JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Tijdens mijn groepsrondreis door Vietnam maakte ik een boottocht met een sampan in de Mekong Delta in Vietnam. Meer over de Mekong Delta leest u in dit artikel.


De Mekong Delta is een gebied in het zuidwesten van Vietnam waar de rivier Mekong met een net van zijtakken (die met kanalen zijn verbonden) in de Zuid-Chinese Zee uitmondt. De delta omvat het hele gebied ten zuidwesten van Ho Chi Minh Stad en grenst aan Cambodja. De delta bestaat uit vele honderden kleine waterwegen, en diverse grote rivieren, waaronder het laatste stuk van de 4.200 kilometer lange rivier de Mekong (die in de Tibetaanse hoogvlakte begint). De Vietnamezen noemen het gebied Cuu Long, 'Negen Draken'. Dit is een verwijzing naar de negen rivierarmen van de Mekong. Deze waaieren uit over de vlakten en worden gevormd door de millennialange afzetting van slib. Voordat de Mekong Vietnam bereikt, heeft de Mekong Rivier al meer dan 4.000 kilometer afgelegd. De rivier vindt zijn oorsprong hoog op het Tibetaanse Plateau, vervolgens loopt de rivier door het zuiden van China, langs Myanmar, door het grensgebied tussen Laos en Thailand en dan buigt hij af en stroomt via Cambodja Vietnam in. De rivier is na de Jangtsekiang en de Gele Rivier de op twee na langste rivier van Azië.

De Mekong Delta is erg vlak en heel groen en vruchtbaar. Het gebied wordt ook wel 'the breadbasket' van Vietnam genoemd, maar de naam 'ricebasket' zou beter op zijn plaats zijn. Ook andere producten doen het hier goed. Er zijn overal markten waar de lokale producten worden verkocht. Dit zijn zowel drijvende markten als markten aan wal in de diverse plaatsen in de delta. De varende huizen zijn een opmerkelijk verschijnsel in de rivieren en kanalen van de Delta. Deze huizen zijn gebouwd op vlotten van gekoppelde olievaten.

De Mekong Delta is een zeer populaire toeristische attractie in Vietnam. Tijdens uw verblijf in de Mekong Delta kunt u veel boottochten maken en kunt u een bezoek brengen aan een drijvende markt. De bevolking gaat geheel haar eigen gang. Ook de kleine kanaaltjes waar een westerling in zijn eentje gegarandeerd verdwaalt, zijn prachtig en u krijgt juist hier een goed idee van hoe de bevolking hier leeft. U maakt kennis met de Khmer, de oorspronkelijke bewoners van Cambodja, die hun heil in Vietnam hebben gezocht. U hebt er diverse prachtige lokale dorpjes, uitgestrekte rijstvelden en prachtige drijvende dagmarkten. Een bezoek aan een drijvende markt mag u zeker niet overslaan. Nergens in Vietnam kunt u zo goed het lokale leventje meemaken. Tot deze alledaagse taferelen behoren de in witte ao dai geklede schoolmeisjes die fietsen over de landweggetjes, kinderen op waterbuffels, rijstwerkers neergehurkt in een smaragdgroene zee van rijstplanten, marktkooplui achter bergen fruit, lichtgele wierookstokjes langs de weg, Khmermonniken die wandelen in de schaduw van pastelkleurige pagodes, de plaatselijke bevolking die over de touwbruggen loopt of vaart door het vlechtwerk van kanalen. De invloed van de rivier is enorm. Het is het levensvocht voor de rijst en het fruit. De rivier wemelt ook van de vaartuigen, van de gammele roeibootjes tot de kolossale sampans.

Drijvende markt op de Mekong Rivier

De drijvende markten zijn de grootste attractie van de delta. De markt in Cai Rang is de kleurrijkste en levendigste. Een andere drijvende markt vindt u in Cai Be. Yams, uien en andere groenten hangen aan de rechtopstaande stokken, die aan de zijkanten van de grote sampans zijn vastgebonden: ze tonen de vracht van de boot aan de kopers, die op kleine bootjes voorbij varen. In Vinh Long zijn de drijvende markten zijn niet voor toeristen, maar voor de lokale bevolking bestemd. Langs de nauwe kanalen staan waterpalmen en bananenbomen. De drassige aanslibsels zijn begroeid met boomgaarden en bonsaituinen. Vinh Long ligt in het hart van de delta, op een eiland dat wordt gevormd door de twee grootste zijarmen van de Mekong, de Tien en de Hau. Het is een uitvalsbasis voor de verkenning van de omliggende waterwegen.


Voor meer foto's van de Mekong Delta, zie: foto's Mekong Delta.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

De Mekong Delta is erg vlak en heel groen en vruchtbaar.  Er zijn overal markten waar de lokale producten worden verkocht. Dit zijn zowel drijvende markten als markten aan wal in de diverse plaatsen in de delta. De varende huizen zijn hier een apart verschijnsel. Hier lees je meer over de Mekong Delta. Lees je mee? #mekong #mekongdelta #drijvendemarkt #vietnam #jtravelblog #jtravel De Mekong Delta is erg vlak en heel groen en vruchtbaar.  Er zijn overal markten waar de lokale producten worden verkocht. Dit zijn zowel drijvende markten als markten aan wal in de diverse plaatsen in de delta. De varende huizen zijn hier een apart verschijnsel. Hier lees je meer over de Mekong Delta. Lees je mee? #mekong #mekongdelta #drijvendemarkt #vietnam #jtravelblog #jtravel

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment