Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Victoria & Alfred Waterfront in Kaapstad

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 2 Victoria & Albert Waterfront in het historische centrum van Kaapstad. Victoria & Albert Waterfront is met de meeste buitenlandse toeristen de belangrijkste trekpleister van Zuid-Afrika.

Inhoudsopgave

Ligging

Victoria & Alfred Waterfront ligt in het historische hart van de haven van Kaapstad.

Geschiedenis

Het begon met een kleine steiger, die in 1654 werd gebouwd door Jan van Riebeeck. Het was onderdeel van zijn taak om een verfrissing station in Afrika te ontwikkelen. Dit alles voor de Nederlandse Oost-Indische Compagnie. De Kaap was een tussenstop voor Nederlandse schepen naar Oost-Afrika, India en het Verre Oosten op hun zoektocht naar exotische goederen geworden. De Kaap werd vaak Stormkaap genoemd, dit vanwege het slechte weer. De Tafelbaai lag bezaaid met scheepswrakken. De roep om een haven werd in de jaren vijftig van de 19e eeuw steeds luider. Dit vanwege het groeiend aantal schepen dat de Kaap aandeed. In 1860, tijdens ernstige winterstormen werden meer dan 30 schepen vernield. Verzekeringsmaatschappij Lloyd’s of London weigerde schepen die voor anker gingen in de Tafelbaai te verzekeren. Het Britse koloniale bestuur wachtte vanwege de hoge kosten maar zwichtte uiteindelijk. Op een stormachtige 17 september 1860 gooide ZKH Prins Alfred, de tweede zoon van koningin Victoria, tijdens een grote plechtigheid de eerste lading stenen in de Tafelbaai. Dit alles voor de aanleg van een golfbreker. Dit is de meest westelijke arm van de haven. In 1869 was de haven, die uit twee hoofdbasins bestaat, klaar. De bouw van de twee havenbekkens vond plaats tussen 1860 en 1920. In november 1988 werd een begin gemaakt met de renovatie en modernisering van het gebied. Victoria en Alfred Waterfront werd rond de Victoria en Alfred Basins herontwikkeld met een mixed-use gebied met een focus op retail, havenactiviteiten en toerisme.

Victoria & Alfred Waterfront

De lokale bevolking weet Victoria & Alfred Waterfront ook goed te vinden. Vroeger was het een groot scheepsdok, maar het is nu omgebouwd tot een luxe winkelcentrum met tientallen winkels, cafés, barretjes en restaurants. Het overdekte winkelcentrum is een uitkomst voor de dagen waarop het minder mooi weer is in Kaapstad. Het lokt de mensen naar de Waterfront. Belangrijk daarbij is de aanwezigheid van de betere (kleding)winkels, supermarkten, bioscopen en markten met alle typisch Afrikaanse souvenirs die u na uw vakantie in Zuid-Afrika mee terug wil nemen naar Nederland. Nelson Mandela was groot voorstander van het creëren van de Waterfront zoals het nu is. In de laatste jaren van zijn gevangenschap bedacht hij al dat het havengebied een belangrijke toeristische attractie zou kunnen worden. Voor Zuid-Afrikanen en voor inwoners van Kaapstad is de Waterfront een geliefde plek. Hier vindt u ook het Imax-theater (voor spectaculaire natuurfilms) en het Zuid-Afrikaans maritiem museum. Er is een informatiekantoor aanwezig waar excursies naar de omgeving met lokale touroperators geboekt kunnen worden. Deze bevindt zich in de Clock Tower aan de Fish Quay. Het gebouw is het meest eigenaardige staaltje architectuur van Kaapstad. Het is een vreemd, achthoekig bouwsel met gotische ramen en bestaat uit drie kamers boven elkaar met een trappenhuis in het hart. In 1882 werd dit gebouwd als kantoor voor de havenmeester. Vanuit de spiegelkamer op de 2e verdieping kon de havenmeester alle havenactiviteiten zien zonder zijn kantoor te verlaten.

Waterfront in Kaapstad

Waterfront heeft een prachtige Victoriaanse bouwstijl met gotische elementen. Het winkelgedeelte is Victoria Wharf, een opzichtige winkelpromenade op twee niveaus die zich uitstrekt langs Quay Five en Quay Six. Hier komen de meeste bezoekers van Waterfront aan. Het Victoria & Albert Waterfront, in de volksmond Waterfront genoemd, is het walhalla voor winkelliefhebbers. U vindt hier de boetieks van grote modemerken maar ook alternatieve kledingwinkels, cadeaushops, cosmetica winkels en gezondheidswinkels en tientallen andere winkeltjes. U kunt eten in een van de vele restaurants met uitzicht op de haven, live muziek luisteren in de verschillende cafés, excursies maken door de haven of met de boot naar de eilanden en stranden in de omgeving varen. Vanuit de haven vertrekken de boten voor een bezoek aan Robbeneiland. U kunt er ook naar de bioscoop, het theater, het South African Maritime Museum en het Two Oceans Aquarium bevinden zich hier.

Het reuzenrad in Waterfront in Kaapstad

Vanaf de terrassen van restaurants en cafés aan de oostkant van de winkelpromenade heeft u een prachtig uitzicht op de Tafelberg aan de andere kant van de drukke haven. Ten zuiden hiervan langs de North Quay van het Alfred Basin, ligt het Alfred Mall Shopping Centre, een complex van toeristische curiositeitenwinkels, boetieks en restaurants. Pierhead ligt ten oosten van winkelcentrum Alfred en wordt gedomineerd door het Old Port Captain’s Office, een indrukwekkend arts-and-craftsgebouw met puntgevels uit 1904, dat getuigt van zijn status als zenuwcentrum van de haven aan het begin van de 20e eeuw. Vanaf Pierhead kunt u via de draaibrug oversteken naar Fish Quay, het Clock Tower Precint en de Nelson Mandela Gateway naar Robbeneiland. In het twee verdiepingen hoge gebouw, vanwaar u inscheept op de veerboot naar Robbeneiland, bevindt zich een restaurant en een klein museum.

De echte charme van Waterfront is dat het ook door de locals wordt gebruikt. ’s Ochtends vroeg ziet u vissers hun boten optuigen voor hun tocht naar de Atlantische Oceaan. Op de houten vlonders liggen de kaapse robben te zonnen. ’s Middags begint de Waterfront helemaal te leven wanneer de toeristen en locals hier komen winkelen en komen relaxen op de vele terrassen. Een aanrader is een wandeling te maken langs de historische en nieuwe architectuur van de Waterfront voor een interessant beeld van zowel de geschiedenis als de toekomst van dit belangrijke stukje Zuid-Afrika.

Zowel aan de noord- als zuidkant van Waterfront vindt u parkeergelegenheid in de parkeergarages of op openluchtterreinen. Bij het Alfreds Complex is de taxi- en busstandplaats. Er is vrijwel iedere dag iets te doen, in de zomer zijn er festivals en concerten – bijna altijd in de buitenlucht. Deze zijn gratis toegankelijk.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar Kaapstad bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Bekijk ook: Foto’s van Kaapstad

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Victoria & Alfred Waterfront is het bekende winkelcentrum in Kaapstad. Victoria & Alfred Waterfront ligt in het historische hart van de haven van Kaapstad. In het luxe en overdekte winkelcentrum vind je tientallen winkels, cafés, bars en restaurants. Een heerlijke plek om te shoppen. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #waterfront #victoria-alfredwaterfront #kaapstad #winkelen #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven