JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Duikereiland is een rots waarop honderden zeehonden hun thuis vinden. Het eiland en ligt ongeveer een half uur varen uit de kust van Hout Bay. Het is eiland is 77 meter bij 95 meter groot, met een oppervlakte van ongeveer 0,4 hectare. Het eiland staat bekend om zijn marine fauna, zoals vogels en pelsrobben. Duikereiland is een natuurreservaat en maakt onderdeel uit van het Tafelberg Nationaal Park. Duikereiland is een eiland waar 6.000 pelsrobben, in alle maten en vormen, hun thuis hebben gevonden. Duikereiland is op een natuurlijke manier beschermd door een rif. Juist dat rif houdt prooi- en roofdieren, vooral de witte haaien, op een veilige afstand.

De Kaapse pelsrob heeft officieel de Zuid-Afrikaanse pelsrob of Zuid-Afrikaanse zeebeer. Het is een oorrob die u vindt aan de Atlantische kust van Zuid-Afrika en Namibië. Bijna alle pelsrobben op het eiland zijn mannetjes. Het grootste gedeelte van hun tijd brengen ze door op en rond het eiland. Het liefst ver weg van het rif dat hen beschermt. De mannetjes blijven tussen de acht à twaalf jaar op het eiland. Daarna verlaten ze het eiland om op zoek te gaan naar een wijfje om te paren. Ze moeten dan het rif oversteken en komen oog in oog te staan met het gevaar dat loert. Duikereiland is geen broedkolonie maar een tijdelijke verblijfplaats voor de mannetjes voor ze op zoek gaan naar een partner. De broedmaanden zijn november en december. De mannetjes zijn dan heel actief en er wordt gepaard. Het zoeken van een wijfje gebeurt over grote delen van de zuidelijke westkust en tussen Zuid-Afrika en Namibië. De drachttijd van een drachtig wijfje is acht maanden. Het wijfje is vaak al vanaf het vierde levensjaar geslachtsrijp. Dit is veel eerder dan de mannetjes. Ze zal slechts één jong per keer werpen. Dat jong zal in de eerste zes maanden van zijn of haar leven afhankelijk zijn van de moedermelk. Daarna zal het jong zelfstandig op zoek gaan naar voedsel. De jonge pelsrobben kunnen na zes weken al zwemmen en na een half jaar zijn ze zelfs in staat om meerdere dagen op zee door te brengen. De robben zijn zeer ervaren duikers en zwemmers en hun prooi bestaat uit vis, garnalen, schaaldieren, inktvis en pinguïns. Hun grootste vijand is de witte haai. De robben zijn super lenige dieren en kunnen behoorlijk wat snelheid halen onder water. Er zijn exemplaren die niet van terug deinzen om afstanden van meer dan 1.600 kilometer af te leggen. Mannetjes wegen tot 350 kilogram en wijfjes tot 115 kilogram. Langs de Atlantische kust leven ongeveer 20 koloniën van Afrikaanse pelsrobben.

Zeehonden op Duikereiland

De belangrijkste bootmaatschappijen die Duikereiland aandoen zijn Drumbeat en Nauticat Charters. Beide maatschappijen hebben hun vertrekpunt in de haven van Hout Bay. U kunt er ter plekke tegen betaling parkeren. Gratis parkeren kan net voor Mariners Wharf. Hier is een ruime parkeergelegenheid bij het strand. De boottochten die naar Duikereiland gaan vrijwel dagelijks, al zal één en ander afhangen van het weer en het aantal passagiers dat mee vaart. De normale vertrektijden zijn om 8.30 uur, 9.15 uur, 10.00 uur en 10.45 uur in de voormiddag. Na de middag wordt er om 12 uur en om 13.30 uur uitgevaren. De namiddagtochten gaan alleen door als er meer dan 15 personen aan boord gaan. De tocht duurt ongeveer 40 minuten.

Nuttige weetjes over pelsrobben:
- Over het algemeen eten ze vis, garnalen, schaaldieren en inktvis maar ook pinguïns kunnen op het menu staan
- Ze kunnen duiken tot op een diepte van 35 meter
- Ze hebben een goed gehoor, zowel op het land als onder water, maar onder water horen ze nog beter
- Ze kunnen zowel onder als boven water goed zien
- Hun lichaamstemperatuur is niet heel verschillend met dat van de mens, met een constante temperatuur van 38,5 graden Celsius
- Mannetjes wegen tot 350 kilogram en wijfjes tot 115 kilogram
- Hun grootste vijanden zijn witte haaien
- Langs de Atlantische kust zijn er ongeveer 20 koloniën van Afrikaanse pelsrobben
- Er zijn wereldwijd 35 soorten zeehonden terug te vinden
- Van de Afrikaanse pelsrob leven er naar schatting wereldwijd 2 miljoen exemplaren
- Buiten de haai is de mens, vervuiling en overbevissing de grootste bedreiging van pelsrobben
- De huid van de pelsrob wordt gebruikt voor het maken van riemen, schoenen, tassen en kledingstukken


Voor meer foto's van Duikereiland, zie: foto's Kaapse Schiereiland.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Tijdens een excursie over het Kaapse Schiereiland maak je ook meestal een boottocht naar de zeehonden van Duikereiland. Vanuit de haven van Hout Bay vertrek je voor een excursie van ongeveer 40 minuten . Wat je hier kunt verwachten lees je hier. Lees je mee? #duikereiland #zeehonden #houtbay #kaapstad #kaapseschiereiland #zuidafrika #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment