Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pilgrim’s Rest

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 3 Pilgrim’s Rest. Pilgrim’s Rest ligt aan de Panoramaroute. Pilgrim’s Rest is het eerste echte én bestbewaarde goudmijnstadje van Zuid-Afrika.

Inhoudsopgave

Ligging

Pilgrim’s Rest ligt aan de Panoramaroute in het noorden van Zuid-Afrika.

Geschiedenis

Het begon allemaal in 1873 toen er in de buurt van Sabie goud werd gevonden en een kamp werd opgezet genaamd MacMac. Alec Patterson, een van de MacMac diggers, is vervolgens verder getrokken en vond goud in de Pilgrim’s Creek. Hij ontdekte dit goud op een boerderij. Hij heeft dit nieuws een tijd voor zich kunnen houden totdat er nog iemand op zoek ging naar goud en dit ook vond. Het duurde toen niet lang meer of er waren meer kapers op de kust.

Nadat het gebied op 22 september 1873 officieel tot ‘Gold field’ werd benoemd, kwamen hier meer dan 1.500 delvers om hier naar goud te zoeken. Er leek geen eind aan de voorraad goud te komen. Hierdoor werden de tenten vervangen door huizen. Het werd een welvarend dorpje met stenen huizen, winkels, kerken, bars, een krant en het Royal Hotel. Binnen een jaar waren er 21 winkels, 18 bars en 3 bakkers.

Een Londense financier bemachtigde in 1881 de mijnrechten. De Transvaal Gold Exploration Company werd opgericht. Dit werd later de Transvaal Gold Mining Estates.

De opbrengsten van de mijnen werden na de jaren ’50 van de vorige eeuw steeds minder en na bijna 100 jaar werd de mijn in 1972 gesloten.

De gouddelvers noemden het dorp Pilgrim’s Rest omdat ze hier, na zoveel mislukte dromen, eindelijk hun thuis hebben gevonden.

Bezienswaardigheden in Pilgrim's Rest

Pilgrim’s Rest is nu een Nationaal Monument. De gebouwen zijn nog in oude staat en waar nodig zijn ze gerestaureerd. Er zijn maar een paar gebouwen opengesteld voor toeristen.

In het informatiecentrum kunt u voor een paar rand een toegangskaart kopen waarmee u in vier musea naar binnen mag. Dit zijn het automuseum, The Garage, de Dredzen Shop and House Museum (winkel met huis), het Victorian House Museum (Victoriaans huisje) en het Pilgrim’s en Sabie News Museum met oude type- en drukmachines. U kunt een indruk krijgen hoe de mensen hier vroeger leefden. De mijneigenaar woonde hier in een groot statig huis dat ver genoeg bij de stoffige mijn vandaan lag. Het informatiecentrum vindt u in Uptown Pilgrim’s. Hier kunt u naast de toegangstickets voor de musea ook kaarten en brochures kopen. Daarnaast kunt u hier rondleidingen bespreken en u kunt er een tentoonstelling over de geologie, foto’s, kaarten en andere artefacten die de geschiedenis van de goudwinning in Pilgrim’s Rest bezoeken.

De oude panden zijn omgetoverd tot cadeaushops met souvenirs als kleurrijke kussenslopen, handgemaakt bestek en muziek om maar wat keuze op te sommen. De uitstraling van de panden is nog van een eeuw geleden toen golfplaten in kleur het straatbeeld bepaalden. Opvallend is ondermeer het hotel dat de sfeer van 150 jaar geleden ademt. Dat geldt ook voor het historische kerkhof en het bankgebouw. Andere panden huisvesten koffiewinkels of restaurants. In het goudmijnmuseum is een informatieve display geplaatst over de leefomstandigheden van de pioniers.

Er zijn restaurants en terrassen waar u iets kunt eten of drinken. Aan het begin van de straat staan kraampjes waar de lokale bevolking souvenirs, noten en allerhande spullen verkopen.

Het Postkantoor in Pilgrim's Rest aan de Panoramaroute

Vrienden van Rest van de Pilgrim's Museum

De Vrienden van Rest van de Pilgrim’s Museum is een museum dat door vrijwilligers op non-profit basis wordt gerund om de lokale bevolking te helpen. Ze bemannen ook de kleine winkel in het Informatiecentrum waar ze een aantal historische boeken en pamfletten over Pilgrim’s Rest en de regio verkopen.

Anglicaanse Kerk

De Anglicaanse Kerk is het oudste nog overgebleven kerkgebouw in Pilgrim’s Rest. In 1884 is deze kerk gebouwd. Bezienswaardig is het oorspronkelijke glas-in-lood raam dat in 1919 volledig werd gerestaureerd. Het orgel in de kerk is meer dan 100 jaar oud.

Politiebureau

Het politiebureau is in 1902 gebouwd en is vanuit architecturaal oogpunt een prachtig gebouw, opgetrokken in lokaal dolomiet gesteente. Het wordt nog steeds gebruikt als het regionale politiebureau. U vindt het politiebureau in Uptown Pilgrim’s, in een zijstraat bij het Royal Hotel.

Church Bar

Church Bar is een bar in het Royal Hotel in Uptown Pilgrim’s. De bar was ooit de rooms-katholieke kapel van de St. Cyprianus school in Kaapstad. Nadat het verkocht was, werd de kerk ontmanteld en op een boot geladen en gelost in de haven Delagoa Bay (nu Maputo in Mozambique). Vervolgens werd het in zes weken door een ossenwagen naar Pilgrim’s Rest gebracht.

House Museum

Het House Museum is een voorbeeld van hout en golfplaat architectuur, dat typerend is voor Pilgrim’s Rest. Het museum benadrukt de laat-Victoriaanse stijl in het decor en meubilair. Het huis werd in 1913 gebouwd voor Doctor W. Secombe en zijn familie. Later verkocht hij het aan een advocaat. De inrichting en het meubilair zijn typisch voor hogere middenklasse Victoriaanse stijl van de vroege jaren 1900. Entreetickets zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum.

War Memorial

De War Memorial ligt aan de overkant van de Camino de Santiago en de Sabie News. Het memorial werd opgericht ter nagedachtenis aan de mannen van Pilgrim’s Rest en omgeving, die vochten en stierven tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het memorial werd tussen september 1921 en mei 1922 gebouwd door een lokale aannemer. De eik naast het War Memorial is in 1965 geplant en is uitgegroeid vanuit een eik uit het Delville Wood slagveld.

Katholieke kerk

De katholieke kerk heeft een marmeren altaar en werd gebouwd in 1928. Het Duitse orgel in de kerk dateert uit 1846.

Dredzen Shop & House Museum

De Dredzen Shop & House Museum is een voorbeeld van een typische algemene dealer shop uit de periode 1930-1950. Alle voorwerpen, die u hier kunt zien, dateren uit deze periode van 20 jaar. Naast de winkel vindt u het woonhuis van de winkeleigenaar, dat representatief is voor een middenklasse familie in deze periode.

Methodistenkerk

De Methodistenkerk is in neogotische stijl gebouwd en dat is te zien in het dak en de ramen en in het ontwerp van de preekstoel. De kerk werd in 1911 gebouwd en is nog steeds als kerk in gebruik.

Cemetery Hill

Boven op een heuvel ligt Cemetery Hill, de begraafplaats van Pilgrim’s Rest. Hier vindt u Robber’s Grave. Bij zijn graf ligt een onbekende man, die betrapt werd op het stelen van de opgegraven schatten uit de tenten. Hij kreeg een proces en werd vervolgens verbannen. Maar de dief was nog steeds in de buurt want hij werd boven op de heuvel gezien. Op de heuvel is hij neergeschoten en begraven. Er bevinden zich hier veel graven waarvan niet bekend is wie er ligt. De gouddelvers kwamen uit allerlei landen van de wereld om hier hun geluk te beproeven. Er stierven naast de mijnwerkers ook veel mensen door ziektes als longontsteking, dysenterie en malaria, verdrinking en slangenbeten.

Thelwall Transformation Museum

Het Thelwall Transformation Museum in Rest Down Town Pilgrim’s werd in december 2011 geopend. Het gebouw is het eerste en enige museum in het Down Town gebied. U kunt hier tentoonstellingen over de Pilgrim’s Rest Goldfields en de Sekhukhune oorlogen van de late jaren 1870 zien. Thelwall’s Fruitshop was de naam van het bedrijf dat in dit pand in de late jaren 1940-1950 gevestigd was. De toegang is gratis.

Diggings Site

De Diggings Site ligt even buiten het dorp. Dit is een authentieke reconstructie van hoe de hele vallei er tijdens de goudkoorts ooit uitzag. Hier vindt u de Gold commissaris hut, de gevangenistent, vervoerwagen, sluisdoos, waterrad, stoommachine en de stempelbatterij. Entreetickets zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum. Er worden rondleidingen gegeven.

Louis Trichardt Wagon Trail Plaquette monument

Het Louis Trichardt Wagon Trail Plaquette monument werd ter herinnering aan de 1938-Trek opgericht. U vindt dit monument aan de oevers van de Blyde River, bij de Joubert Bridge. Het is een herinnering aan het feit dat in 1938 de honderdste verjaardag van de Groot Trek (Grote Trek van de Boeren Natie) gevierd werd met een symbolische ossenwagen reis van de Kaap. Louis Trichardt was een van de grote boeren leiders die het gebied van Pilgrim’s Rest bezocht op zoek naar een route naar de haven in Lourenco Marques (nu Maputo/Mozambique). De Joubert Bridge werd vernoemd naar de heer JS Joubert, de mijncommissaris in 1890. De stenen brug werd in 1896/1897 over de Blyde River gebouwd om een verbinding te maken via Robbers Pass naar Lydenburg. De brug is nog steeds in gebruik. De brug werd in 1909 tijdens hevige overstromingen gedeeltelijk weggespoeld, maar werd onmiddellijk herbouwd. De brug ligt in Downtown Pilgrim’s.

Alanglade hotel

Het Alanglade hotel ligt net ten noorden van Pilgrim’s Rest. Het hotel is in 1915 door TGME (Transvaal Gold Mining Estates) gebouwd. Het was de residentie van de mijnmanager tot in 1972 de laatste mijn definitief gesloten werd. Dit twee verdiepingen tellende gebouw staat in schril contrast met de meeste andere golfplaten gebouwen in de stad en getuigt van de hoge status die de mijnmanagers in deze periode genoten. Alanglade is nu een permanent museum en ingericht met voorwerpen uit de vroege jaren 1900.

Het Royal Hotel in Pilgrim's Rest aan de Panoramaroute

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Aan de Panoramaroute ligt Pilgrim's Rest. Pilgims's Rest is een oud goudmijnstadje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De gebouwen zijn nog in oude staat. Er zijn maar een paar gebouwen opengesteld voor toeristen. Lees je mee over Pilgrim's Rest? #pilgrimsrest #panoramaroute #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Aan de Panoramaroute ligt Pilgrim's Rest. Pilgims's Rest is een oud goudmijnstadje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De gebouwen zijn nog in oude staat. Er zijn maar een paar gebouwen opengesteld voor toeristen. Lees je mee over Pilgrim's Rest? #pilgrimsrest #panoramaroute #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven