Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fish River Canyon

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 9 Fish River Canyon in het zuiden van Namibië, de op twee na langste canyon ter wereld.

Inhoudsopgave

Fish River Canyon is de op twee na langste canyon ter wereld, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten en Blauwe Nijl-Canyon in Ethiopië. De canyon heeft een lengte van 161 kilometer, een breedte van 27 kilometer en diepte van 500 kilometer.

Ligging

Fish River Canyon begint bij het plaatsje Seeheim en eindigt bij Ai-Ais. Daarna mondt de rivier uit in de Oranjerivier langs de grens met Zuid-Afrika.

Fish River Canyon

De Fish River Canyon bestaat voor het grootste deel uit zwart kalksteen en zandsteen. Door de kloof loopt de Fish River, een rivier met een lengte van 650 kilometer. Na de canyon mondt de rivier uit in de Oranje Rivier. Tachtig kilometer noordwaarts van het zuidelijke Ai-Ais, kronkelt de rivier bij Hell’s Bend in een aantal scherpe bochten door de kloof. De hoofdtoegang bevindt zich bij Hobas Information Center aan de noordkant van de canyon. U kunt een aantal uitkijkpunten bezoeken, zoals Main Viewpoint en Hiker’s Viewpoint. Beide uitkijkpunten zijn bereikbaar via Hobas Campsite. Bij Main Viewpoint is rondom het uitkijkpunt, een picknickplaats gemaakt met toiletten, tafels en enkele braaiplaatsen. Vanaf de picknickplaats kijkt u in westelijke richting naar de canyon. Vooral ‘s ochtends is het zicht helder. Vanaf Hobas Campsite loopt ook nog een pad naar Sulphur Springs Viewpoint, een derde uitkijkpunt. Vanaf de camping volgt u een gravelweg van vijftien kilometer langs de canyon. Met droog weer kan dit pad met een gewone auto gereden worden. Vanaf Sulphur Springs loopt het pad nog door, maar dit is alleen per 4×4 bereikbaar en u moet dit vooraf bij NWR aanvragen. Bij Sulphur Springs loopt een steil pad de canyon in. De toegang is verboden.

Sinds 1996 ligt aan de oostkant van de Fish River Canyon het Gondwana Canon Park. Jarenlang werd dit droge land met een regenval van minder dan 100 milimeter per jaar, gebruikt voor het houden van schapen. Met het oprichten van het Gondwana Canon Park is een begin gemaakt met het teruggeven van ongeveer 100.000 hectare grond aan de natuur. De oorspronkelijke flora en fauna keert langzamerhand terug. Kudu’s, gemsbokken, springbokken en struisvogels vormen een populatie die zich vrijelijk kan bewegen en waarvoor watervoorzieningen zijn getroffen. In het gebied rond de canyon leven veel verschillende soorten insecten, reptielen en vogels waaronder de Afrikaanse visarend, zwarte ooievaar, Egyptische gans, reuzenreiger, witborstduiker en jakhalsvogel. Maar ook zoogdieren zoals bergzebra, kudu, steenbok, bruine hyena, jakhals, luipaard, vleermuis-orenvos, gemsbok en de klipspringer die opvalt door de manier van voortbewegen op de steile rotsen.

Fish River Canyon

Een afdaling in de canyon is alleen toegestaan aan deelnemers aan de Fish River Canyon Hiking Trail. Deze wandeltocht duurt 5 dagen, is alleen geopend tussen 1 mei en 15 september en moet vooraf besproken worden bij NWR. In het zuiden eindigt de canyon bij Ai Ais. U kunt vanaf Ai Ais gemarkeerde wandeltochten maken. Deze wandeltochten leveren niet hetzelfde uitzicht op zoals bij de uitkijkpunten van Hobas Campsite. Het wandelpad door de kloof is 90 kilometer lang en is één van de populairste wandelroutes in Zuidelijk Afrika. Het is een zware wandeling, vaak in heel hoge temperaturen. In de canyon wordt aan trail running gedaan.

Volgens geologen begint de ontstaansgeschiedenis van de Fish River Canyon ongeveer 1800 miljoen jaar terug. Lava, leisteen en zandsteen hebben zich op de flanken van de canyon vastgezet waarna het gesteente door de hitte tot graniet is verhard. De afkoeling zorgde voor scheuringen met het ontstaan van rotsen tot gevolg. Bewegingen van aardlagen hebben voor een verdere verdieping van de canyon en voor het ontstaan van de rivier gezorgd. Omdat de Fish River het grootste deel van het jaar over water beschikt, oefent de canyon een grote aantrekkingskracht uit op zowel dieren als mensen. Opgravingen laten zien dat de Bushman (zowel Khoi als San) ongeveer 50.000 jaar geleden al in de streek rondtrokken. Er bestaat binnen de Bushman-cultuur een legende waarin het ontstaan van de canyon vanuit de jacht op een boosaardige slang verklaard wordt. Deze probeerde zich het vege lijf te redden door te verdwijnen in een diep gat, dat nu de canyon is.

De beste periode om door Fish River Canyon te reizen is van oktober tot half december. De temperatuur is dan goed en het is er niet druk. Een andere goede periode is van half maart tot half april. Van januari tot april is de meeste kans op regen.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

In het zuiden van Namibië ligt de Fish River Canyon, de op twee na langste canyon ter wereld. Er zijn een aantal uitkijkpunten te bezoeken, zoals Main Viewpoint en Hiker's Viewpoint. Geniet van de natuurschoon. Lees meer over de Fish River Canyon op mijn website. Lees je mee? #fishrivercanyon #namibie #jtravel #jtravelblog In het zuiden van Namibië ligt de Fish River Canyon, de op twee na langste canyon ter wereld. Er zijn een aantal uitkijkpunten te bezoeken, zoals Main Viewpoint en Hiker's Viewpoint. Geniet van de natuurschoon. Lees meer over de Fish River Canyon op mijn website. Lees je mee? #fishrivercanyon #namibie #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven