Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisverslag Zuid-Afrika : dag 19 – maandag 22 oktober 2012

Dit is het reisverslag van dag 19 van mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Verre Reizen naar Zuid-Afrika. Ik houd u dag voor dag op de hoogte van mijn belevenissen tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika.

Inhoudsopgave

Programma voor vandaag volgens de beschrijving van Fox Verre Reizen

Route: Kaapstad

Omschrijving: Deze dagen gaan we Kaapstad en omgeving verkennen. We maken een stadstour met onze eigen bus waarbij u het Kasteel de Goede Hoop, het oudste gebouw in Zuid-Afrika, ziet. Ook passeren we het stadhuis, het Old Mutual gebouw, de Groote Kerk en St. George Kathedraal waar Desmond Tutu 10 jaar aartsbisschop is geweest. Tot slot rijden we door de Bo-Kaap, de Maleisische wijk, en ontdek de unieke, cultuur, levensstijl en persoonlijkheid van de Kaapse moslimgemeenschap. Bij het Zuid-Afrikaans museum verlaten we de bus om onze stadstour te voet voort te zetten. We wandelen samen met onze gids door de Compagnies Tuinen, de oudste tuinen van Zuid-Afrika en gestart door Jan van Riebeeck om de VOC schepen van verse groenten en fruit te voorzien. Via Greenmarket Square met haar gezellige markt lopen we naar Long Street met haar mooie Victoriaanse gebouwen. In de middag gaan we naar het Victoria & Alfred Waterfront, waar u naar hartenlust kunt winkelen, op het terras een wijntje kunt drinken of het Two Oceans Aquarium kunt bezoeken. Uiteraard blijft er voldoende tijd over om een bezoek te brengen aan Robbeneiland, waar Nelson Mandela jarenlang gevangen heeft gezeten (optioneel).

Optioneel: Kaapstad: Robbeneiland tour: ZAR 220,– p.p.

Overnachting: Strand Tower Hotel – Kaapstad. In het artikel Foto’s van de hotels in Zuid-Afrika ziet u meer foto’s van het Strand Tower Hotel in Kaapstad.

Ochtend

Om 06.30 uur loopt deze ochtend de wekker af. De wake up call in dit hotel in Kaapstad is niet te missen, het is nl. marsmuziek die de hele kamer doorschalt. Ik kleed me aan en loop naar ontbijt in het restaurant. Het is een heerlijk ontbijt. Helaas komt Steve ons slecht nieuws brengen, de Tafelberg is vandaag dicht. Om 08.30 uur vertrekken we voor de stadstour door Kaapstad. Ik ontbijt tot 08.00 uur en loop dan nog naar mijn kamers terug om mijn spullen te halen. Ik heb in dit hotel een kamer precies boven het zwembad en ik heb uitzicht op een drukke hoek met veel verkeer. Terwijl ik op mijn kamer wat aan het rommelen ben, gebeurt er op een kruispunt voorbij het hotel een ongeluk. Het is ineens overal sirene wat je hoort, van politie, brandweer en ambulance. Om 08.20 uur loop ik naar beneden. De rest van de groep is ook al aanwezig.

Kasteel de Goede Hoop

We maken met de bus een rondtour door Kaapstad.

De eerste stop van de dag is Kasteel de Goede Hoop. Steve geeft hier een rondleiding door de verschillende delen van het kasteel, dat dateert uit de VOC tijd. We zien de gevangenis en een museum van het leger met uniformen en gebruiksvoorwerpen. Om 10.00 uur is de wisseling van de wacht. Er wordt door één van de mannen die mee doet bij deze wisseling een in onze ogen speelgoed kanonnetje op het grasveld geplaatst en met een hele ceremonie wordt dat kanonnetje klaargemaakt en wij hebben zoiets van, dat zal wel, maar dat ding geeft een knal dat ik van schrik niet eens een foto heb kunnen maken. Nooit gedacht dat zo’n klein ding zo’n lawaai kan geven. We drinken in het zonnetje een kop koffie.

Kasteel de Goede Hoop in Kaapstap

St. George Kathedraal

We rijden door naar de St. George Kathedraal, bekend van aartsbisschop Desmond Tutu, die hier de scepter zwaaide. Het is een mooie kathedraal. Ook vanwege het verhaal er achter uit de tijd van de apartheid. Vooral de glas-in-loodramen zijn schitterend.

Kathedraal St. George in Kaapstad / Copyright © JTravel.nl

Company’s Garden

We lopen langs het parlementsgebouw van Kaapstad naar de ingang van Company’s Garden. Het parlement bevindt zich een half jaar in Kaapstad en het andere half jaar zijn ze in Pretoria te vinden.

Company’s Garden is een schitterend park in het centrum van Kaapstad. Hier heb je niet door dat je je midden in een drukke stad bevindt. Er zijn hier ontzettend veel eekhoorns en duiven. Steve heeft voedsel voor de eekhoorns gekocht, waardoor wij de eekhoorns goed kunnen fotograferen. We maken een schitterende wandeling door Company’s Garden. Ook lunchen we in Company’s Garden. Ik keis voor een hawaii burger met friet en cola. Het zonnetje gaat eindelijk weer eens schijnen. In de verte zien we de Tafelberg onder een tafelkleedje. Dat is de reden waardoor we er vandaag niet op kunnen. Via de rozentuin verlaten we het park. Onderweg zien we een ibisvogel op een muurtje zitten.

Een eekhoorn in Company’s Garden in Kaapstad / Copyright © JTravel.nl

Wilt u Kaapstad ook bezoeken, boek hier uw tour(s).

Bo Kaap

Voordat Lourence ons met de bus naar Waterfront brengt, maken we een stop bij Bo Kaap, een Maleisische wijk met de bekende felgekleurde huizen.

Bo Kaap in Kaapstad

Victoria & Albert Waterfront

We gaan naar Victoria & Alfred Waterfront, hét winkelgebied van Kaapstad. Het ziet er schitterend uit met in het overdekte deel ontzettend veel, de wat duurdere winkels, en eenmaal buiten bevindt zich de haven van Kaapstad met daarom heen vele (souvenirs)winkels en restaurants. We gaan met zijn allen pinnen bij een bank.

In Waterfront in Kaapstad / Copyright © JTravel.nl

Bekijk ook: Foto’s van Kaapstad

Robbeneiland

Steve brengt ons naar de kade waar de boot naar Robbeneiland zal vertrekken. We krijgen van Steve de entreekaartjes. De boot vertrekt om 15.00 uur. Bij een winkel om de hoek koop ik nog een aantal souvenirs. We lopen naar de pier want we moeten wel op tijd zijn, de boot wacht niet op ons. Het is al druk als wij met zijn allen arriveren. We staan gelukkig redelijk vooraan. Het is 14.30 uur als de eersten door de securitycheck mogen en de boot op kunnen. Bij de ingang gaan we met de hele groep op de foto.

We gaan op het eerste dek staan waar we een schitterend uitzicht hebben op de stad en later Robbeneiland. Na een half uurtje varen, leggen we aan op dit zo bekende eiland met de meest beroemde bewoner ten tijde van de apartheid, Nelson Mandela. We worden in bussen gestopt die ontzettend krap zitten.

We rijden het eiland over, eerst naar een deel waar geen gevangenen hebben gezeten en dan komen we in een deel waar de gevangenen achter tralies en prikkeldraad vastzaten. In het eerste deel van deze tocht maken we maar één stop. Hier zien we de pinguïns lopen.

Het deel waar de gevangenis was, moeten we lopend afleggen. Dit gebeurt onder leiding van een gids, een oud gevangene van Robbeneiland. Hij laat ons de cel van Nelson Mandela zien, een kleine cel met daarin zijn deken, etenschaal en drinkbeker en emmer voor waarschijnlijk zijn behoeftes. Verder zien we de centrale douches/wc’s, de steengroeve waar is gewerkt door de gevangenen en de binnenplaats. Robbeneiland staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Entree van Robbeneiland voor de kust van Kaapstad

Wilt u Robbeneiland ook bezoeken, boek hier uw tour(s).

We hebben niet heel veel tijd meer over als we van de gevangenis naar de boot lopen en helaas is er ook geen tijd om de winkel te bezoeken. De laatste boot gaat om 18.00 uur naar het vaste land terug. Met een paar andere groepsleden ga ik boven op het dek zitten, de rest blijft beneden en dat is gezien de wind ook wel zo verstandig. Wij zitten boven compleet uit te waaien en opstaan heeft geen zin, want je wordt door de wind teruggedrukt in je stoel. Als ik van boord af ben, heeft één van de groepsleden onze foto al gekocht. Deze zal hij later inscannen en per e-mail naar iedereen versturen.

Diner in Kaapstad

Als we compleet zijn, lopen we naar Restaurant Quay 4. Ik heb er lekker gegeten, maar het is geen restaurant waar ik later nog een keer terug zal komen. Het is er zo ontzettend lawaaierig dat je elkaar bijna niet kunt verstaan als er muziek is. Die muziek staat veel en veel te hard is mijn oordeel en ook naar het oordeel van de rest van de groep.

Tijdens het diner besluiten we welk bedrag aan fooi Steve en Lourence per persoon van de groep krijgen. Eén groepslid zal bij de hotelreceptie enveloppen regelen, ik zal het geld incasseren en een ander controleert mij. Hoe en wanneer we de fooien geven is nog niet besloten. Dat gebeurt later deze week wel.

Mijn diner bij Restaurant Quay 4 in Kaapstad

Avond

Na het diner lopen we naar de uitgang van Waterfront om bij de taxi standplaats twee taxi’s te regelen voor tien personen die ons naar het hotel terugbrengt. De rit kost ZAR 50,– per taxi. Niet duur als je dat omrekent naar euro’s en vergelijkt met bijvoorbeeld Amsterdam.

Ik loop naar mijn kamer om aan mijn reisverslag van deze dag te schrijven en om wat internetten. Dan lekker slapen.

Het weer

Licht bewolktlicht bewolkt en ± 24° C

Kaart

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Dag 19 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika breng ik door in Kaapstad en bezoek hier de toeristische hotspots. 's Middags bezoek ik het indrukwekkende Robbeneiland. Alles over de negentiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #kaapstad #robbeneiland #reisverslag #jtravel #jtravelblogDag 19 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika breng ik door in Kaapstad en bezoek hier de toeristische hotspots. 's Middags bezoek ik het indrukwekkende Robbeneiland. Alles over de negentiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #kaapstad #robbeneiland #reisverslag #jtravel #jtravelblog Dag 19 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika breng ik door in Kaapstad en bezoek hier de toeristische hotspots. 's Middags bezoek ik het indrukwekkende Robbeneiland. Alles over de negentiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #kaapstad #robbeneiland #reisverslag #jtravel #jtravelblog
Dag 19 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika breng ik door in Kaapstad en bezoek hier de toeristische hotspots. 's Middags bezoek ik het indrukwekkende Robbeneiland. Alles over de negentiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #kaapstad #robbeneiland #reisverslag #jtravel #jtravelblog Dag 19 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika breng ik door in Kaapstad en bezoek hier de toeristische hotspots. 's Middags bezoek ik het indrukwekkende Robbeneiland. Alles over de negentiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #kaapstad #robbeneiland #reisverslag #jtravel #jtravelblog Dag 19 van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika breng ik door in Kaapstad en bezoek hier de toeristische hotspots. 's Middags bezoek ik het indrukwekkende Robbeneiland. Alles over de negentiende dag van mijn reis door Zuid-Afrika lees je hier. Lees je mee? #zuidafrika #kaapstad #robbeneiland #reisverslag #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven