Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kaapstad

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 19, dag 21 en dag 22 de verschillende bezienswaardigheden in Kaapstad. Ik vind Kaapstad één van de mooiste steden ter wereld. Er is zoveel te zien en doen, dat u hier makkelijk een week kunt doorbrengen en dan nog zegt, ik heb niet alles gezien. In dit artikel geef ik veel informatie over de tweede stad van Zuid-Afrika.

Inhoudsopgave

Ligging

Kaapstad ligt in het zuidwesten van Zuid-Afrika in de provincie West-Kaap. De stad ligt prachtig op een schiereiland aan de beroemde Tafelberg en de imposante Tafelbaai.

Geschiedenis

De Nederlandse geschiedenis in de Kaap begint officieel op 6 april 1652, toen Jan van Riebeeck hier arriveerde om in opdracht van de VOC een verversingspost te stichten. Er waren hem al heel wat ontdekkingsreizigers en schepen voorgegaan. Vooral de Portugezen en Spanjaarden waren zeer bedrijvig op deze route, maar hadden hun zinnen gezet op gebieden zoals Mozambique en Tanzania.

Al in 1487, ongeveer 150 jaar voor de vestiging van de verversingspost, was Bartholomeos Dias vanuit Lissabon in Zuid-Afrika aangekomen. Niet voor niets heeft de zuidelijke punt lang een Portugese naam gedragen: Cabo de Boa Esperanca. Vasco da Gama heeft in de jaren tot 1500 zelfs op diverse plaatsen voet aan wal gezet, zoals in Mosselbaai.

Van Riebeeck was de eerste die een echte nederzetting moest bouwen. Het allereerste gebouw staat er niet meer, want het huidige Kasteel is gebouwd door de tweede gouverneur Zacharias Wagenaar en staat ongeveer 375 meter oostelijk van het oude gebouw. De bouw van het allereerste gebouw duurde van 1666 tot 1674. In de volksmond heet het Kasteel echter nog naar Jan van Riebeeck. De officiële naam is Kasteel de Goede Hoop. Niet ver van het Kasteel legde van Riebeeck een tuin aan met verse groenten. Deze tuinen staan bekend als de Company’s Garden. Hier staan nu een aantal musea, het Tuinhuis en de presidentiële residentie. In de tuinen moesten groente voor de langsvarende schepen op weg van Amsterdam naar Indië verbouwd worden. Teveel zeelieden stierven tijdens de lange reis tussen Europa en Indonesië aan scheurbuik. Verse groente en vers water kon dit voorkomen. Met de komst van Van Riebeeck brak er voor de lokale bewoners van de Kaap een compleet nieuwe tijd aan.

De Khoi Khoi en San hadden al wel contacten gehad met Portugese schipbreukelingen, maar deze vaste bewoning was nieuw voor hen. Met de komst van de VOC veranderde het leven aan de Kaap voorgoed. De Khoi en San werden van vrije jagers en verzamelaars gedwongen tot werken.

Later kwamen hier slaven uit Maleisië en Indonesië bij. Vooral toen de VOC burgers en boeren uit Nederland liet komen om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Deze mensen waren hard nodig, omdat de VOC de productie van voedsel en bescherming van het hele gebied niet meer alleen aankon. De nieuwe burgers kregen een stuk land aangewezen waarop ze mochten leven, al bleef het land eigendom van de VOC.

Later is veranderd en werden de vrijburgers zelf bezitter van de grond. Vooral in de beginperiode was er land in overvloed. De boeren konden kiezen. Van de wetten die in Kaapstad werden gemaakt, hadden ze weinig last.

In deze prille ontginning van het land, ligt ook het begin van de Boerentraditie. De Boeren maakten vooral gebruik van slaven om hun landerijen te bewerken. Toen in 1795 Engeland de macht aan de Kaap overnam werd al snel duidelijk dat de Engelsen een krachtigere wetgevende organisatie vormden en dat slavernij op de lange duur niet vol te houden zou zijn. De Boeren die tot dan met weinig wetten te maken hadden gehad, waren ontevreden en besloten weg te trekken van de Kaap om nieuw land te zoeken waar ze hun eigen leven konden leiden. Deze beweging vanaf 1820 heet de Boerentrek. Diverse veldslagen zijn uit deze trek voortgekomen. In 1814 werd Lord Charles Somerset gouverneur namens Engeland. In 1840 werd Kaapstad een gemeente.

Op 30 juni 1854 kwam het eerste gekozen parlement bijeen. Op 28 november 1872 werd volledig zelfbestuur voor de Kaap-Kolonie afgekondigd en in 1875 werd de eerste steen voor het huidige parlementsgebouw gelegd.

Bezienswaardigheden in Kaapstad

In de directe omgeving stuit u op een landschap met bergen, wijngaarden, palmbomen, witte stranden, de blauwe oceaan en pittoreske vissersdorpjes. De stad bruist door de levendige kunst, het wilde nachtleven, het heerlijke eten, de lokale muziek en het strandleven. Kaapstad is een stad met twee gezichten, Europees en Afrikaans. Het is een mengeling van eerste en derde wereld. In Kaapstad is zowel de Nederlandse als de Engelse overheersing vandaag nog duidelijk zichtbaar in de Hollandse en Victoriaanse architectuur. Kaapstad is de wetgevende hoofdstad van Zuid-Afrika. Hier zetelen de twee kamers van het parlement van Zuid-Afrika. De bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria en de rechterlijke macht is in Bloemfontein gevestigd.

Plattegrond van Kaapstad

Victoria & Albert Waterfront

Het Victoria & Albert Waterfront, in de volksmond Waterfront genoemd, is het walhalla voor winkelliefhebbers. Hier vindt u boetieks van grote modemerken maar ook alternatieve kledingzaakjes, cadeaushops, cosmetica- en gezondheidswinkels en tientallen etnische winkeltjes. U kunt hier eten in een van de vele restaurants met uitzicht op de haven, live muziek luisteren in de verschillende cafés, excursies door de haven maken of met de boot naar eilanden en stranden in de omgeving varen. Het Robbeneiland ligt vlakbij. U kunt er ook naar de bioscoop, het theater, het South African Maritime Museum en u vindt er de Two Oceans Aquarium. In de Clock Tower vindt u Cape Town Tourism. Waterfront is één van de grootste toeristische attracties van Kaapstad. In 1988 is het opgezet om meer bezoekers naar de haven te trekken. Waterfront wordt ook door de locals gebruikt. Probeer eens ’s ochtends vroeg naar Waterfront te gaan. U ziet vissers hun boten voor hun tocht naar de Atlantische Oceaan optuigen en het andere havenpersoneel is druk in de weer op het vaste land. Op de houten vlonders ziet u Kaapse Robben zonnen. ’s Middags begint de Waterfront helemaal te leven wanneer de toeristen en locals hier komen winkelen en relaxen op de terrassen.

Two Oceans Aquarium

Two Oceans Aquarium geeft een overzicht van het onderwaterleven in de Atlantische en Indische Oceaan. Durfals kunnen in het aquarium met haaien duiken om deze roofvissen te voederen. Het Two Oceans Aquarium heeft als doel de noodzaak te laten inzien van behoud van de rijkdom in de wateren van de twee oceanen rondom de Kaap. Ze doen daarom veel aan voorlichting maar wel op een originele manier.

Groote Kerk

De Groote Kerk is de moederkerk van de Nederduitsch Gereformeerde Kerk van Zuid-Afrika. Het gebouw dateert uit 1704 en is verschillende keren gerestaureerd. Elke zondagochtend om 09.00 uur vindt hier een kerkdienst plaats volgens de liturgie van de Nederduitsch Gereformeerde Kerk waarbij veel overeenkomsten zijn met de kerkdiensten die in Nederland binnen de hervormde en gereformeerde kerken worden gehouden. Het standbeeld dat u ziet is van Jan Hofmeyr, de oprichter van de Afrikaner Bond en een belangrijk voorvechter voor de Afrikaanse taal dat eind 19e eeuw langzamerhand het Nederlands verdrong. Jan Hofmeyr was onder meer uitgever van kranten.

St. George Cathedral

De St. George Cathedral is in 1901 door Sir Herbert Baker ontworpen. Het bekendst is de kerk door Desmond Tutu, de eerste zwarte aartsbisschop in Zuid-Afrika in een tijd waarin de binnenstad van Kaapstad alleen toegankelijk was voor blanken. Tutu leidde in 1989 een grote mars waar 30.000 mensen aan deelnamen van zijn kerk naar de Grote Parade (tegenover het Kasteel). Dit als protest tegen het Apartheidsbeleid. Tutu heeft voor de strijd tegen Apartheid bijzonder veel betekent en is later onder meer voorzitter geweest van de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Naast de St. George kathedraal ziet u de Nationale Bibliotheek. Hier zijn boeken uit de 17e en 18e eeuw te zien.

St. George Cathedral in Kaapstad

Parlementsgebouw

Schuin tegenover de bibliotheek staat het Parlementsgebouw. Naast de Parlementsgebouwen staat het Tuinhuys. Hier verbleef de president tijdens zijn tijd in Kaapstad. Nu wordt het als kantoor van de president gebruikt. Het Tuinhuys is rond 1700 gebouwd als lodge voor VOC-bezoekers. Het is alleen mogelijk om het Tuinhuys op afstand te bezichtigen.

Parlementsgebouw in Kaapstad

Company’s Garden

Company’s Garden, ook wel Kompanjiestuin genoemd, werd in 1652 onder leiding van Jan van Riebeeck aangelegd. Dit om de VOC-schepen, die op weg naar de Oost waren, te voorzien van verse groenten en fruit. Nu vindt u hier inheemse en exotische bomen en struiken. Dwars door het park loopt de Government Avenue waarlangs prachtige oude eiken groeien. U kunt er eten in een openluchtrestaurant. Hier niet ver vandaan is een saffraanperenboom. Deze werd kort na de komst van Jan van Riebeeck geplant. Het is een prima plek om even de rust van de stad op te zoeken, mensen te kijken en duiven te voeren. De Company’s Garden ligt in het centrum van de stad en heeft verschillende ingangen. De grootste ingang vindt u aan Adderly Street en Annandale Road.

Joods Museum met het Holocaustcentrum

Naast the National Gallery is het Joods Museum met het Holocaustcentrum gevestigd. Het gebouw vormde oorspronkelijk de eerste synagoge aan de Kaap. Nu zijn hier tentoonstellingen over het Joodse leven in Zuid-Afrika en de Holocaust in Europa te zien.

Zuid-Afrika Museum

Tegenover het Joods Museum staat in een groot geelachtig gebouw, het Zuid-Afrika Museum. Het museum in immens groot. Hier worden tentoonstellingen over de diverse Zuid-Afrikaanse etnische groepen gehouden en er zijn een planetarium en opgezette dieren te zien. Daarnaast zijn er nog talloze andere kleinere exposities te vinden, bijvoorbeeld over de boekdrukkunst. In 1897 is dit museum als wetenschappelijk instituut begonnen.

Greenmarket Square

Het Greenmarket Square is een levendig plein met een uitgebreide Afrikaanse markt. Het plein wordt omgeven door mooie gebouwen in Art Deco stijl. Het plein is een van de oudste pleinen van de stad en werd vooral als groentemarkt gebruikt. Einde 17e eeuw stond hier het huis van de stadswacht die in 1696 door Simon van der Stel was aangesteld. Tot 1905 werd Kaapstad vanuit dit gebouw bestuurd. In 1905 is het stadsbestuur verhuisd naar het nieuwe stadhuis op de Parade, nabij Kasteel de Goede Hoop. Nu vindt u in het oude stadhuis kunstwerken van de Michaelis Collectie, een uitgebreide verzameling van onder meer Hollandse en Vlaamse Meesters.

Bo Kaap

Felgekleurde huisjes, met trappen en terrassen, nauwe straatjes. Dit is Bo Kaap. Het is één van Kaapstads oudste woonwijken en ook de wijk die nauw verbonden is met de moslimgemeenschap. De meeste inwoners van Bo Kaap zijn afstammelingen van slaven die door de VOC uit het Verre Oosten werden geïmporteerd.

Stadhuis van Kaapstad

Op het balkon van de City Hall heeft Nelson Mandela in 1990 na zijn vrijlating van Robbeneiland zijn eerste toespraak gehouden. De City Hall is in Renaissance stijl gebouwd.

Kasteel De Goede Hoop

Kasteel de Goede Hoop is een fort dat volgens de strenge architectonische principes is gebouwd, die in de 17e eeuw in Europa bestonden. Het gebouw heeft vijf bastions die genoemd zijn naar de officiële titels van de Prinsen van Oranje: Leerdam, Oranje, Buren, Catzenellenbogen en Nassau. Het gebouw heeft als woonhuis voor de gouverneur gediend, maar ook als bestuurscentrum en gevangenis waarvan de diverse martelkamers nog getuigen. Ook nu nog heeft het gebouw een militaire functie.

Kasteel de Goede Hoop in Kaapstad

Township tour

Sinds de afschaffing van de apartheid zijn township tours populair geworden. U ziet dan de andere kant van Zuid-Afrika: de apartheid mag dan verdwenen zijn, veel gekleurde Zuid-Afrikanen leven nog steeds in armoede in aparte wijken. Deze sloppenwijken liggen op het vlakke land achter de Tafelberg en worden ook wel Cape Flats genoemd. Sommige mensen willen geen township tour doen, omdat ze geen ‘aapjes willen kijken’. De opbrengst van bonafide tours vloeit voor een deel terug naar sociale projecten in de township. Tijdens de tour maakt u kennis met de bewoners van de township en bezoekt u enkele projecten, zoals een school of een weeshuis. U drinkt een drankje in een van de typische bars (shebeens) en ziet u hoe traditionele heelmeesters (sangoma’s) werken. Ook een bezoek aan de lokale markt is een mogelijkheid en u heeft de mogelijkheid om kleurrijke producten van kunstenaars te kopen.

District Six

District Six is de geschiedenis ingegaan als een van de krankzinnigste voorbeelden van de apartheidspolitiek. Deze gezellige, multiculturele wijk ontstond ten oosten van het centrum en was een doorn in het oog van de gemeenteraad. De zwarten, kleurlingen, Maleiers, Indiërs, Arabieren, Ceylonezen en Mozambikanen werden uit de woonwijk gedeporteerd. In 1982 was de hele wijk ontruimd en kreeg het de naam Zonnebloem. Blanken mochten hier gaan wonen. Dat gebeurde niet. Vanaf 2005 heeft een deel van de voormalige bewoners grond teruggekregen en heeft de kans een huis te bouwen. De bewoners van District Six hebben in de jaren negentig een museum opgericht waar de herinnering aan de kleurrijke wijk levend werd gehouden. In het midden ziet u een plattegrond waarop het oude stratenplan staat afgebeeld. Rondom deze plattegrond staan pilaren met naambordjes die vroeger in de wijk hingen. Allerlei vitrines, pilaren en video’s laten zien hoe het leven in de wijk was.

Tafelberg

De Tafelberg ligt in het Table Mountain National Park. De kabelbaan bestaat sinds 1929. Houdt, vooral in het hoogseizoen, rekening met lange wachttijden. Het wachten wordt echter ruim beloond als u eenmaal boven bent. Omdat de cabine continu draait heeft iedereen een goed uitzicht. Binnen 10 minuten bent u boven. Er kunnen wel 900 mensen per uur vervoerd worden. Een stenen piramide, gebouwd in 1865 voor driehoeksmeting onderzoek door Sir Thomas Maclear, geeft het hoogste punt van de Tafelberg aan, 1.086 m boven zeeniveau. Bij mooi weer hebt u een schitterend uitzicht over Kaapstad en omgeving. Aan de linkerkant van de berg liggen 12 Apostles en Lions Head en aan de rechterkant Devil’s Peak. In de verte kunt u het voetbalstadion zien. Dit is gebouwd voor het WK voetbal in 2010 en ver voor de kust ligt Robbeneiland. Op de Tafelberg kunt u rondlopen en genieten van het uitzicht. Er zijn drie wandelroutes die goed te lopen zijn en variëren van 15 tot 45 minuten. Ook is het mogelijk helemaal naar beneden te lopen. De enige dieren die hier zo hoog op de berg leven en u zeker tegen zult komen zijn de dassies. Er komen ook veel vogels voor op de berg. Er is een zelfbedieningsrestaurant en een souvenirshop.

Tafelberg in Kaapstad

Kirstenbosch Botanical Garden

Aan de voet van de Tafelberg ligt Kirstenbosch Botanical Garden. De Botanische Tuinen zijn 36 hectare groot. Hier zijn meer dan 4.000 inheemse planten en bloemen te bekijken. Er is een informatie centrum waar u een gedetailleerde plattegrond kunt krijgen van de wandelpaden die in de tuin zijn aangelegd. Ook zijn er verschillende restaurants en winkels. De tuin is in augustus t/m oktober op zijn mooist, als alles in bloei staat. Heel bijzonder zijn dan de protea’s die in veel verschillende kleuren en maten te zien zijn. Al lopend komt u steeds hoger en aan het eind heeft u een prachtig uitzicht over Kaapstad. Om de zoveel meter staan er bankjes en elk bankje is opgedragen aan één of meerdere personen. Diverse wandelpaden lopen door naar de top van de Tafelberg. 

Lions Head

Lions Head ligt tussen het stadscentrum en de aan de Atlantische kust gelegen wijken Sea Point en Camps Bay. Lions Head is 670 meter hoog. Lions Head biedt uitzicht op de stad en de Atlantische Oceaan. Het uitzicht vanaf de top is geweldig. U kijkt uit op de haven, the 12 Apostles, Camps Bay, de Tafelberg, Devils Peak, Signal Hill en de Cape Flats. Het is een behoorlijke klim maar zeker de moeite waard. De auto kan op de Signal Hill Road geparkeerd worden.

Signal Hill

Aan de voet van de Tafelberg ligt Kirstenbosch Botanical Garden. De Botanische Tuinen zijn 36 hectare groot. Hier zijn meer dan 4.000 inheemse planten en bloemen te bekijken. Er is een informatie centrum waar u een gedetailleerde plattegrond kunt krijgen van de wandelpaden die in de tuin zijn aangelegd. Ook zijn er verschillende restaurants en winkels. De tuin is in augustus t/m oktober op zijn mooist, als alles in bloei staat. Heel bijzonder zijn dan de protea’s die in veel verschillende kleuren en maten te zien zijn. Al lopend komt u steeds hoger en aan het eind heeft u een prachtig uitzicht over Kaapstad. Om de zoveel meter staan er bankjes en elk bankje is opgedragen aan één of meerdere personen. Diverse wandelpaden lopen door naar de top van de Tafelberg. Lions Head ligt tussen het stadscentrum en de aan de Atlantische kust gelegen wijken Sea Point en Camps Bay. Lions Head is 670 meter hoog. Lions Head biedt uitzicht op de stad en de Atlantische Oceaan. Het uitzicht vanaf de top is geweldig. U kijkt uit op de haven, the 12 Apostles, Camps Bay, de Tafelberg, Devils Peak, Signal Hill en de Cape Flats. Het is een behoorlijke klim maar zeker de moeite waard. De auto kan op de Signal Hill Road geparkeerd worden.

Signal Hill ligt ten noorden van de Tafelberg. De heuvel kreeg de naam Signal Hill in de Nederlandse koloniale tijd. Vanaf de heuvel werden seinvlaggen gebruikt om schepen voor slecht weer te waarschuwen. Vanaf de 19e eeuw werden ook seinschoten afgevuurd voor elk schip dat men vanaf de heuvel de haven zag naderen. Ook ontstond de traditie om elke dag stipt om twaalf uur ’s middags een schot af te vuren ter ijking van de scheepsklokken. Nog elke dag om twaalf uur wordt een dergelijk kanonschot gevuurd. U hebt een adembenemend uitzicht over het stadscentrum, de Tafelbaai en de Atlantische Oceaan.

Robbeneiland is wereldwijd bekend geworden door de gevangenschap van Nelson Mandela, die hier 27 jaar gevangen heeft gezeten in cel ‘Number Four’ samen met andere anti-apartheidsstrijders op het eiland. Op het eiland bevond zich een kalkmijn waar de gevangenen kalksteen moesten winnen. Tijdens het werk in de kalkmijn konden de gevangenen soms wel met elkaar praten, hoewel ze het van de bewakers niet over politiek mochten hebben. Er heeft zich dus nogal wat afgespeeld op dit eiland. Al in 1636 was het een strafkolonie. In de 18e eeuw heeft het gediend als ziekenhuis waar leprapatiënten in quarantaine verbleven. In 1963 werd Nelson Mandela samen met zeven andere anti-apartheidsactivisten voor sabotage tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten van Robbeneiland en in 1996 werden de laatste criminele gevangenen overgeplaatst en werd de gevangenis gesloten. Het eiland werd in 1999 op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Nu worden op Robbeneiland rondleidingen gegeven. Deze rondleidingen aan toeristen worden door ex-gevangenen uitgevoerd. Per boot vaart u vanuit de Nelson Mandela-gate in de haven van het Victoria & Alfred Waterfront bij Kaapstad in 45 minuten naar het eiland. Bij harde wind en/of hoge zee wordt er niet gevaren. De tour duurt ongeveer 3½ tot 4 uur inclusief de boottocht. U krijgt een rondleiding door de gevangenis, een bustoer over Robbeneiland en een bezoek aan het museum. Er zijn ex-gevangenen als gids, die uit eigen ervaring kunnen vertellen hoe het hier vroeger aan toe ging. U moet op tijd reserveren.

De stranden rond Kaapstad behoren tot de mooiste stadsstranden ter wereld. Er zijn speciale stranden voor gezinnen, surfers, dierenliefhebbers, homo’s, nudisten en de rich and famous. Bekende stranden zijn Camps Bay, Clifton Beach en Boulder’s Beach. Hier vindt u niet alleen menselijke zonaanbidders maar ook een kolonie pinguïns die even van de warmte komen genieten. Minder bekend zijn Llandudno Beach, populair onder surfers, en Sandy Bay.

Lion's Head in Kaapstad

Robbeneiland

Robbeneiland is wereldwijd bekend geworden door de gevangenschap van Nelson Mandela, die hier 27 jaar gevangen heeft gezeten in cel ‘Number Four’ samen met andere anti-apartheidsstrijders op het eiland. Op het eiland bevond zich een kalkmijn waar de gevangenen kalksteen moesten winnen. Tijdens het werk in de kalkmijn konden de gevangenen soms wel met elkaar praten, hoewel ze het van de bewakers niet over politiek mochten hebben. Er heeft zich dus nogal wat afgespeeld op dit eiland. Al in 1636 was het een strafkolonie. In de 18e eeuw heeft het gediend als ziekenhuis waar leprapatiënten in quarantaine verbleven. In 1963 werd Nelson Mandela samen met zeven andere anti-apartheidsactivisten voor sabotage tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten van Robbeneiland en in 1996 werden de laatste criminele gevangenen overgeplaatst en werd de gevangenis gesloten. Het eiland werd in 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Nu worden op Robbeneiland rondleidingen gegeven. Deze rondleidingen aan toeristen worden door ex-gevangenen uitgevoerd. Per boot vaart u vanuit de Nelson Mandela-gate in de haven van het Victoria & Alfred Waterfront bij Kaapstad in 45 minuten naar het eiland. Bij harde wind en/of hoge zee wordt er niet gevaren. De tour duurt ongeveer 3½ tot 4 uur inclusief de boottocht. U krijgt een rondleiding door de gevangenis, een bustoer over Robbeneiland en een bezoek aan het museum. Er zijn ex-gevangenen als gids, die uit eigen ervaring kunnen vertellen hoe het hier vroeger aan toe ging. U moet op tijd reserveren.

Winkelen in Kaapstad

Adderley Street

Adderley Street is de bekendste en grootste straat van het stadscentrum is. Hier vindt u winkelcentra, standbeelden en bezienswaardigheden als de Groote Kerk. De Adderley Street mondt uit in de Company’s Garden. Vanaf Adderley Street kunt u andere bezienswaardigheden, zoals het Kasteel de Goede Hoop, Green Market Square en de bezienswaardigheden in Long en Loop Street, lopend bereiken.

Long Street

Long Street loopt parallel aan de Adderley Street. Aan het einde van de Long Street is de Palm Tree Mosque gevestigd. Het gebouw werd 1807 door een vrije slaaf opgekocht. Hij veranderde het gebouw in een moskee. De moskee is een belangrijk leercentrum voor onderricht uit de Koran. Het South African Missionary Meeting House Museum is gevestigd op nummer 40. Dit museum biedt een interessante tentoonstelling over het leven van de slaven aan de Kaap. Het gebouw heeft gediend als eerste slavenkerk. Slaven kregen hier onder meer les in lezen, met doel de bijbel te kunnen lezen.

St. George's Mall

St. George’s Mall is een brede winkelstraat en alleen voor voetgangers bereikbaar. Er hebben renovaties plaatsgevonden. Er zijn gebouwen opgeknapt en veranderd in een hotel, en op de hoek van de Mall met de Waalstreet zijn financiële instellingen gevestigd. U vindt hier talrijke winkels, eetcafé’s, terrasjes, bloemenverkoop en straattheater.

Stranden rond Kaapstad

De stranden rond Kaapstad behoren tot de mooiste stadsstranden ter wereld. Er zijn speciale stranden voor gezinnen, surfers, dierenliefhebbers, homo’s, nudisten en de rich and famous. Bekende stranden zijn Camps Bay, Clifton Beach en Boulder’s Beach. Hier vindt u niet alleen menselijke zonaanbidders maar ook een kolonie pinguïns die even van de warmte komen genieten. Minder bekend zijn Llandudno Beach, populair onder surfers, en Sandy Bay.

Hop on, Hop off bus

De beste manier om Kaapstad te zien is de Hop on, Hop off bus. Deze tour kunt u gebruiken om een indruk te krijgen van alle belangrijke hoogtepunten van Kaapstad. Bussen vertrekken dagelijks vanaf 09.10 uur buiten het Two Oceans Aquarium in het Victoria & Albert Waterfront.

Bekijk ook: Foto’s van Kaapstad

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Kaapstad vond ik één van de mooiste steden van de wereld. De stad heeft veel te bieden, zoals prachtige kerken, mooie parken, een leuk winkelgebied en ook in de directe omgeving is heel te doen. Je moet als je in Kaapstad bent, hier een paar dagen verblijven om alles te kunnen zien. Lees je mee wat de stad allemaal te bieden heeft? #kaapstad #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven