JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het vroegere goudmijnstadje Pilgrim's Rest ligt aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika. Hier leest u alles over dit stadje.


Pilgrim's Rest ligt aan de Panorama Route in het noorden van Zuid-Afrika. Pilgrim's Rest is het eerste echte én bestbewaarde goudmijnstadje van Zuid-Afrika.

Het begon allemaal in 1873 toen er in de buurt van Sabie goud werd gevonden en een kamp werd opgezet genaamd MacMac. Alec Patterson, een van de MacMac diggers, is vervolgens verder getrokken en vond goud in de Pilgrim's Creek. Hij ontdekte dit goud op een boerderij. Hij heeft dit nieuws een tijd voor zich kunnen houden totdat er nog iemand op zoek ging naar goud en dit ook vond. Het duurde toen niet lang meer of er waren meer kapers op de kust. Nadat het gebied op 22 september 1873 officieel tot 'Gold field' werd benoemd, kwamen hier meer dan 1.500 delvers om hier naar goud te zoeken. Er leek geen eind aan de voorraad goud te komen. Hierdoor werden de tenten vervangen door huizen. Het werd een welvarend dorpje met stenen huizen, winkels, kerken, bars, een krant en het Royal Hotel. Binnen een jaar waren er 21 winkels, 18 bars en 3 bakkers. Een Londense financier bemachtigde in 1881 de mijnrechten. De Transvaal Gold Exploration Company werd opgericht. Dit werd later de Transvaal Gold Mining Estates. De opbrengsten van de mijnen werden na de jaren '50 van de vorige eeuw steeds minder en na bijna 100 jaar werd de mijn in 1972 gesloten. De gouddelvers noemden het dorp Pilgrim's Rest omdat ze hier, na zoveel mislukte dromen, eindelijk hun thuis hebben gevonden.

Pilgrim's Rest is nu een Nationaal Monument. De gebouwen zijn nog in oude staat en waar nodig zijn ze gerestaureerd. Er zijn maar een paar gebouwen opengesteld voor toeristen.

In het informatiecentrum kunt u voor een paar rand een toegangskaart kopen waarmee u in vier musea naar binnen mag. Dit zijn het automuseum, The Garage, de Dredzen Shop and House Museum (winkel met huis), het Victorian House Museum (Victoriaans huisje) en het Pilgrim's en Sabie News Museum met oude type- en drukmachines. U kunt een indruk krijgen hoe de mensen hier vroeger leefden. De mijneigenaar woonde hier in een groot statig huis dat ver genoeg bij de stoffige mijn vandaan lag. Het informatiecentrum vindt u in Uptown Pilgrim's. Hier kunt u naast de toegangstickets voor de musea ook kaarten en brochures kopen. Daarnaast kunt u hier rondleidingen bespreken en u kunt er een tentoonstelling over de geologie, foto's, kaarten en andere artefacten die de geschiedenis van de goudwinning in Pilgrim's Rest bezoeken.

De Vrienden van Rest van de Pilgrim's Museum is een museum dat door vrijwilligers op non-profit basis wordt gerund om de lokale bevolking te helpen. Ze bemannen ook de kleine winkel in het Informatiecentrum waar ze een aantal historische boeken en pamfletten over Pilgrim's Rest en de regio verkopen.

De Anglicaanse Kerk is het oudste nog overgebleven kerkgebouw in Pilgrim's Rest. In 1884 is deze kerk gebouwd. Bezienswaardig is het oorspronkelijke glas-in-lood raam dat in 1919 volledig werd gerestaureerd. Het orgel in de kerk is meer dan 100 jaar oud.

Het politiebureau is in 1902 gebouwd en is vanuit architecturaal oogpunt een prachtig gebouw, opgetrokken in lokaal dolomiet gesteente. Het wordt nog steeds gebruikt als het regionale politiebureau. U vindt het politiebureau in Uptown Pilgrim's, in een zijstraat bij het Royal Hotel.

Church Bar is een bar in het Royal Hotel in Uptown Pilgrim's. De bar was ooit de rooms-katholieke kapel van de St. Cyprianus school in Kaapstad. Nadat het verkocht was, werd de kerk ontmanteld en op een boot geladen en gelost in de haven Delagoa Bay (nu Maputo in Mozambique). Vervolgens werd het in zes weken door een ossenwagen naar Pilgrim’s Rest gebracht.

Het House Museum is een voorbeeld van hout en golfplaat architectuur, dat typerend is voor Pilgrim's Rest. Het museum benadrukt de laat-Victoriaanse stijl in het decor en meubilair. Het huis werd in 1913 gebouwd voor Doctor W. Secombe en zijn familie. Later verkocht hij het aan een advocaat. De inrichting en het meubilair zijn typisch voor hogere middenklasse Victoriaanse stijl van de vroege jaren 1900. Entreetickets zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum.

Het Postkantoor in Pilgrim's Rest aan de Panoramaroute

De War Memorial ligt aan de overkant van de Camino de Santiago en de Sabie News. Het memorial werd opgericht ter nagedachtenis aan de mannen van Pilgrim's Rest en omgeving, die vochten en stierven tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het memorial werd tussen september 1921 en mei 1922 gebouwd door een lokale aannemer. De eik naast het War Memorial is in 1965 geplant en is uitgegroeid vanuit een eik uit het Delville Wood slagveld.

Het Printing Museum in Uptown Pilgrim's toont een deel van de apparatuur die gebruikt werd om het nieuws tijdens het begin van de 20e eeuw handmatig te printen. Beurshandelaren, investeerders, de Britse en Boerenregeringen en het grote publiek stonden allemaal te popelen om van het nieuws rondom de nieuwe uitbreiding van goudvelden te leren. Dit was in 1874 het begin van de eerste lokale krant, 'Gold News'. Deze krant werd later de 'Goldfields Mercury' en in 1910 werd het de 'Pilgrim's en Sabie News'. Entreetickets zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum.

De katholieke kerk heeft een marmeren altaar en werd gebouwd in 1928. Het Duitse orgel in de kerk dateert uit 1846.

De Dredzen Shop & House Museum is een voorbeeld van een typische algemene dealer shop uit de periode 1930-1950. Alle voorwerpen, die u hier kunt zien, dateren uit deze periode van 20 jaar. Naast de winkel vindt u het woonhuis van de winkel eigenaar, dat representatief is voor een middenklasse familie in deze periode.

De Methodistenkerk is in neogotische stijl gebouwd en dat is te zien in het dak en de ramen en in het ontwerp van de preekstoel. De kerk werd in 1911 gebouwd en is nog steeds als kerk in gebruik.

Boven op een heuvel ligt Cemetery Hill, de begraafplaats van Pilgrim's Rest. Hier vindt u Robber's Grave. Bij zijn graf ligt een onbekende man, die betrapt werd op het stelen van de opgegraven schatten uit de tenten. Hij kreeg een proces en werd vervolgens verbannen. Maar de dief was nog steeds in de buurt want hij werd boven op de heuvel gezien. Op de heuvel is hij neergeschoten en begraven. Er bevinden zich hier veel graven waarvan niet bekend is wie er ligt. De gouddelvers kwamen uit allerlei landen van de wereld om hier hun geluk te beproeven. Er stierven naast de mijnwerkers ook veel mensen door ziektes als longontsteking, dysenterie en malaria, verdrinking en slangenbeten.

Het Royal Hotel in Pilgrim's Rest aan de Panoramaroute

Het Thelwall Transformation Museum in Rest Down Town Pilgrim's werd in december 2011 geopend. Het gebouw is het eerste en enige museum in het Down Town gebied. U kunt hier tentoonstellingen over de Pilgrim's Rest Goldfields en de Sekhukhune oorlogen van de late jaren 1870 zien. Thelwall's Fruitshop was de naam van het bedrijf dat in dit pand in de late jaren 1940-1950 gevestigd was. De toegang is gratis.

De Diggings Site ligt even buiten het dorp. Dit is een authentieke reconstructie van hoe de hele vallei er tijdens de goudkoorts ooit uitzag. Hier vindt u de Gold commissaris hut, de gevangenistent, vervoerwagen, sluisdoos, waterrad, stoommachine en de stempelbatterij. Entreetickets zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum. Er worden rondleidingen gegeven.

Het Louis Trichardt Wagon Trail Plaquette monument werd ter herinnering aan de 1938-Trek opgericht. U vindt dit monument aan de oevers van de Blyde River, bij de Joubert Bridge. Het is een herinnering aan het feit dat in 1938 de honderdste verjaardag van de Groot Trek (Grote Trek van de Boeren Natie) gevierd werd met een symbolische ossenwagen reis van de Kaap. Louis Trichardt was een van de grote boeren leiders die het gebied van Pilgrim's Rest bezocht op zoek naar een route naar de haven in Lourenco Marques (nu Maputo/Mozambique). De Joubert Bridge werd vernoemd naar de heer JS Joubert, de mijncommissaris in 1890. De stenen brug werd in 1896/1897 over de Blyde River gebouwd om een verbinding te maken via Robbers Pass naar Lydenburg. De brug is nog steeds in gebruik. De brug werd in 1909 tijdens hevige overstromingen gedeeltelijk weggespoeld, maar werd onmiddellijk herbouwd. De brug ligt in Downtown Pilgrim's.

Het Alanglade hotel ligt net ten noorden van Pilgrim’s Rest. Het hotel is in 1915 door TGME (Transvaal Gold Mining Estates) gebouwd. Het was de residentie van de mijnmanager tot in 1972 de laatste mijn definitief gesloten werd. Dit twee verdiepingen tellende gebouw staat in schril contrast met de meeste andere golfplaten gebouwen in de stad en getuigt van de hoge status die de mijnmanagers in deze periode genoten. Alanglade is nu een permanent museum en ingericht met voorwerpen uit de vroege jaren 1900.

De oude panden zijn omgetoverd tot cadeaushops met souvenirs als kleurrijke kussenslopen, handgemaakt bestek en muziek om maar wat keuze op te sommen. De uitstraling van de panden is nog van een eeuw geleden toen golfplaten in kleur het straatbeeld bepaalden. Opvallend is ondermeer het hotel dat de sfeer van 150 jaar geleden ademt. Dat geldt ook voor het historische kerkhof en het bankgebouw. Andere panden huisvesten koffiewinkels of restaurants. In het goudmijnmuseum is een informatieve display geplaatst over de leefomstandigheden van de pioniers. Er zijn restaurants en terrassen waar u iets kunt eten of drinken. Aan het begin van de straat staan kraampjes waar de lokale bevolking souvenirs, noten en allerhande spullen verkopen.


Voor meer foto's van Pilgrim's Rest, zie: foto's Panoramaroute.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Aan de Panoramaroute ligt Pilgrim's Rest. Pilgims's Rest is een oud goudmijnstadje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De gebouwen zijn nog in oude staat. Er zijn maar een paar gebouwen opengesteld voor toeristen. Lees je mee over Pilgrim's Rest? #pilgrimsrest #panoramaroute #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Aan de Panoramaroute ligt Pilgrim's Rest. Pilgims's Rest is een oud goudmijnstadje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De gebouwen zijn nog in oude staat. Er zijn maar een paar gebouwen opengesteld voor toeristen. Lees je mee over Pilgrim's Rest? #pilgrimsrest #panoramaroute #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment