Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bo Kaap in Kaapstad

Tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis met Fox Vakanties naar Zuid-Afrika bezocht ik op dag 19 de kleurrijke wijk Bo Kaap in Kaapstad.

Inhoudsopgave

Bo Kaap

Bent u in Kaapstad, dan mag u een bezoekje aan de Bo Kaap niet overslaan. Bo Kaap is waarschijnlijk de meest gefotografeerde wijk van Kaapstad. Klinkerstraatjes lopen steil omhoog tegen de helling van Signal Hill.

Aan weerszijden ziet u groene, roze, gele en oranje huisjes. De kleuren zijn voor onze ogen gedurfd, maar deze felle kleuren vrolijken een straat wel op. De straatjes zijn, door de ligging van de wijk tegen een berg, vaak glooiend, en er zijn veel van dit soort trapjes, met op onverwachte plekken een boompje.

Geschiedenis

Het schilderachtige Bo Kaap staat ook wel bekend als de Maleisische islamitische buurt. De zesduizend inwoners worden Cape Malay genoemd en zijn bijna allemaal moslim. De voorouders van de meeste inwoners zijn van Javaanse komaf. De bewoners van Bo Kaap zijn afstammelingen van slaven uit de kolonies van de Nederlanders en Britten. Ze zijn na de afschaffing van de slavernij in de BoKaap komen wonen. Hun geloof en tradities zijn ze altijd trouw gebleven. De Bo Kaap heeft tien moskeeën. De Auwal moskee is de oudste moskee van Zuid-Afrika. Deze moskee staat sinds 1798 in de Bo Kaap.

Het karakter van de Bo Kaap ontstond tussen 1790 en 1840. De huizen hebben kenmerken van Britse en Nederlandse architectuur. De oudste huizen staan in het onderste deel van de Bo Kaap tussen de Dorpstraat en het strandgebied. De huizen zijn meestal rijtjeshuizen, maar u vindt hier ook vrijstaande huizen. Het zijn vooral de voorgevels van de huizen die samen met platte daken, stoepen en heldere kleuren de voorstad zijn unieke karakter geven. De huizen zijn meestal ongeveer zes meter breed. Sommige huizen hebben een L-vorm met een kleine tuin aan de achterkant. Vensters en vensterramen zijn meestal van hout gemaakt, in Kaaphollandse, Georgiaanse of Victoriaanse stijl. Bo Kaap is één van de kleurigste wijken van Kaapstad. Eén van de andere volkswijken in de stad werd tijdens de laatste stuiptrekkingen van het apartheidsregime platgewalst om plaats te maken voor een dure blanke wijk (die er overigens dankzij wereldwijde protesten nooit is gekomen). Met de wijk Bo Kaap was het regime hetzelfde van plan, maar de gemeenschap bleek hecht en de gezamenlijke protesten zorgden ervoor dat de wijk nu nog steeds de gemoedelijke uitstraling heeft die het waarschijnlijk altijd heeft gehad. Overal in Kaapstad ziet u huizen met hekken en prikkeldraad eromheen. In Bo Kaap staan de deuren meestal gewoon open. De wijk is duidelijk een veilige, relaxte plek.

Bo Kaap in Kaapstad

Bezienswaardig in Bo Kaap

Wale Street 71 is sinds 1978 bekend als het Bo Kaap Museum. De grond waarop het museum staat, werd in 1763 toegekend. Het is gebouwd door en eigendom van Jan De Waal. Hij bouwde ook een aantal kleine huurhuisjes. De ‘huurhuisies’ waren de eerste gebouwde huizen in Bo Kaap. Het huis werd tot een ‘Maleise woning’ uit de 19e eeuw gerestaureerd. De toevoegingen die aangebracht werden in de structuur zijn tijdens de restauratie verwijderd en de woning werd in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Er werden geelhoutbomen vloeren en plafond platen gebruikt. De restauratie werd met de originele teak-ramen, teak-luiken, bovenlicht en deuren uitgevoerd. Ook het dak is bedekt met yellowwood om het gevoel van de oude Kaap Nederlandse balken geven. De restauratie is gedaan om de golvende en gebogen borstwering in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Het is een van de oudste gebouwen in Wale Street 71. Het was voorheen ook het huis van Bakr Effendi (1835-1880), een bekende Turkse geleerde en prominent moslimleider.

Uit de kleine winkeltjes en huizen ruikt u de geur van de Oosterse kruiden. Hier in de Bo Kaap eet u samosa’s, kleine bladerdeeghapjes met groenten, kaas of vlees. Deze zijn geïnspireerd op de Indiase, Indonesische en de Zuid-Afrikaanse keuken. De maaltijden zijn hier een bonte mix van smaken. De meest spicy curry met roti eet u hier met uw rechterhand.

Bekijk ook: Foto’s van Kaapstad

Meer lezen over reizen naar Zuid-Afrika

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Zuid-Afrika? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

De kleurrijkste wijk van Kaapstad is Bo Kaap. Bo Kaap is de meest gefotografeerde wijk van Kaapstad. Klinkerstraatjes lopen steil omhoog en aan beide kanten zie je groene, roze, gele en oranje huisjes. Zo kleurrijk. Meer weten, lees dan dit artikel. #bokaap #kaapstad #zuidafrika #jtravelblog #jtravel De kleurrijkste wijk van Kaapstad is Bo Kaap. Bo Kaap is de meest gefotografeerde wijk van Kaapstad. Klinkerstraatjes lopen steil omhoog en aan beide kanten zie je groene, roze, gele en oranje huisjes. Zo kleurrijk. Meer weten, lees dan dit artikel. #bokaap #kaapstad #zuidafrika #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven