Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Zuid-Afrika & Namibië : dag 6 – zaterdag 11 oktober 2014

Dit is het reisverslag van dag 6 van mijn 22-daagse groepsrondreis met NRV naar Zuid-Afrika & Namibië. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika en Namibië.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van NRV Holiday

Route: Wijnlanden – Clanwilliam

Omschrijving: Vandaag vervolgen we onze weg richting de Noordkaap, een minder bekend stukje Zuid-Afrika, maar zeker niet minder mooi. Onderweg kunt u genieten van de prachtige omgeving die gedomineerd wordt door citrusplantages en het Cedergebergte. We brengen een bezoekje aan het Elandsberg Eco Reserve, waar veel theeplantages liggen. Hier bezoeken we ook een Rooibos theefabriekje, waar we een rondleiding krijgen en dit afsluiten met een kopje Rooibos thee. Als eindbestemming hebben we vandaag Clanwilliam, een gemoedelijk plaatje in deze regio.

Overnachting: Dorpshuis – Calvinia. In het artikel Foto’s van de hotels in Zuid-Afrika & Namibië ziet u meer foto’s van het Hantam Huis in Calvinia.

Ochtend

Ik ben deze ochtend om 06.15 al wakker. Ik kleed me aan en pak de rest van mijn spullen in, want de koffer moet om 06.45 uur buiten de kamer staan. Ik ga alvast een begin maken met het reisverslag, het ontbijt is pas om 07.00 uur. Na het heerlijke ontbijt ga ik terug naar mijn kamer om mijn tassen te halen.

Bij de bus blijkt dat we moeten wachten op een extra, 3e, band. Dit in verband met de slechte wegen in Namibië. Peter heeft in een vorige reis in Namibië drie lekke banden gehad. Ik vind (en ik ben niet de enige in de groep) dat dit gisteren of eerder vanochtend ook geregeld had kunnen worden, want we moeten nu best lang wachten voor iets wat in mijn ogen niet nodig is. Als de banden vanuit het hoofdkantoor in Wellington gebracht zijn, rijden we in de richting van het plaatsje Malisbury.

Busrit naar de Cederbergen

In de omgeving van Malisbury zijn het de korenvelden die we zien. Het is een schitterend landschap die aan ons voorbij trekt.

Bij Piketberg tanken we en ook drinken we koffie. Hier is ook een mogelijkheid voor het pinnen van geld. Bij de benzinepomp drinken we een heerlijke cappuccino.

Om 09.55 uur rijden we verder in de richting van Citrusdal. In dit gebied worden merinosschapen gefokt. Maar voor we in Citrusdal zijn, hebben we te maken met oponthoud omdat ze aan de wegen werken en de tweebaans- in ene een éénbaansweg is geworden en het verkeer dus op elkaar moet wachten. Op de weg ligt een Afrikaanse pofadder, Peter rijdt in zijn achteruit terug om het ons te laten zien. De foto’s zijn nog maar net gemaakt of deze slang wordt door een andere automobilist doodgereden.

Verderop maken we nog een fotostop voor het platteland. In dit gebied groeien de mango’s en citrusbomen.

Een bloem onderweg

We rijden door de Cederbergen. Een gebied dat bekend is om zijn rooibosplantages. We rijden in de richting van Clanwilliam. Deze plaats heette vroeger Jan Dusselsstroom, genoemd naar een voortrekker. Het plaatsje heeft 6.500 inwoners en ligt aan de voet van de Cederbergen. In dit gebied komt rooibosplant voor de heerlijke thee heel veel voor.

De foto’s van de pofadder en een mooie bloem ziet u in het artikel foto’s die ik onderweg in Zuid-Afrika & Namibië maakte.

Elandsberg Eco Reserve

Wij bezoeken Elandsberg Eco Reserve. Hier wordt de ook in Nederland bekende rooibosthee verbouwd en gefabriceerd.

We ontmoeten de eigenaren van deze plek. We mogen eerst, voor we verder gaan, gebruik maken van de toiletten, die te vinden zijn in twee gastenverblijven. Met een tienpersoonsjeep rijden we met de eigenaar naar de tweejarige planten. Bij de tweejarige planten krijgen we uitvoerige uitleg over deze planten. Na deze uitleg is er de mogelijkheid om foto’s van de velden en de schitterende omgeving te maken.

Rooibosplanten voor de rooibosthee in Elandsberg Eco Reserve

Met de auto rijden we vervolgens naar de fabriek. Deze ligt een eindje verderop. We mogen hier alleen naar binnen met een soort douchecap op. Het is geen gezicht, maar ja anders komen we niet binnen in deze fabriek. We zien de verschillende machines en krijgen hierover uitleg. Het duurt allemaal heel erg lang, maar het is wel interessant.

Dan gaan we terug naar het huis waar de vrouw des huizes ons met een glas koude rooibosijsthee op staat te wachten. In het winkeltje zijn verschillende artikelen gemaakt van rooibos te koop, zoals handcrème en natuurlijk thee.

Bij het huis zijn wevernesten (vogelnesten) in de bomen te vinden. Het is een schitterend gebied waar deze rooibosfabriek en -plantage zich bevindt.

Lunch in Lambert's Bay

Om 13.45 rijden we door naar Lambert’s Bay. We lopen achter op ons reisschema waardoor het programma iets aangepast moet worden. De groep heeft nu zoiets van dit staat niet op ons programma. We vinden het prima maar de planning is dat we verder het binnenland ingaan en niet eerst helemaal naar de Atlantische kust en dan hetzelfde stuk terug en dan nog een keer het binnenland in. Dat wordt waarschijnlijk een latertje vanavond.

Lambert’s Bay is een plaatsje bekend om zijn visverwerkingindustrie en dan voornamelijk ansjovis.

We lunchen bij het Kreefhuis. Ik eet een seafood potjie. Het is, als we deze uiteindelijk krijgen, niet heel erg lekker. Het is net ragout met veel visafval er in. Ik had beter vis met friet kunnen gaan eten, zoals sommige andere groepsleden gekozen hebben, dat ziet er iets smakelijker uit dan het seafood potjie.

Lunchen in het Kreefhuis in Lambert's Bay

Vogeiland

Als we klaar zijn, lopen we naar de overkant naar Vogeleiland. Hier vinden we de zwarte en bonte aalscholvers, jan-van-genten, en de king fish bird.

Via een soort pier in het water, met aan één kant de zee en aan de andere kant de haven, lopen we naar het bezoekerscentrum.

We zien onderweg meeuwen en aalscholvers met jongen op hun nesten. Dan zijn we bij de toegang van Vogeleiland. Hier zien we de jan-van-genten, maar heel dichtbij kunnen we niet komen. Het is een schitterend gezicht met al die duizenden jan-van-genten.

Jan van Genten op Vogeleiland
Meeuw op Vogeleiland

In de verte zien we zeehonden. We brengen nog een bezoekje aan het bezoekerscentrum. Vanuit dit gebouwtje heb je uitzicht over de haven van Lambert’s Bay. Binnen hangen borden met uitleg over het gedrag van de jan-van-genten.

Teruglopend naar de bus zien we veel aalscholvers die hier broeden en sommigen hebben al jongen.

Aalscholvers en hun jongen op Vogeleiland

Ook de zee blijft interessant. Vooral golven die op de rotsen en stenen stuk slaan. Met de bus rijden een eindje verderop naar een strand. Liefhebbers van natte voeten kunnen hier natte voeten halen. Er gaan een paar groepsleden in het water lopen, om toch de zee gevoeld te hebben.

Busrit van Lambert's Bay naar Calvinia

Om 16.50 uur rijden we weer op naar Calvinia. Er wordt ons gezegd dat het nog anderhalf uur rijden is naar Calvinia, maar op de verkeersborden die we onderweg tegenkomen, staat een heel ander verhaal en dat is dat het nog 156 kilometer moeten rijden voor we Calvinia bereiken. Een paar groepsleden (waaronder ik) hebben dit bord gezien en we kijken elkaar zo aan van dat gaan we niet redden binnen anderhalf uur. Onderweg zien we een stuwdam en zijn er veel wegopbrekingen wat heel veel tijd kost.

Dorpshuis in Calvinia

Deze busrit duurt veel te lang. Hier is iedereen het over eens, in ons programma staat ook nog eens dat we in Clanwilliam verblijven maar Calvinia ligt bijna 200 kilometer verderop. Ook het bezoek aan Lambert’s Bay en Vogeleiland staan niet in ons programma.

We komen aan bij het Hantamhuis in Calvinia. Het blijkt dat we met zijn allen in het Dorpshuis verblijven. Dit is een eindje verderop. De kamers worden afgelezen. In het gebouw waar ik verblijf, moet je eerst door een soort keuken om bij de kamers te komen. Ik slaap met nog een ander groepslid in dit deel van het huis. De rest heeft kamers die van de buitenkant bereikbaar zijn en zich in een ander gebouw bevinden. Op de deur van de kamers hangt het naambordje. Je volledige doopceel wordt gelicht.

Ik krijg kamer Elsa toegewezen, een schitterende kamer. Het is een ontzettend grote kamer met een zitgedeelte, een slaapkamer met drie bedden, een lange gang en een kleine douche. Aan de overkant zit een ander groepslid in de bruidssuite. De kamer is een ouderwetse kamer maar wel heel leuk met heel veel oude foto’s aan de muur, nog een echte lampetkan op een van de dressoirkasten. In het gangetje naar het toilet staan de koffie- en theezetfaciliteiten. Naast de slaapkamer is de eerste ruimte die je binnenkomt een zitkamer met een bank en een paar stoelen. Het hele sfeertje heeft wel wat. Er is nog een tweede deur om de kamer uit te komen, deze komt direct in een soort keuken die ook gepasseerd moet worden om weer naar buiten te gaan.

Mijn kamer in het Hantamhuis in Calvinia

Als mijn koffer er is, rijden we met de bus naar het hoofdgebouw voor het diner.

We eten soep, bobotie, waterbloem en karamel pudding na. Het eten is heerlijk.

Diner in het Hantamhuis in Calvinia

Het is een leuk plekje met een winkeltje en een restaurant en daarbij nog meer ruimtes die zo ingericht zijn dat ze me doen denken aan de Groningse borgen en hun inrichting. Karel betaalt het drinken. Het is heel gezellig ondanks het late tijdstip. Morgen is hier ook het ontbijt. We zullen hier morgen lopend naartoe komen.

Ook vanavond gaan we lopend terug. Op mijn kamer werk ik aan mijn reisverslag en dan na een lange dag is het lekker slapen.

Het weer

Bewolktzonnig en ± 27 ° C

Kaart

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika & Namibië

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika & Namibië? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Op dag 6 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik een rooibosplantage, Vogeleiland en overnachtte in Calvinia. Een lange dag. Alles over de zesde dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #rooibos #vogeleiland #calvinia #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 6 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik een rooibosplantage, Vogeleiland en overnachtte in Calvinia. Een lange dag. Alles over de zesde dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #rooibos #vogeleiland #calvinia #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 6 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik een rooibosplantage, Vogeleiland en overnachtte in Calvinia. Een lange dag. Alles over de zesde dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #rooibos #vogeleiland #calvinia #reisverslag #jtravel #jtravelblog
Op dag 6 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik een rooibosplantage, Vogeleiland en overnachtte in Calvinia. Een lange dag. Alles over de zesde dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #rooibos #vogeleiland #calvinia #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 6 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik een rooibosplantage, Vogeleiland en overnachtte in Calvinia. Een lange dag. Alles over de zesde dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #rooibos #vogeleiland #calvinia #reisverslag #jtravel #jtravelblog Op dag 6 van mijn 22-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië bezocht ik een rooibosplantage, Vogeleiland en overnachtte in Calvinia. Een lange dag. Alles over de zesde dag van mijn reis door Zuid-Afrika & Namibië lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #rooibos #vogeleiland #calvinia #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven