JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Bourke's Luck Potholes aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika zijn rotsformaties die eeuwen geleden door erosie zijn gevormd. Meer over de Bourke's Luck Potholes leest u hier.


Bourke's Luck Potholes zijn rotsformaties die eeuwen geleden door erosie zijn gevormd. Bourke's Luck Potholes liggen 35 kilometer van de stad Graskop in de provincie Mpumalanga.

De potholes zijn ontstaan omdat de rivier Blyde & Treur zich eeuwenlang een weg hebben gezocht over en door het zachte gesteente. Door het water hebben zich grote slaggaten (potholes) gevormd die soms wel een meter in diameter zijn. De rivieren hebben andere namen gekregen. De rivier de Treur wordt nu Sefogane genoemd en de Blyde rivier heeft de naam Motlatse kregen. De oude namen Treur & Blyde gaan terug tot de tijd van de vroege Voortrekkers rond 1880. In die tijd liet een groepje mannen vrouw, kinderen en ouderen achter bij de rivier de Treur. Zij gingen op zoek naar handelsroutes richting de kust (Mozambique). De vrouwen hadden de hoop opgegeven om hen nog levend terug te zien. De mannen keerden niet terug na de maximaal afgesproken tijd. De vrouwen wilden zuidwaarts trekken om zich bij andere groepjes voortrekkers aan te sluiten. Ze doopten de rivier met de naam Treur. Op weg naar het zuiden sloegen ze hun kamp op aan een andere rivier waar de verlate terugkerende mannen hen uiteindelijk vonden. Deze rivier heeft de toepasselijke naam Blyde gekregen.

Bourke's Luck Potholes aan de Panoramaroute

Bij Bourke's Luck Potholes kunt u een wandeling over paden en bruggetjes maken. Deze route is ongeveer 700 meter lang. U kunt hier een natuurlijke 'wensput zien. Vergeet dus niet een muntje mee te nemen. De bizarre cilinder gevormde gaten zijn ontstaan door miljoenen jaren van waterstroom, in snelle ronddraaiende bewegingen, voortkomend uit de samenvloeiing van de rivieren de Treur en de Blyde. Het kolkende water heeft samen met zand en kiezels de rotsen geslepen en zo voor een prachtig natuur kunstwerk gezorgd. Het ravijn waarin deze gaten liggen is 30 meter diep. De gaten op zichzelf zijn zes meter diep. Het gebied is genoemd naar Tom Bourke. Hij heeft nooit enig geluk gehad in de tijd dat hij hier op zoek was naar goud. Hij voorspelde wel dat in dit gebied grote hoeveelheden goud gevonden zouden worden.

Om de potholes te zien wordt een entree geheven. U kunt hier een bezoekerscentrum met wat verhalen over de canyon bezoeken. Vanaf het bezoekerscentrum loopt het pad naar de potholes. Vanaf het bezoekerscentrum vertrekken meerdere meerdaagse wandelpaden door de canyon.


Voor meer foto's van de Bourke's Luck Potholes, zie: foto's Panoramaroute.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Aan de Panoramaroute liggen de Bourke's Luck Potholes. Dit zijn rotsformaties die eeuwen geleden door erosie zijn gevormd. Een bijzonder natuurfenomeen. Lees je mee over de Bourke's Luck Potholes? #bourkesluckpotholes #panoramaroute #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Aan de Panoramaroute liggen de Bourke's Luck Potholes. Dit zijn rotsformaties die eeuwen geleden door erosie zijn gevormd. Een bijzonder natuurfenomeen. Lees je mee over de Bourke's Luck Potholes? #bourkesluckpotholes #panoramaroute #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment