Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Augrabies Falls

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 7 Augrabies Falls in het noorden van Zuid-Afrika. Een waterval die ontzettend tegenviel, de reden. Er stroomde bijna geen water in deze waterval.

Inhoudsopgave

Ligging

Augrabies Falls National Park ligt op 40 kilometer ten noordwesten van het stadje Kakamas, in de Noord-Kaap provincie in het noorden Zuid-Afrika.

Augrabies Falls

De naam Augrabies werd in 1799 door de Zweed Hendrik Jakob Wikar aan de waterval gegeven. De naam is afgeleid van de Nama woord wat de Khoi (Bosjesmannen) noemden het ‘Aukoerebis’ de plaats van het harde geluid, dat kenmerkend is voor het geluid van de 60 meter hoge waterval. Het gebied wordt gekarakteriseerd door de 18 kilometer lange en 150 meter diepe kloof.

Het 55.383 hectare groot park ligt zowel aan de noordelijke en zuidelijke kanten van de Oranje Rivier. Hier vindt u grote verscheidenheid aan flora en fauna. Er leven 47 wildsoorten in het park, waaronder de bedreigde zwarte neushoorn, maar deze worden niet vaak gezien. De rotsachtige vlaktes vormen een ideale leefomgeving voor klipspringers en klipdassen. Andere aanwezige soorten zijn springbok, chacma-baviaan, groene meerkat en aardwolf. Ook vogelliefhebbers genieten hier, om maar eens wat te noemen, u kunt hier tal van wevertjes, valken, hoenders, leeuweriken, buizerds, kanaries, vinken, eenden, duiven, arenden, reigers, vliegenvangers, uilen, mussen, zwaluwen, spechten en hamerkop zien. Zie de kleine dieren als vlinders, schildpadden en hagedissen, maar vooral ook de slangen niet over het hoofd. Er leven hier ongeveer 160 soorten vogels (verschillende adelaarsoorten). De meest karakteristieke boom in het park is de gigantische aloë/kokerboom. Augrabies Falls National Park is een van de kleinere nationale parken van het land. Augrabies Falls werd op 5 augustus 1966 tot een Nationaal Park uitgeroepen. Op de noordelijke oever van het park loopt een project om van de zwarte neushoorn weer een levensvatbare populatie op te bouwen. Het gebied is malaria vrij.

De machtige Oranjerivier loopt hier door een nauw, 250 meter diep ravijn dat is uitgesleten in het massieve graniet. Vlak voor de watervallen heeft de rivier, samen met een aantal eilanden en kleinere stroomgeulen, een breedte van ongeveer drie kilometer. Per seconde stort als het water hoog staat, 405 miljoen liter water in het ravijn. Dit naar beneden storten, gebeurt niet alleen via de hoofdgeul maar ook nog eens via 18 kleinere geulen. De Augrabies Falls zijn de op zes na grootste waterval ter wereld. Vooral in de maanden maart/april kunt u de 56 meter waterval in al haar glorie naar beneden zien storten. (Toen ik er in oktober 2014 was, was er niet veel spektakel, om eerlijk te zijn, vond ik het ontzettend tegenvallen).

Augrabies Falls

Het vallende water maakt enorm veel lawaai en daaraan dankt het gebied zijn naam. In de loop van miljoenen jaren heeft de rivier over een afstand van 18 kilometer een kloof door graniet-gneisslagen uitgesleten. Dit is het grootste, in graniet uitgesleten ravijn ter wereld. De gladde, gepolijste, door water afgesleten wanden zijn stille getuigen van de enorme krachten van de natuur.

Spectaculaire plekken die u zeker moet gaan bezoeken zijn de watervallen zelf en Moonrock. Wandelen naar de top van Moonrock zal een van de beste uitzichten op het park en de omgeving geven. Swart Rante is een rotsformatie die een bijzondere scheiding vormt in het landschap. U kunt Oranjekom en Ararat bezoeken als u van een spectaculair uitzicht wilt genieten. Hier kunt u ook wild te spotten. Het is de plek om de Verraux arenden te kunnen zien. Vanaf Echo Corner heeft u prachtig uitzicht.

Het park heeft een droog klimaat. Dit wordt gekenmerkt door extreme variaties in temperatuur zowel overdag als ‘s nachts. In de zomermaanden (december, januari) kunnen de temperaturen tot 41 graden Celsius oplopen. De granieten rotsen in de omgeving doen het kwik nog hoger stijgen waardoor de gevoelstemperatuur kan schommelen rond de 60 en 70 graden Celsius. In de winter kunnen de nachttemperaturen extreem laag zijn. Er zijn temperaturen gemeten van rond het vriespunt en zelfs -5 graden Celsius. De regenval wordt voornamelijk verspreid tussen november en april, af en toe regent het ook in juni en juli. Als het regent, komt de regen in de vorm van een donderbui in korte, hevige uitbarstingen, vergezeld van spectaculair onweer en harde wind. De winterregens zijn zacht en resulteren in een bloem paradijs. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in het park is 124 mm.

Huisdieren zijn niet toegestaan in Augrabies Nationaal Park.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

De Augrabies Falls zijn de op zes na grootste waterval ter wereld. Vooral in de maanden maart/april zie je de 56 meter waterval in al haar glorie naar beneden storten. Toen ik hier was, was er niet veel spektakel. Ik vond het ontzettend tegenvallen, Meer lezen over deze waterval doe je op mijn website. Lees je mee? #augrabiesfalls #waterval #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven