dat we hier weer op deze rivier gaan varen, vele duizenden kilometers verder. In de bus zien we een film over het leven en de flora en fauna langs de rivier. Er zijn drie rivieren die samen de Mekong Delta vormen.

We rijden langs een tempel waar een soort hakenkruis op staat, maar dit is net als op de graven die we verschillende keren hebben bezocht, een heilig teken in Vietnam. Onderweg naar de Delta maken we een koffiestop. Ik drink een cola want heb even geen zin in de vieze koffie die ze hier maken. We komen aan bij de Mekong Rivier. We stappen op een boot en we gaan vanaf het water het lokale leven bekijken. Aan en op de rivier gebeurt van alles: er wordt gewassen, gevist, er worden goederen verkocht en aangekocht. Het is een gore, vieze rivier.

In Cai Be gaan we aan land om hier wat lokale winkeltjes te bekijken. Ze maken hier kokossnoepjes, rijstvellen, rijstkoekjes. Deze worden hier ook ingepakt en verkocht. Eén groepslid probeert om een rijstvel te maken maar dat lukt niet. Hier wordt ook jasmijnthee verhandeld. We kunnen het eerst proeven en dan voor de belangstellenden is het ook te koop. Ik koop twee blikjes jasmijnthee. Ik vind dit heerlijke thee.

Dan gaan we per boot weer verder de Mekong River op. We stappen over op de sampans, smalle bootjes, waar we met drie man/vrouw in zitten. De bootjes worden door een vrouw met roeispaan voortbewogen. Niet iedereen durft het aan om in deze bootjes te gaan zitten. Iedereen heeft een typisch Vietnamees hoedje op. Deze beschermd tegen de zon. Het is een schitterende tocht over de zijrivieren en kanalen. We komen langs mangroves en zien ook hier mensen die er wonen en langs de rivier hun ding doen. Ze wonen wel heel erg afgelegen.

Olifantenvis tijdens de lunch

Na een tijdje gaan we aan land. Hier zien we ook degenen terug die het niet aandurfden op deze bootjes mee te gaan. Het is lunchtijd. Dit is heel leuk. We krijgen rijstpapier, mint en komkommer en een olifantenoorvis op tafel. Per tafel wordt er voorgedaan hoe van deze ingrediënten zelf een loempia te maken. Het is heerlijk. De vis is overheerlijk. We eten hem aan mijn tafel dan ook helemaal op. Ook als we geen bladeren weer hebben om de loempia’s te vouwen. Verder hebben we nog rijst, groentesoep, andere loempia's, varkensvlees en vers fruit dat bestaat uit banaan, rambutan en ananas. De rambutan groeit hier overal en die zie je hier ook op de vele handelaarsboten vervoerd worden. Voor degenen die dat leuk vinden is er een python die je om je nek kan hangen. Nu dank u, dat hoeft van mij niet.

We varen verder met een andere boot. Onderweg zien we het leven aan de rivier aan ons voorbijgaan. Onderweg krijgen we verse kokosnoten die we leeg kunnen drinken. Heerlijk. Ik voel me niet helemaal lekker, ik ben moe en ik heb last van mijn darmen. Ik knap op als ik van dit sap drink. Om 15.15 uur leggen we aan in Vinh Long. We verlaten de boot en voor we de bus in stappen zien we een zwaar misvormde man. Hij is een slachtoffer van Agent Orange. Zijn gezicht is veel te groot en helemaal misvormd. In de bus horen we van Jan dat hij hier elke dag om zijn fietsje naar toe komt en nog bij zijn moeder woont.

We rijden naar ons hotel in Can Tho. Hier worden we verwelkomd met een glas watermeloensap. Heerlijk lekker fris. De kamers worden toegewezen. Het is een mooie kamer, maar wel hele lage bedden. Ik heb een inloopdouche (later hoor ik van veel andere reisgenoten dat ze een bad hebben).

Mijn kamer in het Kim Tho Hotel in Can Tho

Ik wil voor ik ga douchen nog even naar buiten. Het is nu nog dag en ik wil de benen strekken. Ik loop in de richting de markt. In een parkje dat ik voorbij loopt staat het standbeeld van Ho Chi Minh. Ik kom een paar reisgenoten tegen en samen lopen we de overdekte markt over. Het ziet er niet heel groot uit maar er zijn wel leuke dingen te koop. Ook buiten is nog een deel van de markt te vinden. We lopen terug naar het hotel. Ik ga nog naar het dak van het hotel vanwaar een mooi uitzicht is over de rivier en het park met daarachter de overdekte markt.

Ik neem een douche. Om 19.00 uur worden we beneden verwacht voor het afscheidsdiner. De reis zit er bijna op. Als we compleet zijn, lopen we met zijn allen naar een restaurant dat achter de overdekte markt ligt. We hebben met de groep twee lange tafels. Het is heel gezellig. Voordat we gaan eten worden de busboy, chauffeur, Thuan en Jan hartelijk bedankt voor de fijne reis en krijgen zij hun tip. Voor de busboy, chauffeur en Thuan is dit een vast bedrag per persoon en ook Jan krijgt een envelop met inhoud. Deze envelop is vanochtend al in de bus rondgegaan. Reisleider Jan houdt zijn praatje en een groepslid geeft hem de envelop met inhoud. Daarna heb ik heerlijk gegeten. We krijgen garnalen in mangosaus, rijst, kip, kool, beef, geflambeerde bananen, gebakken vlees in krokante korst, friet. De gezellige avond loopt helaas weer ten einde en we lopen terug naar het hotel.

In mijn kamer pak ik mijn spullen in zodat we morgen zo het vliegtuig in kunnen, en verder maak ik mijn reisverslag van vandaag af. Het is bedtijd.

Het weer: Half bewolkthalf bewolkt en ± 28° C


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Op dag 19 van mijn rondreis door Vietnam vertrek ik uit Ho Chi Minh City en reis naar de Mekong Delta en Can Tho. Alles over de negentiende dag van mijn reis door Vietnam lees je hier. Lees je mee? #vietnam #mekongdelta #cantho #boottocht #reisverslag #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment