Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vogeleiland/Birds Island

Tijdens mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië bezocht ik op dag 6 Vogeleiland/Birds Island met zijn vele jan-van-genten en Lambert’s Bay aan de Atlantische Ocean.

Inhoudsopgave

Ligging

Vogeleiland/Birds Island ligt ongeveer 100 meter van de kust van Lambert’s Bay aan de westkust van de Kaap.

Vogeleiland/Birds Island

Het eiland biedt u als bezoeker een zeldzame kans om de blauwogige jan-van-genten van dichtbij te zien. Vogeleiland is één van de slechts zes locaties wereldwijd waar de jan-van-genten broeden. En het is de enige broedplaats die gemakkelijk toegankelijk is voor het publiek.

Jan van Genten op Vogeleiland

Het eiland is ongeveer drie hectare groot. Via een golfbreker is het eiland verbonden met het vasteland. Het is een belangrijke broed- en rustplaats voor zeevogels, vooral jan-van-genten en aalscholvers. U kunt hier verder Kaapse pelsrobben op de rotsen van het eiland. In de uitkijkpost op het eiland kunt u de vogels van dicht bij bekijken en getuige zijn van hun unieke paringsdansen. De vogelkijkhut is bewegwijzerd met informatie over deze zeevogels en hun gewoonten. Vanuit de twee verdiepingen tellend, als ‘rots’ vermomd gebouw, kunt u de Kaapse jan-van-gents en aalscholvers, maar ook enkele pinguïns en robben bekijken.

Een interessante video vertelt het verhaal van het eiland, waarop tussen 1888 en 1990 guano als meststof werd gewonnen. Om deze vogelmest beter te kunnen oogsten, werd een deel van het eiland geasfalteerd. Door de guanowinning verloren de pinguïns hun broedplaatsen en liep hun aantal enorm terug. Kunstmatig aangelegde holen hebben tot nu toe ongeveer 60 pinguïns naar het eiland terug gelokt.

In 1959 werd de dam naar het eiland aangelegd. De dam maakt het bezoek aan het eiland voor toeristen gemakkelijker, maar het was desastreus voor de vogelpopulatie. Helaas komen er iedere keer verwilderde huiskatten op het eiland, die vogels en kuikens doden en zich te goed doen aan de eieren.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op Vogeleiland/Birds Island heb je de kans om de blauwogige jan-van-genten van dichtbij te zien. Vogeleiland is één van de slechts zes locaties wereldwijd waar deze jan-van-genten broeden. En het is de enige broedplaats die gemakkelijk toegankelijk is voor het publiek. Hier lees je meer over Vogeleiland. Lees je mee? #vogeleiland #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Op Vogeleiland/Birds Island heb je de kans om de blauwogige jan-van-genten van dichtbij te zien. Vogeleiland is één van de slechts zes locaties wereldwijd waar deze jan-van-genten broeden. En het is de enige broedplaats die gemakkelijk toegankelijk is voor het publiek. Hier lees je meer over Vogeleiland. Lees je mee? #vogeleiland #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven