Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Zuid-Afrika & Namibië : dag 7 – zondag 12 oktober 2014

Dit is het reisverslag van dag 7 van mijn 22-daagse groepsrondreis met NRV naar Zuid-Afrika & Namibië. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika en Namibië.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van NRV Holiday

Route: Clanwilliam – Augrabies

Omschrijving: We gaan vroeg op pad want vandaag hebben we een lange rit helemaal richting het noorden van Noordkaap, naar het Augrabies Falls National Park. Het park is vooral bekend om de gelijknamige waterval, die we uiteraard in dit park bezoeken. Nabij het Augrabies Nationaal Park liggen de plaatsjes Kakamas en Keimoes, twee slaperige stadjes waar het lijkt dat de tijd heeft stil gestaan. Hier kunt u de ‘bakkies pompe’ bezichtigen, een historisch irrigatiesysteem dat vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt om water naar de landerijen te brengen. Een bijzonder gezicht en het doet u direct realiseren dat in de binnenlanden van Zuid-Afrika de ontwikkeling een stuk langzamer gaat. We overnachten in Kakamas of Augrabies Nationaal Park.

Overnachting: Kalahari Gateway Hotel – Kakamas. In het artikel Foto’s van de hotels in Zuid-Afrika & Namibië ziet u meer foto’s van het Kalahari Gateway Hotel in Kakamas.

Opmerking: We hebben afgelopen nacht niet in Clanwilliam verbleven maar in Calvinia. Het reisprogramma klopt niet.

Ochtend

Vanochtend loopt de wekker om 07.15 uur af. Om 08.00 uur loop ik buiten. De temperatuur is zeer aangenaam. Ik loop voor het ontbijt alleen naar het Hamtam Huis. Iedereen is er al. Ik eet wat fruit, yoghurt en geroosterd brood.

Na het ontbijt loop ik naar de overkant waar een mooie kerk staat. Het is zondag vandaag waardoor er buiten iemand hard aan een touw staat te trekken om de inwoners van Calvinia te laten weten dat ze naar de kerk kunnen komen.

De kerk van Calvinia

Ik loop terug naar het Dorpshuis. In mijn megakamer pak ik mijn laatste spullen en loop naar de bus om mijn spullen erin te leggen. Ik loop nog terug om het papiertje met mijn naam van de deur af te halen, iedereen heeft een papiertje met zijn/haar volledige naam op de deur van de kamer hangen.

Busrit van Calvinia naar Kakamas

Om 08.55 uur verlaten we Calvinia.

Bij een benzinepomp gaat het niet helemaal goed, want Peter zijn pas is door een fout van de medewerker van de pomp geblokkeerd. Het duurt een half uur voor we verder kunnen rijden.

We krijgen de vraag welke optionele excursies we extra willen doen. Iets waar vervolgens niets meer mee wordt gedaan. Ik denk dat de meesten wel excursies willen doen. Ook krijgen we nogmaals verontschuldigingen van Karel vanwege het programma van gisteren. Het blijkt dat de programma’s van ons en hem gisteren niet overeenkwamen. We rijden door een saai landschap naar Brandvlei waar we koffiedrinken. Onderweg is het een saaie vegetatie, laag struikgewas en af en toe een paar springbokken. Na het koffiedrinken rijden we om 11.25 uur weer verder. We zullen nog 200 kilometer moeten rijden tot de lunch. Ik maak tijdens het rijden voor het dorre en saaie landschap een begin met mijn reisverslag van vandaag.

We maken een stop bij een vogelnest in een elektriciteitspaal. Dit om te proberen de vogels hierin te fotograferen. We komen deze vogelnesten veel tegen op de weg. Er kunnen zeker in de grote nesten ongeveer 2.500 social weavers in zoals het vogeltje heet die hier nestelt.

Een wevernest onderweg

Ook maken we een fotostop bij de afslag naar Pofadder. Hier staat een windmolen in het landschap, iets wat je veel ziet in dit deel van Zuid-Afrika. De foto’s van de vogelnesten en de windmolen ziet u in het artikel foto’s die ik onderweg in Zuid-Afrika & Namibië maakte.

We steken de Oranjerivier over en rijden verder door het saaie landschap naar het plaatsje Keimoes. Het is de bedoeling dat we hier lunchen, maar de Wimpy waar we willen lunchen, schijnt sinds een paar maanden dicht te zijn. Fijn hebben wij weer. Het is vandaag zondag waardoor bijna alles onderweg dicht is. Karel weet een adresje die hij gaat bellen in Kakamas, een dorp verderop. We lunchen uiteindelijk in Restaurant Vergelegen. Hier eten we allemaal een tosti ham kaas, dit om de bediening sneller te laten verlopen. Maar het gaat nog niet snel. Tijd om ‘bakkies pompe’ te bezoeken, dat op het programma staat, is er vandaag niet.

We rijden om 14.40 uur weg bij het restaurant om naar de Augrabies Falls te rijden. Dit is nog wel een eindje. In de bus wordt gezegd dat we morgen onze paspoorten bij de hand moeten hebben vanwege het feit dat we de grens tussen Zuid-Afrika en Namibië oversteken. Ook wil Karel vanavond onze paspoorten hebben omdat ze bij de grens de nummers ook moeten hebben en dat het als hij de nummers al op papier heeft staan, het morgen hoogstwaarschijnlijk wat sneller zal gaan.

Buiten Kakamas komen we bij een buurt waar een zwarte gemeenschap woont en daar wordt ons verteld dat het twee minuten van onze tijd vergt om uit te leggen dat hier in 1993 onlusten waren waarbij op de plek waar wij staan 17 mensen zijn doodgeschoten door de Zuid-Afrikaanse politie.

Augrabies Falls

We rijden verder naar Augrabies Falls. Deze watervallen vallen mij ontzettend tegen (ik heb namelijk ontzettend mooie foto’s met een spectaculaire waterval gezien). Het water staat nu heel laag, waardoor de waterval totaal niet spectaculair is. Qua dieren zien we hier voornamelijk hagedissen en een paar vogels. Het is er bloedheet. We lopen wat rond naar de verschillende punten waar we de ‘waterval’ kunnen zien en zien aan het eind dichtbij het restaurant nog wat leuke bomen. De groep gaat vervolgens naar het restaurant om wat te drinken, want het is heel warm.

De niet spectaculaire Augrabies Falls

Kalahari Gateway Hotel

We rijden naar het hotel voor vannacht, het Kalahari Gateway Hotel in de buurt van Kakamas. We krijgen een welkomstdrankje en krijgen de kamers toegewezen. Mijn kamer is niets bijzonders. Het is zelfs vies op de vloer tussen de bedden.

Mijn kamer in het Kalahari Gateway Hotel in Kakamas

Ik loop een rondje door het hotel en loop buiten langs het zwembad om zo een indruk van dit hotel te krijgen. Karel biedt later nog aan om van kamer te switchen, maar ik laat het maar zo. Het is maar voor een paar uur. Ik doe met Karel een tussentijdse kascontrole in de bar van het hotel. Ik krijg tijdens de controle van Karel een sprite aangeboden. De rest van de groep komt er inmiddels ook bij. We zitten nog in de zithoek bij de bar voor we in het restaurant aan tafel gaan. We bestellen vanaf de kaart en dan duurt het heel erg lang voor we eindelijk ons eten krijgen. Ik heb cordon blue met friet. Het eten is lekker maar weer erg veel en het duurt echt veel te lang. Karel is zich er zelfs nog mee gaan bemoeien.

Mijn diner in het Kalahari Gateway Hotel in Kakamas

Bij het afrekenen gaat er het een en ander niet goed. We krijgen een bon van alleen het diner zonder drankjes, maar dan blijkt dat we die apart moeten afrekenen, want het eten komt uit het restaurant en de drankjes van de bar. Het is allemaal een beetje omslachtig en ook dit duurt weer heel erg lang.

Als ik terug op mijn kamer ben, maak ik me klaar om te gaan slapen. Ik schrijf nog wat aan mijn reisverslag. Het is 22.15 uur als er keihard op mijn deur wordt geklopt. Ik vraag wat ze komt doen, ja er is een drankje niet betaald, wordt mij verteld door de barmedewerkster. Het blijkt dat het eerste blikje sprite, die ik tijdens de kascontrole van Karel heb gekregen, volgens het hotel niet betaald is. Ik zeg haar dat ze niet bij mij moet zijn maar bij Karel. Ik zeg tegen deze hotelmedewerkster dat reisleider Karel dit drankje betaalt. Ik vind dit een hele vreemde gang van zaken en ik zal dit morgen dan ook Karel vertellen en meenemen in mijn brief die ik naar de reisorganisatie en het reisbureau ga sturen. Die brief gaat er nu zeker komen, want het is af en toe een rommeltje tijdens deze reis. Ik ben pissed off maar betaal toch maar, want ik heb geen zin in problemen. Ik ga het morgen wel aan Karel melden.

Ik maak mijn reisverslag van vandaag niet meer af. Morgen is het vroeg dag. We vertrekken al om 06.30 uur.

Het weer

Bewolktzonnig en ± 30° C

Kaart

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 7 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië reden we naar het noorden van Zuid-Afrika en bezochten Augrabies Falls, een waterval met weinig water. Alles over de zevende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #augrabiesfalls #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 7 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië reden we naar het noorden van Zuid-Afrika en bezochten Augrabies Falls, een waterval met weinig water. Alles over de zevende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #augrabiesfalls #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 7 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië reden we naar het noorden van Zuid-Afrika en bezochten Augrabies Falls, een waterval met weinig water. Alles over de zevende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #augrabiesfalls #reisverslag #jtravel #jtravelblog
Op dag 7 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië reden we naar het noorden van Zuid-Afrika en bezochten Augrabies Falls, een waterval met weinig water. Alles over de zevende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #augrabiesfalls #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 7 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië reden we naar het noorden van Zuid-Afrika en bezochten Augrabies Falls, een waterval met weinig water. Alles over de zevende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #augrabiesfalls #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 7 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië reden we naar het noorden van Zuid-Afrika en bezochten Augrabies Falls, een waterval met weinig water. Alles over de zevende dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #augrabiesfalls #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven