Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kaap De Goede Hoop

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 20 Kaap De Goede Hoop op het Kaapse Schiereiland ten zuiden van Kaapstad. Kaap De Goede Hoop maakt onderdeel uit van het Table Mountain Nationaal Park.

Inhoudsopgave

Ligging

Kaap De Goede Hoop  ligt op het meest zuidwestelijke gelegen gedeelte van Zuid-Afrika

Table Mountain Nationaal Park

Table Mountain Nationaal Park strekt zich uit van Signal Hill in Kaapstad tot Cape Point, het zuidelijkste puntje van het Schiereiland ten zuiden van Kaapstad. Het Table Mountain National Park is ongeveer 7.750 hectare groot en heeft een kustlijn van 40 kilometer lang.

Kaap de Goede Hoop Nationale Park

Kaap de Goede Hoop Nationale Park is onderdeel van het Table Mountain National Park.

De oppervlakte van Kaap de Goede Hoop National Park is 80 km2. Het park is gemakkelijk vanuit Kaapstad te bereiken. Kaap de Goede Hoop National Park ligt op 1,5 uur rijden van Kaapstad op het Cape Peninsula, net als het beroemde Capepoint.

In 1938 is Kaap de Goede Hoop een nationaal reservaat geworden. In 1998 is het reservaat opgenomen in een groter geheel, Cape Peninsula National Park waartoe ook het Tafelbergcomplex behoort.

Het is een reservaat met een enorme diversiteit aan flora en fauna en een grote keuze aan wandelroutes. Vooral voor vogelliefhebbers is het een waar paradijs: hier leven meer dan 250 verschillende soorten. Er is altijd kans dat u bontebokken of blesbokken ziet, boksoorten die zeldzaam zijn geworden in de Kaap. Ook zebra’s, struisvogels, elanden en otters behoren tot de mogelijkheden. In de fynbosvegetatie leven verschillende dieren.

Struisvogels struinen door het lage fynbos en soms komen de Afrikaanse pinguïns aan land. De Afrikaanse zwarte scholekster met zijn felrode snavel is een opvallende vogel op de rotskust. Deze vogel pikt hier zeeslakken van de rotsen. Er zijn ook grote groepen Kaapse aalscholvers, die vaak aan het strand of op de rotsen hun uitgespreide vleugels zitten te drogen. Vale strandplevieren en drieteenstrandlopers rennen op en neer langs de rand van het water.

Tot de zoogdieren op de Kaap behoren de bavianen, die langs de rotsige kust springen en op de met heide begroeide hellingen grazen bontebokken, elandantilopen, rode hartenbeesten, Kaapse reebokantilopen en grysbokken. Als u veel geluk hebt, ziet u misschien wel enkele zeer zeldzame Kaapse bergzebra’s. U zult ongetwijfeld rotsagames, zwarte gordelstaarthagedissen en klipdassen (dassies) tegenkomen.

De meeste kans is er dat u een baviaan tegenkomt. Deze dieren voelen zich helemaal thuis in het park, niet in de laatste plaats omdat bezoekers deze dieren voederen. Iets wat ten zeerste af geraden wordt. Bavianen zijn sterk en brutaal en kunnen agressief gedrag vertonen. Het gebeurt regelmatig dat de apen in een auto gaan zitten en er met grote moeite uit te krijgen zijn. In tussentijd loopt u kans dat uw auto als toilet wordt gebruikt. Het voeren van bavianen is strafbaar. Medewerkers van SAN Parks zijn gerechtigd om boetes uit te schrijven. SAN-Parks bestuurt het nationale park. 

De flora van Kaap de Goede Hoop bestaat voor een belangrijk deel uit proteasoorten. In totaal heeft het park 24 types protea die vooral in september – november uitbundig kunnen bloeien. Vooral de witte en gele bloemen vallen dan op.

Vanaf de ingang van Kaap de Goede Hoop National Park is het nog ongeveer 12 kilometer naar Capepoint: het bekendste punt van Kaap de Goede Hoop. Het is een indrukwekkende klif met een groot platform dat vergezichten over de oceaan biedt.

Kaap de Goede Hoop National Park leent zich uitstekend voor een dagexcursie. Als u door het park rijdt, zult u zien dat er diverse afslagen zijn. De afslagen leiden naar uitkijkpunten, startpunten van wandelroutes en picknickplaatsen.

U krijgt bijna aan het einde van het park eerst een afslag naar rechts die naar Cape of Good Hope leidt. U komt hier vanzelf op een parkeerplaats terecht waar een bord u vertelt dat u op het meest zuidwestelijke puntje van Zuid-Afrika bent beland. Vanaf hier kunt u terugrijden naar de hoofdweg en rechtsaf slaan naar Capepoint. Het is ook mogelijk om deze afstand te lopen. Als u hiervoor kiest, volgt u het wandelpad dat bij het bord Cape of Good Hope begint. Het weer kan aan de Kaap gemakkelijk omslaan. U moet rekening houden met deze wisselende weersomstandigheden. Neemt u daarom altijd warme kleding en bijvoorbeeld ook regenkleding mee als u gaat wandelen. Zorg ook voor goede wandelschoenen waarop u goede grip heeft. De Kaap is niet het zuidelijkste punt van Afrika (dit is nl. bij Cape Agulhas) maar wel het meest zuidelijke punt van het schiereiland.

Bord van Kaap de Goede Hoop

Praktische informatie

Openingstijden

Kaap de Goede Hoop National Park is geopend van oktober tot en met maart van 06.00 tot 18.00 uur. Het park sluit om 19.00 uur.

In de wintermaanden van april tot en met september opent het park om 07.00 tot 17.00 uur. Uitrijden kan tot 18.00 uur.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens een excursie over het Kaapse Schiereiland bezoek je Kaap De Goede Hoop met het bekende bord. Maak hier een mooie foto (of laat er een door een ander maken met jou achter het bord). Wat je hier kunt verwachten lees je hier. Lees je mee? #kaapdegoedehoop #kaapstad #kaapseschiereiland #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven