De Koog is dé badplaats van Texel. De Koog ligt aan de westzijde van Texel. De Koog heeft een gezellig winkelcentrum, tal van restaurants en uitgaansgelegenheden en het strand is op loopafstand van het centrum. Elke zondag is het koopzondag in het dorp en iedere dinsdag in juli en augustus vindt er in de Dorpsstraat een zomermarkt plaats. De Dorpsstraat is een voetgangersgebied. In De Koog vindt u alles voor uw ideale stranddag: zandstrand, paviljoens voor een hapje en een drankje, een kiosk voor de aankoop van strandspullen en de huur van een windscherm, ligstoel of een strandhuisje.
Geschiedenis
De Koog behoort tot de oudste dorpen van Texel. In de 14e eeuw was dit een welvarend vissersdorp, maar verzandingen van de geulen maakte de kustplaats onbereikbaar voor schepen. Geleidelijke inpolderingen volgden. De namen Oude Koog, Middelste Koog en Everstekoog herinneren nog aan die tijd. Het einde van De Koog als vissersdorp kwam door de Allerheiligenstormvloed van 1570.
Meer dan een eeuw geleden kwam het toerisme op. Het boerendorp veranderde in een bruisende badplaats. Eind 19e eeuw bestond het dorp uit een tiental boerderijen een school en een oude kerk. De oude kerk uit 1415 staat er nog, maar van het agrarisch verleden is geen spoor meer te bekennen. In 1908 verrees het eerste hotel in de duinen. Nu heeft De Koog 20.000 slaapplaatsen. Dit is ongeveer de helft van de totale capaciteit op Texel. De Koog heeft ongeveer 1.300 inwoners.
De naam De Koog betekent buitendijks land. De naam verwijst naar 'cooghen'. Dit waren de eerste inpolderingen in de 14e eeuw. Op kleine schaal werden toen kleine flardjes drooggevallen grond uit de greep van de zee 'gered'. Elke keer won het water en overstroomde het land weer en verdronken weer honderden schapen. Elke keer werden de dijken verhoogd en versterkt. In en rond De Koog is geen dijk meer te bekennen, maar er zijn nog altijd straatnamen die aan die geschiedenis herinneren, zoals Oude Dijkje, Pijpersdijkje, Kogerveld, Everstekoog.
Bezienswaardigheden
De Koog heeft 4 rijksmonumenten en 6 gemeentelijke monumenten.
• Hervormde Kerk
De Hervormde (PKN) kerk dateert uit 1415. De kerk staat aan de Dorpsstraat 168 in het centrum van De Koog. Deze kerk is nog altijd in gebruik voor kerkdiensten. Van oorsprong is de kerk een kapel uit 1415. In 1719, het jaartal in de muurankers, is de kerk in haar huidige vorm verbouwd. De kerk is samen met het huis ernaast het laatste restant van het dorp van vóór 1900.
• De Rooms-Katholieke kerk
De Rooms-Katholieke kerk is gevestigd aan de Nikadel. De kerk dateert uit 1964. Hier vinden alleen in de zomer nog kerkdiensten plaats.
• Ecomare
Ecomare omvat een natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium, vogelopvang, duinpark en bezoekerscentrum. Door voorlichting, educatie en opvang van vogels en zeehonden werkt Ecomare aan natuurbescherming in de Waddenzee en de Noordzee. In de ondergrondse aquaria maakt u kennis met zeedieren. In elk aquarium is weer een ander leefgebied nagebouwd. Dagelijks worden op bepaalde tijdstippen de bruinvissen en zeehonden gevoerd, tijdens het voeren wordt door de verzorger het een en ander over de bruinvissen Michael en Dennis en de zeehonden uitgelegd. In de Walviszaal loopt u langs reusachtige skeletten en komt u meer te weten over de walvissen. Er is veel beleven in Ecomare. Veel exposities zijn interactief. Uitgebreidere informatie vindt u in het aparte deel over Ecomare.
• Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora
In dit museum vertellen jutters hun sterke verhalen. In de jutterzaal liggen duizenden voorwerpen. Deze zijn door jutters op het strand zijn gevonden. Er is aandacht voor scheepsstrandingen en u ziet hoe de redders vroeger te werk gingen. Er zowel binnen als buiten van alles te ontdekken in dit museum. Het museum is gevestigd aan de Pontweg, de doorgaande weg tussen De Koog en Den Burg. Uitgebreidere informatie vindt u in het aparte deel over het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora.
Natuur
Rond De Koog kunt u genieten in de duinen, in het bos en op de weide. De Koog ligt op loopafstand van verschillende natuurgebieden, zoals De Dennen, De Nederlanden, De Muy en De Slufter. Deze natuurgebieden hebben fiets- en wandelpaden.
• De Nederlanden
Het natuurgebied De Nederlanden grenst aan het noorden van De Koog en maakt deel uit van Nationaal Park Duinen van Texel. U kunt hier wandelen op de paden of de uitgezette route vanaf het parkeerterrein Mienterglop volgen.
• De Muy
Hier broeden verschillende vogels, zoals de lepelaar en de aalscholver. Om de vogels rust te gunnen is dit terrein in de broedtijd afgesloten. Ten oosten van De Koog kijkt u over het polderland uit, dat aangekleed is met typische Texelse boerenplaatsen en hun vee. Uitgebreidere informatie vindt u in het aparte deel over de De Muy.
U kunt vanuit De Koog een tocht met de Jan Plezier door de duinen, het strand en De Slufter maken. Deze tochten beginnen om 10.00 uur en 14.00 uur bij de bushalte aan de Nikadel in het centrum van De Koog. De tochten duren ongeveer 2,5-3 uur. De huifkartocht van 3 uur gaat door de natuurgebieden De Nederlanden, De Muy, De Slufter en over het strand of door bos en duinen. U ziet tijdens deze tocht veel verschillende soorten planten en dieren in een afwisselend duinlandschap, heidevelden, natte duinvalleien, droge duinen, bossen en uitgestrekte strandvlakten. Afhankelijk van het tij (bij eb) wordt er over het strand naar De Slufter gereden. De huifkar wordt getrokken door twee Belgische trekpaarden. Tijdens de tocht schenkt de koetsier koffie, thee, warme chocomelk en limonade en trakteert hij u op Texelse koek van een zeer bekende bakker van Texel.
Voor meer foto's van De Koog, zie: foto's De Koog.
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.
Bewaar op Pinterest
Reacties mogelijk gemaakt door CComment