Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Zuid-Afrika : dag 8 – donderdag 11 oktober 2012

Dit is het reisverslag van dag 8 van mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Zuid-Afrika. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van Fox Verre Reizen

Route: Hlulhuwe – Hluhluwe Wildreservaat

Omschrijving: Vandaag kunt u heerlijk uitslapen of er voor kiezen om op tijd op te staan om een bushwalk te maken en om een bezoek te brengen aan Nompondo. Nompondo is een Zulu-dorp en hier krijgt u de gelegenheid om meer te leren over het leven in een hedendaags Zulu-dorp grenzend aan het Hluhluwe Wildpark. U bezoekt een school en bezoekt één van de families thuis (optioneel). Na de lunch kunt u een gamedrive maken met een open 4WD in het befaamde Hluhluwe Wildpark, waar onder andere de witte en zwarte neushoorns, de rest van de Big Five en vele andere diersoorten leven. Dit wildpark ligt schitterend tussen de bergen, beschikt over de grootste populatie witte neushoorns en is zéér de moeite waard! (optioneel)

Optioneel: Hluhluwe: Bezoek aan Nompondo gemeenschap: ZAR 150,– p.p.
Hluhluwe: Gamedrive in een open 4×4: ZAR 600,– p.p.

Overnachting: Bayala Game Lodge – Hluhluwe. In het artikel Foto’s van de hotels in Zuid-Afrika ziet u meer foto’s van het Bayala Game Lodge in Hlulhuwe.

Bushwalk

Het is vroeg dag vandaag, we worden al om 06.00 uur gewekt. Het is aankleden en spullen bij elkaar zoeken. Om 06.30 uur worden we verwacht voor een kop koffie en daarna maken we een bushwalk. Onze gids Johan loopt al rond met zijn geweer op de rug. Vanuit de logde lopen we zo de bush in achter ranger Johan aan.

Nog op het terrein van de lodge krijgen we een bijzondere vlinder te zien, de groene maanmot. We gaan het veld in, daar is het vies en blubberig door de regen die gisteren gevallen is. Onze schoenen zien er na een paar meter al niet meer uit. Je kunt niet zien dat mijn broek vuil is, want ik heb express een zwarte broek aangetrokken, in tegenstelling tot sommige andere groepsleden die in lichte kleding rondlopen. Onze schoenen wegen direct een paar kilo zwaarder door alle blubber die er aan blijft hangen.

De wandeling is leuk, maar we zien helaas weinig wilde dieren, een paar mestkevers die met de stront van olifanten/neushoorns ballen maken en later nog een groep giraffes die heel dichtbij lopen. Dat is leuk om te zien maar, helaas in onze ogen, zien we te weinig wild. Op het veld waar achter ons de giraffes aan het eten zijn, maken we foto’s dat we het geweer van ranger Johan in handen hebben, dat geweer is nog best zwaar.

Groene maanmot tijdens de bushwalk nabij Bayala Lodge
Mestkever tijdens de bushwalk nabij Bayala Lodge in Hluhluwe op 11-10-2012 / Copyright © JTravel.nl
Giraffes tijdens de bushwalk nabij Bayala Lodge / Copyright © JTravel.nl

We zien onderweg wilde bloemen, maar we willen wilde dieren zien. Terug in de logde maken we eerst onze schoenen schoon. Ik krijg ze schoon met een wegwerpwashandje en toiletpapier.

Ontbijt

Het ontbijt smaakt vanochtend na een dergelijke wandeling heerlijk. Ik kies voor een omelet. Na het ontbijt halen we onze spullen, vandaag zullen we een Zuludorp en Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve bezoeken.

Nompondo

Om 10.30 uur rijden we het dorpje Nompondo binnen voor het schoolbezoek. We bezoeken eerst de centrale administratie dat armoedig is en er als een soort keet uitziet. Daarna bezoeken we een paar klassen. Het is buiten heel erg smerig en ongeordend en armoedig. Wij vragen ons af wat er gebeurd is met het geld dat deze school krijgt tijdens de bezoeken van de groepen van Fox Verre Reizen. We zien later de directeur in een dikke auto rijden. Daar denken we het onze van. We gaan eerst langs kinderen van de 6e graad, kinderen van 11-12 jaar. Onze lokale gids legt het één en ander uit en de kinderen mogen ons vragen stellen. Een jongetje op de voorste rij kijkt ons totaal niet aan en blijft heel stoïcijns in zijn schriftje schrijven. Ook de leraar van deze groep komt er nog bij. De groep zingt een liedje voor ons.

Dan bezoeken we de kleuterklas, de schoentjes staan allemaal buiten het lokaal. De kleuters laten ons zien dat ze heel goed kunnen tellen en ook terug kunnen tellen. De door ons gemaakte foto’s vinden ze interessant. De voorlichting HIV/Aids hangt in de klas aan de muur.

Buiten maken we nog een paar foto’s van de kinderen die op dat moment buiten aan het spelen zijn. Zij vinden het interessant om te gaan poseren. Enkele kinderen buiten zijn ook heel stiekem aan het bedelen, heel zielig vragend of we geld willen geven om bijvoorbeeld schoenen te kunnen kopen. De kinderen lopen veelal op blote voeten of op sokken. Buiten worden we steeds aangeklampt voor het maken van foto’s en het geven van handen. Snel de bus in en dan naar een dorpje (ik wil het zo niet eens noemen, want er staan maar een paar huisjes die uitgestorven zijn).

Een schoolklas in het dorpje Nompondo

In één van de huisjes zit een oud vrouwtje op haar knieën. Elke keer als wij in de buurt zijn laat ze haar gezicht even zien en veegt ze op haar knieën haar stoepje. Maar wij hebben hier niet echt heel goed gevoel bij. Wij zien een huisje dat dient voor de verering van de voorvaderen en de keuken.

Een huisje in het dorpje Nompondo

We verlaten het ‘dorpje’ en nemen afscheid van onze gids.

De foto’s van de bushwalk, het bezoek aan het schooltje en het dorpje ziet u in het artikel foto’s die ik onderweg in Zuid-Afrika maakte.

Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

We rijden naar het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. Dat is wel aan ons besteed. Om 12.00 uur begint de gamedrive met ranger Adam, ook nu weer in een 4×4. We zien ongelooflijk veel dieren en ook heel dichtbij. O.a. de neushoorns, wrattenzwijnen, vervetapen, mestkevers die ballen aan het maken zijn van stront van de olifant en neushoorn en dan er mee aan het rollen gaan, laten zich zien. Verder zien we voor de lunch nog olifanten. Om 13.15 uur houden we een braai in de openlucht. Het is heerlijk met heerlijk brood en salade.

Vervetaap in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve
Zuidelijke lelkieviet in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

Na 45 minuten vertrekken we weer voor de rest van onze safari. We zien een vogel die vier eieren gelegd heeft gewoon open en bloot aan de kant van de weg. Ook zien we aan de andere kant van de pool een krokodil op het droge liggen.

Het hoogtepunt van deze dag is een hele grote kudde olifanten die de weg over steekt naar de pool. Voor onze ranger Adam is het zoeken waar en hoe hij het beste kan staan, want er komen in eerste instantie maar een paar olifanten uit het bos. Je hoort het aan het breken van de takken die ze met hun slurf aan het omvertrekken zijn. We komen zo mooi te staan dat ze pal voor onze auto langs lopen. Eén van de mannetjes van deze groep is zo brutaal dat hij recht op de auto af loopt, zodat wij steeds verder met de auto naar achteren moeten. Het is wel even beangstigend dat hij zo dicht bij durft te komen, maar levert ook wel weer mooie beelden op. Na een half uurtje rijden we verder naar het water waar ze naar toe zijn gelopen. Daar zien we ze inderdaad aan de oever staan, water drinkend en badderend.

Olifanten tijdens de gamedrive in Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve / Copyright © JTravel.nl

We rijden verder en zien o.a. buffels en impala’s en in de verte de leeuwen. Ook de wilde hibiscus bloem groeit hier in dit park. Om 15.40 uur is het tijd voor koffie, thee of iets anders. We nemen hier een kijkje in het winkeltje naast het restaurant. Als we terug zijn de jeep, is het heel koud geworden. We kruipen onder de dekens die in de auto liggen. Het regent ook nog eens. Leuk is het niet. Als we weer rijden, stuiten we op een hele grote kudde buffels, ook zij steken voor onze neus de weg over. Voor we het park uitgaan, komen we neushoorns tegen, vier stuks waaronder een moeder en haar kalf.

Wilt u ook het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve bezoeken en een gamedrive maken, boek hier uw tour(s).

Dan is het helaas einde van deze fantastische gamedrive. Het is deze middag een geweldige rit geweest. We nemen afscheid van Adam en rijden met Steve en Lourence terug naar ons hotel: Bayala Game Lodge.

Avond

Om 18.00 uur zijn we terug in Bayala Game Lodge. Het diner is om 19.00 uur. Dat wordt snel douchen. Omdat het te koud is om buiten te eten, zitten we binnen met zijn allen aan één lange tafel.

Het diner is in buffetvorm. We hebben leuk contact met de meiden van de bediening. Gisteren was er één van die meiden jarig en daar is spontaan voor gezongen. Het eten bestaat vanavond uit champignonsoep, gegrild vlees en ijs. Het is heerlijk.

Om 21.00 uur loop ik terug naar mijn kamer. Daar schrijf ik nog wat aan mijn reisverslag voor ik ga slapen.

Het weer

Bewolktbewolkt en ± 25° C / later: Regenachtig regenachtig en ± 21° C

Kaart

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 8 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika maak ik een bushwalk, bezoek ik een schooltje en maak ik een mooie gamedrive in Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. Alles over de achtste dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #bushwalk #hluhluwe #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 8 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika maak ik een bushwalk, bezoek ik een schooltje en maak ik een mooie gamedrive in Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. Alles over de achtste dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #bushwalk #hluhluwe #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 8 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika maak ik een bushwalk, bezoek ik een schooltje en maak ik een mooie gamedrive in Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. Alles over de achtste dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #bushwalk #hluhluwe #reisverslag #jtravel #jtravelblog
Op dag 8 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika maak ik een bushwalk, bezoek ik een schooltje en maak ik een mooie gamedrive in Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. Alles over de achtste dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #bushwalk #hluhluwe #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 8 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika maak ik een bushwalk, bezoek ik een schooltje en maak ik een mooie gamedrive in Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. Alles over de achtste dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #bushwalk #hluhluwe #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 8 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika maak ik een bushwalk, bezoek ik een schooltje en maak ik een mooie gamedrive in Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. Alles over de achtste dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #bushwalk #hluhluwe #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven