Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kasteel de Goede Hoop in Kaapstad

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 19 Kasteel de Goede in Kaapstad.

Inhoudsopgave

Ligging

Kasteel de Goede Hoop ligt aan de oostkant van de parade aan de Buitenkantstraat in het centrum van Kaapstad.

Geschiedenis

Kasteel de Goede Hoop werd tussen 1664 en 1679 gebouwd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

Kasteel de Goede Hoop heeft tien meter hoge muren en vijf bastions, die genoemd zijn naar een titel van de prins van Oranje: Leerdam, Oranje, Nassau, Buren en Katzenellenbogen. Oorspronkelijk was het kasteel opgericht in hout door Jan van Riebeeck. Pas jaren later is het vervangen door de huidige stenen constructie. Het kasteel huisvest een militair en maritiem museum en de Iziko William Fehr Collection. Dit is een verzameling historische schilderijen, meubilair, keramiek en andere voorwerpen uit de 17e, 18e en vroege 19e eeuw.

Kasteel de Goede Hoop

U betreedt Kasteel de Goede Hoop door een poort met daarboven de klokkentoren die in 1684 voltooid is. Deze enorme klok, die dag en nacht de uren sloeg en luidde bij belangrijke begrafenissen, werd in Amsterdam gegoten en klonk voor het eerst in 1697.

U kunt een bezoek brengen aan de griezelige duisternis van de Martelkamer en het Donkere Gat, waar het, naar men zegt, spookt. De bewakers van het kasteel beweren dat ze een spookachtig gekrijs en de echo van voetstappen horen. Deze geluiden zouden worden gemaakt door slachtoffers van de gruwelijke martelpartijen uit het verleden. In het Cellar Museum zijn kunstvoorwerpen, die tijdens opgravingen in de kelder zijn gevonden, zoals botten, schilderijen en antiek bestek, te bezichtigen. Verder is er de Lady Anne Barnard Kamer. Deze kamer is vernoemd naar de Engelse edelvrouwe die hier van 1797 tot 1802 woonde. Buiten ziet u de gerestaureerde Dolfijnvijver, vernoemd naar een beeld van een dolfijn in mediterrane stijl. De restauratie, afgerond in 1982, was gebaseerd op schetsen van Lady Anne Barnard. Het Bakhuys is gerestaureerd. In dit pand is het restaurant gevestigd.

Kasteel de Goede Hoop in Kaapstad

Gouverneur Van Rheede van Oudtshoorn gaf opdracht tot de bouw van de Kat, een dikke stenen kruismuur voor verdedigingsdoeleinden. Daar werden later over de gehele breedte van de binnenplaats gebouwen aan toegevoegd.

Eén van die gebouwen herbergt de William Fehr collectie, een collectie met documenten, oude schilderijen van de kaap en een beeldhouwwerk van Anton Anreith (1754-1822). Vanaf het Katbalkon werden juridische veroordelingen en aankondigingen voorgelezen.

Op werkdagen wordt dagelijks om 10.00 en 12.00 uur de ‘Sleutelceremonie’ uitgevoerd door de daar gelegerde soldaten. Het kasteel is nog altijd een militaire basis. Na deze sleutelceremonie volgt er het afvuren van een ‘minikanon’. (Schrik niet, want het minikanon maakt ondanks dat het echt heel klein is, een enorme herrie, vooral als u daar niet op verdacht bent). De wisseling van de wacht wordt van maandag tot vrijdag om 12.00 uur gehouden.

Het afsteken van het kanon in Kasteel de Goede Hoop in Kaapstad

Bekijk ook: Foto’s van Kaapstad

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Kasteel de Goede Hoop in Kaapstad is tussen 1664 en 1679 door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) gebouwd. In het kasteel kun je een militair en een maritiem museum en de Iziko William Fehr Collection (verzameling historische schilderijen, meubilair, keramiek en andere voorwerpen uit de 17e, 18e en vroege 19e eeuw) bezoeken. #kaapstad #kasteeldegoedehoop #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Kasteel de Goede Hoop in Kaapstad is tussen 1664 en 1679 door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) gebouwd. In het kasteel kun je een militair en een maritiem museum en de Iziko William Fehr Collection (verzameling historische schilderijen, meubilair, keramiek en andere voorwerpen uit de 17e, 18e en vroege 19e eeuw) bezoeken. #kaapstad #kasteeldegoedehoop #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven