Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Capepoint

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 3 Capepoint, op het uitterste puntje van het Kaapse Schiereiland, de landtong ten zuiden van Kaapstad.

Inhoudsopgave

Ligging

Capepoint ligt aan het uiterste puntje van Afrika en is het zuidelijkste puntje van het Tafelberg Nationaal Park ten zuiden van Kaapstad.

Geschiedenis

De Portugese zeevaarder Bartholomeu Dias was de eerste die in 1488 rond de Kaap voer. Op zijn terugreis is hij bij het zuidwestelijke puntje van Zuid-Afrika gestopt. Hij noemde het Cabo Tormentoso of Cape of Storms. Koning John van Portugal gaf het later de naam Cabo da Boa Esperança, of wel Kaap de Goede Hoop. Op 22 november 1497 rondde een andere Portugese ontdekkingsreiziger, Vasco da Gama, de Kaap, hij was op weg naar India. De reizen van deze twee ontdekkingsreizigers leidde tot de oprichting van de Kaap zeeroute. Er kwamen meer regelmatige afvaarten rond Capepoint. Deze onvoorspelbare kust heeft indirect geleid tot een aantal slachtoffers. Stenen kruizen en scheepswrakken getuigen nog van de verraderlijke en uitdagende historische route over zee. Een stenen replica van het kruis van Vasco Da Gama werd in 1487 geplaatst en staat hoog op de heuvel boven het strand. Dit is de plek waar de Portugese ontdekkingsreizigers aan land kwamen.

In 1641 ontstond de legende van de Vliegende Hollander. De Nederlandse kapitein Hendrick van der Decken was op weg naar huis. Hij kwam in een noodweer terecht bij Capepoint. Zijn schip was geen partij voor de storm en begon te zinken, maar de kapitein zwoer dat hij de Kaap zou ronden, al zou het duren tot de Dag des Oordeels. Er is sindsdien bij slecht weer meerdere keren een spookschip gezien, met gebroken masten en de zeilen aan flarden. De belangrijkste waarneming was in juli 1881. Een adelborst voer mee op de HMS Bacchante. Dit was de latere koning George V van Groot-Brittannië.

Capepoint

Capepoint heeft een wilde prachtige kustlijn en bestaat uit ruige kliffen, die meer dan 200 meter boven de zee uittorenen.

Drie pieken zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden: Cape Maclear, Cape Point en Cape of Good Hope (Kaap de Goede Hoop). U hebt hier de kans walvissen en dolfijnen te zien. U kijkt er hier tussen mei en november bovenop. Het water is hier heel helder zodat u deze dieren duidelijk kunt zien zwemmen. U kunt hier schitterende wandelingen maken. Zoals de wandeling van Kaap de Goede Hooppunt naar Capepoint. Tijdens deze wandeling krijgt u spectaculaire panorama’s te zien. Een andere wandeling is die van de parkeerplaats van Capepoint naar het uiterste punt en de vuurtoren. Het is niet hier dat de twee oceanen samen komen maar aan Kaap Agulhas dat 170 kilometer ten oosten van Capepoint ligt. Bij Capepoint komen wel twee zeestromingen samen, de Benguela- en de Agulhasstroming, die voeren koud en warm water aan.

Langs de kustlijn liggen minimaal 23 scheepswrakken. Vijf hiervan zijn vanaf de kust zichtbaar. Ze liggen bij Duikerklip, bij Hoek van Bobbejaan, bij Diaz Beach en bij Buffels Bay. Bij Olifantsbos kunt u twee scheepswrakken van dichtbij bekijken. Vanaf het strand kunt u er naar toe lopen. Hier liggen de schepen de Thomas T. Tucker, die tijdens de Tweede Wereldoorlog verging en de Nolioth, die in 1965 aan de grond liep. Het vertrekpunt voor de wandeling is bij Olifantsbos. Van hieruit loopt u in anderhalf uur naar de scheepswrakken en terug. Het pad voert door het fynbos en langs de kust en is niet moeilijk begaanbaar.

Bord van Cape Point

De vuurtoren bij Capepoint is de meest krachtige aan de kust van Zuid-Afrika. De vuurtoren heeft een bereik van 63 kilometer. Er worden om de 30 seconden drie flitsen van 10 miljoen candela per stuk uitgeseind. Al snel na de bouw in 1860 bleek dat het punt waar de vuurtoren werd gebouwd niet zo handig was gekozen. Op heldere dagen was de vuurtoren uitstekend te zien, maar onder slechte weersomstandigheden verdween de vuurtoren vaak in de mist terwijl het op zeeniveau nog helder was. In 1872 werd besloten dat er een nieuwe vuurtoren op een lager klif gebouwd moest worden. Het duurde tot 1911 voordat er werkelijk met de bouw werd begonnen. De directe aanleiding vormde de ondergang van het Portugese schip Lusitania in april 1911. De nieuwe vuurtoren is op 87 meter hoogte gebouwd. Het is de meest belangrijke vuurtoren van de zuidelijke kust.

Om bij de vuurtoren te komen, kunt u over een verhard pad lopen of de ‘funicular’ nemen. Dit is een kabelbaan, met de naam Flying Dutchman/Vliegende Hollander, die u 238 meter boven de oceaan brengt. Als u lieven loopt, kunt u de tocht naar boven ook wandelend afleggen. Het is een goed aangelegd wandelpad, maar u gaat wel redelijk steil naar boven. Onderweg stuit u op mooie uitzichten over de Indische- en Atlantische Oceaan. Ook kunt u de talrijke zeevogels zoals aalscholvers en oesterpikker zien. Zij hebben zich op de steile rotswanden genesteld. Bovenaan Capepoint komt u uit bij de vuurtoren. Vanaf hier hebt u op heldere dagen een weids uitzicht op de oceaan. Tussen dit punt en Antarctica liggen duizenden kilometers koud water.

Als u doorloopt tot het uiterste puntje komt u bij het Capepoint Lighthouse. Daar is het Diaz Lookout Point. Stelt u voor hoe de schepen hier vroeger voorbij voeren en schipbreuk leden vanwege de heftige stormen en de gevaarlijk hoge kliffen. Op een bordje staat dat hier de meest frisse lucht ter wereld is.

Aan de voet van Capepoint, grenzend aan de parkeerplaats, vindt u een restaurant, een informatie centrum en een souvenirwinkel. De prijzen liggen hier hoger als op andere plaatsen, maar u bent dan ook aan het meest zuidwestelijke punt van Afrika.

Ik raad u aan om tickets en tours voor een excursie naar het Kaapse Schiereiland bij GetYourGuide aan te schaffen. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens een excursie over het Kaapse Schiereiland bezoek je Capepoint. Maak hier een mooie wandeling naar de vuurtoren. Wat je hier kunt verwachten lees je hier. Lees je mee? #capepoint #kaapstad #kaapseschiereiland #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Knysna in Zuid-Afrika
Afrika

Knysna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven