Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hermanus

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 18 Hermanus.

Inhoudsopgave

Ligging

Hermanus is een fisherman’s kustplaatsje dat ligt aan Walkers Bay in de West-Kaap provincie, 112 kilometer ten oosten van Kaapstad.

Geschiedenis

Hermanus werd door Hermanus Pieters gesticht. Hij was een lokale schaapherder, die hier een mooie bron vond voor zijn schapen in de zomer. Later kwamen daar vissers bij. Lange tijd was het slechts een vissersdorpje dat toen Hermanuspieterfontein genoemd werd. De eerste toeristen kwamen niet voor de walvissen naar Hermanus, maar voor de mooie omgeving en voor de schone lucht. Hermanus wordt pas vanaf de negentiger jaren gepromoot als de beste plek om walvissen vanaf het land te spotten.

Hermanus

Hermanus is de bekendste plaats voor het observeren van walvissen. Er zijn verschillende manieren om de walvissen te zien: aan wal, met een Whale watching boottocht mee of zelfs vanuit een vliegtuigje. Hermanus is de enige plaats waar de Walvis Omroeper rondloopt. Deze walvisomroeper toetert op zijn hoorn als er walvissen in de baai te zien zijn.

De locatie van Hermanus is uniek voor het spotten van de walvissen. Langs de gehele zuidkust van Zuid-Afrika komen walvissen voor, maar nergens kunt u ze vanaf het land zo goed zien. De reden is de unieke oude haven van Hermanus. Deze ligt Walkers Bay. De steile rotswanden reiken vanaf de kust bijna recht naar beneden. De haven is aflopend in de baai gebouwd. Vissersboten kunnen hierdoor goed aanmeren. Hermanus kunt u wel de kraamkamer van Zuid-Afrika noemen. De baai blijft tot aan de wal zeer diep. Hierdoor vormt dit gebied een ideale plaats voor walvissen uit Antartica om hier tussen juni en december hun jongen ter wereld te brengen en om te paren. De meeste walvissen zijn te zien in oktober als ze weer vertrekken.

U kunt vanaf de haven een 10 kilometer lang wandelpad volgen. Deze loopt rondom Walker Bay naar Grotto strand. Er zijn een aantal punten vanwaar de walvissen vaak worden gezien: Dreunkrans, Windsor Bay, Gearing’s Point, de oude haven, de gang, Sievers punt, Kwaaiwater, Voëlklip en Grotto.

In Hermanus zijn twee havens: de Old Harbour en de New Harbour. De Old Harbour wordt na 1958 niet meer gebruikt. In 1970 is deze haven tot nationaal monument verklaard. In het bijbehorende museum kunt u nog zien hoe de haven vroeger functioneerde. Het museum is onderverdeeld in The Historical Old Fishing Harbour en The Fishermen’s Village. U vindt hier gerestaureerde vissersboten uit de periode van 1850 tot halverwege de 20e eeuw. Deze liggen op de oude helling. Ook is er een onderwatermicrofoon waarmee de tonen van aanwezige walvissen worden opgevangen. Zijn de walvissen er niet, dan komen de geluiden van een bandje. In de New Harbour zijn nog dagelijks de vissers te zien die hun vangst uitladen. In de viswinkel kunt u verse vis, schelp- en schaaldieren kopen. Op het marktplein bevindt zich het oude schoolhuis met een tentoonstelling van oude foto’s. Daarnaast bevindt zich het Walvissenhuis.

Walvisspotters in Hermanus

De Southern Right Whale komt hier het meest voor maar de Brydes en Humpback Whale worden hier ook wel gespot. Southern Right Whale (Zuidkapers) kunnen tussen de 14 en 17 meter lang worden en wegen tussen de 45 en 70 ton. Een gemakkelijke manier om deze walvis te herkennen is de manier waarop het dier zijn longen vrijmaakt van vocht. Hij blaast het water uit in een V-vorm. Ook is dit de enige soort dat geen rugvin heeft.

De Zuidkapers worden sinds 1935 beschermd. Daarvoor werd er intensief op ze gejaagd. De Zuidkaper vormt een gemakkelijke prooi voor de walvisjagers omdat hij paart in ondiepe wateren en zich maar langzaam voortbeweegt. Er zijn nog tussen de 3.000 en 5.000 exemplaren Zuidkapers.

Met de Noordkaper gaat het een stuk slechter, naar schatting zijn hier nog ongeveer tussen de 300 tot 350 exemplaren van over.

De Zuidkapers leven van kleine kreeftjes en plankton. Deze filteren ze met hun baleinen (een soort baard) uit het water. Dit soort heeft een spectaculair paringsgedrag. De Zuidkaper springt volledig uit het water en gaat verticaal in het water staan met alleen zijn staart boven water om indruk te maken op de Zuidkaper vrouwtjes.

Walvis in Hermanus

Naast walvissen spotten kunt u in Hermanus ook nog andere dingen ondernemen. U kunt hier een boottocht maken, kajakken, shark cage diving, tandem paragliding, duiken, zeilen en paardrijden. Wekelijks vindt hier de ‘fresh food market’ plaats en er zijn geregeld kunst-, antiek- en handwerkmarkten. Hermanus heeft kilometerslange, brede stranden waar u kunt zwemmen en wandelen. Grotto Beach is het grootste strand van Hermanus, andere stranden zijn: Voëlklip, Onrus, Kammabaai en Langbaai. Het Hermanus Cliff Path loopt langs de kust. Deze loopt door tot in Hermanus. Op dit klifpad, dat nu een natuurreservaat is, heeft u zicht op de zee en de omliggende bergen. Hier kunt u ook de walvissen spotten. Regelmatig zijn hier ook dolfijnen te zien. Het is ook een uitstekende plaats om te vissen.

Bekijk ook: Foto’s van Hermanus

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Hermanus is de plek in Zuid-Afrika om walvissen te spotten. Ik heb een paar walvissen gezien. En heb jij de walvissen ook gespot. Meer over Hermanus lees je hier. Lees je mee? #hermanus #walvissen #zuidafrika #jtravelblog #jtravel Hermanus is de plek in Zuid-Afrika om walvissen te spotten. Ik heb een paar walvissen gezien. En heb jij de walvissen ook gespot. Meer over Hermanus lees je hier. Lees je mee? #hermanus #walvissen #zuidafrika #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven