Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bourke’s Luck Potholes

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 3 Bourke’s Luck Potholes aan de Panoramaroute.

Bourke’s Luck Potholes zijn rotsformaties die eeuwen geleden door erosie zijn gevormd.

Inhoudsopgave

Ligging

Bourke’s Luck Potholes liggen 35 kilometer van de stad Graskop in de provincie Mpumalanga.

Geschiedenis

De potholes zijn ontstaan omdat de rivier Blyde & Treur zich eeuwenlang een weg hebben gezocht over en door het zachte gesteente. Door het water hebben zich grote slaggaten (potholes) gevormd die soms wel een meter in diameter zijn. De rivieren hebben andere namen gekregen. De rivier de Treur wordt nu Sefogane genoemd en de Blyde rivier heeft de naam Motlatse kregen. De oude namen Treur & Blyde gaan terug tot de tijd van de vroege Voortrekkers rond 1880. In die tijd liet een groepje mannen vrouw, kinderen en ouderen achter bij de rivier de Treur. Zij gingen op zoek naar handelsroutes richting de kust (Mozambique). De vrouwen hadden de hoop opgegeven om hen nog levend terug te zien. De mannen keerden niet terug na de maximaal afgesproken tijd. De vrouwen wilden zuidwaarts trekken om zich bij andere groepjes voortrekkers aan te sluiten. Ze doopten de rivier met de naam Treur. Op weg naar het zuiden sloegen ze hun kamp op aan een andere rivier waar de verlate terugkerende mannen hen uiteindelijk vonden. Deze rivier heeft de toepasselijke naam Blyde gekregen.

Bourke's Luck Potholes aan de Panoramaroute

Bourke's Luck Potholes

Bij Bourke’s Luck Potholes kunt u een wandeling over paden en bruggetjes maken. Deze route is ongeveer 700 meter lang. U kunt hier een natuurlijke ‘wensput zien. Vergeet dus niet een muntje mee te nemen. De bizarre cilinder gevormde gaten zijn ontstaan door miljoenen jaren van waterstroom, in snelle ronddraaiende bewegingen, voortkomend uit de samenvloeiing van de rivieren de Treur en de Blyde. Het kolkende water heeft samen met zand en kiezels de rotsen geslepen en zo voor een prachtig natuur kunstwerk gezorgd. Het ravijn waarin deze gaten liggen is 30 meter diep. De gaten op zichzelf zijn zes meter diep. Het gebied is genoemd naar Tom Bourke. Hij heeft nooit enig geluk gehad in de tijd dat hij hier op zoek was naar goud. Hij voorspelde wel dat in dit gebied grote hoeveelheden goud gevonden zouden worden.

Om de potholes te zien wordt een entree geheven. U kunt hier een bezoekerscentrum met wat verhalen over de canyon bezoeken. Vanaf het bezoekerscentrum loopt het pad naar de potholes. Vanaf het bezoekerscentrum vertrekken meerdere meerdaagse wandelpaden door de canyon.

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Aan de Panoramaroute liggen de Bourke's Luck Potholes. Dit zijn rotsformaties die eeuwen geleden door erosie zijn gevormd. Een bijzonder natuurfenomeen. Lees je mee over de Bourke's Luck Potholes? #bourkesluckpotholes #panoramaroute #zuidafrika #jtravel #jtravelblog Aan de Panoramaroute liggen de Bourke's Luck Potholes. Dit zijn rotsformaties die eeuwen geleden door erosie zijn gevormd. Een bijzonder natuurfenomeen. Lees je mee over de Bourke's Luck Potholes? #bourkesluckpotholes #panoramaroute #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven