Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Company’s Garden in Kaapstad

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 2 Company’s Garden Kaapstad. Company’s Garden in Kaapstad wordt ook wel Kompanjiestuin genoemd. Een mooi park in het altijd drukke Kaapstad.

Inhoudsopgave

Geschiedenis

Deze tuinen werden in 1652 onder leiding van Jan van Riebeeck aangelegd. Dit om de VOC-schepen die op weg naar de Oost waren te voorzien van verse groenten en fruit.

Er groeien inheemse en exotische bomen en struiken in deze voormalige moestuin. De Government Avenue loopt dwars door het park. Hierlangs groeien prachtige oude eiken. De Company’s Garden ligt in het centrum van Kaapstad en heeft verschillende in- en uitgangen. De grootste in- en uitgang vindt u aan Adderly Street.

Op 29 april 1652 begon de hoofdtuinier met de toepasselijke naam Hendrik Boom met de aanleg van de Company’s Garden. Een perenboom die hij daar ruim 350 jaar geleden plaatste staat er nog altijd. De tuin was voornamelijk bedoeld voor het verbouwen van groentes. Naast het voedsel dat hier verbouwd werd, kwam er in de tuin steeds meer plek voor ontspanning. Hendrik Boom ontwikkelde een gedeelte dat als park diende, compleet met sierbeplanting. In de 18e eeuw vertrokken de Nederlanders uit Zuid-Afrika en namen de Engelsen het stokje over.

De Engelsen brachten onder andere de Victoriaanse stijl naar Zuid-Afrika. De Public Garden groeide uit tot een botanische tuin met rozenvelden en fonteinen.

De rozentuin in Company's Garden in Kaapstad

Company's Garden in Kaapsd

Nu vindt u er een variëteit aan inheemse en tropische planten, struiken en bomen, een volière en een restaurant. Het is een oase van rust in een grote stad als Kaapstad. De tuin omvat 6 hectare, oftewel 12 voetbalvelden. Sinds 1848 is de tuin geopend voor het publiek. De Company’s Garden is in het bezit van een vogelhuis, oranjerie en een zonnewijzer uit 1787. U vindt hier ongeveer 8.000 verschillende planten. In de botanische tuin bevindt zich het restant van de perenboom die Hendrik Boom plantte. Ieder jaar krijgt deze perenboom nog steeds zijn voorbeeldige, witte bloesem. Daarnaast bevindt zich hier een kruidentuin met kruidige planten. De kruiden maakten een belangrijk onderdeel uit van de moestuin tijdens de Nederlandse overheersing. In de 17e en 18e eeuw werden ze in grote hoeveelheden geëxporteerd naar Batavia en Europa. Tegenwoordig vindt u in de kruidentuin inheemse bomen, kruidenbedden en vetplanten.

U kunt eten in een openluchtrestaurant, met daar vlakbij de saffraanperenboom die kort na de komst van Jan van Riebeeck is geplant. Het is een heerlijke plek om de rust van de stad op te zoeken, mensen te kijken en duiven te voeren.

Cecil Rhodes is een zeer bekend persoon in Zuid-Afrika. Eind 19e eeuw was hij een bekende diamantenhandelaar en oprichter van het vroegere Rhodesië, nu Zambia en Zimbabwe. Hij introduceerde de grijze eekhoorns in de Public Garden. U kunt in de tuin nootjes kopen en deze voeren aan de tamme diertjes om u heen. De tuin beschikt ook over minder tamme beesten.

Struin door het gebied en u ziet vlinders, kikkers, libellen en misschien een zeldzame kameleon.

Midden in de Public Garden vindt u het vogelhuis. Hier vindt u schitterende vogels. Dit is een grote trekpleister voor de kinderen.

In het park vindt u gedenktekens van de voormalige presidenten en gouverneurs.

Naar schatting bezoeken jaarlijks ongeveer 700.000 mensen de tuinen.

Om het park heen staan enkele prachtige oude gebouwen zoals het South African Museum en het Planetarium, het Parlementsgebouw, de oudste Joodse Synagoge en Joods museum (met een uitgebreide tentoonstelling over Joodse concentratiekampen), het oude slavenkwartier (tegenwoordig het cultureel museum) en de eerste Anglicaanse Kerk van Kaapstad, de St George’s Cathedral (hier was ooit Desmond Tutu aartsbisschop) en de South African National Gallery.

Een wandeling in en om de Company’s Garden een absolute aanrader.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar Kaapstad bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Praktische informatie

Openingstijden

Het park is dagelijks geopend van 07.30–20.30 uur van december t/m februari en van 07.00–19.00 uur van maart t/m november.

Entree

De entree is gratis.

Bekijk ook: Foto’s van Kaapstad

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik Company's Garden in Kaapstad. Hier lees je de informatie over Company's Garden lees je hier? Lees je mee? #kaapstad #capetown #companysgarden #zuidafrika #southafrica #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik Company's Garden in Kaapstad. Hier lees je de informatie over Company's Garden lees je hier? Lees je mee? #kaapstad #capetown #companysgarden #zuidafrika #southafrica #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven