Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Panoramaroute

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 3 de Panoramaroute.

Inhoudsopgave

Ligging

De Panoramaroute ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika. De route begint bij de plaats Lydenburg en eindigt bij Hazyview.

Plattegrond van de Panoramaroute

Panoramaroute

Pilgrim's Rest

De Panoramaroute betekent het redelijk abrupte einde van het hoogveld. Bij de rand Sabie – Graskop – Erasmuspas houdt het plateau, dat aan de rand wordt gevormd door de Drakensbergen, ineens op.

Vooral als u in het Krugerpark naar de Panoramaroute kijkt, kunt u goed zien wat dit betekent: ver voor u uit ziet u een gebergte als het ware ineens opdoemen. In dit gebied bevinden zich watervallen, canyons, diepe kloven en panoramische vergezichten. De route krijgt redelijk veel regen. Graskop heeft zelfs het hoogste regenpercentage binnen Zuid-Afrika van meer dan 1.200 milimeter per jaar. De vele regen zorgt overwegend voor een groene streek waardoor de natuur er extra mooi uitziet. Het mooiste vergezicht is God’s Window. Houdt u er rekening mee dat in de regenmaanden tussen september en maart het raam van God wel eens dicht kan zitten. De mist en regen kunnen als een dicht gordijn boven de kloof vallen en het uitzicht totaal belemmeren.

Enkele plaatsen langs de Panoramaroute zijn Graskop, God’s Window, Bourke’s Luck Potholes, Drie Rondavels, MacMac Falls, Berlin Falls, Lisbon Falls, Blyde Rivier Canyon, Pilgrim’s Rest, Ohrigstad, Robbers Pass.

U kunt een mooie dagroute rijden langs de natuurlijke bezienswaardigheden.

Pilgrim's Rest

Pilgrim’s Rest is een oude goudmijnstad. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. Het is een groot nationaal museum geworden waar u zelf op zoek kunt gaan naar goud. Bezoek zeker het Alanglade. Dit statige, Georgian landhuis werd door verschillende goudmijneigenaren bewoond. Nu is het een museum waar u een mooie indruk krijgt van hoe men eind 19e, begin 20e eeuw hier leefde.

Graskop

Graskop ligt tegen de Drakensbergen aan boven de Kowyn’s Pass. Hier hebt u uitzicht over de bergen en hun vrijwel loodrechte hellingen. Graskop is de toegangspoort tot de spectaculaire Blyde River Canyon met indrukwekkende natuurverschijnselen als de Pinnacle, God’s Window, de Lisbon en Berlin Falls, Bourke’ Luck Potholes en de Three Rondavels.

Echo Caves

In de Echo Caves bevinden zich enkele overblijfselen uit het Stenentijdperk en de IJzertijd en interessante rotsformaties.

God's Window

Bij God’s Window is nog een deel van het originele regenwoud te zien. U ziet hier een dichte vegetatie met veel varens en vanaf de uitkijkpunten kunt u op heldere dagen tot 70 kilometer ver kijken.

Blyde Rivier Canyon

De 26 kilometer lange Blyde Rivier Canyon begint net buiten Graskop en loop noordwaarts door om te eindigen bij de Drie Rondavels. De canyon is tot 700 meter diep op sommige plaatsen en is de derde grootste canyon ter wereld na de Grand Canyon in de Verenigde Staten en de Fish River Canyon in Namibië. U kunt hier onder meer een bezoek brengen aan Bourke’s Luck Potholes. Ook is hier een bezoekerscentrum gevestigd met verhalen over de canyon. Vanaf het bezoekerscentrum vertrekken meerdere meerdaagse wandelpaden door de canyon.

Blyde Rivier aan de Panoramaroute

Bourke's Luck Potholes

Bij Bourke’s Luck Potholes is het zachte rotsgesteente uitgesleten door de sterke stroming van de rivieren. Door deze stroming zijn er diepe gaten (potholes) ontstaan.

Bourke's Luck Potholes aan de Panoramaroute

Drie Rondavels

De Drie Rondavels zijn drie ronde bergtoppen die op de ronde hutten (rondavels) lijken die u in dit deel van Afrika veelvuldig tegenkomt. U ziet ze vanaf de uitzichtplaatsen aan de overkant.

Mac Mac Falls

De Mac Mac Falls zijn 56 meter hoog. U ziet hier twee stromen uit de rotsen naar beneden komen. Oorzaak van de tweede stroom is dynamiet dat op de plaats werd gebruikt omdat goudzoekers dachten hier hun geluk te vinden.

Lisbon Falls

In de  plonst het water in drie verschillende stromen 92 meter naar beneden in een nauwe kloof. Het totaalbeeld van deze waterval wordt nog een versterkt door de bomen en andere begroeiing op de achtergrond van het plateau waardoor het een idyllisch plaatje wordt.

Berlin Falls

De Berlin Falls zijn met 80 meter iets lager dan de Lisbon Falls. Dit is een dikke waterstroom die in een diepe poel valt. Ook hier draagt de begroeiing op de achtergrond bij aan het mooie plaatje.

Robbers Pass

Wanneer u vanuit Ohrigstad naar Pilgrim’s Rest rijdt, komt u over de prachtige Robbers Pass. Deze naam heeft de pas niet voor niets gekregen: het gevonden goud in Pilgrim’s Rest is regelmatig onderwerp van overvallen geweest. Een aantal overvallers is er met een groot bedrag vandoor gegaan. De lokale kapper had minder geluk. Zijn overval lukte, maar toen hij terug kwam in Pilgrim’s Rest hanteerde hij een wat ruimere levensstijl. De politie had dit snel in de gaten en de jaren daarna mocht de kapper de wereld vanachter tralies bekijken.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika reed ik o.a. de Panoramaroute. Wat je kunt zien op deze route lees je hier. Lees je mee? #panoramaroute #zuidafrika #southafrica #godswindow #bourkesluchpotholes #drierondavels #jtravelblog #jtravel Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika reed ik o.a. de Panoramaroute. Wat je kunt zien op deze route lees je hier. Lees je mee? #panoramaroute #zuidafrika #southafrica #godswindow #bourkesluchpotholes #drierondavels #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven