Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Boulders Beach

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 3 de pinguïns van Boulders Beach ten zuiden van Kaapstad op het Kaapse Schiereiland.

Inhoudsopgave

Ligging

Boulders Beach ligt op een half uur rijden van Kaapstad, ongeveer 1,2 kilometer ten zuiden van het plaatsje Simon’s Town op het schiereiland ten zuiden van Kaapstad.

Boulders Beach

In 1984 waren hier slechts twee broedparen over. Nu telt de kolonie meer dan 3.000 pinguïns. De kolonie kon onder andere zo groeien omdat er beperkingen golden voor het vissen op ansjovis en sardines, het favoriete voedsel van deze dieren.

De pinguïns leven op het strand tussen de boulders, dit zijn grote klompen graniet die bescherming bieden tegen de zuidoostenwind. Op een stuk strand leven duizenden pinguïns bij elkaar. Het gaat hier om de zogenaamde Afrikaanse Pinguïn, ook wel Jackass Pinguïn genoemd. De diertjes zijn parmantig en niet groot. Het is een mooi gezicht om de dieren uit het water te zien komen en waggelend naar hun slaapplaats of nest te zien gaan. De Afrikaanse Pinguïn is bedreigd. Ze waren bijna uitgestorven. Dit is de reden dat Boulders Beach beschermd natuurgebied is waar ze vrij rond kunnen lopen. In het verleden werden deze pinguïns de Jackass pinguïns genoemd omdat hun geroep leek op het gebalk van een ezel. Later bleek dat Zuid-Amerikaanse pinguïns dit geluid ook maken. Nu heten ze Afrikaanse Pinguïn omdat het de enige soort is die in Afrika broedt. Hun zwart/witte uiterlijk dient als camouflage. De roofdieren die in het water omhoog kijken zien wit en de roofdieren die op het water kijken zien zwart. Pinguïns eten het liefst inktvis, sardientjes en ansjovis. Ze kunnen gemiddeld zeven kilometer per uur zwemmen en tot twee minuten onder water blijven. Hun vijanden in het water zijn de haai, de zeehond en de orca en op het land zijn de vijanden de mangoestes, genet, huiskatten en honden. De belangrijkste vijand is de kelpmeeuw die de eieren en de pasgeboren pinguïnkuikens opeet. In december gaan de pinguïns naar zee om zich te voeden, ze komen in januari terug om te paren, het broedseizoen begint in februari. Tussen februari en augustus worden er nesten gebouwd. De paartjes blijven hun hele leven bij elkaar. Ze verdelen eerlijk de taken want ze broeden om en om de eieren en voeden hun jongen om de beurt. Pinguïns hebben hele scherpe snavels en kunnen daarmee als ze bijten iemand behoorlijk verwonden. Van een afstand zijn de dieren te horen en te ruiken. De visetende vogels ontsnappen gemakkelijk aan de scheidingshekken die voor hen zijn neergezet om een plekje te vinden in de tuinen van de aangrenzende huizen of ergens anders op straat. De bewoners zijn niet altijd even blij met deze manoeuvres.

Pinguins bij Boulders Beach

Bezoekers die de pinguïns willen zien, kunnen terecht bij de ingang van het South African National Parks Board op Boulders Beach. Dit park maakt deel uit van het Table Mountain National Park en is een SANPark.

Als u Simon’s Town uitrijdt richting Kaap de Goede Hoop, krijgt u vanzelf de bordjes te zien die leiden naar een grote parkeerplaats met souvenirkraampjes en de toegang. Als u de hoofdweg iets verder blijft volgen, komt er nog een afslag naar Boulders Beach en het gelijknamige lunchcafé. Ook hier is een parkeerplaats met een toegang tot het nationale park. Via wandelpaden wordt u naar de hoofdingang geleid. Het is een leuke wandeling omdat u diverse hekjes passeert die toegang geven tot het strand.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar het Kaapse Schiereiland bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens een excursie over het Kaapse Schiereiland bezoek je meestal ook de pinguïns van Boulders Beach. Wat je hier kunt verwachten lees je hier. Lees je mee? #bouldersbeach #pinguins #kaapstad #kaapseschiereiland #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven